Regnjacka dam bäst i test 2022 – hitta bästa regnjacka dam

regnkläder

Så med allt regn har du bestämt dig för att ta steget och köpa en regnjacka. Men vilken ska du köpa? Det kan vara svårt att hitta en regnjacka som passar just dig. Vad är några av de saker som du bör tänka på innan du väljer en?  

Regnjacka dam bäst i test

Vi på Outdoorportalen utsåg Haglöfs L.I.M Jacket Women till den bästa regnjackan för dam med dess imponerande vattenpelare, lättvikt och prestanda.

Regnjackor är en av de första utrustningsdetaljerna som många friluftsentusiaster köper. Den främsta anledningen är att ett vattentätt skal är en av de viktigaste utrustningsdelarna för komfort och säkerhet när en storm drar in eller vinden börjar drar in. De modeller som vi granskar i vår recension av regnjackor sträcker sig från prisvärt regnskydd för dagsturer och allmän användning i staden till ultralätt regnskydd för klättring, långväga resor och löpturer. Oavsett om du letar efter din första jacka, en modern ersättning för en gammal favorit eller en ultralätt modell, är du på rätt plats.

Top 5 bästa regnjacka för dam 2022

1. Haglöfs L.I.M Jacket WomenSE PRISET HÄR
2. Haglöfs L.I.M Comp Jacket WomenSE PRISET HÄR
3. Vaude Wo Luminum regnjacka damSE PRISET HÄR
4. Tretorn Wings regnjacka damSE PRISET HÄR
5. Didriksons Avon Women’s JacketSE PRISET HÄR

Regnjacka dam bäst i test

1. Haglöfs L.I.M Jacket Women

Haglöfs L.I.M Jacket dam regnjacka
Haglöfs L.I.M Jacket Women

L.I.M Jacket är minimalistisk, ytterst packbar och erbjuder viktiga funktioner utan att väga mycket. Den är vind- och vattentät, har huva och är helt ledad. Miljöhänsyn är en viktig del av designen och tillverkningen av det här plagget.

L.I.M står för ”less is more”, och den här jackan kan inte ha ett bättre namn. Trots att den är utformad med minimalism i åtanke innehåller den ändå all den teknik som jag letar efter i en bra vattentät jacka – den är lätt med sina 205 gram, den är helt vattentät med Gore-Tex, som klarar regn och snö utan problem, och den andas tillräckligt mycket för att du inte ska överhettas när du vandrar och svettas. Dragkedjorna är vattenavvisande och huvan är utmärkt, med en förstärkt topp som håller sig på plats och utrymme för att bära en hjälm under den.

Utseendet är inte den viktigaste faktorn när du köper en funktionell vattentät regnjacka, men L.I.M. levererar här också. Linjerna är rena och funktionerna är nedbantade – det finns bara en bröstficka, och även om jag vanligtvis gillar några höftfickor, gör det faktum att jag inte har några sådana att göra det lättare att bära L.I.M. med en sele eller ryggsäck.

Fördelar

 • Mycket lätt
 • Reflexdetaljer
 • Vattenpelare på 28000 mm

Nackdelar

 • Har bara en ficka

2. Haglöfs L.I.M Comp Jacket Women

Haglöfs L.I.M Comp bästa regnkläder dam
Haglöfs L.I.M Comp Jacket Women

Oavsett om aktiviteten är vandring, löpning, klättring, bergsklättring, skidåkning eller skidturism kommer det att finnas stunder under dagen då du innerst inne är tacksam för att du valde ett lättviktsalternativ som Haglofs L.I.M Comp.

Gore-Tex Active som används i den här jackan ger en drömkombination av exceptionell andningsförmåga och ett tryggt skydd mot väder och vind. Dess lätta karaktär understryker dessutom ytterligare idén om att lite räcker långt.

Andra aspekter av L.I.M Comp som vi tror att du kommer att uppskatta är den tättslutande huvan, de DWR-behandlade ytorna som stöter bort vatten och smuts, enkelheten i den elastiska fållen och manschetterna som förbättrar passformen och komforten, samt nätfönstren i handfickorna som på ett behagligt sätt förbättrar luftflödet. De reflekterande detaljerna på den här jackan är en annan trevlig detalj; de förbättrar din synlighet i backen eller när du är ute och springer på vägen.

Med sin rena siluettpassform som inte hindrar dina rörelser, samt ett urval av fem olika färger att välja mellan, tror vi att du kommer att älska den här Haglofs-jackan. Denna jacka är helt klart värd sin andra plats på listan av bästa regnjackor för dam. 

Fördelar

 • Vattenpelare på 28000 mm
 • Mycket lätt
 • Väldigt hög andningsförmåga

Nackdelar

 • Dyr

3. Vaude Wo Luminum regnjacka dam

Vaude Wo Luminum regnjacka dam regnkläder
Vaude Wo Luminum Jacket

Luminum Jacket från Vaude är helt vattentät och vindtät och är nyckeln till en bra dag i oförutsägbara höstklimat. Skyddet här är verkligen oöverträffat tack vare ett dubbla lager på utsidan, en dragsko vid fållen som ger den ultimata passformen och en huva som är gömd i kragen. 

Som namnet antyder är 360-graders reflektion nyckeln till den här jackans framgång, vilket gör den perfekt för mörka och våta vägar när du pendlar, utan att lämna komforten i damm: Vaude använder Eco Finish för den här jackan för vått väder, en miljövänlig vattenavvisande finish utan fluorkarboner (PFC). Den bär också deras VAUDE Green Shape-märkning, så du kan vara säker på att den här produkten är tillverkad på ett miljövänligt sätt och med hjälp av hållbara material, vilket bevisar att bra cykelutrustning inte behöver skada miljön.

Fördelar

 • Fluorkarbon- och PTFE-fri
 • Huvan går att gömma undan
 • Reflexdetaljer 

Nackdelar

 • Finns bara i svart

4. Tretorn Wings regnjacka dam

Tretorn Wings regnjacka dam regnkläder
Tretorn Wings Rainjacket

Denna regnjacka är en klassiker och är av modellen unisex. Tretorn Wings Rainjacket väger endast 250 gram och är tillverkad av PVC-fritt PU. Sömmarna på jackan är värmesvetsade och skyddar utmärkt mot regn och blåsigt väder. Huvan och ärmarna går att justera vilket gör att du får jackan att sitta perfekt för alla typer av väder och omständigheter. Regnjackan är utrustad med två stora sidofickor och är vattentäta vilket gör att du kan förvara vattenkänsliga föremål där. Regnjackan är väldigt prisvärd och finns i färgerna svart och grön. 

Fördelar

 • Vindtät
 • PVC- och Fluorkarbonfri
 • Vattenpelare på 8000 mm

Nackdelar

 • Osmidig passform

5. Didriksons Avon Women’s Jacket

Didriksons Avon Women’s Jacket regnkläder

Didriksons Avon Women’s Jacket

Denna regnjacka från Didriksons är en lätt och smidig regnjacka i galon. Den här damjackan är lätt att underhålla och om den blir smutsig går det enkelt att skölja av. Jackan är utrustad med dragkedja och har en fast huva. Den här regnjackan är både vind och vattentät vilket gör att du håller dig varm och torr i alla väder. Jackan är konstruerad med PFC-fri yta och tillverkas endast i damstorlekar. Jackans material består av 100% polyester och en yta av 100% polyuretan.  Priset för denna ligger runt en femhundring vilket gör den till ett prisvärt alternativ. 

Fördelar

 • Passformen
 • PFC-fri yta
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Låg andningsförmåga

5 saker att tänka på när du köper regnjacka för dam

1. Hur ska regnjackans tyg vara?

Den mest uppenbara egenskapen som man kan förvänta sig av en anständig regnjacka är att de har använt vattentätt tyg – och inte bara vattenavvisande tyg/behandling. Varumärken som använder vattentäta tyger kommer i allmänhet att ange att de har använt det i tillverkningsprocessen och bör tala om i vilken grad de är vattentäta. De kommer att vilja låta dig veta att de har använt ett vattentätt tyg av hög kvalitet, eftersom det har kostat dem mycket mer än vad ett duschtätt eller vattenavvisande tyg skulle ha gjort, och de vill att du ska veta att detta delvis är anledningen till att deras produkt kommer att kosta mer. 

Vattentäta tyger skiljer sig från vattenavvisande tyger – ett vattentätt tyg har testats i ett laboratorium med hjälp av det hydrostatiska huvudet eller vattenpelartestet, som undersöker hur hög vattenpelare (mätt i mm) ett tyg kan hålla innan vatten börjar sippra igenom det. Vattenavvisande tyger har en beläggning som stöter bort vatten (du kan se att det pärlar av tyget), men den håller bara i några tvättar innan den slutar vara effektiv och måste appliceras på nytt. I allmänhet anses ett tyg vara vattentätt om det kan motstå att 3000 mm vatten läcker igenom under det hydrostatiska huvudtestet. 

Tyg kan öka sin vattentäthet upp till 20 000 mm, men vissa kritiker har sagt att allt över 10 000 mm kan störa tygets andningsförmåga. Men mer om det senare… Alla Scribblers rockar är vattentäta till minst 3000 mm och går upp till en nivå på 10 000 mm eftersom vi inte vill att andningsförmågan ska äventyras.

2. Är alla regnjackor vattentäta?

Du kanske har en kappa där det står att den är vattentät upp till 20 000 mm men den kan ändå läcka om sömmarna inte har förseglats på något sätt. Sömmar som är sydda är ett svagt område där vatten hittar ett sätt att ta sig igenom och lämnar dig blöt under även ett tyg med mycket hög specifikation. Därför är det viktigt att täta alla sömmar med en speciell vattentät tejp, internt efter att de har sytts. Om din regnjacka inte är helt sömförseglad är den inte helt vattentät, och du kan fortfarande bli blöt genom sömmarna vid ett kraftigt skyfall. Alla Scribblers vattentäta skal- och prestandakläder är helt förseglade, vilket gör dem verkligen vattentäta. 

3. Hur ska regnjackans luva vara?

Så himlen har öppnat sig och du har fått på dig regnjackan – nästa viktiga element är en bra huva att dra över huvudet. Men vad gör en huva bättre än en annan? I en regnstorm blåser det i allmänhet en del vind, eller så kan du behöva springa i skydd, så för att förhindra att huvan blåser av huvudet är det viktigt att ha ett sätt att justera den. Att snabbt kunna dra i ett reglage för att dra åt huvan runt ansiktet är något man inte tänker på förrän man befinner sig i ett skyfall! Att ha en liten topp på framsidan är också ett stort plus eftersom den skyddar ögonen så att du kan se framför dig – har du någonsin provat att springa i regn och blåst förut? Spetsen kan också hjälpa till att skydda glasögon eller smink från att strömma ut också! På Scribbler är alla våra huvor justerbara och alla vattentäta lättviktsregnjackor har en topp, så att du är väl omhändertagen i en storm!

4. Hur ska andningsförmågan vara på regnjacka?

Du har alltså tagit på dig den vattentäta, sömförseglade regnjackan med huva och du börjar gå fort/ springa för att komma till skydd/hem så fort du kan, men regnjackan är gummerad eller andas inte och nu svettas du och det känns som om du sitter i din egen bastu! Ett material som andas är en annan viktig faktor som många glömmer bort. De vet att de måste hålla regnet borta, men de glömmer att de också måste släppa ut vattenånga och svett som vi alla skapar! Ett tygs andningsförmåga anger hur väl tyget kan absorbera fukt och släppa ut den. Detta mäts i mvp – fuktånga och svett. Ju mer andningsbart ett tyg är, desto mer värme går också förlorad, så du måste bestämma dig för vad du kommer att använda din regnjacka till för det mesta. Till exempel har Scribblers fleecebindande rockar en avsiktligt lägre andningsförmåga på 800 mvp eftersom dessa rockar är byggda för värme samt för att vara vattentäta, men våra lätta vattentäta regnjackor har en mycket högre andningsförmåga på 5 000 mvp – vilket innebär att de är perfekta för lagerhållning (om du vill ha värme) men är riktigt bra för att moderera kroppstemperaturen när du är ute och promenerar eller vandrar eller gör andra former av mild motion.

5. Hur lång ska en regnjacka vara?

Längden på en regnrock/regnjacka är också något att tänka på, eftersom du är torr där regnrocken täcker, men där den inte täcker blir du blöt! Det är alltid bra att ha lite längre längd på ryggen – särskilt om du ska böja dig ner, arbeta i trädgården eller plocka upp eller spänna fast barnen. En längre längd bidrar till bättre skydd mot regn, men en för lång längd kan begränsa rörligheten och vara en snubbelrisk. Detta beror återigen på vad du kommer att använda kappan till under den mesta tiden. Scribblers damrockar har alla en längre rygg för lite extra täckning och vi har också en ny längre regnjacka.

Detta är våra fem viktigaste egenskaper att tänka på när du köper en bra, pålitlig regnjacka!

Regnjacka dam 2022 – Top 5

1. Haglöfs L.I.M Jacket WomenSE PRISET HÄR
2. Haglöfs L.I.M Comp Jacket WomenSE PRISET HÄR
3. Vaude Wo Luminum regnjacka damSE PRISET HÄR
4. Tretorn Wings regnjacka damSE PRISET HÄR
5. Didriksons Avon Women’s JacketSE PRISET HÄR

Hitta ett par passande vandringsbyxor till regnjackan här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *