yxa friluftsliv vandring basta yxa

Yxa bäst i test 2022 – Bästa yxan för vandring 2022

Även om yxor inte är lika användbara i vardagliga situationer är de fortfarande otroligt praktiska bladverktyg när det är dags för utomhusäventyr. Och även om typen av föremål kan tyckas vara ganska enkel – ett vassbehandlat metallhuvud fäst på ett långt handtag som är perfekt för att svinga – finns det faktiskt flera underkategorier med konstruktioner som modifierats för ändamålsspecifik nytta och varje underkategori har en uppsjö av tillgängliga alternativ.

Att välja den bästa friluftsyxan kräver lite övervägande för att avgöra exakt vilka behov du har och vilken typ av vandringsresan du ska åka på. Låt oss därför gå direkt till saken. Anledningen till att du kom hit från början var för att hitta det bästa valet, så vi vill leverera det.

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Amazon

1: Fiskars X11SE PRISET HÄR
2: Gerber Hatchet 14″SE PRISET HÄR
3: Gransfors Bruks Small ForestSE PRISET HÄR

Bästa yxan – 3 bra yxor för vandring och friluftsliv

1: Fiskars X11

Fiskars X11 Splitting Axe är helt klart den bästa yxan för camping. Den är oklanderligt balanserad och tillräckligt kompakt för att de flesta vuxna ska kunna använda den med en hand, och den är perfekt för små jobb som att klyva ved eller linda träd. Den utmärker sig också för att spräcka upp större stockar och, för att leva upp till sitt namn, för att klyva ved. Den sistnämnda uppgiften är den mest imponerande och sällsynta bland campingyxor. Det vassa bladet breddas till en kil med en uttalad kurva på yxans skek. 

Istället för att bita sig fast i en runda trävirke tvingar den också isär fibern för en effektiv klyvning. Fiskars hävdar att geometrin, särskilt den konkava kinden, gör det lättare att dra tillbaka ur träet. Vi måste hålla med. Den låga friktionsbeläggningen skadar inte heller. Den orangea änden av handtaget är ihålig för att absorbera stöten från ett slag. Vi känner att det fungerar bra och håller våra händer och underarmar fräscha. Vi uppskattar också att skidan fungerar som ett handtag för längre promenader från lägret.

Tillverkad i Finland verkar X11:s konstruktion mycket solid. Det gjutna huvudet är robust och vi har inga bekymmer med hållbarheten för själva yxan. Det finns ett snurrlås på plastskidan som verkar vara en möjlig svag punkt. Tiden får utvisa hur länge den håller. Med en längd på 44.45 cm och 1.08 kg är X11 större och tyngre än många andra alternativ. Det ger dig dock mer hävstång och kraft, vilket fungerar bra för att klyva ved. Balansen gör också att den känns lätt

i handen. Om du är villig att släpa på den extra vikten fungerar den här yxan felfritt både hemma och på lägret. Den erbjuder stort värde, och dess längd, balans och effektiva bladform kombineras för att göra snabbt arbete med de flesta uppgifter.

2: Gerber Hatchet 14″

Gerber 14-tums vandringsyxa erbjuder utmärkt prestanda i ett robust men kompakt paket. Den tillverkas i Finland av Fiskars och är märkt för Gerber, så den är mycket lik de två andra Fiskars-alternativen i testet. Dess gjutna huvud, vibrationsdämpande ihåliga handtag och kilade stålblad gör den till ett bekvämt och effektivt verktyg.

Den har också samma plastslida med bärhandtag som Fiskars X11, vilket gör den bekväm att ta tag i och gå. Den är den minsta av Fiskars och därmed den lättaste att hantera med en hand. Av den anledningen väljer vi den oftast för lätta jobb som att klippa ner invasiva höstolivenskott och hugga eldvirke. Den friktionsreducerande beläggningen på bladet hjälper dig på traven.

Med sitt kilformade huvud är den utmärkt för att klyva av små vedbitar, men börjar bli lidande om du behöver klyva rundvirke eller fullstor ved. Den är helt enkelt för liten för att vara effektiv i den skalan. Den har inte heller de konvexa kinderna som gör det lättare att dra ut de andra två Fiskars-alternativen ur veden mellan slagen. Du kan använda den för att hugga stockar på mitten.

Det kräver bara mer tid och tålamod. Den är dyrare än vad vi skulle vilja, särskilt eftersom Fiskars har ett mycket liknande alternativ på sin webbplats för mindre. Om du vill ha en yxa som kan göra allt, men som utmärker sig för lätta uppgifter, kan vi inte argumentera för denna vandringsyxas prestanda.

3: Gransfors Bruks Small Forest

Gransfors Bruks Small Forest vandringsyxa är handsmidd från återvunnet stål med ett hickoryhandtag. Det finns även en slida av garvat veganskt läder som fungerar som bältesögla. Den ser vacker ut och fungerar utmärkt. Det böjda handtaget balanserar yxhuvudets vikt fint. Det känns lätt i handen, ger dig utmärkt hävstångseffekt och förbättrar precisionen.

Det här är ett av våra favoritalternativ för noggrannhetstester som att linda en stock och krafttester som att bocka den till rundor. Den är tillräckligt lång för att kanalisera din kraft och det vassa bladet får jobbet gjort snabbt. Vi gillar den också för att hugga ner små träd och hugga upp brännved. Den här yxan är så behaglig att använda att vi går och letar efter uppgifter. Den är solid och byggd för att hålla länge.

Även om Bruks Small Forest kan klyva rundvirke är den inte bra på det. Bladet biter sig fast i rundan men bryter inte isär den eftersom huvudet inte breddas till en kil. Vi begränsade våra klyvningsarbeten med den här yxan, även om den är bra och skär ut tändved från förklyvad ved. Om en återvunnen handsmidd yxa tillverkad i Sverige låter dyrt är det för att den är det. Dess snygga utseende, miljöetik och utmärkta precision måste vara värt det för dig.

Att tänka på när man köper friluftsyxa – vad man ska titta efter

Balans

Hur huvudets vikt balanseras med handtaget har stor betydelse för hur bra yxan känns i handen.

En välbalanserad yxa kommer även att utveckla god hastighet genom luften och leverera maximal kraft vid det nedåtgående slaget. Att ha ett böjt skaft hjälper ofta till att placera dina händer direkt under skäret för maximal effekt.

Längd

Storleken har verkligen betydelse. Ett längre skaft innebär att du genererar mer fart vid yxhuvudet när du svingar. Detta innebär ökad huggkraft med mindre ansträngning. Naturligtvis innebär mer längd en tyngre yxa som inte är så lätt att packa.

Kortare, enhandiga yxor är bra för att hugga små träbitar. Om du ska hugga 4-tums stockar eller tjockare ska du vara beredd att bära något i storleksordningen 12-14 tum.

Skärpa

Ju vassare eggen är, desto lättare är det att ta sig igenom träet. Att vara skarp är bra, men bladet måste också vara tillverkat av stål av god kvalitet som håller sig skarpt.

Du vill också att bladet, eller biten, på yxhuvudet ska bli gradvis bredare. Om det blir för brett nära skärkanten kommer det att fastna i träet.

Hur mycket ska en yxa väga?

Även om du vill att din yxa ska vara ganska lätt och lätt att bära, har den minskade vikten ett pris. Ju lättare huvudet är, desto mer arbete måste du göra för att leverera tillräckligt med huggkraft.

Dessutom innebär minskad handtagslängd en minskad hastighet och kraft i yxhuvudet. Återigen innebär detta att du får göra mer av arbetet. En bra kompromiss är att sikta på en yxa som är under 0.6 kg och i intervallet 9″ till 12″.

Fleranvändning

Några av de bästa yxorna är utformade med mer än bara huggning i åtanke. Att ha en spetsig ände, en hammaryta eller till och med en eldstartare inbyggd i din yxa ger en mångsidighet som går bortom nyhetsfaktorn.

En vass yxa är också utmärkt för mer exakt snidning. Vissa yxor har fingeravskärningar precis under huvudet så att du kan strypa bladet och använda det som en stor kniv.

Design

Med en yxa vill du sträva efter funktion framför form, men det finns ingen anledning att inte se snygg ut när du hugger.

En del av estetiken hos en yxa kan också ha en mer praktisk sida.

Ett handtag i ljusa färger gör det lättare att hitta din yxa när du tappar den. Korsskrapningar på kolven ger dig ett bättre grepp om tältpinnarna när du slår på dem. Dessutom är det bara något speciellt med ett polerat glänsande blad.

Hur mycket ska en yxa kosta?

När det gäller att hitta den bästa yxan får du återigen vad du betalar för. Högkvalitativt stål som förblir vasst och inte rostar eller flagnar har ett pris.

Designfaktorer som att vara enkelgjuten med full tang eller att ha ett solitt handtag i rakt trä med raka korn är värda att betala lite mer för.

Om du är ute efter livslång användning och ger dig ut regelbundet ska du investera i en yxa i toppklass som den från Gränsfors Bruks. Om du är mer av en tillfällig backpacker så är en av de billigare Gerber- eller SOG-yxa ett bra alternativ.

Vilka typer av yxor finns det?

Yxor finns i en mängd olika utföranden med olika användningsområden i åtanke. I stort sett kommer du att välja mellan någon av följande typer av yxor:

Campingyxa

Dessa medelstora yxor är främst avsedda för att hugga och klyva ved till lägerelden. Skaftet är normalt tillräckligt långt för att kunna användas med två händer och kolven är tillräckligt bred för att kunna hamra in tältpinnar.

Överlevnadsyxa

Det här är din yxa för ”i nödfall”. Den är vanligtvis mindre än en vanlig campingyxa och har ett kortare skaft för enhandsanvändning.

Om du behöver bygga ett skydd i en hast är dessa yxor utmärkta för att kapa några rejäla stockar. Bladet är normalt tillräckligt stort för att klara av en hygglig huggning, men det kortare skaftet innebär att det blir svårt att skära tjockare saker.

Detta gör den mindre lämplig för att hugga och klyva en massa ved.

Taktisk yxa

Om du är ett fan av actionfilmer och förväntar dig att behöva försvara dig så är detta den yxa du kommer att bära med dig.Dessa är normalt tomahawkliknande yxor och är utformade för att användas som vapen.

Din taktiska yxa kan hjälpa dig att överleva en björnattack, men det är troligare att du använder den för att hugga av tunnare grenar och klyva lite tändved.

Kastyxa

Det här är yxor i tomahawkstil som är särskilt utformade för att kastas och sedan bädda in sig i det de träffar.

De är vanligtvis balanserade runt mitten av yxan. Detta gör dem utmärkta att kasta, men mindre effektiva för att ge ett rejält hugg i trä som du försöker klyva.

Inte det bästa valet för en friluftsyxa, enligt min åsikt.

1: Fiskars X11 SE PRISET HÄR
2: Gerber Hatchet 14″SE PRISET HÄR
3: Gransfors Bruks Small ForestSE PRISET HÄR

Läs mer:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.