winter hike, snowy mountain, alps-1796562.jpg

Vandringsbyxa bäst i test 2021 – Hitta den bästa vandringsbyxan

Rätt klädsel är en av de viktigare delarna för att få ut det mesta av ditt äventyr. Det är ännu viktigare om det är tänkt att du ska vandra en längre tid utomhus exempelvis under en fjällvandring. Kläderna är då precis lika viktiga som den övriga utrustningen såsom stormkök, tält och sovsäck. Därför har vi i denna artikel gjort det enkelt att hitta just den bästa vandringsbyxan.

Om det visar sig att du har fel kläder på dig under vandringen så kommer du snabbt märka att det blir jobbigare än vad det egentligen är. Byxorna du väljer är en viktig del när du ska vandra då det är benen du använder som mest, och att välja rätt byxor bidrar till att du håller dig varm och har den rörelseförmågan som exempelvis vandringen kräver. Rörelseförmåga är en viktig del när du vandrar då du kommer stöta på stenar och hinder, det vill du kunna komma förbi utan att det påverkar hela ditt äventyr. 

1. Lundhags MakkeSE PRISET HÄR
2. Fjällräven Vidda Pro TrousersSE PRISET HÄR
3. Haglöfs Rugged Flex Pant – DamSE PRISET HÄR
4. Nordfjell – Womens Adventure Pro PantSE PRISET HÄR
5. Haglöfs Barrier PantSE PRISET HÄR

Det finns en rad olika vandringsbyxor att välja mellan och det kan vara svårt att hitta rätt som passar just dig. Vi ska därför försöka underlätta valet av vandringsbyxor i denna artikel. Det är viktigt att vandringsbyxan du väljer är bekväm och hållbar men också håller värmen om du tänkt ge dig ut under den kallare årstiden. 

En viktig funktionalitet hos vandringsbyxan som avgör om det är ett bra val är om den har förstärkning på ben och rumpa. Det förlänger livslängden på vandringsbyxan och gör det enkelt för dig att vila på fuktiga underlag. Under sommaren kan det även vara bra att se efter om det går att omforma vandringsbyxan till ett par kortbyxor. Under vintern rekommenderar vi ett par tjockare byxor, se även till att ta en storlek extra så att du får plats med ett underställ.

I kommande avsnitt så går vi igenom en lista på de vandringsbyxor som vi på Outdoorportalen tycker är de bästa som finns ute på marknaden just nu. Efter vårt bäst i test så kommer vi som vanligt med allmänna tips och råd med information som kan vara bra att känna till inför ditt köp. Det är viktigt att tänka på att vandringsbyxor oftast är väldigt individuella, det som passar för andra kanske inte passar för just dig, det är viktigt att du själv avgör i slutändan vilka som passar just dig bäst.

Bästa vandringsbyxan 2021 – Bäst i test

1. Lundhags Makke

På första plats i vår bäst i test har vi valt en populär vandringsbyxa från Lindhags tillverkad i 35% bomull och 65% återvunnen polyester. Denna vandringsbyxa är väldigt flexibel och är tillverkad med Schoeller Dry Skin Softshell för att uppnå just denna.

Byxorna har också ett vattenavisande medel (DWR). I början kan dessa kännas trånga men det går över och du kommer att rörelsefrihetne ökar. Detta beror på det stretchiga materialet av softshell Byxorna är utrustad med bältesöglor vilket gör att du kan använda ett bälte till samt krokar vid benslutet för att isolera fötterna ännu mer. Innuti byxorna finns det även ventilationskedjor vilket underlättar för luft att komma in för vädring.

Fördelar

 • Optimerade funktioner.
 • Vattenavvisande.
 • Stretchiga med hög komfort.

Nackdelar

 • Inga minus den här gången!

2. Fjällräven Vidda Pro Trousers

Vidda Pro Trousers från det populära varumärket Fjällräven är en vandringsbyxa sydd med slittålig G-1000®-väv. Byxan är utrustad med dubbletyg över rumpa och knän för extra livslängd och förstärkning. Byxans passform är normal med justerbart benslut och en normalhög midja. Midjan är även utrustad med bälteshyslor och benets nederkant kan anpassas med dess remmar och tryckknappar. Den här vandringsbyxan har 7 stycken fickor där en är anpassad för att ha karta vilket optimerar denna vandringsbyxa för just vandring. Denna vandringsbyxa passar bäst för vår, sommar och höst.

Fördelar

 • Förstärkning på rumpa och knän.
 • Sju stycken fickor.
 • Funktionell.

Nackdelar

 • Ingen ventilationsöppning vilket blir ett problem vid hög temperatur.

3. Haglöfs Rugged Flex Pant – Vandringsbyxa Dam

Rugged Flex Pant från haglöfs för damer är ett par funktionella vandringsbyxor med DWR-behandling som gör byxan optimal för avvisning av vatten och smuts. Byxan är väldigt slittålig och ger ett skydd försedd med stretch över rumpa och knän för maximal rörelseförmåga. Fickorna vid både hand och lår är försedda med dragkedjor vilket ger dig möjligheten att packa med din utrustning. Passformen är gjord av hög komfort och går att justera med den elastiska linningen. Även dessa byxor går att justera vid benslutet med hjälp av ett kardborreband.

Fördelar

 • Hög komfort.
 • Går att justera vid benslutet utifrån aktivitet.

Nackdelar

 • Kan vara något tighta för bredare kroppsbyggnader.

4. Nordfjell – Womens Adventure Pro Pant

Nordfjell har ofta prisvärda produkter och det gäller även för deras vandringsbyxor. Nordfjells fokus ligger på att skapa högkvalitativa produkter till ett bra pris. Womens Adventure Pro Pant är ett perfekt val för dig som är ute efter ett par vandringsbyxor du kan använda ute på fjället eller för skogsvandring. Byxorna skyddar både mot vassa kantera och är gjorda av hög komfort med dess stretch.

Byxorna har normal passform med stretchpanel i grenen samt förstärkning vid benslutet. Vandringsbyxan är även utrustad med ventilationsdragkedjor vid bensllutet och på sidorna. Byxan är utrustad med justerbar midja samt bältesöglor för optimal passform. Womens Adventure Pro Pant från Nordfjell bjuder även på många handfickor, benfickor och en mobilficka som underlättar förvaring.

Fördelar

 • Stretchpanel I gren.
 • Förstärkning vid benslut.
 • Många fickor.

Nackdelar

 • Kan vara svår att hitta rätt storlek.

5. Haglöfs Barrier Pant

Haglöfs Barrier Pant är en högkvalitativ vandringsbyxa med god isoleringsförmåga med dess vaddering. Byxorna är hyfsat lätta samtidigt som värmen hålls bra. Den här vandringsbyxan är tillverkad med QuadFusion™-isolering och håller dig varm även på vintern och dess DWR-behandling håller dig torr i blöt miljö. Den här byxan är perfekt för vandring både i skog och fjäll och är optimerad för alla årstider.

Fördelar

 • Hög isolerings förmåga.
 • Passar för alla årstider.
 • Många fickor.

Nackdelar

 • Kan vara lite låg i midjan vilket ger sämre rörelsefrihet.

Att tänka på när du köper vandringsbyxor

Även om de flesta som letar efter ett par vandringsbyxor har tänkt att använda dem till någon form av friluftsaktivitet som exempelvis fjällvandring så går det minst lika bra att använda dem vid hemarbete när du exempelvis bygger ett staket eller jobbar i trädgården.

Det finns en del viktiga punkter att tänka på när du i jakten på den bästa vandringsbyxan. För att underlätta jakten på att hitta rätt vandringsbyxa. I det här avsnittet ska vi därför ta med ett par punkter som vi anser vara viktigast när du letar efter den bästa vandringsbyxan. 

Hur viktigt är det med vandringsbyxors passform?

Vi på Outdoorportalen påstår att bekvämlighet och komfort är den viktigaste punkten när du väljer vandringsbyxa. Om byxorna inte sitter som det ska blir det inte bekvämt att bestiga ditt favoritberg och det kommer med största sannolikhet göra att du inte använder dessa, även om valet blir av bestiga Kebnekaise i jeans.  Vi rekommenderar därför att du testar byxorna innan du bestämmer dig även om du beställer online, se till att du har öppet köp på produkten. 

Finns det olika vandringsbyxor för olika årstider?

Anpassa ditt köp efter årstid eftersom vissa byxor passar bra för vintern medans andra passar bättre för sommaren. Som vi tidigare nämnde så finns det en del byxor som går att göra till kortbyxor, dessa är mer anpassade för sommaren medans andra är mer anpassade för vintern, isåfall är det bra om du tar en större storlek så att du får plats med underställsbyxor. 

Hur många fickor ska vandringsbyxan ha?

När du väljer vandringsbyxor kan det vara bra att kolla på möjligheterna för att förvara utrustning, hur ser fickorna ut och hur många har byxan? Ju fler byxor desto bättre på en vandringsbyxa och det kan ibland göra att du slipper ta med dig packutrustning om du ska på en kortare tur men ändå kräver mer packning än vanligt. 

Vilka specifika funktioner ska jag leta efter?

Som vi ovan nämnde så är fickor en del av viktiga funktioner som man ska leta efter när man väljer vandringsbyxa men det är självklart individuellt vad som uppfyller dina krav. Vissa byxor har vanliga fickor, andra har mer anpassade för exempelvis knivar vilket är en fördel om du ska fiska. Andra är mer utrustade med benfickor och bakfickor. 

En viktig del i funktionaliteten är också att se efter om vandringsbyxan har funktionen förhöjda knän. Detta är en fördel i och med att det blir lättare att röra sig med byxorna och böja sig och samtidigt lättare att vandra i. Öglor är också en detalj att hålla utkik efter så att du kan bära på knivar eller vattenflaska men främst att ha bältet runt.

Som vi tidigare nämnt så har en del vandringsbyxor dragkedjor som möjliggör att förvandla dom till kortbyxor vilket är fördelaktigt när du ska använda byxorna under sommaren och har trädgårdsarbete att utföra under semestern. 

Vaddering vid knän och rumpa är också en viktig detalj, speciellt vid vandring. Anledningen till att vadderingen sitter på dessa ställen är att slitaget oftast är som störst här, när du exempelvis sitter och vilar eller förbereder ett tält. 

Hur ska en vandringsbyxa sitta?

Att vandringsbyxorna ska vara bekväma är som vi tidigare nämt en av de viktigaste anledningarna till att du väljer byxan. Det är viktigt att vandringsbyxorna är sköna och ger dig möjlighet att röra dig fritt. Vandringsbyxor ska aldrig sitta för hårt i midjan utan du bör välja en större storlek som har öglor att trä runt ett bälte på. För en bättre passform kan vi även rekommendera att byxan är av stretchiga material vilket ger extra komfort. Återförsäljare har ofta storleksguider som du kan läsa innan du beställer men det bästa är om du provar direkt i butik. 

Hur du tvättar dina vandringsbyxor rätt

För att livslängden på dina vandringsbyxor ska vara länge så är det viktigt att underhålla byxorna rätt. Tvätta endast dina vandringsbyxor när de är smutsiga, tvätta alltså inte dina vandringsbyxor för ofta eftersom det sliter på materialet varje gång. Kolla på tvättlappen innan du tvättar för att se hur du ska tvätta på rätt sätt. Byxor av syntetmaterial bör du vara extra försiktig med och bör endast tvätta i ca 30 grader. Ha som vana att alltid tvätta byxorna direkt så dem inte ligger blöta då det kan skapa lukt. 

Läs alltid igenom vad tillverkaren rekommenderar då detta kan variera utifrån varumärken och olika material.

Material

Softshell

Det är viktigt att materialet på vandringsbyxorna du väljer är anpassade efter den typ av aktivitet som du hade tänkt att ägna dig åt. Det finns tre olika man kan välja på och det är bomullsblandning, vattentätt och softshell. Softshellbyxor är oftast stretchigare och väldigt slitstarkt. Softshellbyxor är förhindrar även att du blir blöt och torkar oftast väldigt snabbt än andra material på marknaden. En viktig detalj som kan vara värd att tänka på är att softshell-byxan håller tätt mot vind vilket kan skifta beroende på modell. 

Vind- och vattentäta vandringsbyxor

Dessa vandringsbyxor är vanligt att man bär över andra byxor och är oftast tillverkade med exempelvis Gore-Tex. En viktig detalj är att kolla upp hur vattentäta de vattentäta vandringsbyxorna är vilket du enkelt kan göra på etikettens vattenpelare, dessa byxor är oftast vattenavvisande och inte hundra procent vattentäta. 

Bomullsblandning

Vandringsbyxor av bomullsblandning är något vi kan rekommendera om du ska vandra i jobbig terräng när du exempelvis jagar eller fiskar. Däremot så väger dessa mer än softshell och tar längre tid att torka. Fördelen med bomullsblandning är att det är ett väldigt slitstarkt material och andas bra. När man fiskar så är det väldigt vanligt att man får sällskap av mygg vilket detta material skyddar dig mot samtidigt som det andas enkelt.

Vad kostar vandringsbyxor?

Det är svårt att säga hur mycket ett par vandringsbyxor bör kosta men det vi vet är att det finns ett väldigt brett utbud av vandringsbyxor som du säkert redan har märkt, detta möjliggör konkurrenskraftiga priser och du kommer att hitta ett alternativ som är av det billigare om det skulle vara viktigt för dig. Vi kan däremot rekommendera att du lägger lite extra pengar på vandringsbyxor, det lönar sig med högre kvalitet och du får bredare alternativ av funktionalitet. Om du inte känner för att lägga så mycket pengar så är det alltid bättre med ett par begagnade med dyrare ursprungligt pris än ett par billigare. De billigare kan vara bra men har oftast sämre kundrecensioner vilket du säkert redan har märkt. 

I vårt test så har vi gått på kvalitet och inte haft priset i åtanke och ligger runt 1.000 kr men som ni ser så har dessa byxor en del positiva funktioner och egenskaper samt god kvalitet. Alla bör äga ett par vandringsbyxor och är inte bara för friluftslivet utan funkar för en rad olika aktiviteter och de flesta fungerar att ha under alla årstider. 

Hoppas att du kommit hela vägen ner hit och att våra produktrecensioner och köpguider har hjälpt dig. Om du inte hittar några som är för dig så litar vi på att du kan hitta ett par på egen hand men ha med våra tips i bakhuvudet så att du gör ett bra köp. 

Klicka här för att läsa om våra tester för bästa tält

Top 5 bästa vandringsbyxan 2021

1. Lundhags MakkeSE PRISET HÄR
2. Fjällräven Vidda Pro TrousersSE PRISET HÄR
3. Haglöfs Rugged Flex Pant – DamSE PRISET HÄR
4. Nordfjell – Womens Adventure Pro PantSE PRISET HÄR
5. Haglöfs Barrier PantSE PRISET HÄR

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.