Vandringskängor Bäst i Test: 10 Bästa Vandringskängorna 2023

vandring i fjäll

Vandring är en av de mest populära friluftssysselsättningarna och det är viktigt att ha rätt utrustning för att få ut det mesta av upplevelsen. Ett av de viktigaste elementen är ett par komfortabla och hållbara vandringskängor. För att hitta de bästa vandringskängorna, är det viktigt att beakta passform, ventilation, grepp, vattentäthet och stötdämpning. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på dessa egenskaper och ge tips om vilka kängor som är bäst lämpade för olika typer av vandringar.

Innehåller reklam genom annonslänkar

De 10 Bästa Vandringskängorna 2023

Viktiga egenskaper att beakta för bästa vandringskängorna

För mer bakgrundsinformation, se vår köpguide för vandringskängor nedanför valen.

Komfort

Den viktigaste faktorn när du letar efter vandringskängor är komfort. Det är slut med att smärtsamt behöva vänja sig in med tunga läderstövlar. Med många fler syntetiska material som används idag finns det ett bredare utbud av stövlar som har mycket bättre komfort i överdelen och mer dämpade mellansulor under fötterna. Med ett ständigt ökande antal vandrare är ett par bekväma stövlar det första steget i förberedelserna inför ett sådant företag.

Stabilitet

Den största anledningen till att bära en vandringskänga är för att få ökad stabilitet. Ju högre ankeln är skuren, desto mer motstånd ger kängan mot rullande fotleder. Dessa stövlar har också tjockare och mer stödjande sulor, vilket ger extra skydd mot vassa stenar, en anmärkningsvärd svaghet hos lättare skor. Dina behov kanske inte kräver den fullständiga stabiliteten hos en modell med hög fot, och en stövel med mittskärm kan ge en bättre blandning av flexibilitet, rörlighet och stöd.

Väder och Vattenskydd

Det är bra om vandringskängorna skyddar mot alla väder. Ett bra väderskydd hjälper till att skydda fötterna från regn, snö, slask och fukt. Det är viktigt att kängorna är tillverkade av ett material som är vattentätt och andas, så att fötterna inte blir fuktiga och kalla. Det är också viktigt att kängorna är tillverkade av ett material som är slitstarkt, så att de inte skadas av vatten eller andra element. Om kängorna inte har någon form av vattentäthet eller slitstyrka, kan de lätt bli skadade eller missfärgade. Alla som ska gå långa sträckor bör se till att köpa kängor som har goda egenskaper för vattentäthet och slitstyrka.

Vikt

Vikt är viktigt när man väljer vandringskängor eftersom det påverkar hur bekväma de är att bära. Ju lättare vandringskängorna är, desto mindre belastning på fötterna och benen. Det är också viktigt att väga komfort mot stöd och skydd. Lättare skor ger mindre stöd och skydd, medan tyngre skor ger mer stöd och skydd. Det är viktigt att hitta en balans mellan komfort och stöd som passar dina behov.

Andningsförmåga och Ventilation

Andningsförmåga och ventilation är viktiga egenskaper för vandringskängor eftersom de hjälper till att hålla fötterna torra och bekväma. Andningsförmågan hjälper till att transportera bort fukt och svett från fötterna, medan ventilationen hjälper till att tillåta fukt och luft att cirkulera runt fötterna. Detta hjälper till att hålla fötterna torra och bekväma, vilket är en av de viktigaste egenskaperna som man ska leta efter när man köper vandringskängor.

1. Bästa Vandringskängorna: Haglöfs Skuta Eco Proof

Som vi har förväntat oss av det svenska märket Haglöfs har Skuta Mid Proof Eco byggts med hållbarhet i åtanke. Detta har gjorts genom att undvika att använda några otäcka kemikalier i dess skapande. Vad vi specifikt hänvisar till är PFC eller perfluorerade föreningar, som har visat sig vara miljöfarliga. I ett imponerande djärvt drag har Haglöfs sagt att de faktiskt kommer att fasa ut fluorkarboner från hela sitt sortiment.

Bortsett från miljövänligheten tycker vi att det här är en snygg känga som lyckas blanda det traditionella läderutseendet med en modern stil för att skapa något som ser högteknologiskt ut utan att vara överdrivet eller “ute”. Den generöst dämpade och ganska flexibla mellansulan har både EVA-skum och en stötdämpande gel, så du kan förvänta dig komfort över hela sträckor. På det hela taget en fantastisk känga till ett hyfsat pris också.

Produktbetyg:

5.0

 • Komfort: 5
 • Stabilitet: 5
 • Väderskydd: 5
 • Vikt: 5
 • Ventilation & Andningsförmåga: 5

2. Populäraste Vandringskängorna: Salomon Quest 4 GTX

Salomon Quest har i sina olika varianter genom åren varit en av de mest sålda bland de bästa vandringskängorna – och det med god anledning. Det är en superbekväm känga som presterar bra på de dagar med stora körsträckor.

Det första man lägger märke till är hur hög vristen är. Den går långt över fotleden och upp till skenbenet och detta gör dessa vandringskängor mycket stabila på stenigt underlag – risken att gå omkull på fotleden i dem är liten. Sulan har en trevlig böjning och gott om dämpning och snörning dras in bra runt foten för att ge dig mycket kontroll över passformen. Yttersulan är ganska aggressiv och det finns en utskärning vid hälen för särskilt imponerande dragkraft i nedförsbacke.

Den högt skurna vristen, Gore-Tex-fodret och det grova överdelen av läder och tyg gör Quest till ganska varma vandringskängor. Det finns mycket paneler och sömmar också, vilket får oss att ifrågasätta dess troliga långsiktiga hållbarhet lite. Men i övrigt finns det inte mycket att anmärka på.

Produktbetyg:

5.0

 • Komfort: 5
 • Stabilitet: 5
 • Väderskydd: 5
 • Vikt: 5
 • Ventilation & Andningsförmåga: 5

3. Bästa Mångsidiga Vandringskängorna: Haglöfs Duality AT1 GT Men

Haglöfs Duality AT1 är en vandringskänga som har två olika mellansulor, var och en utformad för att hjälpa skon att hantera olika typer av terräng. Den röda mellansulan ger en fin stötdämpning under fötterna för att göra den här skon lämpad för landskapsvandringar, mildare bergspromenader och även bara väg- eller trottoaranvändning, medan den grå mellansulan gör sulanheten styvare. Detta skyddar dina fötter från vassa stenar och rötter, vilket gör skon lämplig för bergsterräng och mer utmanande stigar.

Den superbekväma stickade ovandelen är tillverkad av 100 % återvunnen polyester, liksom vandringskängans snören och band på hälen, och sulan är lätt att ta bort och byta ut om något problem skulle uppstå. Haglöfs har också använt Bloom Foam för att göra mellansulorna, som använder algblomning från vattendrag. Genom att ta bort den förvandlas dessa vattenvägar till mycket friskare ekosystem där det marina livet kan frodas. Att använda detta i stället för det mer typiska plastbaserade skummet som tillverkas av icke-förnybara råvaror har också sina uppenbara fördelar när det gäller miljöpåverkan.

Ovandelen i mesh gör detta till en extremt bekväm sko att bära, med en strumpliknande passform. Lyckligtvis har den också en hyfsad hållbarhet tack vare det premiumläder som Haglöfs har använt (detta kommer förresten från ett garveri som uppfyller en rad stränga etiska och miljömässiga standarder). Det är mycket lättviktigt med bara 363 g (per sko) så du känner dig verkligen väldigt smidig i dessa.

Även om AT1-stöveln inte är vattentät kan du för ca 200 kr extra få en version med Gore-Tex-foder (AT1 GT). Det finns också AT2, som har en lägre skuren fotled.

Produktbetyg:

5.0

 • Komfort: 5
 • Stabilitet: 5
 • Väderskydd: 5
 • Vikt: 5
 • Ventilation & Andningsförmåga: 5

4. Bästa Vandringskängorna med Gore-Tex: Lowa Renegade GTX Mid

Lowa Renegade har utseendet och känslan av en traditionell vandringskänga till en imponerande låg vikt. Till skillnad från de mer aggressiva och moderna Quest ovan erbjuder Renegade i läder bättre isolering från marken och känns mer planterad och robust. Den ger upp lite av den roliga faktorn och prestandapassformen hos Quest, men kompromissen är värd det för dem som bär en tung packning eller vill ha mer skydd under fötterna på steniga stigar.

Lowa har hållit vikten nere delvis genom att flytta en del av de stabiliserande uppgifterna till en mycket effektiv extern polyuretanram. Detta gör att Renegade presterar som en riktig backpackingstövel samtidigt som den väger mindre än 1.3 kg. Vidare är dess läderöverdel relativt tunn, vilket sparar gram och minskar inkörningstiden. Offret för all denna lätthet är en brist på långsiktig hållbarhet – användare med hög körsträcka har rapporterat att de behöver ett nytt par nästan varje år. Men de fortsätter att komma tillbaka för den bekväma känslan och den rätta balansen mellan vikt och stöd. Och det är lätt att hitta en bra passform eftersom Renegade tillverkas i smala, vanliga och breda bredder.’

Produktbetyg:

5.0

 • Komfort: 5
 • Stabilitet: 5
 • Väderskydd: 5
 • Vikt: 5
 • Ventilation & Andningsförmåga: 5

5. Bästa Vandringskängorna för Dam: Keen Ridge Flex

Skospecialisterna Keen har en tendens att tänka lite annorlunda med sina designer. Med den här designen, Keen Ridge Flex, har de skapat en vandringskänga som bygger på samma typ av mekanik som används i en böjd buss, med en inbyggd TPU-“bälg” för att minska motståndet mot den naturliga böjningen i ditt steg. Vi kan intyga det. Det fungerar. Kängorna känns mycket bekväma och lätta att gå i och bälgen borde faktiskt minska risken för att kängorna slits ut vid den typiska flampunkten vid tårna som man normalt ser på skor.

Alla de vanliga egenskaperna hos en Keen-stövel finns där: en väldämpad sula, en fin rullning på själva sulan, en bred tåbox för att låta tårna sitta naturligt, en stötfångare för stortån och sedan ett tillräckligt bra grepp. Ridge Flex är också vattentät tack vare Keens egenutvecklade Keen Dry-membran. Detta är förresten helt fritt från alla otäcka PFC:er som du ofta hittar i vandringskängor.

Produktbetyg:

5.0

 • Komfort: 5
 • Stabilitet: 5
 • Väderskydd: 5
 • Vikt: 5
 • Ventilation & Andningsförmåga: 5

6. Merrell Moab 2 Mid

Komfort utan gränser och ett överkomligt pris gör Merrell Moab 2 till en favorit vandringskänga hos oss på Outdoorportalen.

Det kan vara en utmaning att hitta vandringsskor i prisklassen runt 1000 kr, än mindre en vandringskänga, men Moab 2 från Merrell är ett funktionellt val för aktiviteter som sträcker sig från dagsturer till enkla övernattningsresor med mindre last. Även om den saknar Gore-Tex för att skydda fötterna från regn och bäcköverfarter, torkar dess andningsbara mesh ut snabbare än typiska vandringskängor och mockalädret skyddar dina fötter från skavsår på stigen.

De här vandringskängorna är totalt sett mindre hållbara, men det låga priset och den bekväma passformen kompenserar för detta från första milen. Vandrare som är osäkra på om de ska välja en vandringssko eller en vandringskänga kan tycka att detta är en idealisk medelväg. Vissa kanske till och med vill kompensera för hållbarhetsproblemen genom att helt enkelt köpa två par för att växla mellan dem.

Produktbetyg:

4.8

 • Komfort: 4
 • Stabilitet: 5
 • Väderskydd: 5
 • Vikt: 5
 • Ventilation & Andningsförmåga: 5

7. Hoka – Anacapa Mid GTX

Vandringskängorna har verkligen blivit roligare på sistone. Det populära löparskomärket Hoka One One, som är känt för sina lätta och dämpade modeller, har gjort en rejäl satsning på marknaden för vandringskängor. Vår favorit från deras sortiment är Anacapa Mid, som har Hokas välkända fjädrande mellansula, en rockad form för en smidig åktur på stigen och en förstärkt konstruktion som inkluderar slitstarkt nubuckläder och ett vattentätt Gore-Tex-foder. När vi testade Anacapa på en backpackingresa i San Juan Mountains i Colorado var vi nöjda med dess snabba personlighet som snyggt blandar en trail runner-liknande känsla med gott om skydd och ett mycket säkert snörningssystem över vristen.

Vårt största bekymmer med Anacapa är hållbarheten och, mer specifikt, livslängden på dess yttersula. Större delen av slitbanan är Vibram-gummi av hög kvalitet, men Hoka har införlivat stora sektioner av blått gummi i mitten av konstruktionen. Blåsgummi är vanligt på löparskor för landsvägslöpning och är nästan skumliknande i känslan. Som ett resultat har vårt par redan fått ganska stora skador från användning på steniga stigar.

Produktbetyg:

4.8

 • Komfort: 5
 • Stabilitet: 4
 • Väderskydd: 5
 • Vikt: 5
 • Ventilation & Andningsförmåga: 5

8. Adidas – Terrex Free Hiker GTX

Free Hiker är utan tvekan en av de största nyheterna från Adidas Terrex; en vandringskänga som har deras varumärke för löpteknik – Boost. Boost är i huvudsak en skumbaserad mellansula som ger stora mängder dämpning med en ganska fjädrande känsla när du går. Det ger en imponerande mängd komfort på stigarna som du kommer att vara tacksam för efter några kilometer i benen.

Under fötterna har du också en Continental-yttersula i gummi med 5 mm stora klackar som inte skulle se fel ut på en trailrunningsko. Det är dessa klackar som ger ett bra grepp på stigarna. En annan likhet med en trailsko är vikten på Free Hiker – 382 g – något som du återigen kommer att uppskatta när du börjar logga de där milen.

Produktbetyg:

5.0

 • Komfort: 5
 • Stabilitet: 5
 • Väderskydd: 5
 • Vikt: 5
 • Ventilation & Andningsförmåga: 5

9. Keen Targhee III Waterproof

KEEN Targhee-serien är en mycket populär vandringskänga för dagsturer och enkla till måttliga backpackingresor, och den har en fantastisk komfort. Targhee III har funnits på marknaden ett tag nu – den släpptes redan hösten 2017 – men den erbjuder en solid valuta för pengarna. Stöveln har en överraskande tuff konstruktion med en rejäl tåhätta och läderöverdel, måttligt bred passform och en kragehöjd som sitter precis tillräckligt högt på ankeln för att ge ett hyfsat överrullningsskydd. Tänk på att Targhee III fortfarande är ett klart steg ner i stabilitet och ankelstöd från en känga som Lowa Renegade ovan, men den erbjuder tillräcklig stabilitet och grepp för de flesta subalpina äventyr.

Targhees främsta konkurrent är Merrell Moab 2 ovan, och båda modellerna har varit storsäljare i flera år. Targhee är mer hållbar med sin läderkonstruktion, men Moab är lika bra när det gäller komfort på stigar, håller dig svalare med sin nätdesign och kostar 300 kr mindre (notera: KEEN har nyligen höjt priset på Targhee från 1500 kr till 2000 kr, även om vissa färgvarianter fortfarande finns tillgängliga till det billigare priset). Den prisskillnaden ger fördelen till Moab på vår lista, men Targhee förblir ett solitt val, och särskilt för dem med breda fötter.

Produktbetyg:

4.8

 • Komfort: 5
 • Stabilitet: 5
 • Väderskydd: 5
 • Vikt: 5
 • Ventilation & Andningsförmåga: 4

10. On Cloudrock Waterproof

Om du vill öka din dagliga körsträcka på dina vandringar kommer du att älska den här vandringskängan, som har samma snabba energi som en löparsko. Därför anser vi att detta är den perfekta kängan för alla som deltar i en tidsbestämd, flerdagars vandringsutmaning, som Welsh 3000s, eller bara en enkel långdistansvandring. Den effektiva vattentätheten innebär också att stöveln är perfekt för friluftsentusiaster som gillar att vara ute och springa, oavsett om det är regn eller solsken.

Cloudrock har On’s egenutvecklade vattentäta membran som skyddas av en nylonöverdel med en lätt PU-laminering i vissa delar av överdelen för att ge struktur och skydd. Gummi-slamskyddet är mer än tillräckligt tåligt för att klara av stötarna, men det är också lätt och flexibelt för att höja stövelns övergripande snabbhet.

Missiongrip-gummi tillför dragkraft, och de smarta klackarna biter sig verkligen fast i mjuka stigar – vilket innebär att du kan sätta ner pedalen ordentligt och göra kraftfulla, självsäkra steg på dem dagslånga marscherna i bergen. En nackdel som vi har funnit är att klackarna har en tendens att bli lite igensatta av lera och stenar ibland.

Något som On kallar “Speedboard” kantar sulan för att ge stabilitet, framdrift och skydd mot vassa saker under fötterna. Vid varje steg komprimeras Cloudtec-elementen för att mjuka upp landningen varje gång din fot träffar marken, och medan detta sker böjs Speedboard – och laddar sig själv med energi från stöten. Allt detta låter imponerande, liksom den låga vikten. Med en vikt på bara 445 g är snabba vandringskängor inte mycket lättare än Cloudrock.

Produktbetyg:

5.0

 • Komfort: 5
 • Stabilitet: 5
 • Väderskydd: 5
 • Vikt: 5
 • Ventilation & Andningsförmåga: 5

Köpguide – Vandringskängor

Nedan har vi sammansatt en köpguide för viktiga delar när du letar efter de bästa vandringskängorna. Följ dessa riktlinjer och du kan känna dig säker när du letar efter just dem bästa vandringskängorna

Olika typer av vandringskängor

Lättvikt 

Vandringskängor i den här kategorin är inte överraskande lätta och flexibla, men tillräckligt tåliga för en längre dagsvandring eller en kortare backpackingtur med övernattning. Vattentäta foder är normen, men de är vanligtvis den billigare typen (läs: inte Gore-Tex). De material som används i konstruktionen tenderar att vara mycket nät och nylon med läder inblandat. Detta håller kostnaden och vikten nere, men gör dem inte lika tåliga som vissa dyrare helläderalternativ. Du kommer inte heller att få se en lika styv struktur, eftersom stövlans skaft och stöd inte är särskilt rejäla. Så länge du inte bär på en tung packning bör det inte vara avskräckande.

Populariteten för trail running-skor för vandring och backpacking har gett upphov till en ny variant i denna lätta kategori av trail running-skor med över fotleden. Grundkonceptet är att ta en populär löparsko och höja kragen och snörningssystemet några centimeter. Detta ger en lätt ökning av skydd och stöd från en låg skoskavellöpare, men behåller den lätta, mjuka och snabba känslan från den kategorin skor. Som vi har konstaterat finns det dock ett antal kompromisser, bland annat när det gäller hållbarhet, skydd för tår och fötter från de tunna materialen och stöd i teknisk terräng eller när man bär en tung last. Men de som gillar att röra sig snabbt och lätt och till och med blanda in lite löpning under sina äventyr kan upptäcka att fördelarna med en smidig känga.

Mellanvikt

 Kängor i mellanvikt är skickliga kompromisslösningar, med tillräckligt stöd för att bära en tung last men utan att det känns som om någon har stoppat bly i dina strumpor. Det är en snabbt växande kategori som återspeglar efterfrågan från backpackers och seriösa dagvandrare på ett lätt men dugligt alternativ. Det är också hemvist för några av våra favoritkängor (Salomon Quest 4 och Lowa Renegade är båda medelviktiga). Ett stabilt stöd under fötterna gör att kängorna är lite styvare än dina dagvandrare, men inte överdrivet styva. På grund av kvaliteten på material och konstruktionstekniker börjar priserna i den här kategorin vanligtvis på runt 200 dollar. Vid den prisnivån förbättras kvaliteten på den vattentäta stöveln och du hittar vanligtvis GTX (Gore-Tex) i namnet.

Tungvikt

 Styva, tuffa och otroligt pålitliga stövellegender från det förflutna skapades i tungviktskategorin.

I allmänhet är tunga kängor byggda för tuffa, steniga stigar och långa slogs med tunga ryggsäckar. Även om de tjocka övre materialen och Gore-Tex ger utmärkta prestanda i vått och snö, blir de varma i varma förhållanden (vissa föredrar en icke vattentät läderstövel i stället). Deras solida struktur tar också bort en del av ansträngningen vid långa uppstigningar genom att hälen inte sjunker vid varje steg, och gör dem ofta vänliga med strap-on stegjärn för lätt bergsklättring. Ett sista tips: Ta inte en av dessa kängor och gå direkt till startpunkten för en lång tur. Ta dig tid att vänja in dem och du kommer att ha en partner för backpackingskor i många år framöver.

Stöd hos vandringskängor

Ankelstöd hos vandringskängor 

En vanlig missuppfattning är att vandringskängans ovandel hjälper till att förhindra att vristen rullar. Tyvärr är överdelen på de flesta vandringskängor inte alls tillräckligt styv för att förhindra att fotleden rullar. Överdelen hjälper dock till att förhindra att skräp från vandringslederna kommer in i stöveln, och när det gäller vattentäta vandringskängor kan de hjälpa till att hålla fötterna torra när du korsar vattendrag. Det som skyddar din fotled från att rulla är dock styvheten i vandringskängans bas. Det som förbinder hälen med ankelstödet är talusbenet, som sitter precis ovanför hälbenet och ansluts till fotledband. För att testa ankelstödet vrider du helt enkelt på stövelns bas. Om den inte rör sig ger stöveln fotledsstöd.

Stöd för fotvalv 

Under långa vandringar eller backpackingturer är det vanligt att fotvalvet blir trött, vilket kan leda till en vanlig åkomma hos vandrare: plantar fasciit. En orsak till detta, särskilt bland dagvandrare och backpackers, är överpronation, där foten lutar eller kollapsar inåt. Alla som upplever detta, eller som lider av smärta när de går, kan ha nytta av en inläggssula som Superfeet (personer med exceptionellt starka fotvalv kan föredra en Currex-inläggssula).

Storlek på vandringskängor

När det gäller vandringskängor är det viktigt att det finns lite utrymme mellan tårna och kängans ände – det bör vara ungefär en fingersbredd mellan tårnas ände och kängans spets. För de flesta människor motsvarar det ungefär en halv storlek större än de brukar ha. Kelley varnar dock för att många människor, särskilt kvinnor, förlitar sig på skostorlekar som de fick när de var yngre och inte tar hänsyn till fotens naturliga tillväxt med tiden.

Styvhet och stabilitet 

I allmänhet är en vandringskänga utformad för att vara stabil, vilket vanligtvis innebär att en bit hårdplast sätts in mellan mellansulan och yttersulan, en så kallad skänkel. Längden på plasten kan variera från strax under fotvalvet till hela stövelns längd, beroende på användningsområde. Fördelen med en styv känga är att hälen inte sjunker vid en uppstigning, vilket bidrar till att minska tröttheten i vaden. Det är därför som en stövels styvhet ökar i takt med dess tekniska förmåga, vilket kulminerar i extremt oeftergivliga bergsklättringskängor som bättre klarar av långa toppturer. I andra änden av spektrumet har vissa lätta kängor inte denna extra struktur och liknar istället en lång, flexibel vandringssko.

För dagsturer i plattare eller mindre teknisk terräng eller om du vill röra dig snabbt och lätt kan vi inte nog rekommendera en lätt och flexibel vandringskänga. Titta på Lowa Renegade eller Salomon Quest 4 för ett bra allroundalternativ som är lika duktigt på att erövra toppar som på flerdagarsryggsäckar. I den extrema änden är tunga vandringskängor utmärkta för vandring i områden som kräver maximalt stöd: utanför spåren, genomkorsning av ett utsatt område eller vandring över grov terräng.

Vattentäta vandringskängor

De allra flesta vandringskängor är vattentäta, och säkerheten mot en överraskande översvämning på en vandringstur är skäl nog för de flesta att välja en GTX-modell (Gore-Tex). För att göra dessa kängor vattentäta har de flesta modeller en vattentät och andningsbar stövare som är placerad inuti yttertyget. Gore-Tex-foder är det mest populära och har varumärkets prestige, men även egenutvecklad teknik som KEENs KEEN.Dry är likartad när det gäller vattentäthet (det är andningsförmågan och en viss inkonsekvens mellan modellerna som skiljer dem åt). Dessutom har en vattenavvisande beläggning lagts till på stöveln för att hjälpa till att samla ihop och avleda vattendroppar.

De flesta vandringskängor är vattentäta, men betyder det nödvändigtvis att de ska vara det? Det är trevligt med vattentäthet så att dina fötter inte blir blöta när du går i lera eller korsar en bäck, men allt vattentäthet gör på en vår- eller sommarryggsäcksresa är att fötterna blir varma och svettiga (vi tar upp andningsförmågan mer ingående nedan). Och det går att argumentera för att dina fötter till slut blir genomblöta oavsett vattentät konstruktion i riktigt blöta och eländiga förhållanden. Som ett alternativ använder vissa backpackers icke-vattentäta skor med damasker över toppen för att skydda mot väder och vind. Även om detta inte hindrar vatten från att tränga in på sidorna, kommer vandringskängorna att torka mycket snabbare. Och damaskerna hindrar vatten, snö och skräp från att tränga in överst på stöveln.

Vår åsikt om vattentätning är att det är bäst för de flesta, och särskilt för dem som ger sig ut i bergsområden där vatten på stigen eller en regnskur alltid är en möjlighet. Konstruktionen är inte perfekt, men ett vattentätt foder av hög kvalitet håller dig någorlunda torr i allt utom det värsta vädret. Och om du vandrar under mellansäsongerna ger det extra lagret en viss isolering mot kylan. Men vandrare på unikt varma och torra platser är bäst att välja en icke vattentät vandringskänga, oavsett hur få alternativ som finns på marknaden.

Andningsförmåga 

Oavsett vad marknadsförarna säger så påverkar vattentätheten i en känga andningsförmågan. Genom att hindra vatten från att tränga in från utsidan kan mindre fukt (din svett) snabbt och enkelt komma ut från insidan, vilket innebär att alla former av vattentäta skor kan bli varma under sommarmånaderna. Det finns dock stora skillnader mellan olika stövelmodeller när det gäller deras förmåga att ventilera.

Snörningssystem vandringskängor

Snören är en förbisedd funktion på vandringskängor men spelar en viktig roll för passform och komfort. Om en sko har ett dåligt snörningssystem som lätt lossnar kommer du att behöva justera hela tiden på vandringen eller få problem med varma ställen och blåsor. Om det bara är själva skosnörena som är skyldiga är det lätt att åtgärda: Det finns många ersättningsband av hög kvalitet tillgängliga (och kan vanligtvis hittas i en lokal friluftsbutik). Men om systemet inte håller din fot eller passar särskilt bra rekommenderar vi att du letar på annat håll. Av den anledningen är vi tveksamma till att rekommendera de enkeldragna speed lace-designerna från Salomon och Adidas. Även om det är bekvämt kan det vara svårare att anpassa passformen, vilket kan leda till obehag under långa mil och när man bär en tung packning.

När du uppgraderar till mer aggressiva konstruktioner bör även snörningssystemen utvecklas. Noterbara uppgraderingar för vandringskängor inkluderar låskrokar nära böjen vid ankeln, som du får på Quest- eller vandringskängorna från Renegade. Dessa krokar håller skosnörena på plats på ett mycket bra sätt, vilket ökar komforten och prestandan på stigar.

Material för vandringskängor 

Den typ av material som används i en vandringskängas överdel, dvs. det tyg som ansluts till gummisulan, har direkt samband med skons hållbarhet, vattentålighet och förmåga att andas. Oftast tillverkas en känga eller sko av en blandning av syntetiskt material (vanligtvis nylon), nät och läder. Det finns undantag, särskilt i den övre prisklassen med läderkonstruktioner i ett stycke. Nedan redogör vi för för- och nackdelar med de vanligaste materialen som används för vandringsskor.

Vandringskängor i nylon och nät 

Vävda nylonpaneler och nylonpaneler med öppet nät är vanliga på vandringskängor på instegs- och mellannivå för att underlätta andningsförmågan. De är inte lika kända för sin hållbarhet men gör ett bra jobb för att minska vikten. Dessutom kan tyget absorbera fukt snabbare än en läderstövel. Undantag är Salomon Quest 4, som är tillverkad av tätt vävda nylonpaneler som har jämförbar hållbarhet med vissa nubuckläder, trots en hel del yttre sömmar.

Vandringskängor i nubuck och mocka Läder 

Nubuckläder är tillverkat av fullkornsläder, men har fått en borstad yta som ger en mocka-liknande känsla, och är vanligt förekommande på vandringskängor i mellanklassen. Det mjukare lädret är lättare och mer flexibelt än de traditionella, glansiga fullskinnsalternativen, men den tunnare konstruktionen är inte lika hållbar. Det är dock mer hållbart än de flesta nylonnätinsatser, och därför är det vanligt att hitta en blandning av Nubuckläder och nät, där läderbitarna ger kängorna lite extra styrka. Nubuckläder tenderar dessutom att andas bättre än fullkornsläder och är inte lika benäget att visa skrapmärken tack vare sin borstade yta.

Läder med fullkornsbehandling

Den här typen av överdel finns oftast på tuffa, tunga kängor. Dessa konstruktioner är inte lätta eller lika andningsbara, men de är otroligt tåliga och vattenavvisande. De kräver visserligen en del underhåll för att hålla lädret i gott skick, men de belönar dessa rengöringsinsatser med en konstruktion som är byggd för att överleva allt annat på marknaden. Som en extra bonus kan vissa vandringskängor förses med nya sulor, så att du inte behöver byta ut hela stöveln när du sliter ner klackarna.

Vandringskängor mellansulor 

När du bär vandringskängor är det vanligt att du bär på en hel del vikt, vilket belastar dina fötter. I kombination med yttersulan av gummi spelar mellansulan en viktig roll som stötdämpare vid stötar och ger ett extra skydd mot vassa stenar. Beroende på utformningen varierar mellansulorna från mycket tunna (snabbsparkstövlar) till styva och rejäla (vandringskängor i läder). De flesta har EVA-skum, PU eller en kombination av båda i sin konstruktion.

EVA

Majoriteten av lätta och medellätta vandringskängor använder EVA-skum i mellansulan. Det mjuka och mjuka materialet tar bort en del av stötarna från stötarna i hälen eller mellanfoten och är dessutom extremt lätt. Alla EVA ska inte behandlas lika, och de egenutvecklade versionerna kan variera från supermjukt till milt styvt. För att logga seriösa mil i tuffare terräng föredrar vi en fast och stödjande mellansula i stället för för mycket dämpning. Dessa alltför mjuka mellansulor har också en tendens att brytas ner med tiden, precis som en löparsko för landsvägslöpning. I allmänhet betalar du mer för en förbättrad mellansuledesign och en EVA-blandning av högre kvalitet.

PU

För tuffare tillämpningar eller när det är viktigt att isolera dina fötter från hårda stötar använder tillverkarna en PU- eller polyuretanmellansula. Detta slitstarka skum är mycket mindre mjukt än mellansulor med enbart EVA, men det håller längre och klarar bättre av en tyngre belastning. Dessutom behåller de sin form längre och är inte benägna att komprimeras som EVA.

Vandringskängornas yttersulor

Motivationen för att uppgradera från en tunn crosstrainer till en riktig vandringskänga eller -sko är ofta för att få bättre grepp. På ett sätt som mer vardagliga skor aldrig kan matcha är vandringsskor mycket bättre när det blir stenigt, halt och brant. På samma sätt som Gore-Tex dominerar marknaden för vattentäthet i mellanklass och högklassig klass, har Vibram en liknande ställning när det gäller yttersulor. Alla Vibram-modeller bör dock inte behandlas som likvärdiga, eftersom gummitillverkaren skräddarsyr sina konstruktioner för de specifika skorna och märkena. Vissa har mycket större klackar under foten för seriöst grepp i lera, och andra prioriterar klibbigt gummi för att klättra över stenar. Det finns också mer lättviktiga alternativ som bara gör sig bra på enklare stigar, som de klackar du hittar på undersidan av Merrell Moab-kängorna och -skorna. Lärdomen är att det är värt att ta en titt på klackdjupet och beskrivningen av blandningstypen för att ta reda på var en specifik yttersula kommer att prestera bäst.

Salomon är ett märke som inte lägger ut sina behov av dragkraft på entreprenad. Istället använder de sitt eget Contagrip-märke för alla sina kängor och skomodeller. Och med många års erfarenhet av allt från trailrunning till vandring har de inte brist på expertis. Kvalitets- och prestandanivån är i linje med Vibrams utbud över hela linjen, från allt från deras snabba och lätta X Ultra Mid vandringskängor till de kraftiga Salomon Quest 4 backpackingkängorna.

Tåskydd

Tåhättor eller gummiband täcker framsidan av många vandringskängor och vi anser att de är en viktig del av designen av backpackerskängor. Dessa tjocka gummibitar är till för att hålla tårna i ett stycke om du av misstag – och i vårt fall så småningom – skulle sparka på en sten på vandringsleden. För att minska vikten tar vissa tillverkare ibland bort eller minskar den här funktionen.

Innersulor

Det kan vara svårt att få en bra passform, och i många fall beror det på en generisk, platt innersula. Som tur är är det superenkelt att ta bort dina vanliga innersulor, och att ersätta dem med en eftermarknadsmodell som är specifik för din fotstorlek och form kan avhjälpa de flesta problem med skorna. Nya inläggssulor kan ge mer eller mindre volym för att fylla ut skon, förbättra passformen under fotvalvet och öka eller minska dämpningen och stötdämpningen.

Vanliga frågor – Vandringskängor

Hur ska vandringskängor sitta?

Vandringskängor ska sitta bra överallt, hålla tätt och ge utrymme för att vrida tårna. Prova dem i slutet av dagen efter att fötterna svullnat upp och med de strumpor du planerar att använda. Känn till din storlek. Det är bäst att mäta fotens längd, bredd och längd på fotvalv på en specialkalibrerad utrustning. Fotvolymen, en annan nyckel till bra passform, måste bedömas av en specialist i en butik.

Kontrollera längden senare genom att ta ut innersulorna ur kängorna och stå på dem. Du bör ha ett utrymme på en tumme bredd mellan din längsta tå och innersulans ände. Prova kängorna i slutet av dagen. Dina fötter svullnar normalt lite under dagens aktiviteter och kommer att vara som störst då. Detta hjälper dig att undvika att köpa för små stövlar.

Bär lämpliga strumpor. Vanliga strumpor hjälper dig att snabbare bedöma passformen och känslan i nya skor. Se till att tjockleken på strumporna matchar det du tänker ha på dig. Och på vandringsleden bör du välja syntetiska strumpor i stället för långsamt torkande bomullsstrumpor, som är mer benägna att ge dig blåsor.

Hur stora ska vandringskängor vara

En större storlek brukar oftast vara bättre när det gäller vandringskängor. Fötterna tenderar att svullna upp lite under vandring, så det är lämpligt att välja större vandringsskor eller kängor. I allmänhet bör du sträva efter att köpa dina vandringskängor en halv storlek större än du tror att du behöver.

Behöver man vandringskängor?

Även om många föredrar vandringskängor för vandring eller backpacking, behöver de allra flesta människor inte dem. Om du vill överväga ett mer lättviktigt alternativ till en vandringskänga för ditt nästa vandringsäventyr kan du överväga en vandringssko eller en trail runner.

Behöver man vattentäta vandringskängor?

De flesta vandringskängor är vattentäta eller har vattentäta alternativ. En av vandringskängornas viktigaste funktioner är att skydda dina fötter från väder och vind, inklusive regn, snö och flodövergångar. Med det sagt tycker vissa personer att svett kan leda till blöta fötter ändå, något som den dåliga ventilationen som vanligtvis är förknippad med vattentäta vandringskängor bara förvärrar. Tänk på vilken typ av terräng du planerar att vandra (vattentäta vandringskängor kan till exempel vara mindre användbara i öknen) och din egen fottyp för att avgöra vilken passform som passar dig bäst.

Hur mycket kostar vandringskängor?

Vandringskängor kostar vanligtvis mellan 1500 och 5000 kr. När du tar hänsyn till priset bör du undersöka om den stövel du tittar på kan lösas upp. Det är alltid billigare att återsula en känga än att köpa en ny.

Så testade vi vandringsskorna

Komfort: Vi började med att ta på oss skorna och gå runt i dem för att få en uppfattning om hur de kändes. Vi tog noter om hur skorna anpassade sig till foten, om de tryckte eller var bekväma, och om de orsakade några obehagliga känslor. Vi också prova lite olika lutningar och ojämnheter för att se hur skorna klarade av olika typer av terräng.

Stabilitet: För att testa stabiliteten på skorna, testade vi dem på olika typer av terräng, inklusive berg, stenar, gräs och sand. Vi noterade hur skorna höll foten på plats under olika typer av rörelse.

Väder och vattenskydd: Vi testade hur skorna klarar av regn och snö genom att gå igenom vattnet. Vi noterade hur vattentätt skorna var, om det fanns några läckage och hur hållbara de var mot väderförhållanden.

Vikt: Vi vägde skorna och noterade hur lätta eller tunga de var. Vi också haka upp dem och provade även en gång, för att se hur de kändes med lite extra vikt.

Andningsförmåga och ventilation: Vi provade skorna på olika typer av underlag för att se hur bra de andas. Vi noterade om det fanns någon obehaglig lukt när skorna satt på fötterna, och om det fanns någon luftcirkulation. Efter att ha testat alla egenskaper, satte vi ihop våra noteringar och kom fram till en slutgiltig bedömning av skorna.

Sammanfattning vandringskängor

I slutändan är det skyddet, stabiliteten och vikten som skiljer vandringskängor och vanliga skor åt. När det gäller stenig terräng, vattenövergångar, snö och tunga ryggsäckar är en känga det bästa alternativet. Men den låga stilen trimmar bort material och vikt, vilket gör den till det tydliga valet för dem som fokuserar på att röra sig snabbt och lätt utan en stor packning (särskilt i mildare väderförhållanden och när man reser i mindre teknisk terräng).

Det finns inget definitivt rätt svar i den här debatten, men vikten på din utrustning och de förhållanden du ska vandra i kan göra beslutet mycket enklare. För många hängivna friluftsmänniskor är det värt att ha minst ett par av varje i sitt kös.

Relaterad läsning: