Friluftskniv bäst i test 2022 – Hitta bästa friluftskniven

Friluftskniv bäst i test 2022 – Hitta bästa friluftskniven

Vare sig det handlar om en dagstur med barnen eller en längre vandringstur är en friluftskniv en mycket praktisk sak att ha med sig. Med en friluftskniv från dem som anges nedan kan vi försäkra dig om att du får den bästa friluftskniven som går att köpa för pengar.

Friluftskniv bäst i test

Outdoorportalen utsåg Benchmade – 940-1 Osborne Design till den bästa friluftskniven med sina innovativa egenskaper och prestanda.

Från matberedning till viltbearbetning till att tända en eld kan en kniv av hög kvalitet vara till stor hjälp vid friluftsuppgifter. Och även om en fullstor fast blad sär ett utmärkt val för många friluftsuppgifter, dikterar rörlighet och viktproblem på vandringsleden att man bör bära en mindre kniv, i allmänhet en som kan fällas ihop.

Vill du ha en snabb översikt över varje modell? Kolla in vår lista av friluftskniv bäst i test nedan. Annars kan du bläddra vidare för att se alla våra rekommenderade köp.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth

Top 5 bästa friluftskniv

Friluftskniv bäst i test

1. Benchmade – 940-1 Osborne Design

bästa friluftskniv

Bladlängd: 86,4 mm | Vikt: 69 g | Bladets tjocklek: 5mm | Längd ihopfälld: 113,5 mm

Benchmade är ett heligt företag bland kniventusiaster. Deras namn står för kvalitet och deras design är mycket populär bland proffs på alla områden. Bland produktlinjen hos ett så etablerat företag finns några modeller som har nått en nästan legendarisk status på grund av sin design, kvalitet och allmänna badassery.

Benchmade 940 Osborne-designen har fallit in i den kategorin under en längre tid, och nyligen beslutade Benchmade att sparka upp den ett snäpp med sin lansering av Benchmade 940-1.

En ganska ny innovation har lett till att många nya bladformer har kommit fram i knivspelet. En av de mest populära och användbara av de nya knivformerna är den omvända tantokniven. Med sin skarpa men ändå kraftiga spets gör denna bladform att den utmärker sig vid genomträngande snitt, och den långa skärkanten ger den också en utmärkt skivningsförmåga.

940-1:s handtag är utan tvekan dess mest slående egenskap och är en vacker kombination av organiska, flytande linjer och vackra material. Benchmade måste få beröm för val av material när det gäller 940-1, eftersom de lyckades hitta den vackraste korgvävade kolfiber vi någonsin sett. Kolfibern är helt fri från håligheter och defekter och skimrar även i svagt ljus.

Bästa premiumval

2. Fällkniven – Taiga TF1 Forester

bästa premium friluftskniv

Bladlängd: 120 mm | Vikt: 230 g | Bladets tjocklek: 5 mm

Det är ett vedertaget faktum att Fällkniven vet hur man tillverkar en friluftskniv. Fällknivens modell TF1 har varit den officiella överlevnadskniven för piloter i det svenska flygvapnet sedan 1995, och deras modeller TF1 och S1 är godkända för flygbesättningar i den amerikanska flottan och den amerikanska marinen.

Deras kompromisslösa inställning till materialval, intensiva oberoende brytningstester och deras mångåriga erfarenhet av att samarbeta med väpnade styrkor gör att det inte går att förneka Fällknivens skärpa.

Denna friluftskniv har ett blad tillverkat i laminerat koboltstål vilket skapar ökad hållbarhet. Bladets tjocklek är 5 mm vilket är av de grövre varianterna. Parerstången kommer i rostfritt stål. Denna friluftskniv kommer även med ett Zytelhölster.

Bästa friluftskniv med tändstål

3. Mora – Garberg Multi-Mount

friluftskniv med tändstål

Bladlängd: 109 mm | Vikt: 272 g | Bladets tjocklek: 3,2 mm

Garberg Multi-Mount från mora är en kraftig fulltångekniv som är tillverkad för att klara de allra tuffaste utmaningarna. Friluftsknivens blad är 3,2 mm tjockt och konstruerat i rostfritt stål.

Denna friluftsliv från Garberg är lätt att hålla vass med dess Scandi-grind-slipning. Bladryggen är slipad så att du kan använda den med tändstål. Knivens slida är mångsidning och går att fästa snabbt och enkelt.

Bästa billiga friluftskniv

4. Hultafors – OK4

bästa prisvärda friluftskniv

Bladlängd: | 93 mm | Vikt: 141 g | Bladets tjocklek: 3mm

Hultafors friluftskniv är en kraftig kniv som passar för många ändamål. Friluftskniven är utrustad med ett friktionsgrepp som underlättar för tuffa uppgifter. Den här kniven har ett tyghölster som passar breda bälten.

Bladet har en tjocklek på 3 mm och är tillverkat i japanskt knivskål med en skandinavisk slipning. Friluftskniven är också ytbehandlad för att motstå rost och den slipade ryggen är anpassad för användning av tändstål.

Bästa fällkniv

5. Buck – Redpoint

fällkniv

Bladlängd: 70 mm | Vikt: 82,6 g | Bladets tjocklek: 2,6 mm

Friluftskniven Redpoint från Buck är en praktisk fällkniv som du enkelt öppnar med en hand och är utrustad med säkerhetsspärr. Det praktiska greppet gör att du enkelt får upp bladet utan att nudda eggen. Det är handtaget i denna friluftskniv som gör den smidig och bekväm oavsett väder.

Knivens blad är konstruerat i slitstark stål och är utrustat med små tänder för att underlätta kapning av rep.

Redpoint kommer från det amerikanska företaget Buck som tillverkar yxor och knivar sedan 100 år tillbaka vilket gör de pålitliga när det gäller knivar.

Friluftskniv – Köpguide

Precis som med annan utrustning finns det ett antal saker att tänka på innan du köper en friluftskniv. Det första du bör fråga dig är vad du ska använda kniven till. Innan du slutligen väljer din friluftskniv är första du ska göra att ta reda på exakt vad du behöver.

Bladets material

Bladmaterialet är en av de viktigaste faktorerna för din jakt- eller överlevnadskniv, och det kan innebära skillnaden mellan en kniv som du kan ha på höften i 20 år och en glänsande metallbit som går sönder första gången du använder den.

Alla vill ha en vass friluftskniv. När folk talar om knivbladets ”skärpa” avser de vanligtvis ett mycket bredare spektrum av faktorer, inklusive bladgeometri, bladmaterial och bladets hållbarhet.

Oavsett vad den är tillverkad av kommer varje kniv att behöva slipas om så småningom. Potentiella knivköpare bör ändå ha en grundläggande förståelse för de olika tillgängliga bladmaterialen.

Alla friluftsknivar på den här listan har blad som är tillverkade av någon form av stål. Stål är en legering av järn, kol och många andra potentiella tillsatser. Knivbladens stållegeringar måste vara tillräckligt hårda för att fungera bra och motstå avtrubbning, men tillräckligt mjuka för att förbli intakta och vässa effektivt.

Alla friluftsknivar på den här listan har blad gjorda av kvalitetsstål som klarar standardbehoven hos en vandrare eller backpacker.

Längd på bladet

Friluftsknivar bör ha ett blad som är mellan en och fyra tum långt. Vilken bladlängd som är idealisk för dig beror i slutändan på en mängd olika faktorer. Om du vill ha maximal bärbarhet är ett kortare blad bäst för dig. Om du ofta tar dig an tunga användningsfall som t.ex. klyvning av vedeld, satsa på ett blad som är minst 6.5 cm.

Bladets form – Rakt eller tandat blad?

Bladets form bestämmer dess funktion, och många är specialiserade för ett mycket specifikt arbete. Vissa knivar är bättre för finskärning, medan andra utmärker sig för grovskärning, hackning, skivning, grävning och till och med defensiva ändamål. Det finns också ett brett utbud av former att välja mellan.

Raka blad har en jämn och ren skärkant, medan tandade friluftsknivar har tandade blad som är idealiska för att såga igenom hårda material. Många knivar kan beställas med båda alternativen. Om du planerar att använda din kniv för att snickra ska du välja ett rakt blad. Om du behöver såga igenom rep eller filéa en kraftigt skalad fisk, ska du välja ett tandat alternativ.

Fällbar friluftskniv eller fast blad?

Friluftsknivar med fast blad är starkare och mer hållbara, medan fällbara friluftsknivar tenderar att vara lättare och mer bärbara. För att bära en friluftskniv med fast blad behöver du en slida för att skydda bladet på ett säkert sätt.

När du väljer en slida, välj en som passar din kropp bra. Är den för lång eller för tung? Kommer du att kunna manövrera med den? Håller den ett säkert grepp om kniven eller fladdrar bladet runt? Är den hållbar? Kan du snabbt dra fram kniven i en nödsituation? Är den obehaglig?

En kvalitetsslida är tillverkad av hållbara material och för längre friluftsknivar har den flera olika fästmöjligheter. Försök att undvika nedfällbara mantlar – det finns ett antal anledningar till varför de kan vara användbara, men de är mest till för att se coola ut.

Försök att ha dessa fem punkter i åtanke innan du gräver i plånboken.

Handtag och ergonomi

Effektivt användande kräver ett starkt, robust och bekvämt handtag. Upprepat knivarbete kan orsaka kramper och trötthet i handen, och ett ergonomiskt handtag bör inte förbises.

För de flesta användare är längre handtag bekvämare och mer ergonomiska att använda. Om du söker maximal komfort i handen ska du leta efter ett handtag med rundad form.

Storlek och vikt

Vandrare behöver en kniv som är lätt och inte tar upp för mycket plats. Om du vill ha en bärbar kniv kan du dock behöva göra vissa uppoffringar när det gäller ergonomi eller bladlängd.

Göra eld med friluftskniv

Om du har med dig en eldstartare (ferroceriumstång) när du är ute och vandrar är det viktigt att du kan tända en gnista med din kniv. Vissa knivar är mycket bättre på det än andra, och vissa kräver att du använder bladet vilket så småningom kan skada det.
När det gäller fällbara knivar föredrar vi av säkerhetsskäl knivar som lätt kan slå en gnista från ryggraden när de är stängda.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *