Vinterjacka Herr Bäst i Test 2024 – Bästa Vinterjackan Herr

I denna artikel har vi recenserat vinterjackor för herrar som är bäst i test enligt oss! Vintern är här och det är dags att förbereda sig för de kalla månaderna. För att hjälpa dig att hitta den bästa vinterjackan för dina behov har vi sammanställt en lista över de bästa vinterjackorna för herrar baserat på egenskaperna värme, väderresistens, stil och extra funktioner.

Vi har jämfört


 • Värme
 • Material
 • Andningsförmåga
 • Vaddering
 • Funktioner
 • Passform

Topp 5 Bästa Vinterjackor för Herrar


Didriksons Men's Povel Jacket 2

Fjällräven – Men’s Greenland Winter Jacket

Fjällräven – Expedition Down Lite

Patagonia Tres 3-in-1 Parka

Marmot – Guides Down Hoody

Bäst i test
Bästa Klassiska
Bästa Dunjackan
Bästa Allround
Bästa Biliga

För mer bakgrundsinformation, se vår köpguide för vinterjackor nedanför valen.

Om du letar efter en vinterjacka för kvinnor kan du ta en titt på vår recension av bästa vinterjacka för damer.

 • Värme: Se till att jackan har fyllning som håller dig varm och bekväm. Det är viktigt för när du planerar att vara ute i kallt väder.
 • Väderresistens: Se till att jackan är tillverkad av ett material som är vattentätt och andas som håller dig torr i regn eller snöoväder
 • Foder: Se till att jackan har ett foder som är gjort av ett material som andas och håller dig torr, det hjälper dig att behålla värmen och slippa svettas.
 • Funktioner: Se till att jackan har fickor som är lätta att komma åt och som håller dina saker säkra. Vinterjackan bör ha fickor och justerbara möjligheter, oftast huva och midja.
 • Stil: Se till att jackan har en stil som passar din personliga smak och stil. Det ger dig en personlig stil och uttryck när du är ute och reser eller bara går ut.

1. Bästa Vinterjackan för Herr: Didriksons Men’s Povel Jacket 2

Didriksons Men’s Povel Jacket 2 är den bästa vinterjackan för herr som är helt vindtät och vattentät med slitstark tillverkning som har både komfort och hållbarhet.

Vinterjackan har tejpade sömmar som erbjuder en helt vind- och vattentät konstruktion vilket gör denna jacka idealisk för de som älskar att vara ute i naturen oavsett väder. En tvåvägsdragkedja ger extra komfort och flexibilitet vid rörelse, och med en vattenpelare på 10000 mm är du garanterad att förbli torr även i tungt regn.

En av de mest imponerande funktionerna är de många justeringsalternativen. Den tvåvägs justerbara huvan, justerbara ärmslut och nederkant ger användaren möjlighet att anpassa jackan efter sina behov och väderförhållanden.

Om du tycker om att ha allt nära till hands när du är på språng, erbjuder denna jacka totalt fem fickor. Både bröst- och handfickor är utrustade med vattenresistenta dragkedjor, vilket säkerställer att dina tillhörigheter förblir torra.

Ett stort plus är att Didriksons har tagit ett steg framåt för miljön. Genom att använda Solution Dye-tekniken för färgning av fodret sparar företaget upp till 80% vatten i tillverkningsprocessen. Dessutom är jackan behandlad med en fluorkarbonfri impregnering.

Jackan är gjord av 100% polyester vilket gör denna vinterjacka både robust och bekväm. Den lätta vadderingen gör jackan varm nog för kyliga dagar utan att bli klumpig.

Anledningar att köpa:

 • Mångsidig och funktionell
 • Mjuk och bekväm
 • Vattenavvisande

Produktbetyg:

5.0

“Fantastisk vinterjaka! Praktisk, funktionell och bekväm.”

2. Bästa Klassiska Vinterjackan: Fjällräven – Men’s Greenland Winter Jacket

Den bästa klassiska vinterjackan är Mens Greenland Winter Jacket från Fjällräven som är en klassiker från 1970-talet som har värmt generationer av naturälskare. Jämfört med tidigare modell har den förbättrad passform och mer hållbara material. Väderbeständigt yttermaterial, mjukt teddy-fleecefoder och praktiska detaljer gör att du får en vinterjacka som passar lika bra i skogen som i stan. Dess vattenavvisande egenskaper kan förstärkas med Greenland Wax, vilket ytterligare ökar hållbarheten hos en redan långvarig jacka.

Fjällräven Greenland är ren, enkel och hållbar. Andra jackor är varmare och andra jackor kräver mindre underhåll, men Grönland är en produkt för hantverkaren som lever i utkanten av den djupaste vintern.

Med den här vinterjackan för herrar tar Fjällräven ett traditionellt, mer organiskt grepp om väderskydd. För att ge vind- och vattenskydd är Grönland utrustad med ett yttertyg av bomull/polyesterblandad canvas. Väderskydd och hållbarhet läggs till av användaren i form av ett särskilt patenterat vax och en efterföljande strykningsprocess. I vårt test ingick inte att behandla Greenland-jackan på detta sätt.

Anledningar att köpa:

 • Snygg design
 • Lång livslängd
 • Isolerande

Produktbetyg:

5.0

“Fjällräven är bra, kvalitet, bekvämt och stiligt.”

3. Bästa Dunjackan för Herr: Fjällräven – Expedition Down Lite

Den bästa och varmaste dunjackan för herr är Expedition Down Lite från Fjällräven, med genomsydd konstruktion och 35% mindre dun passar den kalla vinterklimat. Det är en version av den klassiska Expedition Down jackan från 1974. Modellen är också 8 centimeter kortare. I övrigt exakt som originalet: generös huva, gula justeringssnören och rymliga fickor. Förstärkt med syntetisk stoppning över axlarna för att motstå fukt och tryck.

Framför allt är den här jackan en klassiker. Den har inte förändrats och den har en historia. Den har också en svensk själ. Karaktären är för den stilmedvetne.

Jackan är bekväm och fluffigt, tyget lite grovt och konstruktionen på par med en kallt väder parka. Huvan är mycket beräkningsbar och varm med en generös mängd dun som ger skydd. Den har också en tunnelform mot ansiktet och ger därmed ett utmärkt vindskydd.

Snörena både i midjan och vid huvan är gula och gammaldags. Lädret i båda ändarna är vackert. Snörena är dock för långa. Det behövs inte.

Jackan är inte praktiska för bergsklättring eller vandring. De faller in i kategorin urban jacka.

Anledningar att köpa:

 • Brett urval av färger
 • Rejäl huva och rymliga fickor
 • Vattenavvisande och vindresistent

Produktbetyg:

5.0

“En grym dunjacka för friluftslivet!”

4. Bästa Parkas Vinterjackan för Herr: Patagonia Tres 3-in-1 Parka

Tres 3-in-1 Parka är den bästa parkas vinterjackan för herr som är en varm, sofistikerad 3-i-1 parkas för herr till vintern. Den kan bäras som ett vattentätt skal, en isolerad jacka eller en isolerad parka för att få värme i vardagen.

Patagonia Tres 3-in-1 Parka är en modulär vinterjacka med fantastisk stil och väderskydd. Den består av en duntröjacka med dragkedja till ett vattentätt skal, vilket gör att du kan bära komponenterna i tre olika konfigurationer. Under kyliga höst- och vårdagar ger duntröjan stilfull värme.

Skalet utgör en fantastisk regnjacka på regniga dagar under mellansäsongerna. Använd båda lagren tillsammans för att skapa en solid och skyddande vinterjacka på vintern. Andra jackor är varmare och det modulära systemet är mindre bekvämt än de enstaka alternativ som finns på marknaden.

Av alla jackor på marknaden är det ingen som ger samma mångsidighet och värde som vinterjackan Tres 3-in-1.

Anledningar att köpa:

 • Passar för olika väder
 • Vattentätt skal
 • Snygg design

Produktbetyg:

5.0

“Fantastisk stil, teknisk och väldigt mångsidig!”

5. Bästa billiga vinterjacka herr: Marmot – Guides Down Hoody

Letar du efter en billig vinterjacka för herr kan vi rekommendera Guides Down Hoody från Marmot. Vare sig det handlar om ett friluftsäventyr med vännerna eller en helg på stan med familjen kommer den lätta Guides Down Hoody att hålla dig bekväm även när temperaturen sjunker. 700-fill-power-dun ser till att du håller dig varm medan vattenavvisande Down Defender håller dig torr även om det kommer lite regn i din väg.

VELCRO®-manschetter och elastisk dragsko i fållen ger en säker passform och hjälper till att blockera elementen. Tvåvägsdragkedjan gör att du kommer att vara bekväm oavsett om du står eller sitter. Hand-, bröst- och innerfickor hjälper till att hålla saker tillgängliga och säkra.

Marmot Guides Down Hoody är utan tvekan den varmaste vinterjackan i den här recensionen. Det är också den tyngsta och även den mest skrymmande vinterjackan.

Om du söker en varm vinterjacka är detta ett alternativ för dig.

Anledningar att köpa:

 • Lågt pris
 • Justerbara möjligheter
 • Håller värmen bra

Produktbetyg:

4.8

“En riktigt bra, bekväm och snygg jacka. Bra pris också!”

Köpguide – Vinterjacka för Herrar

När du letar efter bästa vinterjackan för herrar finns det några viktiga egenskaper att tänka på när du utvärderar ditt val:

 • Värme
 • Foder
 • Väderresistens
 • Funktioner
 • Stil

Värme

Värme är det viktigaste måttet vi använde för att rangordna jackorna. Värmen motsvarar direkt hur mycket isolering som används i en jacka, oavsett om det är dun eller syntetisk isolering. Ju mer isolering en jacka innehåller, desto varmare är den.

Dun vs Syntetiskt foder

Något som påverkar vinterjackans värme är fodret, här går vi igenom skillnaden på dunisolering och syntetisk isolering:

Dunisolering

Dunisolering är en helt naturlig fyllning som består av fjäderdräkt från gås eller anka. Fjäderdynans höga natur gör att den kan fånga in luft mellan sina trådar, som sedan värms upp av din kroppsvärme. Dunisolering är extremt lätt, komprimerbart, varmt och känt för att ha en lång livslängd. Men det är inte helt och hållet en mirakulös isolering. Dun är inte har inte en hög andningsförmåga och förlorar sin luftighet när det är blött, vilket innebär att det inte längre kan hålla dig varm.

Syntetisk isolering

Syntetisk isolering är ett populärt alternativ till dun och består oftast av polyester-fibrer som syftar till att efterlikna dunets lufttäthet. Även om den fungerar på samma sätt som dun – kroppsvärmen fångas upp av fibrerna – är syntetisk isolering i allmänhet mindre varm, tyngre och mindre komprimerbar än dun. Dessutom blir den med tiden packad och förlorar sin förmåga att hålla sig upphöjd, vilket leder till en kortare livslängd än dun.

Den största fördelen med att välja syntetisk isolering framför dun – och varför vi alltid kommer att rekommendera den i vissa miljöer – är den extra säkerheten vid vått väder. Syntetisk fyllning förlorar inte sitt loft när den är våt, den fortsätter att isolera även när den är genomblöt och torkar snabbt. Dessutom är det mer andningsbart än dun och ofta billigare.

Väderresistens

Dun är ett utmärkt isoleringsmaterial, men det förlorar sin förmåga att skydda mot kyla när det blir blött. För att hjälpa till att skydda mot nederbörd har de flesta jackor på den här listan ett vattenavvisande yttertyg och en DWR-beläggning (Durable Water Repellant). Denna beläggning absorberar och avleder lätt fukt, vilket ger ett effektivt skydd mot regn och snö.

För att förbättra skyddet ytterligare rekommenderas behandlat dun, en behandling som minskar vattenabsorptionen och hjälper det att torka snabbare. På så sätt kan du vara säker på att du är skyddad även i de våtaste och tungaste snöförhållandena.

Vinterjackor är ofta robusta och ger tillräckligt skydd för att klara de flesta situationer. Men om du hamnar i ett oväntat skyfall eller måste korsa en flod är det bra att veta att din jacka är helt vattentät. Prestationsbaserade modeller har ett kraftigare skydd mot regn och vind, men de är inte lika effektiva som riktiga regnjackor och skaljackor. Det är därför viktigt att veta vilken typ av skydd som din jacka erbjuder för att säkerställa att du är skyddad mot alla typer av väder.

Funktioner hos vinterjackor

Nedan är några vanligt förekommande funktioner som du hittar hos vinterjackor:

 • Dragsko En dragsko eller dragsko hindrar kall luft från att tränga in under fållen på din kappa.
 • Manschetter: Elastiska eller justerbara manschetter ger en bra passform för att hålla kylan ute.
 • 3-i-1-design: Vissa jackor har ett isolerat mellanskikt med dragkedja som går att dra ut från det yttre skalet, så att du kan bära varje del ensam eller tillsammans för maximal värme.
 • Ventilationsöppningar: Ventilationsöppningar under armarna eller i kärnan kan hindra dig från att överhettas när du tränar i kallt väder.
 • Dragkedja: En tvåvägsdragkedja ger ventilation och rörlighet.
 • Stormlucka: Den här fliken täcker din krage för att minimera kall luft på din nacke.

Storlek & Passform för Vinterjackor

För att ge värme måste luften i vinterjackan kunna cirkulera. Exemplevis för ett annat plagg som vinterhandskar där dina fingertoppar rör vid ändan kommer du med största sannolikhet att få kalla fingertoppar eftersom luften inte kan cirkulera någonstans för att producera värme.

För att vinterjackan ska ha en god passform gäller följande:

 • Den ska bra luftfickor
 • Vinterjackan ska inte vara för stor
 • Vinterjackan ska inte vara för tight

Bra och dåliga luftfickor

Oavsett om jackan du har på dig är isolerad med dun, syntetmaterial eller helt enkelt fodrad med ett mysigt material som fleece, ger de goda luftfickorna utrymme för luften att cirkulera och skapa varmare luft.

När vi säger luftfickor menar vi inte utskjutande veck, skrymmande veck och gapande jacksömmar – det är de dåliga luftfickorna som ger för mycket utrymme för luften att cirkulera så att den inte kan värma upp hela området på ett effektivt sätt.

Tänk dig en stor sjö jämfört med en mindre sjö: den mindre sjön värms upp snabbare eftersom det finns mindre yta att värma upp jämfört med den större sjön. De bra små fickorna finns mellan de partiklar och material som används för att isolera din kappa.

Vinterjackan ska inte vara för stor

En vinterjacka får inte vara för rymlig, annars isolerar den inte lika effektivt som en jacka som sitter precis rätt. Allt öppet, tomt utrymme är som vattenkylaren på kontoret: den kalla luften hänger där och hindrar din kappa från att vara produktiv och effektivt hålla dig varm.

Inte för tight

Om jackan du har på dig är för tajt i vissa delar av kroppen, t.ex. i armhålan, kan dunet eller den syntetiska isoleringen komprimeras och inte få utrymme att sprida sig och behålla sin luftighet. Partiklar och material som utgör isoleringen inuti din jacka består av flera små fickor som stänger in luft och skapar värme. När dessa partiklar eller material komprimeras finns det inget öppet utrymme för fickorna att samla luft och skapa isolering.

Det är den höga luftigheten hos dessa partiklar och material som isolationen kommer ifrån, så utan den får du känna dig kall och obekväm. En för tajt jacka kan också hindra din rörlighet. Skaffa en vinterjacka som sitter rätt så får du den komfort som följer med den.

Vinterjackans yttre skal

Jackans ytterhölje är det enda som står mellan dig och den kyliga vinterluften, så se till att sömmarna är förseglade för att hålla fukten borta. Vissa jackor har en DWR-beläggning (durable water-repellent) som gör dem vattenavvisande. Medan ett vattenavvisande skal håller dig torr i ett duggregn kan du behöva en helt vattentät kappa eller ett vattentätt skal för att klara kraftiga regn eller snöstormar. Om starka vindar är ett problem kan du välja en kappa med en vindflik över dragkedjan för vindskydd.

Vinterjackans fickor

Fickor håller fingrarna varma om du lämnar handskarna hemma, särskilt fickor som är fodrade med fleece och andra mysiga material. Handvärmarfickor ger också extra förvaring. Vissa vinterjackor har fickor med dragkedja, vilket kan hjälpa till att hålla elektroniken torr och förhindra att saker faller ut. Andra rockar har öppna fickor på utsidan eller invändiga drop-in-fickor för enkel åtkomst till mössa och handskar.

Priset

Vinterjackor kan vara dyra och kan vara det dyraste plagg som många användare äger. Med det sagt är de ett av de viktigaste plaggen för användare som bor i kalla klimat och kan göra skillnaden mellan att njuta av vackra vinterdagar och att frysa eländigt och önska att sommaren skulle komma tidigare.

I allmänhet är de varmaste jackorna de dyraste, men det finns fortfarande bra erbjudanden att hitta. Tänk på hur mycket värme du behöver och se till att du inte köper en jacka som är onödigt varm (och dyr).

Men om du verkligen behöver värme och väderbeständighet för att klara av de mest brutala vinterklimatet är de dyrare jackorna värda investeringen. Förfinad design, dunisolering, effektiv vattentäthet och bekväm skräddarsyning kräver tid, ansträngning och pengar från tillverkarens sida.

Denna extra ansträngning driver upp priset, men i det långa loppet kommer en väldesignad vinterjacka tillverkad av hållbara material att visa sitt värde, särskilt i brutala vinterklimat. I mer tempererade eller tropiska områden kan användarna kanske komma undan med mindre.

Skötsel och förvaring för vinterjackor

Vi föreslår att du i slutet av säsongen ägnar tid åt att få din kappa att se lika bra ut som när du köpte den. Det är även rekommenderat att du reparerar eventuella små fel, till exempel trasiga fickor eller förlorade knappar. Detta för att saker och ting inte fortsätter att falla ur form medan plagget packas undan.

Ett annat tips är att kemtvätta din vinterjacka i slutet av säsongen för att undvika att rester av spill missfärgar tyget med tiden. Detta kommer också att avlägsna lukter som kan locka till sig oönskade vänner.

Vinterjackor vill du gärna förvaras löst på en stadig trä- eller plasthängare, inte för tätt intill varandra. Men om du är orolig för hur mycket utrymme det tar upp kan du förvara dem i en vakuumförseglad påse under säsongen. Avsaknaden av luft gör dem superkompakta och lätta att förvara. När du behöver den igen är det bara att öppna den och se hur luften andas liv i jackan igen. Du kommer att vilja fluffa upp den igen i torktumlaren, som tidigare nämnts, men du behöver åtminstone inte offra något utrymme för att förvara den ordentligt.

Vanliga frågor om vinterjackor

Hur stor ska en vinterjacka vara?

Välj en storlek som känns bra och rörlig, inte för tight och inte för stor. Du kan kontrollera detta genom att ta på dig den potentiella nya vinterjackan, dra upp dragkedjan och ge dig själv en stor kram som sträcker sig mot axelbladen på din motsatta arm. Om du knappt kan lyfta armarna är kappan definitivt inte i rätt storlek. Om du kan göra kramen men kappan känns lite trång i armbågarna eller i axlarna är det en bra idé att prova nästa storlek.

Om du sträcker ut handen framför dig och din handled blir blottad är det möjligt att ärmarna är för korta och att handlederna är utsatta för kyla. Om du är förare kan du också göra rattestet, som är liknande. Sträck ut armarna framåt som om du höll i ratten och efterliknar rörelsen när du kör en bil. Om ärmarna på din vinterjacka är för korta är det mer sannolikt att du blir förkyld eller får snö upp till ärmen. Välj en jacka med en bekväm ärmlängd så behöver du inte köpa långa handskar för att kompensera för ärmsprickan.

Vad kostar en vinterjacka?

Priset på en vinterjacka kostar mellan 500-5000 kr, det varierar beroende på material, foder och funktionalitet. En vinterjacka brukar kosta från 1.000 kr och uppåt.

Även om vinterjackorna börjar säljas så tidigt som i juli, kommer du troligen att betala fullt pris för de nyinkomna plaggen. Bestäm i stället i förväg vilken typ av jacka du letar efter och håll ett öga på din önskade stil i december, när butikerna måste börja rensa plats för vårkläder. Det är då du kommer att se att priserna sjunker.

När ska man köpa en vinterjacka i syntet eller dun?

Du ska köpa syntetisk isolering när du har en begränsad budget och en vanlig dun för vandring i torr snö. En jacka med syntetisk isolering är också ett bättre alternativ om du ofta vandrar i vått väder (regn, våt snö etc.) eftersom den ger bättre värme än en dunjacka under sådana förhållanden.

För alla andra förhållanden är en dunjacka ett bättre val eftersom den är lättare för samma värme och packar mindre. För vandring i halvfuktiga förhållanden (t.ex. torr snö) bör du välja en jacka med DWR-behandlat dun eftersom sådana jackor påverkas mindre av fukt.

Vad innebär fyllningsgrad på vinterjackor?

Fyllnadsgraden är ett mått på dunets loft eller “fluffighet” och dess isolerande egenskaper. Ju högre fyllnadsgrad, desto fler luftfickor i dunet och desto mer isolerande är jackan i förhållande till sin vikt.

Fyllnadsstyrkan beräknas under laboratorieförhållanden och mäts i kubikcentimeter per uns. För att testa fyllnadsgraden komprimeras ett uns dun med en vikt i en glascylinder. Dess förmåga att studsa tillbaka och “loft” beräknas som fyllnadsstyrka.

Fyllnadsgraden är också en indikation på kvaliteten på det dun som används. Ju bättre kvalitet på dunet, desto högre är fyllnadsgraden. Eftersom det krävs mindre dun för att ge samma mängd värme tenderar jackor med högre fyllnadsgrad att vara lättare och mer komprimerbara.

Fyllnadsgraden varierar mellan 400 och 900. För ytterkläder med dun ligger värdena i allmänhet mellan 500 och 800.

Så testade vi vinterjackorna

 • Värme: För att testa värmen hos vinterjackorna bar vi dem i olika typer av klimat för att testa hur värmen hålls inne.
 • Väderresistens: För att testa väderresistensen hos vinterjackorna provade vi jackorna i promenader under regn för att få ett så naturligt resultat som möjligt.
 • Funktioner: Vi använde oss av praktiska tester för att testa funktionerna hos vinterjackorna där vi rörde oss i olika typer av terränger för att dels se hur smidig den är och hur lätt det var att använda fickor, dragkedjor och övriga funktioner.

Sammanfattning

Att välja rätt vinterjacka för dina behov och din budget kan vara en utmaning, eftersom det finns så många bra alternativ. Vår jämförande granskning har något för alla. Fundera noga över det vinterklimat som du förväntar dig att jackan ska fungera i eftersom detta är den mest kritiska faktorn som kommer att styra ditt beslut. Ta dig tid, fundera över alla alternativ och håll dig varm där ute.

Relaterad läsning: