Skidhjälm bäst i test 2022 – Hitta bästa skidhjälmen för dam, herr och barn

skidor med skidhjälm

Att välja en skidhjälm kan tyckas vara en svår uppgift. Vår avsikt med den här guiden är att hjälpa dig att snabbt och korrekt identifiera rätt modell eller modeller för dina specifika behov. Låt dig inte distraheras av tjusig marknadsföring. Använd våra bedömningar och erfarenheter för att guida dig mot den modell som hjälper dig att åka skidor eller cykla på bästa sätt och känna dig som ett proffs.

Skidhjälm bäst i test

Vi på Outdoorportalen utsåg Sweet Protection – Igniter II Mips Helmet till den bästa skidhjälmen med dess imponerande prestanda. Scrolla vidare för att läsa hela vår guide!

Oavsett din nivå är det en självklarhet att skaffa en hjälm för skidåkning. Om du har skjutit upp bytet av en hjälm som är flera år gammal eller om du är nybörjare inom sporten har de senaste framstegen gjort dem lättare och ännu säkrare, så nu är det ett bra tillfälle att ta steget.

Relaterat: 8 Tips för att hålla sig varm i skidbacken

De avancerade modellerna på listan erbjuder avancerad passform och ventilering, men de som bara tar sig upp i bergen några gånger om året kommer att klara sig med ett billigare alternativ. Nedan följer de bästa skidhjälmarna för säsongen 2022-2023, från de med funktioner och teknik till de enkla men effektiva.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth

Bästa skidhjälmar 2022

Nedan följer våra favoriter bland skidhjälmar, från avancerade och ventilerade till enkla budgetalternativ som ändå får jobbet gjort. Längre ner hittar du mer detaljerad information

Skidhjälm bäst i test

1. Sweet Protection – Igniter II Mips Helmet

bästa skidhjälm
Sweet Protection – Igniter II Mips Helmet

Igniter II MIPS är den lättaste freeridehjälmen som Sweet Protection erbjuder och ger en tung säkerhet som knappt syns på vågen. Ultralätt och justerbar, den här hjälmen skyddar dig utan att det någonsin känns som om den är i vägen. Ett utmärkt val för åkare som inte är emot att vandra till den after skin i slutet av dagen, den kommer att avvärja energislukande överhettning.

Ventilationsalternativen är bra, med aktiv ventilation på framsidan och passiv ventilation på toppen, och gogglebandet är enkelt och lätt att använda med handskar på. Toppen är också väl genomtänkt – tillräckligt stor för att ge lite skugga, men tillräckligt liten för att inte göra det svårt att lyfta dina goggles.

Snabb och enkel justerbarhet gör att du inte behöver pilla med din utrustning, och smarta detaljer som ett magnetiskt hakbandsspänne lyfter fram den övergripande kvaliteten på konstruktionen. Norge kan snö.

Produktens egenskaper

Rotationsskydd: MIPS 
Kön: Unisex 
Urtagbar lining: Ja 
Fäste för goggles: Ja 
Justerbar: Ja 
Vikt: 530 g

Bästa skidhjälm för barn

2. Poc – Fornix Spin

bästa skidhjälm barn
Poc – Fornix Spin

Fornix kommer från POC med en lång historia inom skyddsutrustning och ett brett utbud av skidhjälmar. Fornix Spin är utrustad med SPIN vilket är POC:s rotationsskyd som gör att huvudet inte skadas vid rotationsvåld. Hjälmen motverkar detta då den rör sig tillsammans med huvudet. Hjälmen har även möjlighet att lagra ett id-chip (NFC Medical) som gör att du kan lagra barnets medicinska identitet vilket kan identifieras med en smartphone.

Hjälmen väger endast 410 gram och har möjlighet att fästa skidglasögon på. Designen kommer i extra synliga färger vilket gör den extra säker.

Hjälmen kommer i de två storlekarna XS-S och M-L.

Produktens egenskaper

Rotationsskydd: SPIN 
Kön: Unisex 
Urtagbar lining: Ja 
Fäste för goggles: Ja 
Justerbar: Ja

Bästa populära

3. Poc – Fornix Mips – Populärt val

bästa populära skidhjälm
Poc – Fornix Mips

Den har tillräcklig och välplacerad stoppning hela vägen runt hjälmen utan att vara för skrymmande. Polstret på öronen skapar en fin tätning och ger inga smärtsamma tryckpunkter. Hjälmen passar något rundare huvuden bäst och verkade gå på den något mindre storleken jämfört med Smith-hjälmar, så se till att prova den här hjälmen innan du köper den. Denna hjälm har även MIPS-teknik för att öka dina skyddsåtgärder.

Fornix Mips är ett av de lättaste alternativen och är betydligt lättare än de andra gjutna hjälmarna med justerbar storlek och ventilation. Dess raka, skateinspirerade stil är smal och passar bra under de flesta huvor.

Skidhjälmen är kompatibel med skidglasögon och ger en bra tätning utan att lämna någon lucka. Utan visir är det lätt att dra upp glasögonen så att de vilar på hjälmen, och glasögonklämman på baksidan har en stor flik och är lätt att använda med handskar på.

Produktens egenskaper

Kön: Unisex 
Rotationsskydd: MIPS 
Urtagbar lining: Ja 
Fäste för goggles: Ja 
Justerbar: Ja

Bästa skidhjälm för dam

4. Smith – Womens Liberty Mips

bästa skidhjälm dam
Smith – Womens Liberty Mips

Ännu en fantastisk hjälm från Smith, den här är bara en något nedtonad version av den ultrapopulära Vantage MIPS. Liberty är byggd precis som sin bror, Level, och har alla samma funktioner med lite andra färger och mjukare öronkuddar. Liberty tenderar att sitta lägre i pannan.

Om du alltid har känt att hjälmarna sitter för högt rekommenderar vi denna skidhjälm. MIPS är i stort sett en självklarhet vid det här laget, och inom de närmaste åren kommer det verkligen inte att finnas några hjälmar utan det. Det finns en uppsättning justerbara ventiler och en lättanvänd justeringsratt på baksidan för att få en perfekt passform.

Även om funktionerna kommer att förbli ganska standard från ett märke till ett annat, är passformen skälet till att skaffa en Smith-hjälm. Deras konstruktion resulterar bara i de bästa och mest naturligt sittande hjälmarna gång på gång.

Produktens egenskaper

Rotationsskydd: MIPS 
Kön: Dam 
Justerbar: Ja

Bästa billiga skidhjälm

5. Smith – Aspect MIPS

bästa skidhjälm prisvärd
Smith – Aspect MIPS

Detta är en skidhjälm som kombinerar passform och en lättsam in-mold konstruktion. Hjälmen är utrustad med 14 stycken ventilationskanaler.

Den här skidhjälmen har också ett DFS2 justeringsystem med ratt för att spänna. Detta gör det mycket enklare att ställa in en storlek som passar just dig.

Smith Aspect MIPS är tillverkad av High Impact ABS-plast och rotationsskyddet MIPS som vi tidigare har pratat om och är något som vi alltid rekommenderar för extra skydd. Hjälmen har också avtagbara öronvärmare för de varmare dagarna och ett avtagbart fäste för skidglasögon. Hjälmen förhindrar också att imma bildas när du åker skidor med skidglasögon.

Produktens egenskaper

Rotationsskydd: MIPS 
Kön: Unisex 
Fäste för goggles: Ja 
Justerbar: Ja

Köpguide – Skidhjälm

Kvalitet

De senaste decenniernas materialvetenskap har förändrat hur hjälmar utformas och ger mer skydd än någonsin tidigare. En ordentlig hjälm är en otroligt värd investering och är inte en utrustning man ska snåla på. Vårt råd är att köpa en bekväm och pålitlig hjälm som passar din åkstil, även om du måste spendera några extra kronor.

En lämplig skidhjälm hamnar alltid på ditt huvud, och fel skidhjälm blir en börda att bära eller, ännu värre, inte bärs alls. Med det sagt kommer vi alla till bordet med olika budgetar, och vi har testat en mängd hjälmar för att kunna en kvalitativ skidhjälm för ett brett spektrum av budgetar. Generellt sett har vi funnit att prestanda hänger ihop med priset; de dyraste modellerna hade den högsta prestandan och erbjöd den bästa skyddstekniken.

Säkerhet – Skidhjälm med MIPS

Skydd är prioritet nummer ett. Lyckligtvis erbjuder de flesta skidhjälmar MIPS-versioner (Multi-directional Impact Protection System) för en marginell prishöjning. En skidhjälm med MIPS är ett säkerhetssystem som skyddar hjärnan mot rotationsvåld vilket är en av de vanligaste orsakerna till hjärnskador.

MIPS minskar kraften som uppstår vid ett fall och minskar risken för allvarliga skador. Vi rekommenderar att du unnar dig ett system för roterande slag (MIPS är bara ett exempel). Det är främst funktionerna och gjutprocessen som driver upp priset. Vi rekommenderar dock i allmänhet att du köper MIPS-versionen.

Skidhjälmens komfort

En obekväm skidhjälm kan fördärva din dag på berget, och så småningom kommer skidhjälmen att hamna i en hög med oanvänd utrustning. Det är troligare att du bär en hjälm om den är bekväm, särskilt för dem som inte gillar känslan av hjälmar. Skidhjälmens gjutning, stoppning, form och passform spelar alla en roll för den totala komforten. Helst ska en bekväm skidhjälm enkelt kunna justeras för att ge en korrekt passform och sedan glömmas bort när du kommer till ridningens glädjeämnen.

Värme

Det finns inget värre än att sitta fast på toppen av berget och frysa. Naturligtvis bör du börja med ett bra baslager och lägga till kläder efter behov, men det är lika viktigt att hålla huvudet varmt. Skidhjälmar är i stort sett varmare än en hatt eller huva när man åker skidor. Med en tätt sittande kombination av skidglasögon och hjälm är det lätt att känna sig helt skyddad från den rasande snöstormen.

Den mest framträdande konstruktionsaspekten som påverkar värmen negativt är fasta ventilationsöppningar, dvs. ventilationsöppningar som inte stängs. Oavsett om du bär en mössa under skidhjälmen eller inte kan det vara ganska kyligt att ha kall luft som strömmar igenom hela tiden.

En annan faktor som spelar in på värmen är öronkuddarna. Dessa omsluter öronen, och om de kan fungera utan att vara för trånga är avgörande. Täta öronkuddar kan orsaka betydande obehag efter timmar i backen. Slutligen är vissa skidhjälmar inte så väl vadderade och isolerade, vilket gör dem bättre lämpade för varmare miljöer.

Skidhjälmens ventilation

Ventilation är skidhjälmens förmåga att kyla ner dig och minska svett på huvudet. Ventilation för skidhjälmar finns i två varianter – ventilationsöppningar och möjligheten att ta bort öronstyckena. Ventiler som kan öppnas och stängas ger mest reglering, men om du har några ventiler överhuvudtaget hjälper du till att dra luft genom hjälmen. Dessutom har många hjälmar nuförtiden avtagbara öronkuddar som snabbt kan stoppas i en jackficka. Vi föredrar starkt denna möjlighet att anpassa vår temperaturreglering i farten.

Skidhjälmens vikt

Det finns ingen sanning i idén att en tyngre och skrymmande skidhjälm automatiskt innebär en säkrare hjälm. Skillnaden i storlek beror på olika konstruktionstekniker.

Är skidhjälmen kompatibel med glasögonen?

Skidhjälmen och glasögonen ska fungera tillsammans och skapa en tät tät förslutning mellan dem på pannan. Skidglasögon och hjälmar ska passa sömlöst, vilket innebär att det inte ska finnas någon lucka mellan dem och att de inte heller ska konkurrera om platserna. Hjälmen ska inte trycka ner dina glasögon. Om du lämnar en lucka finns det utrymme för den iskalla luften att blåsa mot pannan. Alternativt kan tryckpunkter och huvudvärk uppstå om hjälmen trycker på glasögonen.

Skidhjälmens design

Stilen, liksom passformen, är avgörande för ditt köp av en skidhjälm. Om du inte gillar hur den ser ut kanske du inte kommer att ha den på dig, och det är inte alls bra! Stil är en helt subjektiv kategori – så så länge du gillar utseendet på den skidhjälm du väljer är det allt som räknas.

Sweet Protection – Igniter II Mips HelmetBäst i testSE PRISET HÄR
Poc – Fornix SpinBästa barnSE PRISET HÄR
Poc – Fornix MipsPopulärt valSE PRISET HÄR
Smith – Womens Liberty MipsBästa damSE PRISET HÄR
Smith – Aspect MIPSBästa prisvärdaSE PRISET HÄR

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *