Yxa Bäst i Test 2023 – Bästa Yxan för Vandring och Friluftsliv

yxa för vandring och friluftsliv

I den här omfattande guiden jämför vi olika modeller för att hitta den bästa yxan för vandring och friluftsliv.

Att hitta den bästa yxan för vandring och friluftsliv är inte alltid lätt. Det finns många olika typer av yxor som är anpassade för olika användningsområden och det är viktigt att välja rätt yxa för att få ut det mesta av din upplevelse. För att hjälpa dig att hitta den bästa yxan för dina behov har vi sammanställt en lista över de bästa yxorna som finns på marknaden just nu. Vi har beaktat egenskaper som balans, längd, skärpa och design för att hitta den bästa yxan för vandring och friluftsliv 2023.

Yxor har flera underkategorier med konstruktioner för specifika ändamål. Vare sig du söker en liten yxa, en yxa för friluftsliv eller en yxa för vandring så finns det några detaljer att tänka på.

Bästa Yxorna för Friluftsliv – Topplistan 2023

Slutbetyg

Bäst i Test

Bästa Premium

Bästa Campingyxa

Bästa Liten Yxa

Bästa Friluftsyxa

Stjärnor

Betyg

5 / 5

5 / 5

5 / 5

4.7 / 5

4.7 / 5

Pris

Recension

Bästa Yxan – Egenskaper att beakta

Att välja den bästa yxan kräver lite övervägande för att avgöra exakt vilka behov du har och vilken typ av vandringsresan du ska åka på. Nedan går vi igenom vilka egenskaper som är viktiga att tänka på:

Användningsområde

Konstruktionen för yxor är utformade för att skära eller klyva, så du måste först bestämma vilken egenskap som är viktigast. Om du nästan bara kommer att klyva ved ska du inte köpa en yxa med en tunn bit och ett lätt huvud. Och om du gör en hel del avverkning, kapning och fällning, köp inte en yxa med tjock kind och grov bit.

En annan faktor för konstruktion är längden på handtaget. Om du är ute på vandring är ett för långt handtag ingen bra idé för att packa. Ett långt handtag är perfekt för att fälla större träd och för tung klyvning. Mindre handtag ger också mer kontroll för snittning och detaljarbeten.

Balans

Balansen är viktig för att yxan ska kunna användas effektivt och bekvämt. Det är viktigt att yxan har en bra balans mellan huvudet och skaftet så att den inte är för tung eller för lätt. En yxa som har en bra balans har ett huvud som är jämnt fördelat mellan skaftet och handtaget. Det ska inte vara för tungt eller för lätt. Det ska också ha en bra balans mellan vikt och tyngd så att det är bekvämt att hålla i.

Längd

Längden på yxan är också viktig. Det beror på hur långt du vill nå när du använder den och vilka typer av uppgifter du ska utföra. En yxa som har en lämplig längd bör vara tillräckligt lång för att nå de områden som du vill arbeta med, men inte för lång så att den blir svår att hantera.

Skärpa

En skarp yxa är nödvändig för att kunna använda den effektivt och för att undvika skador. En skarp yxa kan klippa trä, metall eller andra material med lätthet. En skarp yxa är nödvändig för att kunna använda den effektivt och för att undvika skador. En skarp yxa bör ha en skarp kant som kan klippa trä, metall eller andra material med lätthet.

Design

Yxor finns i olika stilar och design, beroende på vilken typ av uppgift du ska utföra. Vissa yxor har en mer traditionell design medan andra har modernare design som är mer lämpliga för vissa typer av arbete. Det är viktigt att välja en yxa som har en ergonomisk design som passar din handstorlek och gör det bekvämt att använda den.

För mer bakgrundsinformation, se vår köpguide för yxor nedanför valen.

Innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Yxa Bäst i Test: Hultafors – Ågelsjön Handyxa

Hultafors - Ågelsjön Handyxa

Total vikt: 775g | Vikt huvud: 500g | Längd: 235mm

Hultafors Ågelsjön Handyxa är den bästa yxan och är en lättanvänd och smidig yxa som passar utmärkt för alla typer av uppgifter när du är ute och campar. Detta kan vara allt ifrån att förbereda lägerelden eller bygga ett vindskydd. Den har en bra balans som gör att den ligger bekvämt i handen och är lätt att hantera. Designen är modern och stilren, vilket gör att den ser bra ut och passar in i de flesta miljöer. Skärpan är mycket bra och den håller sig skarp länge. Längden på handyxan är perfekt för att komma åt de flesta områden. Den kan användas för alla typer av träarbeten, från att skära till att slipa, vilket gör den mycket användbar.

Den har ett kort skaft och en vikt på endast 775 g som gör den lätt att packa ner i din ryggsäck eller fästa på vandringsbyxornas bälte när du är ute och vandrar.

Skaftet är konstruerat i linoljebehandlad amerikansk hickory. Du får även med ett eggskydd av läder när du köper denna yxa.

Den är tillverkad i svenskt yxstål i Hult Bruk där Hultafors har tillverkat yxor sedan 1697. Denna yxa kommer att vara din trogna vän för dina kommande äventyr under många år framöver. Du har en livstids garanti på yxskallen vilket gör att du kan känna dig säker på kvalitén som Hultafors erbjuder.

Anledningar att köpa:

 • Robust och hållbar design
 • Lätt att bära
 • God komfort och kontroll

Produktbetyg:

5.0

 • Balans: 5
 • Skärpa: 5
 • Design: 5

Se priser för Hultafors – Ågelsjön Handyxa:

2. Bästa premiumval: EKA – Axeblade W1

EKA - Axeblade W1

Bladlängd: 165 mm | Totallängd: 290 mm | Vikt: 315 g

AxeBlade W1 från Eka är en perfekt allround yxa av premiumklass. Bladets design är konkavformat med en skärning på ovansidan och en böjning för ett ökat grepp så att du kan vara mer precis i dina uppgifter. Det gör den till en perfekt allt-i-allo yxa som går att använda för både lättare uppgifter så som svårare uppgifter som kräver mer effektivt under din vandring.

Den har ett skandinaviskt slipat blad som ger en extrem skärpa och hållbarhet samt hål för fästen när du inte använder den. Tillsammans med yxan ingår ett kydex fodral med bälteshållare som gör det enkelt att få med dig den på nästa ditt nästa äventyr!

Det perfekta valet för att klyva tältpinnar, ved och mycket mer!

Anledningar att köpa:

 • Hög prestanda
 • Extrem skärpa
 • Bra hållbarhet

Produktbetyg:

5.0

 • Balans: 5
 • Skärpa: 5
 • Design: 5

Se priser för Eka – Axeblade W1:

3. Bästa Campingyxa: Fiskars – X11

Fiskars - X11

Totallängd: 445 mm | Vikt: 1100 g

Fiskars X11 Splitting Axe är helt klart den bästa yxan för camping. Den är oklanderligt balanserad och tillräckligt kompakt för att de flesta vuxna ska kunna använda den med en hand, och den är perfekt för små jobb som att klyva ved eller linda träd. Den utmärker sig också för att spräcka upp större stockar och, för att leva upp till sitt namn, för att klyva ved. Den sistnämnda uppgiften är den mest imponerande och sällsynta bland campingyxor. Det vassa bladet breddas till en kil med en uttalad kurva på yxans skek. 

Istället för att bita sig fast i en runda trävirke tvingar den också isär fibern för en effektiv klyvning. Fiskars hävdar att geometrin, särskilt den konkava kinden, gör det lättare att dra tillbaka ur träet. Vi måste hålla med. Den låga friktionsbeläggningen skadar inte heller. Den orangea änden av handtaget är ihålig för att absorbera stöten från ett slag. Vi känner att det fungerar bra och håller våra händer och underarmar fräscha. Vi uppskattar också att skidan fungerar som ett handtag för längre promenader från lägret.

Tillverkad i Finland verkar X11:s konstruktion mycket solid. Det gjutna huvudet är robust och vi har inga bekymmer med hållbarheten för själva yxan. Det finns ett snurrlås på plastskidan som verkar vara en möjlig svag punkt. Tiden får utvisa hur länge den håller. Med en längd på 44.45 cm och 1.08 kg är X11 större och tyngre än många andra alternativ.

Det ger dig dock mer hävstång och kraft, vilket fungerar bra för att klyva ved. Balansen gör också att den känns lätt i handen. Om du är villig att släpa på den extra vikten fungerar den här yxan felfritt både hemma och på lägret. Den erbjuder stort värde, och dess längd, balans och effektiva bladform kombineras för att göra snabbt arbete med de flesta uppgifter.

Anledningar att köpa:

 • Kraftig och skarp
 • Ergonomsikt handgrepp
 • Slitstark

Produktbetyg:

5.0

 • Balans: 5
 • Skärpa: 5
 • Design: 5

Se priser för Fiskars – X11:

4. Bästa liten yxa: Gerber Hatchet 14″

Gerber Hatchet 14" liten yxa

Totallängd: 355 mm | Vikt: 614 g

Gerber 14-tums är en liten yxa för vandring som erbjuder utmärkt prestanda i ett robust men kompakt paket. Den tillverkas i Finland av Fiskars och är märkt för Gerber, så den är mycket lik de två andra Fiskars-alternativen i testet. Dess gjutna huvud, vibrationsdämpande ihåliga handtag och kilade stålblad gör den till ett bekvämt och effektivt verktyg.

Denna modell som är en liten yxa för vandring har också samma plastslida med bärhandtag som Fiskars X11, vilket gör den bekväm att ta tag i och gå. Den är den minsta av Fiskars och därmed den lättaste att hantera med en hand. Av den anledningen väljer vi den oftast för lätta jobb som att klippa ner invasiva höstolivenskott och hugga eldvirke. Den friktionsreducerande beläggningen på bladet hjälper dig på traven.

Med sitt kilformade huvud är den utmärkt för att klyva av små vedbitar, men börjar bli lidande om du behöver klyva rundvirke eller fullstor ved. Den är helt enkelt för liten för att vara effektiv i den skalan. Den har inte heller de konvexa kinderna som gör det lättare att dra ut de andra två Fiskars-alternativen ur veden mellan slagen. Du kan använda den för att hugga stockar på mitten.

Det kräver bara mer tid och tålamod. Den är dyrare än vad vi skulle vilja, särskilt eftersom Fiskars har ett mycket liknande alternativ på sin webbplats för mindre. Om du vill ha en yxa som kan göra allt, men som utmärker sig för lätta uppgifter, kan vi inte argumentera för denna vandringsyxas prestanda.

Anledningar att köpa:

 • Robust och hållbar design
 • Liten och smidig
 • Ergonomiskt handtag

Produktbetyg:

4.7

 • Balans: 5
 • Skärpa: 4
 • Design: 5

Se priser för Gerber Hatchet 14″:

5. Bästa Friluftsyxan för Vedklyvning: Hultafors Hultån Friluftsyxa

Hultafors Hultån Friluftsyxa

Totallängd: 375 mm | Vikt: 810 g

Hultafors Hultån Friluftsyxa utsåg vi till bästa yxa för vedklyvning. Den har en perfekt balans mellan vikt och styrka, vilket gör att den är lätt att hantera. Designen är modern och stilren, och den har en ergonomisk handtag som ger ett bra grepp. Yxan är mycket skarp och håller sin skärpa länge. Längden på yxan är perfekt för att klippa trädgrenar och andra friluftsaktiviteter. Den är också lämplig för att användas som en allround-yxan för hemmabruk. Vi på Outdoorportalen kan varmt rekommendera Hultafors Hultån Friluftsyxa till alla som letar efter en kvalitetsyxan som kommer att tjäna dem väl under många år.

Anledningar att köpa:

 • Bra längd för kraft
 • Hög skärpa
 • Bra för att klyva ved

Produktbetyg:

4.7

 • Balans: 5
 • Skärpa: 5
 • Design: 4

Se priser för Gransfors Bruks Small Forest:

Köpguide – Yxa

Det finns några faktorer som måste beaktas när du köper en ny yxa, nedan går vi igenom dem viktiga egenskaperna att tänka på:

 • Balans: Jämn viktfördelning leder till enkel och säker hantering.
 • Längd: Längden ska vara anpassad för användarens storlek.
 • Skärpa: Nödvändigt för effektiv och säker användning.
 • Design: För estetik och praktiska egenskaper.
 • Pris: Priset avgör oftast yxan kvalitét.

Balans

Yxans balans påverkar hur väl du kan hantera den. En yxa som är balanserad kommer att vara lättare att hantera och kontrollera vilket gör det säkrare att använda. Det ska också finnas en balans mellan tyngd och längd, så att den inte är för tung eller för lång för att hanteras bekvämt.

En välbalanserad yxa kommer även att utveckla god hastighet genom luften och leverera maximal kraft vid det nedåtgående slaget. Att ha ett böjt skaft hjälper ofta till att placera dina händer direkt under skäret för maximal effekt.

Längd

Yxans längd bör vara anpassad till användarens storlek och styrka. För att hitta rätt längd bör man först mäta avståndet från axel till fingertopparna. Detta mått ska sedan jämföras med yxans längd. Ett längre skaft innebär att du genererar mer fart vid yxhuvudet när du svingar. Detta innebär ökad huggkraft med mindre ansträngning. Naturligtvis innebär mer längd en tyngre yxa som inte är så lätt att packa.

Kortare yxor är bra för att hugga små träbitar. Om du ska hugga 4-tums stockar eller tjockare ska du vara beredd att bära något i storleksordningen 30-35 cm.

Skärpa

En skarp yxa är mycket säkrare att använda och ger bättre resultat. En skarp yxa kommer också att hålla längre än en slö yxa. Du bör se till att bladet är jämnt och har en rak kant. Om bladet har en ojämn eller böjd kant, kan detta leda till att yxan inte är skarp. Du bör också se till att bladet har en tydlig vinkel. Om vinkeln är för stor eller för liten, kan detta leda till att yxan inte är skarp. Slutligen bör du se till att bladet har en tydlig polerad finish. Om finishen är matt eller ojämn, kan detta leda till att yxan inte är skarp.

Ju vassare eggen är, desto lättare är det att ta sig igenom träet. Att vara skarp är bra, men bladet måste också vara tillverkat av stål av god kvalitet som håller sig skarpt.

Du vill också att bladet, eller biten, på yxhuvudet ska bli gradvis bredare. Om det blir för brett nära skärkanten kommer det att fastna i träet.

Design

Med en yxa vill du sträva efter funktion framför form, men det finns ingen anledning att inte se snygg ut när du hugger. En del av estetiken kan också ha en mer praktisk sida.

Ett handtag i ljusa färger gör det lättare att hitta den. Korsskrapningar på kolven ger dig ett bättre grepp om tältpinnarna när du slår på dem. Dessutom är det bara något speciellt med ett polerat glänsande blad.

Fleranvändning

Några av de bästa yxorna är utformade med mer än bara huggning i åtanke. Att ha en spetsig ände, en hammaryta eller till och med en eldstartare inbyggd i din yxa ger en mångsidighet som går bortom nyhetsfaktorn.

En vass yxa är också utmärkt för mer exakt snidning. Vissa yxor har fingeravskärningar precis under huvudet så att du kan strypa bladet och använda det som en stor kniv.

Pris

När det gäller att hitta den bästa yxan får du återigen vad du betalar för. Högkvalitativt stål som förblir vasst och inte rostar eller flagnar har ett pris.

Designfaktorer som att vara enkelgjuten med full tang eller att ha ett solitt handtag i rakt trä med raka korn är värda att betala lite mer för.

Om du är ute efter livslång användning och ger dig ut regelbundet ska du investera i en yxa i toppklass som den från Gränsfors Bruks. Om du är mer av en tillfällig backpacker så är en av de billigare Gerber- eller SOG-yxa ett bra alternativ.

Vilka typer av yxor finns det?

Yxor finns i en mängd olika utföranden med olika användningsområden i åtanke. I stort sett kommer du att välja mellan någon av följande typer av yxor:

Campingyxa

Dessa medelstora yxor är främst avsedda för att hugga och klyva ved till lägerelden. Skaftet är normalt tillräckligt långt för att kunna användas med två händer och kolven är tillräckligt bred för att kunna hamra in tältpinnar.

Överlevnadsyxa

Det här är din yxa för “i nödfall”. Den är vanligtvis mindre än en vanlig campingyxa och har ett kortare skaft för enhandsanvändning.

Om du behöver bygga ett skydd i en hast är dessa yxor utmärkta för att kapa några rejäla stockar. Bladet är normalt tillräckligt stort för att klara av en hygglig huggning, men det kortare skaftet innebär att det blir svårt att skära tjockare saker.

Detta gör den mindre lämplig för att hugga och klyva en massa ved.

Taktisk yxa

Om du är ett fan av actionfilmer och förväntar dig att behöva försvara dig så är detta den yxa du kommer att bära med dig.Dessa är normalt tomahawkliknande yxor och är utformade för att användas som vapen.

Din taktiska yxa kan hjälpa dig att överleva en björnattack, men det är troligare att du använder den för att hugga av tunnare grenar och klyva lite tändved.

Kastyxa

Det här är yxor i tomahawkstil som är särskilt utformade för att kastas och sedan bädda in sig i det de träffar.

De är vanligtvis balanserade runt mitten av yxan. Detta gör dem utmärkta att kasta, men mindre effektiva för att ge ett rejält hugg i trä som du försöker klyva.

Inte det bästa valet för en friluftsyxa, enligt min åsikt.

Vanliga frågor om friluftsyxor

Hur stor yxa ska man ha?

Det beror på vilket syfte du ska använda den för. Om du ska använda den för att hugga ved kan det vara bra med en variant som är mellan 25-35 centimeter lång, medan om du ska använda den för att hugga ner träd kan en större yxa på 40-50 centimeter vara lämplig. Det viktigaste är att du känner dig bekväm med yxan och att den passar dina behov.

Vilken yxa för vedklyvning?

För vedklyvning är det bra att ha en modell som är mellan 25-35 centimeter lång. Detta gör att du kan hantera yxan lättare och att den är lämplig för att hugga ved. Det är också viktigt att yxans egg är tillräckligt tung och vass för att kunna klyva veden på ett effektivt sätt. Många yxor för vedklyvning har också en liten klyvspik som kan användas för att hålla veden på plats när du klyver den.

Hur vass ska en yxa vara?

En yxa ska vara så vass att den enkelt kan skära genom det material som den ska användas till. Om yxan är för slö eller trubbig kan det göra det svårare att använda den och det kan också öka risken för olyckor. Därför är det viktigt att hålla yxan skarp och välslipad så att den alltid är redo att användas. Du kan slipa yxan med en järnfil eller en slipsten för att hålla bladet skarpt. Det kan också vara bra att ställa in yxan på rätt vinkel för att få bästa möjliga skärkvalitet. Läs vår guide hur du gör för att slipa din yxa.

Hur mycket ska en yxa väga?

Även om du vill att din yxa ska vara ganska lätt och lätt att bära, har den minskade vikten ett pris. Ju lättare huvudet är, desto mer arbete måste du göra för att leverera tillräckligt med huggkraft.

Dessutom innebär minskad handtagslängd en minskad hastighet och kraft i yxhuvudet. Återigen innebär detta att du får göra mer av arbetet. En bra kompromiss är att sikta på en yxa som är under 0.6 kg och i intervallet 9″ till 12″.

Varför du ska lita på oss

Vi har testat yxorna utifrån fem olika egenskaper: balans, design, skärpa, längd och användningsområde. Vi har undersökt hur väl yxorna presterar i varje egenskap och ger dig sedan en sammanfattning av våra resultat.

Hur vi testade yxorna

För att testa yxorna baserat på deras egenskaper, började vi med att undersöka balansen. Vi kontrollerade att yxans handtag och blad var välbalanserade och att det inte fanns några obalanser. Vi undersökte sedan designen och kontrollerade att den var tilltalande och funktionell. Vi testade sedan skärpan genom att skära olika material för att se hur väl yxan skar. Vi mätte sedan längden för att se om den passade användningsområdet. Slutligen testade vi yxorna i olika användningsområden i naturen för att se hur väl de presterade.

Vi kontrollerade också hur lätt det var att hålla yxorna skarpa och om det krävdes någon speciell skärpningsteknik. Vi undersökte också hur lätt det var att hantera yxorna, så att de inte skulle vara för tunga eller för lätta. Vi kontrollerade också om yxorna hade några säkerhetsfunktioner som gjorde det enklare att använda dem. Vi undersökte också hur väl yxorna höll sig i olika miljöer, såsom fuktiga eller torra miljöer.

Länktips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *