Campingstol bäst i test 2022 – Hitta bästa campingstolen

campingstol

Vare sig du sitter runt en lägereld på en campingplats eller tar en plats på gräsmattan för en konsert behöver du en pålitlig och bekväm sittplats att slå dig ner i och koppla av på.

Vi jämförde de mest populära och högst rankade campingstolarna på marknaden och gjorde den här listan för att hjälpa dig att hitta den perfekta campingstolen för just dina behov. I denna guide recenserar vi campingstolar som är i lättvikt när du ska vandra men också modeller med komfort som huvudmål.

Kolla in den här snabba listan över våra campingstolar om du har bråttom, eller fortsätt scrolla för att se vår fullständiga lista med djupgående recensioner.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Outdoorexperten

Bästa campingstolen

Campingstol bäst i test

1. Walkstool – Comfort 55 cm

BÄST I TEST
campingstol

Vikt: 900 g | Maxbelastning: 225 kg

Walkstool Comfort är en populär campingstol med tre ben, en trebentspall. Campingstolen är lätt att ta med sig med en hand och passar perfekt för camping, jakt eller en konsert. Stolen är väldigt liten och kompakt men klarar hela 225 kg i maxlast. Tillsammans med pallen ingår det en påse med axelband som underlättar transporten. Pallens ben är utrustade med gummifötter och gör sig stabil i alla typer av underlag. Du kan justera denna i tre olika höjder.

Bästa premium

2. Helinox – Sunset Chair

Bästa premium
Campingstol bäst i test 2022 – Hitta bästa campingstolen

Vikt: 1350 g | Maxbelastning: 145 kg | Packväska ingår

Den här campingstolen från Helinox är bekväm och ett lyxigt val. Sätet är tillverkad i mesh för ökad ventilation och ett högt ryggstöd för maximal sittkomfort i flera timmar. Stolens maxbelastning ligger på 145 kg och väger 1350 gram. Med denna campingstol ingår det även en väska för att enkelt packa med när du ska vidare till nästa äventyr.

Bästa populära

3. Urberg – Wildlight Mid Chair

Populärt val
Campingstol bäst i test 2022 – Hitta bästa campingstolen

Maxbelastning: 90 kg | Vikt: 1250 g | Packväska ingår

Campingstolen Wildlight Mid Chair är en campingstol med högt ryggstöd som du enkelt tar med dig när du vandrar eller campar. Ryggstödet är tillverkat i mesh som ger ventilation under varmare dagar. Även med denna stol ingår det en bärväska som du enkelt transporterar med. Väskan är även utrustad med karbinhake som gör det enkelt att fästa på en ryggsäck när du vandrar. Montering kräver inga verktyg och går snabbt.

Bästa campingstol med snurr

4. Helinox – Swivel Chair

Bästa snurr
campingstol

Maxbelastning: 120 kg | Vikt: 1250 g | Ingår: Packväska | Snurr: 360°

Swivel Chair från Helinox är en bekväm campingstol som du kan rotera hela 360° med dess avancerade konstruktion. Campingstolens maxlast ligger på 120 kg och väger 1250 g vilket gör den praktisk och enkel att packa med. Även denna campingstol är konstruerad i mesh vilket skapar ventilation för varmare dagar. Campingstolen går att tvätta efter en lång vandringstur med leriga dagar. Tillsammans med campingstolen ingår det en väska för att underlätta transporten.

Bästa campingstol lättvikt

5. Big Agnes – Mica Basin Camp Chair

Bästa vikt
Campingstol bäst i test 2022 – Hitta bästa campingstolen

Vikt: 992 g | Sitthöjd & -bredd: 38 cm / 56 cm

Big Agnes Mica Basin Camp Chair är en värdig utmanare bland packbara campingstolar och erbjuder högsta komfort i ett bekvämt paket. Den väger inte mycket, så du kommer inte att ha något emot att bära den med dig när du vill undvika att sitta på marken. Jämfört med andra campingstolar har den här campingstolen en bredare sits än de flesta, och konstruktionen lyfter högre från marken. Förböjda aluminiumstänger förbinder tyget, och stolarna är enkla att sätta upp. På det hela taget är detta en fantastisk lägerstol.

Köpguide – Campingstol

Vad är en campingstol?

Termen campingstol omfattar nästan alla typer av stolar som kan fällas ihop, klämmas in i en bil och transporteras till din destination, så det första du behöver göra är att begränsa din användning.

Äkta campingstolar för komfortbruk kan vara stora och lyxiga, förutsatt att du har tillräckligt med utrymme i bilen. De har högre ryggar, ligger längre bort från marken och ger bäst stöd och stabilitet. Dessutom har de flest funktioner, från mugghållare till förvaringsfickor, och vissa har till och med möjlighet att luta sig tillbaka.

Hela syftet med att packa en campingstol är att få dig upp från marken så att du kan sitta bekvämt. Men alla har inte exakt samma uppfattning om komfort. För vissa är ett fast stöd avgörande. För andra är det viktigt att ha ett nackstöd och att kunna luta sig tillbaka.

Campingstolens maxlast

Många tillverkare av campingstolar anger en ”viktkapacitet”, vilket kan vara till hjälp på flera olika sätt. Det är viktigt att veta att storleken på sätet tenderar att korrelera med viktkapaciteten, liksom den övergripande stabiliteten, så vi anser att denna specifikation är ganska användbar.

Generellt sett bör bekvämlighetssökare och större campare hålla sig till stolar med högre viktkapacitet, och minimalister och de som vill ta med sig stolen längre sträckor från bilen kommer inte att vara lika oroliga för denna siffra. Och det är värt att notera att viktkapaciteterna anges av tillverkaren och att vi inte har haft möjlighet att verifiera var och en av dem.

I allmänhet har vi funnit att tillverkarens verifierade specifikationer ofta tenderar att vara generösa, så vi rekommenderar inte att man tänjer på gränserna.

Priset

Du behöver inte satsa allt för att få en bra campingstol, men vi tycker att det ofta är värt att betala lite mer för den ökade komforten, hållbarheten och bekvämligheten.

En del människor campar bara ett par gånger varje sommar eller vill helt enkelt inte spendera så mycket pengar på sina campingstolar. Det är sant att budgetramar i allmänhet inte är lika välbyggda, sätet och ryggen kan använda tunnare material och stabilitet och funktioner tenderar att sjunka med priset. Men så länge du håller dig borta från de riktiga fyndpriserna är vår budgetkategori en helt gångbar plats att handla på.

Vikt och dimension

För dem som vill minimera utrymmet i bilen för camping och för dem som inte behöver den högsta komforten, är lättviktskategorin den kategori där vikt och packningsstorlek är de viktigaste prioriteringarna. Alla dimensioner på dessa stolar krymper dramatiskt, tygerna och ramarna blir mycket tunnare, och de packas ner tillräckligt små för att kunna fästas på utsidan av – eller ibland till och med klämmas in i – en ryggsäcks- eller vandringsryggsäck.

Kompromisserna gör dem mindre än idealiska för camping och vardaglig användning, men den strömlinjeformade designen är populär bland minimalister och när utrymmet är begränsat.

Även om vikt och packbarhet inte är lika viktigt för campingstolar som för ryggsäcksstolar, är det ändå bra att tänka på dessa specifikationer för förvaring och bärbarhet. Om du har plats i bilen och inte kommer att bära campingstolen särskilt långt, är komforten viktigast. Om du har ont om utrymme eller behöver vara mer mobil för festivaler och resor till stranden, välj en portabel stol som är lätt att axla utan att tynga ner dig.

Höjden – Från marken till sätet

Höjden är helt enkelt ett mått från marken till sätets botten. För dem som ofta besöker konserter eller sportevenemang och inte vill störa folk bakom sig är det viktigt med en låg sitthöjd. Med det sagt innebär en låg sitthöjd en mindre bekväm ställning för benen och mer ansträngning för att komma in och ut.

Om du behöver hålla dig lågt är en stol som är 12 till 22 cm från marken bäst, där de lägre alternativen naturligtvis är det säkrare valet för en konsertlokal. En del campingstolar är justerbara vilket gör dessa mångsidiga för en rad olika aktiviteter.

Tänk dock på att ju högre stolen är, desto mer naturlig blir sittställningen för de flesta. Detta är ett annat område där backpackingstolar måste kompromissa, där de flesta sitter omkring 22 till 33 cm över marken. Men oavsett höjd, kom ihåg att det är bättre än att sitta på jord.

Hopfällbarhet – Hur ska du transportera campingstolen?

Frågan är inte om campingstolen kan fällas ihop utan hur den kan fällas ihop. Vissa fälls platt andra gör det genom att dra upp bärremmen som du skulle göra på ett naturligt sätt. Fördelen är att den hopfällda stolar är oftast tunna men den tar upp en mycket stor yta. Att bära den på ryggen kan också vara besvärligt, vilket är anledningen till att dessa stolar ibland levereras med ryggsäcksliknande remmar.

Den mer populära stilen viks inåt och slutar i en torpedform som du kan stoppa in i en bärväska. De mindre, mer hanterbara dimensionerna gör dessa stolar lättare att bära.

Om du vill ha en stol som håller i många säsonger, eller om du behöver en stol med högre viktkapacitet. Robusta stolar är ofta lite tyngre och skrymmande, så de är inte lika lätta att bära, men denna kompromiss är väl värd det när det gäller komfort och värde.

Förvaring – Mugghållare och fickor

Campingstolar har inte många funktioner, men förvaring är ett område där några genomtänkta extrafunktioner kan vara mycket praktiska. Låt oss börja med drycker. Mugghållare är ett måste för en stol som kommer att användas för camping – förvaring av drycker på en campingplats är ett campingfusk (och obekvämt).

Några av de större modellerna har sidofickor i nät, som är bra för saker som du behöver ha nära till hands eller vill ha undan, bland annat för att hålla dina saker på plats en blåsig stranddag. En del campingstolar har till och med en inbyggd kylbox. Ryggsäcksmodellerna har inte de flesta, om inte alla, av dessa funktioner. Och anledningen är ganska uppenbar: Det finns inget behov av dem när det handlar om värdefulla uns. Men om du inte behöver släpa din stol särskilt långt rekommenderar vi att du prioriterar förvaring.

Läs gärna våra andra guider inom camping där vi utvärderar bästa fleecetröjan, vandringskängor och tält

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *