Vattenflaska Bäst i test 2022 – Hitta den bästa vattenflaskan

vattenflaska bäst i test

Att få i dig vatten är viktigt vid alla tillfällen. När du jobbar, är ute i naturen, motionerar, vandrar eller klättrar. Därför är det viktigt med en mångsidig vattenflaska som passar för alla tillfällen.  Vi har därför skrivit denna artikel för att hjälpa dig hitta bästa vattenflaskan.

Relaterat: Hur du gör rent din vattenflaska

I denna artikel har vi utfört en vattenflaska bäst i test där vi på Outdoorportalen går igenom våra fem favoriter! Vi går igenom fördelar och nackdelar med varje vattenflaska och försöker tydliggöra vattenflaskans egenskaper och funktioner så detaljerat som möjligt. Som vanligt sammanställer vi alltid en köpguide där vi går igenom viktiga delar att tänka på när du köper produkter.

Top 5 bästa vattenflaskor

Bästa vattenflaskan 2022

1. Klean Kanteen Classic 

Vattenflaska Bäst i test 2022 – Hitta den bästa vattenflaskan

Material: Rostfritt stål. Kapacitet: 800 ml. Isolerad: Nej

Denna vattenflaska från Klean Kanteen är en klassiker. Den är tillverkad i rostfritt stål och är väldigt lätt att göra ren med flaskans rundade hörn. Den går även att diska i diskmaskin. Modellen som tar 800 ml är en stark rekommendation och är ett perfekt val för alla sorters äventyr. Med en kapacitet på nästan en liter är den perfekt att ha med sig på kortare utflykter, promenader och träningspass.

Klean Kanteen Classic är även smidig att packa med sig med dess långa och smala form. Detta gör att den inte tar mycket plats, trots den höga kapaciteten på 800 ml. Den är också kompatibel med resterande lock i classic-serien. Flaskan är helt klart en stark vinnare i detta test i kampen om marknadens bästa vattenflaska.

Bästa isolerade vattenflaskan

2. Hydro Flask Standard Mouth Flex Bottle

Vattenflaska Bäst i test 2022 – Hitta den bästa vattenflaskan

Material: Rostfritt stål. Kapacitet: 532 ml. Isolerad: Ja

Denna stilrena flaska från Hydro Flask är en enkel, smal och vakuumisolerad vattenflaska, tillverkad i 18/8 rostfritt stål. Den rymmer hela 709 ml vilket gör den lätt och smidig att få med på dem kortare äventyren där du inte vill ha så mycket packning med dig. Den är utrustad med skruvkork som har ett litet handtag ovanpå vilket gör den till en mycket praktisk flaska att bära runt på.

Är du ute under kallare dagar så behöver du inte oroa dig för att vattnet ska frysa till is i och med de isolerande egenskaperna som håller vätskan drickbar. Denna flaska från Hydro Flask är utrustad med dubbelsidig vakuumisolering vilket gör att den klarar att hålla vattnet kallt i 24 timmar och håller din favoritdryck varm i hela sex timmar. 

Bästa vattenflaska som håller kallt

3. Camelbak Fitness Chill

Vattenflaska Bäst i test 2022 – Hitta den bästa vattenflaskan

Material: Rostfritt stål. Kapacitet: 710 ml. Isolerad: Ja

Den här flaskan från Camelbak håller vattnet kallt längre än andra vattenflaskor på marknaden. Vattenflaskan passar för dig som vill ha en smidig variant på jobbet, gymmet eller ute på dina friluftsäventyr.

Camelbak Fitness Chill rymmer hela 0.71 liter och är konstruerad med dubbelväggs-isolering och är formad för optimerat grepp runt vattenflaskan. 

Runt locket sitter det ett handtag som gör den smidig att bära runt på i vardagen och vid dryckesöppningen sitter en självförslutande bitventil. Den är särskilt optimerad för dig med ett aktivt liv och har en mycket smidig och funktionell form. 

Bästa vattenflaskan barn

4. Klean Kanteen Kid Classic Sport

Vattenflaska Bäst i test 2022 – Hitta den bästa vattenflaskan

Material: Rostfritt stål. Kapacitet: 355 ml. Isolerad: Nej

Kid Classic Sport 355ml är en populär vattenflaska helt fri från gifter och är anpassad för barn. Den är tillverkad i rostfritt stål och materialet gör inte att det börjar lukta eller ger ifrån sig smaker i vattnet eller övrig dryck.

Korken på flaskan är tillverkad i mjuk silikon vilket gör den behaglig att dricka ur för barn. Flaskan är också utrustad med en ögla vilket gör det enkelt att montera fast i skolväskan eller barnvagnen.

Bästa vattenflaskan 1 liter

5. Primus Trailbottle Stainless Steel 1.0L

Vattenflaska Bäst i test 2022 – Hitta den bästa vattenflaskan

Material: Rostfritt stål. Kapacitet: 1 liter.

Trailbottle Stainless Steel 1.0L från Primus är en populär och tålig vattenflaska i rostfritt stål. Den rostfria stålen gör att flaskan inte tar upp eller avger smaker till det du dricker. Flaskans öppning är stor vilket underlättar påfyllning av vätska eller när du ska rengöra den.

Korken sitter fast med ett band i flaskan så att du inte tappar bort den samt gör det möjligt att montera fast flaskan i ryggsäcken när du vandrar.

Köpguide vattenflaska

Viktigt att tänka på när du köper en vattenflaska

Vätska är ett av de viktigaste komponenterna i ditt äventyr vilket gör vattenflaskan till ett mycket viktigt tillbehör. Oavsett vilken aktivitet du ägnar dig åt så är det alltid viktigt att regelbundet få i sig vätska. 

Innan kan det vara bra att tänka på till vilken aktivitet du ska använda den till och vilka egenskaper den har. Är det för skidåkning eller för volleyboll på stranden? Ska den vara lätt att packa ner eller rymma mycket? 

Vilket material ska vattenflaskan ha?

Materialet på din flaska är viktigt att tänka på. Vi rekommenderar exempelvis inte plast när du står inför valet av vattenflaska. Anledningen till detta är främst att det inte är miljövänligt men kan också ge ifrån sig gifter från materialet som påverkar din hälsa. Håll därför utkik efter giftfria material som idag även finns som plast.

Ur ett hälsoperspektiv så är glas det bästa materialet för vattenflaskor. Det går att återvinna vilket gör det miljövänligt. Den största nackdelen är att det är lätt att gå sönder vilket är en risk när du ska ge dig ut på ett äventyr. 

Vi rekommenderar främst rostfritt stål, det är ännu mer slitstarkt och håller mycket längre än plast, däremot går det inte att frysa vattnet inför en dag på stranden. Det påverkar heller inte hälsan negativt på något sätt.

Vattenflaskans hållbarhet

Rostfritt stål är känt för att tåla stora stötar utan att gå sönder eller få repor och bucklor. Glas är ett sprött material för en vattenflaska, även om det anses vara ett av de säkraste materialen. Aluminiumflaskor är också gjorda av ett robust och lätt material, men de kan ibland få ditt vatten att smaka som metall.

När det gäller hållbarhet kan flaskor i rostfritt stål stå emot alla slags stötar. De kan hålla i upp till 12 år utan att ens visa alltför stora skador.

Vilka egenskaper ska vattenflaskan ha?

Det finns en del egenskaper och funktioner som du ska kolla på när du väljer bästa vattenflaska och bör anpassade efter just dina behov.

Lätt att använda

Vattenflaskor ska vara lätta att använda och rengöra. Vissa flaskor kan behålla lukten och färgen från din tidigare dryck även om du tvättar den varje dag. Vissa flaskor kan också vara svåra att öppna och fylla på. Det händer när du har en mycket smal flaska.

En vattenflaska med bred mynning är lätt att använda, fylla på och rengöra. Om du har ett filter kan du enkelt fylla på den i en sötvattenkälla. Du kan lätt sätta in en svamp och en flaskborste för att rengöra vattenflaskans insida noggrant.

Vattenflaskans isolering

Vissa vattenflaskor har isolering och vakuumförsegling. På så sätt kan dina drycker hålla sig kalla eller varma i flera timmar. Glas- och aluminiumflaskor kan rymma både varma och kalla drycker. De har dock ingen vakuumförsegling och isolering så de kan inte hålla dina dryckers temperatur under lång tid.

Plastflaskor kan förlora sin form om du häller varmt vatten i dem. Flaskor av rostfritt stål kan hålla båda temperaturerna. De kan hålla ditt vatten kallt i upp till 12 timmar och varmt i cirka 8 timmar. Om du vill lägga lite is i dem kan de också hålla sig fasta i flera timmar.

Isolering och vakuumförsegling är en fördel om du vill åka på en längre resa, till exempel vandring eller camping.

Inbyggt filter

En annan funktion som kan vara värd att hålla utkik efter är vattenfilter i din jakt på marknadens bästa vattenflaska. Vissa vattenflaskor har inbyggda filter vilket motverkar bakterier och partikar. 

Hur ska vattenflaskans form se ut?

Det finns olika sorters korkar på marknaden som passar till olika flaskor. Vi på Outdoorportalen rekommenderar främst skruvkork då det håller tätt, men sedan finns det andra korkar som gör det enklare att dricka och exempelvis bara kräver en hand. 

Olika flaskor har olika former, detta gäller även vid öppningen. En större öppning gör det enklare att handdiska, men tål den disk i maskin så kvittar det om det är en liten öppning på vattenflaskan. En stor öppning gör det även lättare att dricka stora mängder men ökar samtidigt risken för att man spiller. Detta är för och nackdelar man får väga mellan de olika funktionerna.

Olika vattenflaskor för olika tillfällen?

Vilka tillfällen kommer du att bära med dig vattenflaskan? Letar du efter en flaska som håller drickan kall extra länge för varmare sommardagar, eller som håller drycken varm under kallare vinterdagar?

Det är viktigt att ta reda på så att vattenflaskan är isolerad bra och håller drycken varm eller kall under den tidsperiod du behöver. Oftast så är flaskor som håller värmen längre konstruerade med dubbelväggar, dessa väger oftast mer men håller drickans temperatur mycket längre. 

Hur mycket kostar en vattenflaska?

Alla tillfällen kräver att du förr eller senare fyller på vattennivåerna. När du tränar, promenerar, kör bil eller sitter stilla på jobbet. Att äga en vattenflaska gör även god nytta för miljön då det minskar plastkonsumtionen. 

Det är även en ekonomisk fördel att äga en vattenflaska genom att du handlar dryck mycket mer sällan när du är ivrig att använda din nya flaska. 

Metallflaskor som vi tidigare förespråkade är oftast lite dyrare men ger oftast mycket högre kvalitet med längre livslängd och bättre funktionalitet vilket gör det värt att lägga dem extra kronorna på detta. De håller längre och är mycket mer skonsam för din hälsa. Glöm inte att välja en isolerad vattenflaska om du tänkt att använda den för både vintern och sommaren. 

Ekologisk vattenflaska

När du väljer en vattenflaska bör du inte bara tänka på dig själv. Tänk också på dess långsiktiga effekt på miljön. Som vi redan vet kan det ta tusentals till miljontals år innan plast helt och hållet löses upp. Vattenflaskor av glas, aluminium och rostfritt stål är 100 % återvinningsbara. Det tar inte ens hundra år innan du kan återvinna dem.

Produktionskostnaden för aluminium och rostfritt stål kan vara hög. De är dock två av de mest hållbara och miljövänliga flasktyperna. Eftersom dessa flaskor också håller längre än plast och glas kan du också spara pengar genom att inte behöva köpa igen efter ett eller två år.

Vanliga frågor om vattenflaskor

Vilken är den mest hälsosamma vattenflaskan?

En av de hälsosammaste vattenflaskan är tillverkade i rostfritt stål. Den läcker inte ut några kemikalier i din dryck. Även om den är gjord av metall kommer ditt vatten inte att smaka metall så länge den är gjord av kvalitetsstål. Det är också icke-korrosivt, så du kommer inte att känna någon rost i ditt vatten.

Är vattenflaskor i rostfritt stål bättre än plast?

En flaska i rostfritt stål är bättre än plast eftersom den inte innehåller några skadliga kemikalier som kan orsaka många sjukdomar. Dessutom håller den 4 gånger längre än plastflaskor. Rostfritt stål kan också vara dyrare än plast, men det beror på materialen och produktionskostnaden.

Hur hittar jag en bpa fri vattenflaska?

De flesta flaskor i rostfritt stål är numera BPA-fria. Vissa länder och stater har förbjudit användningen av BPA-foder i flaskor på grund av de studier som gjorts om effekterna av BPA i människokroppen.

Sammanfattning vattenflaska

Om du letar efter en vattenflaska bör du inte bara tänka på storlek och stil. Det finns många vattenflaskorflaskor på marknaden som är billigare. Dessa flaskor kan dock också kosta din hälsa. Välj en flaska som är fri från giftiga kemikalier, hållbar och hållbar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *