Campinglampa bäst i test 2022 – Hitta bästa campinglampan

campinglampa

Campinglampor har kommit långt sedan de började användas. Numera finns det många moderna campinglampor på marknaden som kombinerar imponerande ljusstyrka med roliga funktioner som flerfärgade ljuslägen, USB-portar för att driva din elektronik och till och med solpaneler för att ladda lampan ute på fältet.

Utformningen varierar från enkla och hopfällbara modeller till teknikintensiva produkter med starka utgångar och Bluetooth-kompatibilitet. Dessutom finns det fortfarande några gasdrivna modeller för utflykter i kallt väder. Nedan finns våra favoritalternativ på marknaden av campinglampa bäst i test 2022, inklusive en detaljerad jämförelsetabell och köpråd under valen för att hjälpa dig att välja den bästa campinglampan för dina campingäventyr.

Top 5 bästa campinglamporna

Campinglampa bäst i test

1. Biolite Alpenglow 500 Lantern

Campinglampa bäst i test 2022 – Hitta bästa campinglampan

Ljusstyrka: 500 lumen | Vikt: 215 g | Batteri: Laddningsbar med USB

New York-baserade BioLite är välkänt för sina innovativa vedeldade kaminer, men deras kollektion av campinglampor är nog lika välgjord. Vår favoritmodell i deras sortiment är AlpenGlow 500, som kombinerar en imponerande ljusstyrka på 500 lumen med en trevligt sorterad uppsättning funktioner, inklusive en inbyggd ögla för att hänga upp din campinglampa på lägret, en integrerad USB-port för att ladda enheter som din telefon eller surfplatta och flera färglägen – från varmt eller kallt vitt till en rolig ”fyrverkerifunktion”.

Sammantaget är AlpenGlow modern och elegant, genomtänkt byggd och tillräckligt ljusstark för att fungera som din enda lampa på lägret. Den här campinglampan är tillräckligt kraftfull som enda ljuskälla när du lagar mat och städar i din husbil eller tält.

Bästa prisvärda campinglampa

2. Black Diamond – Black Diamond Moji

Campinglampa bäst i test 2022 – Hitta bästa campinglampan

Ljusstyrka: 150 lumen | Vikt: 72.5 g | Batteri: AAA-batterier

Testvinnaren AlpenGlow 500 ovan är en förstklassig och välutrustad campingampa, men den är lite dyr. Black Diamonds Moji är ett mycket billigare alternativ, men gör jobbet för campare som bryr sig mer om värde och enkelhet än om belysningslägen och laddningsmöjligheter.

Designen är helt enkelt enkel, men Black Diamond har gjort några anmärkningsvärda förbättringar nyligen, bland annat genom att höja den maximala ljusstyrkan från 100 till 200 lumen och lägga till kompatibilitet med deras uppladdningsbara batteri som går att köpa separat. Viktigt är att mycket av den vinnande formeln kvarstår, inklusive den billiga prislappen, lättviktsbyggnaden och den kompakta formen.

Sammantaget är Moji allt många campare behöver i en campinglampa. Och på grund av den låga vikten och mängden kan den också fungera som en lyxartikel på ryggsäcksäventyr.

Bästa lättvikt

3. Goal Zero – Lighthouse Micro

campinglampa

Ljusstyrka: 120 lumen | Vikt: 70 g | Batterier: Laddningsbar med USB

Goal Zeros Lighthouse Micro Flash väger knappt 70 gram och är därmed ultralätt för bland våra tester. Direkt från början noterar vi att Micro Flash är omisskännligt enkel och saknar funktioner och ljusstyrka jämfört med många av de mer premium men den har en hyfsad effekt för sin lilla storlek.

Den 150 lumen ljusstyrka, även om den inte är särskilt ljusstark, är tillräcklig för att belysa ett tält eller en sittplats (inklusive höga och låga inställningar och möjligheten att bara tända en sida), och den integrerade batteriindikatorn gör det snabbt och enkelt att kontrollera hur mycket styrka som finns kvar.

Den är lite mindre kraftfull i ficklampsläget med max 120 lumen, men funktionaliteten är mycket användbar för att läsa eller för att våga sig utanför tältet mitt i natten. Och för priset är Goal Zero ett utmärkt värde och ett bra reservalternativ att ha i bilen för de där ”just-in-case”.

Bästa campinglampa solcell

4. Goal Zero – Crush Light

campinglampa

Ljusstyrka: 60 lum | Vikt: 91 g | Batterier: Laddningsbar med solceller + usb

Goal Zeros Crush Light Chroma är en lätt och packbar design till ett bra pris. För en plånboksvänlig summa kombinerar Goal Zero en fjäderlätt konstruktion med en integrerad solpanel för att ladda campinglampan.

Många kommer också att gilla tillägget med en USB-port för laddning av elektronik som telefon eller kamera, samt de åtta färglägena och funktionen ”multicolor fade” för att skapa en mer lekfull atmosfär på lägret. Sammantaget är det ännu en välsorterad design från det innovativa Utah-baserade märket.

Bästa ljus

5. Outwell – Carnelian 1000

campinglampa

Ljusstyrka: 1000 lumen | Vikt: 750 g | Batteriet: Laddningsbar med USB

Om du letar efter en campinglampa med hög ljusstyrka som lyser upp hela tältet rekommenderar vi detta val som vi utsett till bästa ljus. Lys upp ditt tält med den kraftfulla campinglampan Carnelian 1000. Detta är den största och ljusstarkaste lampan i det populära, väderbeständiga Carnelian-sortimentet och passar perfekt för större tält.

Dimmerknappen går från 10-100 %, vilket ger dig allt från full effekt till ett nattljus. Den kan hängas från tälttaket eller användas som bordslampa och ger 20 timmars ljus. Kräver 6D-batterier (ingår inte).

Köpguide – Campinglampa

Ljusstyrka

Den första frågan du bör ställa dig när du letar efter en campinglykta är hur mycket ljusstyrka du räknar med att behöva. Ljusstyrkan mäts i lumen, och lyktorna ovan har maxeffekt från 60 till hela 1 000. De flesta har också dimningsmöjligheter och många lägen som gör att du kan välja ljusstyrka för varje given situation inklusive ett dimningsalternativ för att hålla batteriet igång längre. Tänk slutligen på att ljusspridning kan spela en stor roll här – frostade glober som du får med BioLite AlpenGlow 500 och Black Diamonds erbjudanden späder ut ljuset en aning, men kompromissen är en trevligare, jämnare belysning runt lägret.

När du bestämmer dig för rätt antal lumen är det värt att notera att du inte bör planera att använda campinglampans maximala inställning under längre stunder, eftersom batteriet då töms snabbt. I allmänhet har vi funnit att 25-150 lumen är tillräckligt för allmän campinganvändning och belysning av mindre områden som ett picknickbord eller ett tält i familjestorlek.

Lampor i intervallet 200-600 lumen är bra fristående alternativ för att lysa upp hela campingplatser, vilket är en stor anledning till att vi har placerat BioLites AlpenGlow 500 högst upp på vår lista. I den övre delen finns alternativ med 1 000 lumen som den tidigare nämnda Coleman OneSource och LE LED Camping Lantern, som är exceptionellt ljusa vid full effekt men som kan vara överdrivna och nästan bländande på klara nätter (de är dock attraktiva för dåligt väder när sikten är dålig).

Batterityp

De flesta lyktor drivs av AA/AAA-batterier eller ett USB-uppladdningsbart batteri. De sistnämnda har blivit allt vanligare under de senaste åren och är vår favorit för att de är praktiska och har en strömlinjeformad storlek. Den största nackdelen är att det inte är lika enkelt att återuppliva en död campinglampa som att byta ut AA- eller AAA-batterier, vilket innebär att du måste ta med dig en powerbank eller en alternativ laddningsmetod om du planerar att vara utanför elnätet under en längre tid.

Du betalar visserligen mer i förväg för uppladdningsbara batterier, men det är viktigt att komma ihåg att kostnaden och slöseriet med AA/AAA-batterier kommer att öka med tiden. Vissa campinglamor erbjuder mångsidighet med både ett uppladdningsbart batteri och kompatibilitet med AAA-batterier. Detta är en bra medelväg för dem som vill ha fördelarna med en uppladdningsbar modell, men som räknar med att behöva klara sig länge utan strömkälla vid enstaka tillfällen.

Om du campar mycket på avlägsna platser kan det vara värt att överväga en USB-uppladdningsbar campinglampa som också har en inbyggd solpanel. Modellen med denna funktion rekommenderar vi Goal Zeros Crush Light vilket är kompatibel med en solpanel. Solpaneler kan vara ett bekvämt sätt att få extra, då är det bara att lämna din campinglampa ute i solen och vänta – men det finns vissa nackdelar.

Solpanelerna på dessa enheter är nämligen ganska små och tar därför lång tid att ladda, särskilt om förhållandena inte är idealiska (även under lätt mulna dagar kan du få problem med strömmen). I slutändan är de ett trevligt tilläggsalternativ, men vi rekommenderar att du tar med dig en annan strömkälla för att påskynda laddningen via USB om möjligt.

Gasdrivna campinglampor

Förutom batterier, solenergi och uppladdningsbara modeller finns det fortfarande en handfull gasdrivna alternativ på marknaden. På grund av deras begränsade attraktionskraft för de flesta fritidscamparna har vi inte tagit med dessa i testet, men de är användbara för utflykter i kallt väder och för camping på högre höjder.

Traditionella batterier tenderar att tömmas snabbt i kyla, och även om uppladdningsbara litiumbatterier är bättre och håller längre, är de fortfarande mycket mindre tillförlitliga än flytande bränsle eller bensin i riktigt kyliga temperaturer. Oavsett vilken modell du har är det en bra idé att förvara din campinglampa på ett relativt varmt ställe när den inte används, till exempel i din sovsäck om du lämnar lägret för dagen.

Batteritiden

Om du väljer en elektrisk campinglampa är batteritid en viktig faktor, särskilt om du ska vara i skogen i några dagar eller mer. Många lyktor ger dig 5-10 timmar på hög effekt, med längre tid i de lägre inställningarna. Det lönar sig att ha med sig extra batterier på resan om din campinglampa använder engångsbatterier. Om du har ett uppladdningsbart batteri kan du ta med dig en bärbar batteri- eller solcellsladdare för att fylla på din campinglampa mellan användningarna.

Vikt och storlek

Med tanke på skillnaderna i utformning och övergripande funktionalitet är viktspridningen ganska stor bland campinglyktorna. Det lättaste alternativet på vår lista är Goal Zeros minimalistiska Lighthouse Micro Flash Lantern. De flesta modellerna i vårt test pendlar mellan 70 – 200 g vilket vi har funnit vara en rimlig vikt för campinganvändning när du troligen inte ska transportera utrustningen långt från ditt fordon.

För många campare, särskilt de som har begränsat utrymme i bagageutrymmet eller garaget, spelar vikten mindre roll än packbarheten. Det finns även hopfällbara modeller på marknaden som passar utmärkt för dem som har begränsat med utrymme: de kan snabbt och enkelt tömmas på luft när de inte används och är cirka 1 tum tjocka när de är ihoptryckta. Nackdelen med dessa hopfällbara modeller är att de tenderar att vara mindre robusta och slitstarka än hårdgjorda alternativ på lång sikt vilket är anledningen till att vi inte tagit med dessa i testet.

Stabilitet

De flesta av campinglamporna ovan är helt fristående och kan enkelt ställas upp på jämna ytor som ett picknick- eller campingbord. Många gillar dock att hänga sin campinglampa från trädgrenar eller slingor i tältet, och vi uppskattar när de har funktionella slingor i toppen för upphängning i luften.

Vissa konstruktioner är bättre utförda än andra: Black Diamonds erbjudanden är särskilt väl utformade med små metallkrokar i toppen som gör det lätt att hänga dem nästan var som helst. Vissa campinglampor är också utrustade med utfällbara ben för ökad stabilitet på ojämna ytor. Vi tar upp eventuella stabilitetsrelaterade problem i skrivningarna ovan, men i slutändan kommer det slutliga beslutet att handla om personliga preferenser och hur du planerar att använda din campinglampa på lägret.

Vattenresistens

Om du vill använda den utomhus och utsätta den för väder och vind under lång tid kan du överväga hur väderbeständig din campinglampan är, vilket testas med hjälp av IP-klassningsskalan. I den låga skalan motsvarar IPX0 inget skydd alls, medan IPX8 i den höga skalan innebär att föremålet kan klara av långvarig nedsänkning.

De flesta av alternativen på vår lista hamnar någonstans i mitten och kan tåla ihållande nederbörd, men kommer att ge vika för långvarig och kraftig exponering. En del campinglampor har till och med IP67-klassificering, vilket innebär att den klarar av att tappas i vatten på upp till 1 meters djup i en halvtimme.

De flesta tillverkare anger en IP-klassning i produktspecifikationerna, och en snabb sökning på Google bör hjälpa till att klargöra hur väl utrustad en viss campinglampa är för långvarig exponering. Om du planerar att tillbringa tid i naturen, kontrollera IP-märkningen för din campinglampa innan du köper den. Om du bara räknar med att campa i fint väder (vilket är en stor del av användarna) kanske det inte alls är en avgörande faktor, men extra skydd och trygghet är verkligen aldrig en dålig sak.

Campinglampans extrafunktioner

Ljusfunktioner

Förutom dimningsfunktioner och lägen för att justera intensiteten har många campinglampor ytterligare inställningar för att anpassa stämningen på lägret. BioLites AlpenGlow 500 har till exempel en flimmerfunktion och flera färglägen, inklusive ett roligt roterande färgalternativ som går igenom olika livfulla mönster.

Goal Zeros Crush Light är en annan höjdare med åtta färglägen, inklusive en flerfärgsinställning för att blekna. En del campinglampor har en ”boost”-funktion för maximal effekt i korta stunder, intervallbaserade blink- och pulsalternativ, en strobing-funktion för oväntade möten med vilda djur och till och med en inbyggd nödsignal som sänder ut SOS i morsekod.

I slutändan kommer de flesta campare oftast att använda standardinställningarna, men en rad andra lägen kan vara roliga för att anpassa din campingplats och skapa en mysig atmosfär.

Solpaneler

Moderna campinglampor är roliga, och många av designerna ovan har unika tekniska funktioner för ökad bekvämlighet när du är utanför nätet. Två av de mest populära är inbyggda solpaneler (se ovan) och USB-laddningsportar. Den förstnämnda är ett utmärkt tillägg för extra strömförsörjning – lämna bara campinglampan ute i direkt solljus under dagen för att få extra ström.

USB-portar gör det enkelt att ladda din telefon eller andra elektroniska enheter i fält, men de ger realistiskt sett bara en måttlig fördel. Att använda den här funktionen kan snabbt tömma lanternans batteri, och vi rekommenderar att du tar med dig en separat powerbank om du räknar med att vara ute under en längre tid.

Bluetooth campinglampa

Vissa modeller är också Bluetooth-kompatibla, så att du kan styra inställningarna via en app på din telefon. En del har också en funktion för närbelysning som automatiskt justerar ljusets intensitet beroende på hur nära du befinner dig till campinglampan. Du kan räkna med att betala en rejäl slant för den extra tekniken men det kan vara värt det för teknikintresserade användare som gillar att nörda in i sin utrustning.

Campinglampa för vandring

Vi vill genast påpeka att lyktor i huvudsak används för husbilscampare och att backpackers vanligtvis uteslutande förlitar sig på pannlampor (se nedan) för att lysa upp på vandringsleden och vid lägret. Med det sagt är några av konstruktionerna ovan fullt användbara för att ta med sig på vandringen, och särskilt på längre grupputflykter när du planerar att upprätta ett större basläger. Här ligger det primära fokuset på vikt och packbarhet, eftersom det kan vara ganska ansträngande att släpa utrustning flera kilometer ut i vildmarken. Några av våra bästa val inkluderar Goal Zeros lilla Lighthouse Micro Flash campinglampa. I slutändan är lyktorna en extra utrustning och inte värda den extra vikten för många backpackers, men de kan vara ett roligt tillägg på vissa resor.

Campinglampa eller pannlampa?

Som vi nämnde ovan använder vandrare hellre pannlampor framför campinglampor för att lysa upp. Jämfört med campinglampor är pannlampor i allmänhet ljusare och har mer precisa strålar för navigering i fullt mörker. De är också betydligt lättare och mer kompakta. Nackdelen med pannlampor är att de inte ger det breda, spridda ljuset från lyktor för att belysa en hel lägerplats. Ett life hack är att att placera en pannlampa i en tom vattenflaska vilket ger en liknande effekt. I slutändan har både pannlampor och lyktor sin plats, och vad du tar med dig beror till stor del på ditt mål. För en djupare djupdykning i pannlampsmarknaden, se vår artikel om de bästa pannlamporna.

Vanliga frågor om campinglampor

Vad kostar en campinglampa?

En enkel bränslelampa kostar cirka 100 kr. Överlägsna modeller kan kosta över 1 000 kr och har t.ex. tändning på distans, säkerhetsbrytare och automatisk elektrisk tändning. Innan du köper en campinglykta bör du bestämma dig för vilken typ du verkligen behöver och sedan göra en jämförelse.

Vilken är den bästa campinglampan?

Den bästa campinglyktan är den som är bäst utformad för hur du planerar att använda den. Leta efter en campinglampa som är tillräckligt ljusstark för att lysa upp din campingplats och som är tillräckligt enkel att använda efter en lång vandringsdag. För backpackers är en lätt campinglampa som inte tar upp för mycket plats i packningen idealisk. Dessutom bör en elektrisk campinglampa kunna ge dig flera kvällar med ljus utan att behöva laddas.

Hur många lumen ska en campinglampa ha?

För de flesta campare räcker 100 lumen eller mer för att lysa upp många lägerutrymmen. Om du föredrar ett mildare sken räcker det med 50-75 lumen. Elektriska lyktor under 50 lumen är bra för användning i tältet.

Hur länge håller batterierna i campinglampor?

Många campinglampor ger dig 5-10 timmar på hög effekt, med längre tid i de lägre inställningarna. Det lönar sig att ta med extra batterier på resan om din campinglampa använder engångsbatterier. Om du har ett uppladdningsbart batteri kan du ta med dig en bärbar batteri- eller solcellsladdare för att fylla på din campinglampa mellan användningarna.

Vart kan man köpa en campinglampa?

Campinglampor finns att köpa hos många butiker som sysslar med friluftsartiklar. I våra tester hänvisar vi till en sådan butik som vi tycker ligger i framkant i denna bransch.

Vad är IPX-klassificering?

Om du vill använda en campinglampa utomhus kan det vara bra med en vattenresistent campinglampa, vilket testas med hjälp av IP-skalan. I den låga skalan motsvarar IPX0 ingen vattenresistens alls, medan IPX8 i den höga skalan innebär att föremålet kan klara av långvarig nedsänkning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *