ryggsäck för vandring röd

Ryggsäck bäst i test 2022 – Hitta bästa ryggsäcken

Det är viktigt att ha rätt utrustning när du ska vandra eller långa vid campingresor, och en av de viktigaste delarna av utrustningen måste vara ryggsäcken, det är trots allt den som gör det möjligt för dig att bära allt! Oavsett om du planerar att tillbringa sex dagar i bergen eller göra en endagsvandring i skogen bör det viktigaste i din ryggsäck vara dess förmåga att bära vikten bekvämt på ryggen.

Eftersom alla vill minska sin vikt har lättviktsryggsäckar blivit allt vanligare, särskilt eftersom de har utformats med mycket arbete för att göra dem mer bekväma, vilket gör dem lätta att bära när man rör sig. De flesta av oss här på Outdoorportalen använder lättviktsryggsäckar för små till medelstora laster, de är mindre tröttande och nuförtiden är de i allmänhet mycket bekväma.

Varje paket i vårt sortiment har sina styrkor och svagheter, och vi hjälper dig att tyda alla nyanser för att förenkla din forskning och hjälpa dig att hitta det bästa paketet för dina behov.

Top 5 bästa ryggsäckarna för vandring

1: Granite Gear Blaze 60SE PRISET HÄR
2: REI Co-op Flash 55SE PRISET HÄR
3: Ultralight Adventure Equipment CatalystSE PRISET HÄR
4: Osprey Atmos 65 AGSE PRISET HÄR
5: Osprey Aether 65SE PRISET HÄR

1: Granite Gear Blaze 60

Granite Gear Blaze 60 bästa ryggsäck för vandring svart
Granite Gear Blaze 60

Tack vare sin imponerande design är Granite Gear Blaze 60 den bästa ryggsäcksväskan i vår granskning. Denna ryggsäck för vandring kan på något sätt bekvämt stödja upp till 22 kg samtidigt som den bara väger 1.3 kg i sig själv. Vi gillade också den stora uppsättningen funktioner på den här ryggsäcken för det praktiska och användbarheten. 

Det finns en stretchig mesh stuff-it-ficka, rymliga höftfickor, avtagbart topplock, ventilerande ryggpanel, lång dragkedja med åtkomst framtill och nio kompressionsremmar. Den här saken har nästan alla funktioner du kan önska dig. Det är en imponerande ryggsäck både när det gäller vikt och viktkapacitet. Med en lätt ryggsäck kan du hålla din basvikt låg, men eftersom Blaze har en så robust fjädring kan du bekvämt bära med dig några lyxartiklar, vinter-/klättringsutrustning eller extra mat för en längre gångsträcka.

Även om den här ryggsäcken gör många saker rätt finns det ingen perfekt ryggsäck för alla. Några av spännena är på den lilla sidan, vilket gör dem svåra att använda med handskar. Även om detta inte är en högteknologisk, revolutionerande ryggsäck är en del av dess attraktionskraft dess förenklade men ändå funktionella design. Granite Gear håller saker och ting enkla, och genom att använda några av de lättaste och mest hållbara tygerna som finns tillgängliga lyckas de hålla ryggsäcken lätt och stark.

Fördelar

 • Lätt
 • Bekväm att bära

Nackdelar

 • Lite för små spännen

2: REI Co-op Flash 55

REI Flash 55 är en billig, fantastisk och väldesignad ryggsäck. Den väger endast 1,1 kg och kan otroligt nog bära upp till 14 kg. Packmod-systemet gör att du kan anpassa ryggsäcken efter dina behov genom att flytta eller eliminera praktiskt taget alla externa fickor och remmar. Vi älskade särskilt den här funktionen. Det finns två ”extra” sidostashfickor mellan sidoflaskfickorna, och den främre stashfickan är superpraktisk och en unik användning av utrymmet, som i princip fördubblar den externa förvaringskapaciteten. Sidoflaskfickorna är också de mest lättillgängliga i gruppen. Eftersom flaskorna går in vertikalt finns det inget hinder för armens svängning, och eftersom de ligger så nära kroppens sidor kan vattenflaskorna lätt tas bort och bytas ut med en hand.

När man utformar en produkt för att den ska vara lätt, är det vanligt att prestandan blir lidande på ett annat sätt, vilket ofta leder till en högre kostnad samtidigt som hållbarheten och till och med stödet minskar. Flash 55 gör ett bra jobb med att hålla priset lågt, men hållbarhetsfrågan är sann. Vi skulle till exempel avråda från att gnugga mot några stenar, annars kan du få några hål (som vi gjorde). Vi skulle också ha velat bära lite mer än 14 kg, men att kunna göra det skulle kräva en mer robust fjädring och öka ryggsäckens grundvikt.

Fördelar

 • Billig
 • Superlätt
 • Enkel design

Nackdelar

 • Inte lika hållbar
 • 14 kg i bärkapacitet.

3: Ultralight Adventure Equipment Catalyst

 Ultralight Adventure Equipment Catalyst ryggsäck
Ultralight Adventure Equipment Catalyst

ULA Catalyst är en ryggsäck för lättviktsentusiaster. Även om den här ryggsäcken är otroligt lätt kan den bekvämt bära en rejäl last under långa sträckor mellan påfyllningar. ULA-ryggsäckar är välkända i vandringsleden och är älskade för att de har de funktioner som vandrare vill ha, som massiva höftbältesfickor med dragkedja, en stor stretchig nätficka och enorma sidofickor för vattenflaskor som lätt kan rymma två höga enlitersflaskor vardera. För en extra kostnad kan de till och med brodera ditt eget namn på vandringsleden. Det finns många skräddarsydda alternativ, inklusive några roliga färgkombinationer, om du är så intresserad. Allt detta är fantastiska saker, men när allt är sagt och gjort får den här ryggsäcken så bra poäng i vår recension helt enkelt för att den är lätt, kapabel, bekväm och fylld av funktioner.

Vi älskar verkligen den här ryggsäcken, men vi erkänner att det kanske inte passar perfekt för alla.  Den här ryggsäcken har inte heller något topplock, men vi hittade ändå gott om förvaringsutrymme för saker på språng. Den här ryggsäcken gav Blaze 60 en rejäl uppgörelse för sina pengar.

Fördelar

 • Superlätt
 • Bekväm

Nackdelar

 • Inget lock
 • Dålig vädring på ryggpanelen.

4: Osprey Atmos 65 AG

Vi på Outdoorportalen älskar komforten och designen i Osprey Atmos 65 AG och anser att det är en av de bästa ryggsäckarna för allroundryggsäckar. Den är fullmatad med funktioner och har en otrolig ventilation samtidigt som den väger in på en respektabel 2 kg, så det är inte förvånande att den har fått en kultliknande följarskara. Det som skiljer Atmos 65 AG mest åt är dock Ospreys innovativa anti-gravitationsupphängning (AG), som hjälper till att sprida lasten jämnare över höfter och axlar samtidigt som den ventilerar överskottsvärme som tenderar att byggas upp bakom ryggen och under höftbältet. De plyschade, avsmalnande, andningsbara axelremmarna i skum är drömlika. För genomsnittliga resor med en belastning på eller under 18 kg är detta en av de mer bekväma ryggsäckarna i vår granskning. Varje ficka är av god storlek och genomtänkt placerad. Dessutom erbjuder Atmos en utmärkt passform med effektiv justerbarhet med fokus på ergonomi.

Ändå närmar sig den här ryggsäcken med en vikt på 2 pund en massa som börjar kännas lite överkonstruerad. I takt med att fler människor börjar med backpacking har den genomsnittliga vikten som vandrare bär på minskat i takt med att tonvikten har lagts på enkelhet. Om du dessutom planerar att konsekvent släpa laster på 45 pund eller mer bör du överväga en annan modell – den här ryggsäcken klarar inte tunga laster lika bra. Slutligen, även om de flesta användare har goda erfarenheter av Atmos 65 AG, tyckte vissa testare att midjebältet var trångt och för kramliknande, särskilt när man försökte justera klädlagren.

Fördelar

 • Bekväm
 • Bra ventilation
 • Lättare än genomsnittlig ryggsäck

Nackdelar

 • Inte lika bra för tung packning
 • Snö kommer in i ryggpanelen

5: Osprey Aether 65

Osprey har alltid gjort ett bra jobb med att kombinera hållbarhet, justerbarhet och komfort för stora laster; Aether 65L är det perfekta exemplet på det. Med sitt Fit-on-the-Fly-justeringssystem med kardborreband och snabbt skjutbara axelremmar fann vi det enkelt att ringa in den perfekta passformen när vi var ute på leden. Den här ryggsäcken gör det enkelt att komma åt din utrustning med ett sovsäcksfack, en förstärkt stretchig shove-it-bakficka, en stor dragkedja för att komma åt ryggsäckens insida och ett lock med dubbla fickor så att alla nödvändigheter bara är en dragkedja bort. Ryggpanelen och axelremmarna är fasta och stödjande och förblir bekväma med belastningar på upp till 22 kg. Det finns flera kompressionsremmar så att du kan hålla vikten nära kroppen, och dessa är också användbara för att binda våt utrustning på utsidan för torkning. När vädret blir stormigt kan du ta fram det medföljande packskyddet för att skydda din utrustning, men om prognosen är klar kan du lämna det hemma för att spara lite vikt.

Den största nackdelen med den här ryggsäcken är dess rejäla tyngd – ryggsäcken väger cirka 2,2 kg, även om den bekvämt kan bära tio gånger så mycket, något som många lättare ryggsäckar inte kan hävda. Denna vikt beror delvis på den extra dragkedjan som ger tillgång till ryggsäckens insida. Om detta är en funktion som inte passar din ryggsäcksstil är det bättre att välja en annan ryggsäck för att spara lite vikt. De högkvalitativa och förstärkta materialen ger också lite extra vikt, men den positiva sidan av detta är att det bidrar till hållbarheten. Ett annat klagomål vi har på den här ryggsäcken är att det fästade höftbältet inte absorberar höfternas rörelser när du går, vilket gör att ryggsäcken svajar från sida till sida när du bär tunga laster och kan kännas onaturlig. Att din ryggsäck svajar lite är inte det största problemet på något sätt, men vissa andra ryggsäckar har funktioner som förhindrar detta.

Fördelar

 • Bekväm
 • Lätt att justera
 • Regnskydd kommer med

Nackdelar

 • Tung
 • Har höftband för att hålla ryggsäcken på plats

Att tänka på när man köper ryggsäck för vandring

Det finns många faktorer som måste beaktas när du köper en ny ryggsäck, som vikt, volym och design, och i dag är det svårt att hitta rätt ryggsäck eftersom det finns ett så stort utbud.

Men vi är här för att hjälpa dig med några tips om vad du ska tänka på när du letar efter din nästa lätta vandringsryggsäck.

Hur mycket ska en ryggsäck för vandring väga?

Skydd, sovsäck, liggunderlag och ryggsäck är de fyra tyngsta utrustningsdetaljerna som du kommer att bära med dig på din nästa vandringsresa. Därför är det så viktigt att ha en ryggsäck som är lätt så att du kan minska den totala vikten du kommer att bära.

Vad kostar en ryggsäck för vandring?

Ryggsäcken kan hålla i många år och vandringsmil om du tar väl hand om den, så det är nog smart att investera i en ryggsäck av hög kvalitet.

Kvalitet betyder inte alltid att du kommer att spränga banken, visst kan du hitta förstklassiga ryggsäckar och betala mycket för dem, men du kan också shoppa runt, vänta på utförsäljningar och hålla utkik efter bra erbjudanden.

Även om du betalar ”fullt pris” för en bra ryggsäck är det en bra investering om du får en mellan 2000 och 3000kr. Den kommer att räcka i flera år.

Ryggsäckens ram

Eftersom du vill ha en lättare ryggsäck bör du leta efter en ryggsäck som har en mindre skrymmande ram, moderna material och bra design. Grundläggande ryggsäckar har enkla ramar och kan bära upp till 35 lb.

Om du planerar att bära en tyngre last bör du leta efter en ryggsäck med en kraftigare ram, vilket oundvikligen kommer att öka din vikt. När du börjar få stora ryggsäckar har de extra stoppning för att hålla dem bekväma med stora laster och de är i allmänhet byggda med mer robusta material på grund av den extra stress och det slitage de får.

Vilket material ska en ryggsäck ha?

Bra lättviktsryggsäckar tillverkas ofta av två huvudtyper av material. Cubenfiber, som är lättare men mycket dyrare, och ripstop-nylon, som är tyngre men billigare. Du kommer inte att gå fel med något av de båda valen eftersom materialen är mycket hållbara och funktionella och det finns en del bra lättviktsryggsäckar gjorda av dem.

Hur stor ska en ryggsäck för vandring vara?

Det är alltid svårt att avgöra vilken storlek på ryggsäcken du ska ha om du inte har något specifikt i åtanke och kan packa alla dina saker för att se om det är rätt storlek för dig. Om du har mer erfarenhet vet du i allmänhet vad som passar och vilken storlek som bäst passar dina behov.

En ryggsäck på omkring 40 l är lämplig för några dagar och en större ryggsäck om du ska vandra längre eller om det är vinter och du bär på skrymmande utrustning. Var försiktig, du vill inte köpa en enorm ryggsäck eftersom du kommer att ha en tendens att fylla den och det kan bli väldigt tungt.

Ryggsäckens design

Syftet med en ryggsäck är att bära din utrustning på ett bekvämt sätt som inte skadar din kropp. Om du har ett specifikt behov av att ha dragkedjor, fack, remmar och spännen överallt i väskan är det okej, det är vad du vill ha, men ha inte dessa saker om du kan undvika det, håll det enkelt och rent.

Viktigt att ryggsäcken är bekväm

Det är svårt att veta om ryggsäcken du tittar på passar dig innan du får chansen att packa den full med dina saker. Om du går till en butik tar du med dig din utrustning eller ber dem att tillhandahålla några så att du kan prova ryggsäcken lastad, det är mycket viktigt att du känner dig bekväm när du bär den.

Ryggsäckar finns i olika storlekar och även med olika rygglängder, många är justerbara så att du kan köpa den storlek som är närmast din rygglängd och sedan kan du finjustera den. Se också till att höftbältet är bekvämt eftersom den största delen av vikten i ryggsäcken ska sitta på höfterna.

De flesta bra friluftsbutiker hjälper dig att välja rätt ryggsäck och se till att den är i rätt storlek för dig, så det är värt att fråga och få ryggsäcken rätt anpassad om du är osäker.

Top 5 bästa ryggsäckarna för vandring

1: Granite Gear Blaze 60SE PRISET HÄR
2: REI Co-op Flash 55SE PRISET HÄR
3: Ultralight Adventure Equipment CatalystSE PRISET HÄR
4: Osprey Atmos 65 AGSE PRISET HÄR
5: Osprey Aether 65SE PRISET HÄR

Kontakta oss om ni har några frågor eller funderingar på outdoorportalen@gmail.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.