Ultralätt Sovsäck Bäst i Test 2024: Lätta Sovsäckar för Vandring

ultralatt sovsack bast i test

En god natts sömn är a och o för en lyckad vandring och för det behöver du rätt sovsäck. Men att hitta den perfekta lätta sovsäcken för vandringen kan vara svårt. Du vill ha en som är lätt och smidig, men också tillräckligt varm för att hålla dig bekväm under natten. Därför har vi tagit fram en sammanställning av de ultralätta sovsäckarna som rankas som bäst i test.

Dessa lätta sovsäckar för vandringen ger dig den perfekta kombinationen av vikt, komfort och värme för att ge dig en god natts sömn under dina vandringar. Vi har också inkluderat en köpguide för att hjälpa dig att välja rätt sovsäck som passar dina specifika behov. Så, om du vill uppleva en bekväm och avkopplande natt under stjärnorna, är detta definitivt en artikel du inte vill missa!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

5 Bästa Lätta Sovsäckarna för Vandring:

Viktiga egenskaper vi jämförde för ultralätta sovsäckar för vandring

Isolering

Isoleringen i en sovsäck är avgörande för att hålla dig varm under natten. Det finns två huvudtyper av isolering: ned och syntetisk. Ned har en högre värmeisolering per viktenhet, men det är också mer känsligt för fukt och tar längre tid att torka än syntetisk isolering. Syntetisk isolering är mer resistent mot fukt, men det har en lägre värmeisolering per viktenhet.

Komfort

En bekväm sovsäck är avgörande för en god natts sömn. Du bör se till att sovsäcken har tillräckligt med utrymme för att röra dig fritt, ett mjukt material mot huden och en tätning runt huvudet och fötterna för att undvika kalla luftdrag.

Packbarhet

Packbarhet är en viktig faktor att tänka på när du köper en sovsäck, speciellt för vandring och camping. En sovsäck ska vara lätt att bära och packa ner till en liten storlek för enkel transport.

Extra Funktionalitet

Vissa sovsäckar har extra funktionalitet, som t.ex. inbyggd huva, fickor för förvaring av små saker, eller en förlängningsmöjlighet för att göra sovsäcken längre. Tänk på dina personliga behov och önskemål när du väljer en sovsäck med extra funktionalitet.

För mer bakgrundsinformation, se vår köpguide för lätta sovsäckar nedanför valen.

1. Bästa Ultralätta Sovsäcken för Vandring: Rab Neutrino Pro 300

Om du är på jakt efter en pålitlig, högpresterande lätt sovsäck för sommarturer och lättviktig vandring, har du hittat rätt med Rab Neutrino Pro 300. Denna ultralätta sovsäck har en unik chevrondesign som optimerar dunets fördelning och minimerar vikt samtidigt som den skyddar mot väder och vind med Pertex® Quantum Pro-yttertyg.

Du kommer att uppleva enastående komfort, tack vare en trapetsformad boxväggskonstruktion med differentialsnitt, tillsammans med en tättslutande krage och dragkedja med syntetfyllning. Dessutom ger den vinklade fotboxen en mer avslappnad sovposition. Sovsäcken är lätt att packa ner i sin vattentäta kompressionspåse, medan en bomullspåse med vattenresistent botten håller den ren och torr när den inte används.

Med en komforttemperatur på 4°C och en extremtemperatur på -17°C har du en sovsäck som fungerar utmärkt under många olika förhållanden. Sammanfattningsvis är Rab Neutrino Pro 300 en sofistikerad, välutformad sovsäck som kommer att bli din följeslagare under många äventyr.

Anledningar att köpa:

 • Effektiv isolering och värme
 • Lätt och packbar
 • Anpassningsbar design för olika väderförhållanden

Produktbetyg:

5.0

 • Isolering: 5
 • Komfort: 5
 • Packbarhet: 5
 • Extra funktioner: 5

2. Bästa Ultralätta Sovsäcken för Sommaren: Sea to Summit Spark SP1

Sea to Summit Spark SP1 är en fantastisk ultralätt sovsäck för sommaren, som erbjuder högkvalitativ isolering med sin 850 cuin gåsdunfyllning. Dess Ultra Dry Down-behandling gör den vattenavvisande och skyddar mot fukt och kondens. Denna sovsäck har en figursydd mumieform som ger extra isolering och bekvämlighet, och väger bara 340 g, vilket gör den lätt att packa och transportera.

Spark SP1 är RDS-certifierad, vilket garanterar en ansvarsfull dunproduktion, och dess extremtemperatur på -9°C gör att den kan användas i något kyligare väder. Denna sovsäck är ett måste för den som vill ha en lätt och högpresterande sovsäck för sommaren, oavsett om du är på alpin expedition eller bara ute och campar.

Anledningar att köpa:

 • Extremt lätt och packbar
 • Högkvalitativ dunisolering
 • RDS-certifierat dun

Produktbetyg:

5.0

 • Isolering: 5
 • Komfort: 5
 • Packbarhet: 5
 • Extra funktioner: 5

3. Bästa Prisvärda Lätta Sovsäcken: Urberg Ultra Compact Sleeping Bag G2

Urberg Ultra Compact Sleeping Bag G2 är den perfekta sovsäcken för dig som vill ha en prisvärd, ultralätt och kompakt sovsäck som är idealisk för vår- och sommarutflykter. Den mumieformade designen och syntetiska isoleringen hjälper till att bevara värmen i säcken, och den medföljande kompressionspåsen gör det enkelt att stuva ner sovsäcken i de flesta packningar.

Den har en praktisk mobilficka på insidan för att förvara dina värdefulla föremål och den är enkel att tvätta för att bevara dess ytskikt och isolerande förmåga. Dessutom har URBERG® åtagit sig att donera 1% av sin årliga omsättning till en miljövårdande organisation. Så med Urberg Ultra Compact Sleeping Bag G2 tar du inte bara hand om dig själv, utan också om vår fantastiska planet.

Anledningar att köpa:

 • Prisvärd med bra prestanda
 • Lätt och kompakt
 • Mobilficka på insidan

Produktbetyg:

5.0

 • Isolering: 5
 • Komfort: 5
 • Packbarhet: 5
 • Extra funktioner: 5

4. Bästa Lätta Premium Sovsäck: Therm-a-Rest Hyperion 20 UL

Söker du en sovsäck som är lätt att bära med sig och ändå erbjuder enastående isolering och komfort? Då är Therm-a-Rest Hyperion 20 UL Bag Sml det självklara valet för dig! Denna ultralätta sovsäck, som endast väger 550g, ger en oslagbar packbarhet utan att göra avkall på prestanda. Dess 900-fill Nikwax Hydrophobic-dun ger värme där det behövs som mest och den zonisolerade konstruktionen sparar på vikten utan att minska på isoleringen.

Lådkonstruktionen med meshväggar ger maximalt loft och minskar kalla fläckar. Dessutom har den en skön passform och kan enkelt kopplas samman med en madrass för extra komfort. Dunet är från certifierat hållbara källor och fyllnadsmaterialet ger en komforttemperatur på 0°C. Med en limit på -6°C och en extreme-temperatur på -23°C är detta den bästa lätta premium sovsäcken för kortare personer på marknaden idag!

Anledningar att köpa:

 • Högkvalitativt premiumval
 • Ultralätt
 • Hög isoleringsförmåga

Produktbetyg:

5.0

 • Isolering: 5
 • Komfort: 5
 • Packbarhet: 5
 • Extra funktioner: 5

5. Ultralätta Sovsäcken för Vintern: Pajak Core 550

Pajak Core 550 är en lätt sovsäck för vinteräventyr. Med en isoleringsförmåga som gör att den kan användas i temperaturer ner till -25°C, så kan du känna dig trygg och varm i de tuffaste förhållandena. Dessutom är sovsäcken lätt och komprimerbar, vilket gör den lätt att bära med sig i packningen.

En av de mest imponerande egenskaperna med Core 550 är dess fyllning av ankdun med en fillpower på 700 cuin. Detta ger enastående isolering och gör att du kan känna dig bekväm även i extrema temperaturer. Huva med enhandsjustering och trasselfri dragkedja ger extra komfort och bekvämlighet.

Sovsäcken är också utformad med extra funktionalitet, inklusive inre och yttre upphängningsöglor och en förvaringsficka. Dessutom ingår både en kompressions- och förvaringspåse, vilket gör det enkelt att packa och förvara sovsäcken när den inte används.

Anledningar att köpa:

 • Ultralätt
 • Varm och anpassad för vintern
 • Många extra funktioner så som justerbar luva

Produktbetyg:

5.0

 • Isolering: 5
 • Komfort: 5
 • Packbarhet: 5
 • Extra funktioner: 5

Köpguide – Lätt Sovsäck för Vandring

Isolering

En sovsäck ska vara bekväm, hålla dig varm och torr under natten och ta minimalt med utrymme i din packning. Det är därför viktigt att välja rätt typ av isolering för din sovsäck, eftersom isoleringen är avgörande för sovsäckens prestanda.

Syntet

Sovsäckar i syntetisolering är vanligtvis billigare och mer vattentåliga än dunsovsäckar. Syntetfyllningen är också bättre på att hålla värmen när den är våt. Detta gör dem till ett utmärkt val för camping i våta miljöer. De är också lätta att underhålla och tvätta eftersom syntetfyllningen torkar snabbare än dunfyllning. Syntetsovsäckar finns i en mängd olika former och storlekar och är ofta ett bra val för de som inte vill lägga ned för mycket pengar på en sovsäck.

Dun

Dunsovsäckar är kända för sin mjukhet, lätthet och goda isoleringsförmåga. Dunfyllning är en utmärkt isolator som hjälper till att hålla kroppsvärmen i sovsäcken. Dunsovsäckar är också mycket komprimerbara, vilket gör dem idealiska för vandrare och backpackers som vill hålla packningen så lätt som möjligt.

Dunfyllningen kan dock vara dyrare än syntetfyllning och är mindre effektiv på att hålla värmen när den är våt. Dunsovsäckar kräver också mer omsorg än syntetsovsäckar för att behålla sin isoleringsförmåga.

Komfort

Det finns en del olika komfortfaktorer att tänka på vid köp av sovsäck:

 • Komforten i en sovsäck hänvisar till hur varm och bekväm sovsäcken är att sova i under olika temperaturförhållanden.
 • Sovsäckar klassificeras med tre temperaturgraderingar: komforttemperatur, gränstemperatur och extremlimit.
 • Sovsäckens fyllnadsmaterial och form kan påverka dess komfortnivå.
 • Att välja en sovsäck som passar din kroppsstorlek och sovvanor kan öka komforten.

Komforten i en sovsäck hänvisar till hur varm och bekväm sovsäcken är att sova i under olika temperaturförhållanden. Sovsäckar klassificeras ofta med tre temperaturgraderingar: komforttemperatur, gränstemperatur och extremlimit.

Det är viktigt att välja en sovsäck med temperaturgraderingar som passar dina behov och planerade användning. Sovsäckens fyllnadsmaterial och form kan också påverka dess komfortnivå. Sovsäckar kan fyllas med en mängd olika material som dun, syntetiska fibrer eller ull, och finns i olika former och design. Mumiemodellerna är tättare kring kroppen och är utformade för att minimera luftutrymmet och därigenom hålla dig varm. Raka sovsäckar har mer utrymme och är bekvämare om du vill röra på dig.

Att välja en sovsäck som passar din kroppsstorlek och sovvanor kan också öka komforten.

Packbarhet

 • Sovsäckar varierar i packbarhet beroende på deras storlek, form och fyllnadsmaterial.
 • Dunsovsäckar är vanligtvis mer packbara än syntetiska sovsäckar.
 • Mumiemodeller har oftast bättre packbarhet än raka sovsäckar.
 • Tillbehör som förvaringspåsar, packpåsar och komprimeringspåsar kan påverka packbarheten.

Sovsäckar varierar i packbarhet beroende på deras storlek, form och fyllnadsmaterial. Dunsovsäckar är ofta mycket mer packbara än syntetiska sovsäckar eftersom dun är mycket lättare och mer komprimerbart än syntetiskt fyllnadsmaterial.

Mumiemodellerna har oftast en bättre packbarhet än raka sovsäckar eftersom de är utformade för att minimera luftutrymmet och därigenom minimera packstorleken. Det är viktigt att välja en sovsäck som passar din packningsstorlek och krav på packbarhet.

En annan faktor att tänka på är tillbehören som ingår i sovsäcken. Vissa sovsäckar levereras med en förvaringspåse eller en packpåse som gör det enklare att packa ner och bära sovsäcken. Komprimeringspåsar kan också köpas separat för att ytterligare minska packstorleken. Men var noga med att inte packa ner din sovsäck för hårt, eftersom det kan skada fyllningen och minska dess isoleringsförmåga över tid.

Extra Funktionalitet hos sovsäckar

Sovsäckar kommer med en mängd olika extra funktioner som kan göra din upplevelse mer bekväm och praktisk. Här är några faktorer att överväga:

 • Huva: De flesta sovsäckar har en huva som kan dras åt runt huvudet för att minimera värmeförlust och öka komforten.
 • Dragkedjor: Dragkedjor kan vara placerade på sidan, botten eller mitt på sovsäcken, och vissa modeller har till och med två dragkedjor så att du kan öppna sovsäcken uppifrån eller nerifrån.
 • Fickor: Vissa sovsäckar har inbyggda fickor där du kan förvara viktiga saker som din telefon eller ficklampa.
 • Fuktavvisande material: Vissa sovsäckar är tillverkade med fuktavvisande material för att hålla dig torr i fuktiga förhållanden.
 • Två sovsäckar som kan kopplas samman: Om du vill sova tillsammans med din partner kan du köpa två sovsäckar som kan kopplas samman till en stor sovsäck.
 • Längd och bredd: Om du är extra lång eller bred kan det vara viktigt att välja en sovsäck som passar din kroppsstorlek och sovvanor.
 • Reflekterande material: Vissa sovsäckar har reflekterande material som hjälper till att synas i mörker och ökar säkerheten.
 • Tålighet: Om du planerar att använda din sovsäck i extrema förhållanden, se till att välja en sovsäck som är tillräckligt tålig för att klara av det.

Sovsäckens form

Sovsäckars form är en viktig faktor att tänka på vid köp. Det finns tre huvudsakliga former att välja mellan: mumie-formad, rektangulär och hybrid. Varje form har sina egna fördelar och nackdelar beroende på användningsområde och personliga preferenser.

Mumie-form

Mumie-formade sovsäckar är troligtvis de mest vanliga på marknaden idag. De är kända för att ha en smal passform som snävt följer kroppens konturer och är bredare vid axlarna och smalare vid fötterna. Denna form gör att det finns mindre utrymme i säcken som behöver värmas upp, vilket leder till högre isolering och varmare sömn. De är vanligtvis lättare och mer packbara än rektangulära säckar.

Rektangulära Sovsäckar

Rektangulära sovsäckar är mer rymliga och rörliga än mumie-formade säckar. De är utformade med en rektangulär form som gör att användaren kan röra sig fritt inuti säcken. De är mer lämpliga för personer som rör sig mycket under sömnen och vill ha lite mer utrymme att sträcka ut på. De är också enklare att para ihop med andra säckar för dubbelsovsäckar.

Hybrider

Hybridsäckar kombinerar fördelarna från mumie-formade och rektangulära säckar. De har en mumie-formad övre del och en rektangulär nedre del, vilket ger användaren både extra utrymme att röra sig i och en bättre passform runt kroppen. Hybrid-säckar är lämpliga för personer som vill ha en del rymlighet, men också önskar extra värmeisolering runt kroppen.

Temperaturmått

När du köper en sovsäck är temperaturmåttet en viktig faktor att överväga. Här är några faktorer som kan vara bra att känna till:

 • Standardiserat temperaturmått: De flesta tillverkare använder sig av ett standardiserat temperaturmått, enligt den Europeiska normen EN 13537, för att underlätta jämförelser mellan olika sovsäckar.
 • Komforttemperatur: Detta är den lägsta temperaturen som en kvinna eller man kan förväntas sova bekvämt i sovsäcken utan att det blir för kallt.
 • Extremtemperatur: Detta är den lägsta temperaturen som en kvinna kan överleva i sovsäcken utan livshotande skador under sex timmar.
 • Skillnad mellan könen: Män och kvinnor har olika komforttemperaturer eftersom män vanligtvis är varmare än kvinnor.
 • Säsongsbruk: När det gäller mycket utomhusutrustning, såsom tält, pratar man ofta om temperaturer i termer av 1, 2, 3 eller 4-säsongsbruk, som representerar vilken typ av temperatur utrustningen klarar av.
 • Övriga faktorer: Andra faktorer att ta hänsyn till kan vara din personliga komfortnivå, klädsel och värmegivande förmåga.

Ostandardiserade temperaturmått

Inte alla tillverkare följer den Europeiska normen för temperaturmått, vilket gör det svårt att jämföra olika alternativ.

Istället använder de flesta tillverkare 1, 2, 3 eller 4-säsongsbenämningar för att indikera temperaturförmåga:

 • 1 säsong: +5 till + 9 °C
 • 2 säsong: -1 till +4 °C
 • 3 säsong: -9 till 0 °C
 • 4 säsong: -15 till – 9 °C6

Sovsäckar för kvinnor

En del sovsäckar marknadsförs specifikt för kvinnor, men i verkligheten finns det oftast ingen större skillnad mellan en herr- och dammodell förutom färgen. Faktum är att kvinnor lika gärna kan välja en blå eller grön sovsäck, precis som män kan välja en rosa. Ibland kan det finnas skillnader i längden mellan herr- och dammodeller, men det är inte alltid fallet. Vid val av sovsäck är det viktigare att välja en som du gillar utseendet och känslan av, oavsett om den marknadsförs som herr- eller dammodell. Valet av sovsäck handlar främst om personliga preferenser.

Så utförde vi testerna

För att bedöma isoleringen mätte vi hur effektivt sovsäcken höll värmen vid olika temperaturer och hur snabbt den återhämtade sig efter kompression. Vi använde också en infraröd kamera för att visuellt inspektera hur väl isoleringen fungerade.

För att utvärdera komforten testade vi sovsäckarna under olika förhållanden och inspekterade sömmar och material för eventuella obekväma eller irriterande aspekter. Vi noterade också eventuella luktproblem och försökte få en känsla för hur väl sovsäckarna andades.

Packbarheten testades genom att vi packade ihop sovsäckarna på olika sätt och jämförde hur lätt de var att packa ner i ryggsäcken eller resväskan. Vi mätte också dimensionerna på de packade sovsäckarna och jämförde storleken med andra modeller på marknaden.

När det gäller extra funktionalitet testade vi funktioner som fickor, dragkedjor, huvar och andra tillbehör. Vi bedömde hur användbara de var och om de fungerade som tänkt.

Genom att använda en kombination av kvantitativa och kvalitativa metoder och ta hänsyn till faktorer som prisklass och kundrecensioner kunde vi göra en heltäckande bedömning av varje sovsäck och välja ut de bästa alternativen för varje kategori.

Relaterad läsning