Tarp Bäst i test 2022 – Hitta bästa tarpen

vindskydd och tarp för camping

En tarp är en stor bit vattentätt tyg som är tänkt att ge extra skydd mot regn och vind. När du letar efter rätt tarp är de två viktigaste faktorerna storleken och materialet. Det förstnämnda är enkelt, ju större utrymme du vill täcka, desto större fotavtryck, medan solo- eller tvåpersonersutflykter troligen kan klara sig med en taro som mindre.

När det gäller tyger delas tarpar i princip in i två kategorier: tunga och lätta tarpar. En tung tarp är tillverkad av mer slitstarka – och även tyngre – tyger som klarar varierande väderförhållanden. Lätta tarpar lämpar sig bättre för backpackers eftersom de kan packas ner i små säckar men kräver en mer vetenskaplig uppställning för att skydda dig mot dåligt väder.

Dessutom bör du leta efter en tarp med flera förstärkta fästpunkter – fyra hörn är ett minimum, men ju fler ställen du kan fästa på, desto lättare är det att sätta upp och säkra en stram passform. Vissa har också fina tillägg som staglinor och små genomföringar så att du kan använda vandringsstavar för att omvandla presenningen till ett provisoriskt tält. Det bör noteras att de flesta presenningar inte levereras med rep, vilket du behöver för att fästa presenningen vid närmaste träd, stolpe eller bilställ.

Nu när vi har koll på grunderna fortsätter du att bläddra för att se våra tips på de bästa tarp för ditt nästa äventyr.

BÄST I TEST

Sea To Summit
Escapist 15D Tarp Large

Tarp Bäst i test 2022 – Hitta bästa tarpen
POPULÄRT VAL

Hilleberg
Tarp 20 XP

Tarp Bäst i test 2022 – Hitta bästa tarpen
BÄSTA LÄTTA

Urberg
Ultra Tarp

Tarp Bäst i test 2022 – Hitta bästa tarpen
BÄSTA PRISVÄRDA

Bergans
Tarp Large

Tarp Bäst i test 2022 – Hitta bästa tarpen
BÄSTA BUDGET

Urberg
Premium Tarp

Tarp Bäst i test 2022 – Hitta bästa tarpen

Bästa tarpen 2022 – vindskydd för vandring och camping

1: Sea To Summit – Escapist 15D

BÄST I TEST
gult vindskydd

Om du letar efter ett skydd som kan anpassa sig till dina behov varje gång du är ute på fältet, är Escapist Tarp ett bra alternativ. Den ger dig oändliga uppställningsmöjligheter och flexibilitet när det gäller vilken typ av plats du kan ställa upp den på. Oavsett om du befinner dig i tungt timmer med träd överallt som gör att du kan dra nytta av att binda av presenningen, eller om du befinner dig i öknen utan ett träd på flera mils avstånd, hjälper Escapist dig.

Denna Tarp är gjord av vattentätt 15D nano-nylon och är utrustad med åtta förstärkta fästpunkter som kan fästas med en gren, paddel, vandringsstav eller liknande som du har till hands.

Escapist 15D är 3×3 m med en totalvikt på 402 g och passar utmärkt som solskydd eller regnskydd för ditt nästa äventyr.

Produktegenskaper

 • Mått: 3×3 meter
 • Totalvikt: 402 g
 • Material: Nylon

2: Hilleberg – Tarp 20 XP

POPULÄRT VAL
vindskydd röd

Tarp 20 XP från Hilleberg är en mycket populär tarp som ger dig skydd mot alla typer av väder. Denna modell är gjord av slitstarkt tältväv och är utrustad med en vattenpelare på hela 55000 mm. Tarpen har en yta på 4.4 x 4.4 meter med en totalvikt på endast 1900 g. På tarpen finns ett flertal ringar och staglinor och packpåsen är integrerad vilket gör det lättare att packa upp och ned tarpen.

Denna tarp skyddar dig vekrligenu tan att stänga in dig vilket ger känslan av att verkligen övernatta utomhus och samtidigt skyddar dig mot alla typer av väder.

Produktegenskaper

 • Mått: 4.4 x 4.4 meter
 • Totalvikt: 1900 g
 • Material: Nylon med beläggning i silikon

3: Urberg – Ultra Tarp

BÄSTA LÄTTA
vindskydd blå

Ultra Tarp är en lätt och slitstark tarp i Nylon som endast väger 535 gram. Tarpen har en silikonbeläggning på båda sidorna och är utrustad med hela åtta fästpunkter där du håller den ostoppbar mot alla väder när du slår läger på ett berg. Tältet har ne nya på 300 x 295 cm.

Produktegenskaper

 • Mått: 300 x 295 cm
 • Totalvikt: 535 g
 • Material: Nylon
 • Beläggning: Siliknon

4: Bergans – Tarp Large

BÄSTA PRISVÄRDA
vindskydd stort

Tarp Large är en prisvärd tarp från Bergans vilket är ett norskt företag som tillverkat friluftsprodukter och kläder sedan 1908. Tarp Large ger ett bra skydd från väder och vind samt bidrar med flexibilitet så att du enkelt kan röra dig fritt och tar inte upp för mycket plats i din packning.

Produktegenskaper

 • Mått: 440 x 440 cm
 • Totalvikt: 1600 g
 • Yttertältsväv: Polyester

5: Urberg – Premium Tarp

BÄSTA BUDGET
grönt vindskydd tarp

Premium Tarp från Uberg är utrustad med hela 10 fästpunkter tillsammans med de medföljande linorna som gör att du kan sätta upp din tarp på många olika sätt. Tarpen är stor med en yta på 360 x 360 cm och väger endast 1200 gram. Linorna har reflexdetaljer vilket gör att du syns i mörkret och det ingår en packpåse som gör att du enkelt kan packa ner din Tarp.

En mångsidig och framförallt billig tarp för dig som vill ha något snabbt och enkelt!

Produktegenskaper:

 • Mått: 360 x 360 cm
 • Vikt: 1200 g
 • Yttertältsväv: Polyester

Köpguide – Att tänka på när du köper tarp

Det finns tre huvudtyper av tarpar: platta, formade och tarptält. Platta tarpar, som är fyrkantiga eller rektangulära, är det enklaste alternativet. Formade tarpar är flersidiga (t.ex. heptagonala eller hexagonala) eller har böjda kanter, och formen är särskilt utformad av tillverkarna för att möjliggöra en smart och exakt uppställning. Tarptält däremot suddar ut gränsen mellan tarp och tält och kan sättas upp på olika sätt och har ofta avancerade funktioner som dragkedjor eller dörrar.

Material

Den bästa tarpen är den som är vattentät och hållbar. Både nylon och polyester är av naturliga skäl vattenavvisande, men företagen kan också lägga till en vattentät behandling. Andra material att leta efter är Silnylon (syntetisk nylon täckt med silikon), Silpoly (polyester förstärkt med silikon) och Cuben Fiber. Av de tre är Cuben Fiber det överlägset dyraste, men också det lättaste och mest vattentäta. Den är förståeligt nog fantastisk, men om du vill ha en bättre balans mellan pris och vikt ska du välja presenningar av Silnylon eller Silpoly.

Polytarp – det här är kanske den presenning som köps mest frekvent. Polyetylen (poly) tarp är tillverkad av kraftig plast och har så många användningsområden. Den är utmärkt för camping, husbyggnation och ombyggnad (t.ex. tillfällig taktäckning) eller som tillfälligt skydd eller skydd. Dess största egenskap är att den är lätt och absorberar nästan 0 % vatten, vilket gör den perfekt för många utomhustillämpningar.

Tarp i canvas – tillverkad av mycket slitstarkt, vanligt vävt tyg (bomull eller hampa), tenderar presenningar av canvas att vara dyrare än polypresenningar, men håller längre och klarar av mer slitage och är perfekt för tuffare tillämpningar, t.ex. långvariga bygg- eller målningsprojekt och som tak- eller ladugårdstäckning. Canvas är också flamskyddad.

Vinyltarp – vinyltarp är tillverkad av etylenmolekyl och är starkare än polytarp, men dyrare. De används ofta för att täcka lastbilar, husbilar och släpvagnar, utrustning, möbler med mera. Vinyltarpen utgör också en bra långsiktig taktäckning.

PVC-planen – den här typen av presenning är mycket hållbar och flexibel och är ett idealiskt val för industriella ändamål, t.ex. svetsgardiner och golvbeläggningar.

Storlek

Generellt sett vill du ha en stor tarp som kan ge dig tillräcklig täckning, oavsett om du använder den för att bygga ett tält eller för att täcka campingplatsen. Som tur är finns tarpar i olika storlekar. Vissa tillverkare anpassar till och med storleken efter kundens behov.

Det är egentligen en fråga om vad som ska täckas och personliga preferenser. En ensam hängmatta kan klara sig med en storlek på 1.8 x 2.5 m, medan en grupp behöver något större. Men kom ihåg att ju större presenningen är, desto tyngre blir den.

Pris

Intressant nog är de lättaste presenningarna vanligtvis de dyraste. De är avsedda att användas av ultralätta vandrare som tillbringar långa sträckor i vildmarken och inte kan besväras av blöta tillhörigheter. De som inte hör till det lägret kan förmodligen välja något lite tyngre och billigare.

Färg

När du ska köpa tarp handlar färg inte bara om produktens utseende och design. Den talar också om tarpens kvalitet, typ och styrka. Tarpar finns i ett stort antal olika färger.

Bland de vanligaste finns silverfärgad kraftig tarpar som verkligen är effektiv när det gäller att blockera solljus, och vit tarp som ger viss skugga men samtidigt låter naturligt ljus komma igenom.

De blå, gröna och bruna tarparna används normalt inom allmän konstruktion eller landskapsunderhåll, medan de röda, gula och orange tarpar används i tillämpningar där det krävs hög synlighet.

Vare sig du är husägare, en frekvent resenär, och campare eller en entreprenör kommer du troligen att behöva en tarp av god kvalitet vid något tillfälle. Att välja den bästa tarpen för ditt projekt är därför mycket viktigt för att säkerställa maximal produktion. Att bestämma önskade användningsområden, storlek och specifika egenskaper är nyckeln till att köpa den bästa presenningen på marknaden.

4 sätt att montera en tarp på

Innan du kastar presenningen i ryggsäcken och börjar marschera uppför närmaste backe är det viktigt att göra en del inledande planering och förberedelser. Det vore dumt att vänta med att sätta upp en tarp för första gången tills du faktiskt befinner dig på ett berg eller på en långväga vandring.

Testa i stället din tarp i till exempel trädgården och finjustera din uppställning så att den blir så lärd, stark och stabil som möjligt. Du lär dig framför allt exakt hur många pinnar och linor du behöver för att få en effektiv uppställning (detta kan kräva ändringar i en färdig produkt), liksom vilken typ och höjd av vandringsstavar du behöver.

Kom ihåg att Z-formade stavar – av den typ som kan fällas ihop i tre delar – i allmänhet är oanvändbara för tarpar, så du är bättre betjänt av teleskopiska stavar i stället.

När du väl har finslipat ditt tillvägagångssätt kan du bege dig ut i bergen och omsätta det du lärt dig i praktiken. Innan du sätter upp din tältplats bör du komma ihåg att välja den med omsorg.

Välj en plats som är så plan, torr och skyddad som möjligt och ställ upp så att din ingång är vänd bort från den rådande vinden. Nästa beslut är helt enkelt – vilken inriktning på tarpen ska jag välja? Det kan ibland vara svårt att bestämma sig – det finns trots allt ett nästan oändligt antal metoder – men här är fyra av de bästa alternativen

A-frame – Med stavar
Den här enkla uppställningstekniken innebär att man sätter fast båda sidorna och använder vandringspinnar och linor för att höja de andra två ändarna till ett tak. På så sätt skapas ett A-skapat skydd med branta väggar och dubbla öppningar.

Om du vill ha en mer luftig uppställning kan du använda linor i stället för pinnar i de fyra hörnen för att skapa en ”flytande” A-stomme, eller för bättre väderskydd kan du slänga bort en stolpe och sätta ner tarpens baksida för att skapa en ”sluten” A-stomme med en enda inringning.

Brukar du vandra utan stavar? Alla dessa typer av uppställningar av A-Frame-tältdukar kan också göras med hjälp av linor eller linor.

Lean-To

Lean-To eller Låghuset är en minimalistisk konstruktion med en öppen form. I sin enklaste form är det en vinklad rektangel med baksidan av presenningen fastgjord och framsidan upphöjd med hjälp av vandringsstavar. En mer avancerad version är dubbelsidig, med en bakre vägg och en lucka som skapas med hjälp av stolpar och spända linor, som på bilden ovan.

Men det kanske bästa alternativet är C Fly Wedge, som liknar den grundläggande lean-to (med en lucka med läpp), men med ett extra utpluggat veck i botten som bildar ett markduk.

Side-V

Detta enkla skydd är format som ett V på sidan, med en provisorisk markduk och ett lutande tak/vägg. Taket blockerar den förhärskande vinden, men både sidorna och framsidan är öppna för elementen.

Det är enkelt att sätta upp sido-v:et: sätt ut en rektangulär markduk och använd två stolpar och tillhörande linor för att skapa det vinklade taket. En vanlig variant är att bara använda en stolpe centralt och fästa sidorna, vilket ger en tältliknande konstruktion med markduk och en enda öppning.

Tipi

Den här knepigare uppställningen använder en stolpe och en spännlina centralt för att skapa ett wigwam-format skydd med bra takhöjd och en triangulär öppning. Alla andra punkter är fastspända. Fäst stången i mitten av presenningen, om möjligt, för en omslutande stil, eller fäst den vid presenningens kant för en luftigare struktur.

Vanliga frågor om tarpar

Vad är en tarp?

I huvudsak är det ett vattentätt material med ett enda skinn som används för att skapa ett skräddarsytt skydd. Det kan konfigureras i många olika former och utformningar med hjälp av pinnar, linor, stänger och valfria markdukar eller insektsnät. Denna mångsidighet gör det möjligt att anpassa sig till vädret: ställ upp högt för att få utrymme, ventilation och en fantastisk utsikt under goda förhållanden, ställ upp lågt för att få stabilitet och skydd under stormar.

Att välja en tarp framför ett tält innebär därför inte nödvändigtvis att du utsätts för mer vind och regn. Med lite övning lär du dig snabbt att sätta upp din tarp på ett sätt som skyddar dig i bergen, oavsett om det regnar eller inte.

Hur stor tarp ska man ha för en hammock?

För att kunna göra sitt jobb och skydda dig måste skyddet sträcka sig över hängmattan i båda ändarna. Du kan köpa specialiserade tarpar eller så räcker det med en fyrkantig eller rektangulär tarp för mer avslappnad camping i vackert väder.

Tarpen måste sträcka sig ungefär en meter över hängmattans båda ändar. Kom ihåg att en tarp som hänger över ett rep mellan två träd kommer att halta och du kommer inte att kunna sätta en stolpe under den.

Hängmattor varierar mycket i längd. Se till att du mäter din hängmatta innan du köper din tarp!

Ska min tarp vara större än mitt tält?

Ja – med ungefär en meter på båda sidor så att den täcker hela tältet och du har extra utrymme för att göra en A-form så att regnet kan rinna bort från tältet.

Vilken typ av presenning ska jag använda under mitt tält?

En tjock, vattentät tarp som är ungefär 5 cm kortare på varje sida än tältet. Tanken med ett tältfotspår är att det ska skydda tältgolvet från revor och tårar om marken inte är helt plan. Det minskar slitaget på ditt tältgolv och ökar tältets livslängd.

Den andra användningen är att hindra vatten från att tränga in genom tältgolvet. Om ditt tält är äldre kan det vara tunnare eller vattentätningen kan vara sliten. Tarpen hindrar vattnet från att sippra in genom botten, särskilt om det regnar.

En tarp är en användbar och praktisk del av campingtältets utrustning och en som du förmodligen inte bör vara utan. Från skydd till marktäckning till nödfyr till att hålla din ved torr har presenningar sin plats på varje campingchecklista. Ta en i den storlek du behöver och ge dig ut och börja tjäras på din nästa resa iväg!

Relaterade länkar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *