metalldetektor

Metalldetektor bäst i test 2021 – Hitta bästa metalldetektor

Top 3 bästa metalldetektor

1.  GARRETT ACE 150SE PRISET HÄR
2. Metalldetektor CS400SE PRISET HÄR
3. Metalldetektor MD1012SE PRISET HÄR

Att hitta föremål i marken såsom metallfynd är en hobby som växt och börjat ta fart de senaste åren och det är idag en vanligt förekommande fritidshobby. Metalldetektorer som uppfyller kriterier för vad en bra sådan är kan hjälpa dig att hitta gamla mynt, smycken, silver, guld, brons, järn eller till och med vapen. De etablerade skattletarna hittar föremål från bronsåldern ända fram till idag. Det är en häftig känsla att hitta så gamla föremål under marken. Med metalldetektorer kan du även identifiera avloppsrör eller ledningar om du exempelvis ska gräva eller göra en installation. Det finns en rad olika tillfällen när en metalldetektor kan komma till användning. Du kanske är ute och jobbar i trädgården men tappar hemmanycklarna eller liknande. Detta underlättar med en bra och välfungerande metalldetektor och vi har i den här artikeln valt att lista de tre bästa metalldetektorerna. 

När du väljer metalldetektor ska du kolla på priset då du inte vill bli ruinerad, det kan lätt hända. Däremot är det viktigt att leta efter kvalité, de billigaste är inte alltid de bästa. Vikten på en metalldetektor är viktig då det ska vara lätt att hantera och bära när man genomsöker ett område. Är den för tung kan du få ont i nacken eller axlar efter en lång tids användning. Metalldetektorer ska även vara användarvänliga med en bra display och funktioner som kan visa och justeras utifrån vilken metall eller föremål du letar efter. 

När man väljer metalldetektor är det viktigt att ha ett bra sökdjup som är ställbart, du ska kunna nå ner till ca 30 cm under jord. En annan fördel är även att det ska gå att byta sökspolar vilket gör det fördelaktigt om sökspolarna är utbytbara, speciellt när du ska söka på större oråden. 

1.  GARRETT ACE 150

På plats 1 hamnar metalldetektorn GARRETT ACE 150 vilket är den bästa metalldetektorn. Den är ganska dyr och ligger runt 2.000 kr men du får verkligen vad du betalar för. Den här metalldetektorn har en konstruktion av lättvikt vilket gör att den endast väger 1.87 kg. Den ör även väldigt användarvänlig och ergonomiskt så att du enkelt kan genomsöka ett större område. GARRETT ACE är utrustad med en LCD-display där du kan ställa in sökdjup eller vilken typ av metall som du söker efter. En annan detalj är också att du kan ställa in vilket ljud som den ska spela upp när du hittar det eftersökta föremålet. 

Metalldetektorns sökdjup går att justera utefter tre olika nivåer. Det går även att koppla in hörlurar om du inte vill använda de inbyggda högtalarna. För att få ström i den kopplar du in 4 st AA-batterier. Som vi tidigare nämnde är det viktigt att en högkvalitativ metalldetektor är utbytbar. På den här metalldetektorn kan du byta ut spolarna och anpassa funktionerna efter spolens konstruktionen.

GARRETT ACE 150 är den bästa metalldetektorn med fördelaktigt pris, hög kvalité och ställbara funktioner. 

Fördelar

 • Lättviktsmaterial
 • Användarvänlig display
 • Justerbara funktioner

Nackdelar

 • Dyr

2. Metalldetektor CS400

På plats två i det här testet av bästa metalldetektor hamnar CS400. Sökspolen på den här metalldetektorn är vattentät och har en diameter på 24 cm och har hela 12 stycken nivåer av känslighet. Om du är ute efter en högkvalitativ metalldetektor men vill inte lägga så mycket pengar så är detta ett solklart alternativ. Nackdelen med den här metalldetektorn är att sökspolen inte är utbytbar som vi tidigare nämnde. Förutom det så är CS400 helt klart ett prisvärt alternativ om du inte vill lägga pengar på Garrett ACE 150. 

Anledningen till att du troligtvis kommer att gilla den här metalldetektorn är att sökspolen är den vanligaste varianten som du för det mesta kommer att vilja använda. Den passar till alla typer av sökanden. En annan fördel är att den är mycket ergonomisk och den tar förstaplatsen i den kategorin. Med CS400 kan du enkelt genomsöka stora områden en längre tid utan att bli trött. Detta med hjälp av armstödet som sitter på.

Metalldetektorn kan både söka när du står stilla eller går och är utrustad med tre olika toner i sin ljudfunktion. På denna modell kan du även koppla in hörlurar men har även högtalare som alternativ. Du får igång den genom att koppla in två stycken 9 V-batterier. Den här metalldetektorn slåss helt klart om första platsen men tappar det på att sökspolen inte är utbytbar. Men som sagt, detta är en sökspole som du vid 9 av 10 fall kommer att använda.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Väldigt ergonomiskt
 • Bra sökspole

Nackdelar

 • Sökspolen är inte utbyttbar

3. Metalldetektor MD1012

Sist men inte minst så har vi metalldetektorn MD1012 på plats 3. Den här metalldetektorn är en perfekt modell för nybörjare och är den billigaste på listan. Perfekt om du inte har en så stor budget eller bara vill prova på en ny hobby. MD1012 är väldigt enkel att använda, den är lätt och kompakt och går att användas av barn då den endast väger 900 gram. Den här metalldetektorn har även en användarvänlig och stor LCD-skärm. Trots det billiga priset och låga vikt fungerar den lika bra att hitta metaller som de dyrare metalldetektorerna på listan. 

Sökspolen är vattentät och går att justera utifrån vilka föremål som du söker efter. Metalldetektorn går även att justera i längden 50 cm – 78 cm vilket gör att den enkelt går att använda och passar alla. MD1012 är också utrustad med högtalare som gör ifrån sig ljud när den hittar ett föremål. Den har även en ljuseffekter om den hittar något vilket är fördelaktigt om du är ute och söker i mörker. Nackdelarna med den här metalldetektorn och som oftast gäller de billigare varianterna är sökdjupet. Den söker på max 10 cm och sökspolen är heller inte utbytbar på denna. Det är däremot inte hela världen eftersom att den är väldigt prisvärd och det går alldeles utmärkt att söka efter metaller med denna. En perfekt instegsmodell om du vill prova på en ny hobby och inte vill lägga alldeles för mycket pengar. 

Fördelar

 • Billig
 • Endast 900 gram
 • Justerbar – passar alla, även barn.

Nackdelar

 • Ej utbyttbar spole
 • Sökdjup endast 10 cm

Vanliga frågor

Hur mycket bör en instegsmodell kosta?

En instegsmodell av en metalldetektor borde inte kosta mer än ca 800 kr. Om du blivit mer inbiten så behöver du inte lägga mer än 2-3000 kr utan att gå miste om några funktioner. Tänk på att priset ofta representerar prestandan och det kan finnas olika fördelar med olika dyra modeller.

Hur ska jag tänka med utbytbara spolar? Ett måste?

Oftast så brukar de fasta spolarna vara väldigt användbara för olika områden och de brukar räcka. Utbytbara spolar blir en fördel om du blir mer inbiten. Alla högkvalitativa metalldetektorer erbjuder ofta utbytbara spolar, med det kan du justera sökdjup, känslighet och funktion.

Kan en metalldetektor visa hur ädel metallen är?

På flera metalldetektorer visas en siffra från 0 till 90 där det blir ädlare ju högre upp du kommer. 

Går det att tjäna pengar med en metalldetektor?

Om du hittar ett föremål som anses ha ett historiskt värde för exempelvis museum så kan du bli ersatt om du lämnar in det. 

Vad finns det för typer av sökspolar?

En stor sökspole ger ofta större sökdjup samt en större sökyta än en mindre, däremot brukar det då variera i känslighet. På mark som inte är tätt mineraliserad så är det fördelaktigt med en större spole, annars är det bättre med en normalstor. Ju större sökspolen är desto mer väger den vilket kan bli jobbigare att bära på. Mindre spolar är bättre på ytor passar bättre där det finns mycket olika metaller och skräp i jorden då den inte tar hela området samtidigt. En metalldetektor med en stor sökspole kommer att reagera på för mycket olika saker. Storleken på olika spolar har sina för och nackdelar vilket är anledningen till att professionella metalldetektorer går att byta spole på. 

Vilken metalldetektor ska jag köpa?

I slutändan är det bara du som vet vilka metalldetektorer som passar just dina ändamål. Produkten som vann vårt test kanske inte passar just dig. Utgå ifrån de kriterier som du anser är viktiga vilket exempelvis kan vara priset. Om detta är en hobby som du vill prova på så ska du sikta på en instegsmodell och inte lägga alltför mycket pengar. Vet du med säkerhet att du kommer att ägna mycket tid åt detta, lägg då de extra pengarna på en bra metalldetektor. Den största frågan du bör ställa dig är om detta är något du kommer ägna tid åt eller om metalldetektorn kommer bli ståendes och samla damm. 

Bästa metalldetektor

1.  GARRETT ACE 150SE PRISET HÄR
2. Metalldetektor CS400SE PRISET HÄR
3. Metalldetektor MD1012SE PRISET HÄR

Hitta en passande pannlampa när du letar efter skatter här!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.