Yxa Bäst i Test 2024: Bästa Yxan för Vandring och Friluftsliv

Att välja rätt yxa för dina äventyr inom friluftsliv och vandring är av största vikt. Med det stora utbudet av yxor som är anpassade för olika användningsområden kan det vara svårt att veta vilken yxa som är den bästa för just dig. Om du söker en liten yxa som kombinerar kompakthet, hög prestanda och enastående kvalitet, har du kommit till rätt ställe.

I den här omfattande guiden kommer vi att jämföra olika modeller för att hjälpa dig att hitta den bästa yxan för dina frilufts- och vandringsbehov. Vi har också inkluderat personliga erfarenheter och åsikter för att ge dig ännu mer insikt i varje yxas egenskaper.

Yxa Bäst i Test

Hultafors Ågelsjön Handyxa utsågs till den bästa yxan i vårt test av flera skäl. Denna lättanvända och smidiga yxa är perfekt för olika uppgifter under camping och utomhusaktiviteter. Den har en bra balans och ligger bekvämt i handen, vilket gör den enkel att hantera. Dess moderna och stilrena design passar väl in i olika miljöer. Yxans skärpa är av hög kvalitet och håller sig vass under lång tid. Med sin perfekta längd kan den användas för olika träarbeten, från att skära till att slipa. Trots att yxan är lätt och har ett kort skaft på endast 775 g är den ändå robust och hållbar.

Bästa Yxorna för Friluftsliv – Topplistan 2023

Slutbetyg

Bäst i Test

Bästa Premium

Bästa Campingyxa

Bästa Liten Yxa

Bästa Friluftsyxa

Stjärnor

Betyg

5 / 5

5 / 5

5 / 5

4.7 / 5

4.7 / 5

Pris

Recension

Bästa Yxan för Friluftsliv, Vandring och Camping – Egenskaper att beakta

När du letar efter den perfekta yxan för dina äventyr är det viktigt att överväga dina specifika behov och ändamål. Vi förser dig med användbara tips för att välja rätt yxa baserat på friluftsliv, vandring eller camping. Vi diskuterar viktiga faktorer för att säkerställa att du väljer en yxa som passar just dig.

Användningsområde

Beroende på om du främst ska klyva ved eller utföra avverkning, kapning och fällning, är det viktigt att välja rätt konstruktion för yxan. En yxa med en tunn bit och ett lätt huvud passar bra för klyvning, medan en yxa med tjock kind och grov bit är mer lämplig för avverkning. Tänk också på längden på handtaget för att säkerställa bekväm packning och optimal kontroll för snittning och detaljarbeten.

Balans

En yxa bör ha en bra balans mellan huvudet och skaftet för effektiv och bekväm användning. Balansen handlar om att huvudet är jämnt fördelat mellan skaftet och handtaget, vilket gör att yxan inte blir för tung eller för lätt. En välbalanserad yxa ger även optimal vikt och tyngd för en behaglig hantering.

Längd

Längden på yxan är avgörande för att nå de områden du vill arbeta med och för att säkerställa hanterbarhet. Den bör vara tillräckligt lång för att nå önskade områden, men samtidigt inte för lång för att bli svår att hantera.

Skärpa

En skarp yxa är nödvändig för att kunna använda den effektivt och för att undvika skador. En skarp yxa kan klippa trä, metall eller andra material med lätthet. En skarp yxa är nödvändig för att kunna använda den effektivt och för att undvika skador. En skarp yxa bör ha en skarp kant som kan klippa trä, metall eller andra material med lätthet.

Design

Yxor finns i olika stilar och design, beroende på vilken typ av uppgift du ska utföra. Vissa yxor har en mer traditionell design medan andra har modernare design som är mer lämpliga för vissa typer av arbete. Det är viktigt att välja en yxa som har en ergonomisk design som passar din handstorlek och gör det bekvämt att använda den.

För mer bakgrundsinformation, se vår köpguide för yxor nedanför valen.

Innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Yxa Bäst i Test: Hultafors – Ågelsjön Handyxa

Hultafors - Ågelsjön Handyxa

Total vikt: 775g | Vikt huvud: 500g | Längd: 235mm

En Mångsidig och Pålitlig Yxa för Friluftslivet

Jag har haft nöjet att använda Hultafors Ågelsjön Handyxa under mina utomhusäventyr och jag kan säga att den verkligen lever upp till sitt rykte. Denna lilla yxa är idealisk för vandring i fjäll och skog, och den har snabbt blivit en favorit bland dem som älskar att spendera tid runt lägerelden.

Användarvänlig och mångsidig yxa

En av de främsta fördelarna med denna handyxa är dess smidighet och användarvänlighet. Med sin kompakta storlek och lätta design är den perfekt för uppgifter kring lägerplatsen, som att förbereda eld och bygga skydd. Dess korta skaft och låga vikt gör den även enkel att packa ner i ryggsäcken eller fästa i bältet på byxorna. Det är verkligen bekvämt att kunna ha den alltid till hands när man är ute på vandring.

Hållbar

Hultafors Ågelsjön Handyxa är tillverkad av svenskt yxstål i Hults Bruk enligt tradition sedan 1697. Den handsmidda konstruktionen och bearbetningen av stålet med 40-60 slag ger yxan en imponerande hållbarhet och säkerställer att den kan hantera tuffa utmaningar i naturen. Jag uppskattar verkligen den gedigna kvaliteten och det traditionella hantverket som Hultafors sätter i fokus.

Yxans namn, Ågelsjön, kommer från den närliggande sjön där vatten tidigare användes för att driva vattenhjulet inne i bruket. Det är en trevlig historisk koppling som ger yxan en extra dimension och förstärker dess autenticitet.

Design och Egenskaper

När det gäller egenskaper och funktioner är Hultafors Ågelsjön Handyxa välutrustad. Den har ett träskaft av linoljebehandlad amerikansk hickory som ger en solid och bekväm greppkänsla. Eggen är konvext slipad och kommer färdigslipad och blankpolerad, redo att användas direkt. Medföljande läderfodral skyddar eggen när yxan inte används.

För att sammanfatta mina erfarenheter med Hultafors Ågelsjön Handyxa, kan jag säga att den är en pålitlig och mångsidig yxa som är perfekt för friluftsentusiaster. Den kombinerar smidighet och användarvänlighet med gedigen kvalitet och traditionellt hantverk. Det är en yxa som kommer att vara en trogen följeslagare under många år framöver, och Hultafors står bakom sin produkt med en livstids garanti på yxskallen.

Anledningar att köpa:

 • Robust och hållbar design
 • Lätt att bära
 • God komfort och kontroll

Produktbetyg:

5.0

 • Balans: 5
 • Skärpa: 5
 • Design: 5

2. Bästa premiumval: EKA – Axeblade W1

EKA - Axeblade W1

Bladlängd: 165 mm | Totallängd: 290 mm | Vikt: 315 g

EKA – AxeBlade W1 är ett pålitligt och mångsidigt verktyg för friluftsentusiaster. Med sin imponerande svepande konkava bladdesign och skärning på ovansidan, erbjuder den en rad användningsmöjligheter som gör den till ett verkligt allt-i-allo skärverktyg.

En av de främsta fördelarna med AxeBlade W1 är dess skandinaviska slipning som ger en extremt skarp och hållbar egg. Detta gör att yxan kan hantera en rad olika uppgifter med lätthet, inklusive lättare klyvning, tillverkning av egna tältpinnar och vedklyvning för att göra upp en eld. Den böjda formen ger också ett nära och kontrollerat grepp, vilket möjliggör finare arbete med verktyget.

Ergonomin hos AxeBlade W1 är väl genomtänkt, vilket ger en bekväm och säker hantering. Handtaget är utformat för att passa perfekt i handen och ge en stabil greppposition. Dessutom har yxan hål för fästen, vilket möjliggör enkel och säker transport eller fastsättning på utrustning eller bälten.

Yxan är tillverkad med hög kvalitet och precision av EKA, och detta återspeglas även i dess robusta konstruktion och stentvättade yta. Den stentvättade ytan ger inte bara en estetiskt tilltalande look, utan hjälper också till att skydda bladet mot korrosion och slitage.

För att ytterligare öka användarvänligheten kommer AxeBlade W1 med ett praktiskt Kydex-fodral som har en bälteshållare. Detta gör att du enkelt kan bära och komma åt yxan under dina äventyr utan att riskera att förlora eller skada den.

Anledningar att köpa:

 • Imponerande svepande konkav bladdesign
 • Skandinaviskt slipat blad för extrem skärpa och hållbarhet
 • Ergonomiskt handtag för bekväm hantering
 • Hål för fästen för enkel transport eller fastsättning
 • Robust konstruktion och stentvättad yta
 • Medföljande Kydex-fod

Produktbetyg:

5.0

 • Balans: 5
 • Skärpa: 5
 • Design: 5

3. Bästa Campingyxa: Fiskars – X11

Fiskars - X11

Totallängd: 445 mm | Vikt: 1100 g

Den bästa camping yxan är helt klart Fiskars X11 Splitting Axe. Den är oklanderligt balanserad och tillräckligt kompakt för att de flesta vuxna ska kunna använda den med en hand, och den är perfekt för små jobb som att klyva ved eller linda träd. Den utmärker sig också för att spräcka upp större stockar och, för att leva upp till sitt namn, för att klyva ved.

En av de främsta fördelarna med Fiskars X11 är dess 35° konvexa fasvinkel för klyvyxor. Den konvexa formen gör kanten starkare och ökar därmed effektiviteten vid klyvning. Detta är särskilt användbart vid arbete med mellanstora stockar med en diameter på över 20 cm, där yxan verkligen kommer till sin rätt.

Jag uppskattar den ergonomiska utformningen av 3D-greppet, vilket ger ett säkert och bekvämt grepp om yxan. Detta ökar inte bara säkerheten utan också hastigheten i svingarna, vilket gör arbetet mer effektivt och mindre ansträngande.

Fiskars X11 är verkligen lätt att hantera, särskilt tack vare det ultralätta FiberComp-skaftet. Detta gör att du kan arbeta länge utan att bli trött och är särskilt fördelaktigt för användare som söker en mer ergonomisk lösning.

Förutom själva yxan medföljer även ett bärhölster, vilket är praktiskt för transport och för att skydda yxan när den inte används.

Anledningar att köpa:

 • Kraftig och skarp
 • Ergonomsikt handgrepp
 • Slitstark
 • Inkluderat bärhölster för enkel transport och skydd

Produktbetyg:

5.0

 • Balans: 5
 • Skärpa: 5
 • Design: 5

4. Liten Yxa Bäst i Test: Gerber Hatchet 14″

Gerber Hatchet 14" liten yxa

Totallängd: 355 mm | Vikt: 614 g

Gerber 14-tums är en liten yxa för vandring som erbjuder utmärkt prestanda i ett robust men kompakt paket. Denna lilla yxa är särskilt lämplig för utomhusäventyr, camping, vandring och andra aktiviteter där en kompakt och pålitlig yxa behövs. Den är också praktisk för hushållsarbete, trädgårdsarbete och mindre snickeriprojekt.

Med sitt praktiska fodral som även fungerar som ett handtag är den enkel att bära med sig och alltid redo för användning.

En av fördelarna med Gerber Hatchet 14″ är dess smidiga profil med fodralet på. Fodralet gör att yxan är enkel att ta av och sätta på och ger samtidigt ett bekvämt handtag när det används. Detta gör det enkelt att bära med sig yxan vart man än går och snabbt ha tillgång till den när den behövs.

Yxans stålhuvud är extra vasst, vilket gör den mycket effektiv vid klyvning och kapning av trä. Den klarar av att hantera olika utmanande uppgifter med lätthet och ger en tillfredsställande prestanda.

Jag har också uppskattat Gerber Hatchet 14″s extremt uthålliga och lätta handtag. Det ger en bra balans mellan styrka och vikt, vilket gör att yxan är lätt att hantera och inte belastar användaren under längre perioder av användning.

Anledningar att köpa:

 • Robust och hållbar design
 • Liten och smidig
 • Ergonomiskt handtag

Produktbetyg:

4.7

 • Balans: 5
 • Skärpa: 4
 • Design: 5

5. Bästa Friluftsyxan för Vedklyvning: Hultafors Hultån Friluftsyxa

Hultafors Hultån Friluftsyxa

Totallängd: 375 mm | Vikt: 810 g

Hultafors Hultån Friluftsyxa utsåg vi till bästa yxa för vedklyvning. Med sin mångsidighet och låga vikt är den en populär följeslagare som kan hantera en mängd olika uppgifter runt lägerplatsen, såsom vedinsamling, späntning av ved och byggande av skydd.

En av fördelarna med Hultafors Hultån Friluftsyxa är dess gedigna konstruktion och tillverkning. Yxan är handsmidd och tillverkad av svenskt yxstål enligt traditionen som Hults Bruk har hållit sedan 1697. Detta ger yxan en imponerande kvalitet och hållbarhet som är svårslagen.

Yxans träskaft av linoljebehandlad amerikansk hickory är inte bara vackert att se på utan också funktionellt. Det ger ett bra grepp och en bekväm känsla i handen, vilket är viktigt vid längre användning. Dessutom har yxans egg en konvex slipning som gör den skarp och effektiv vid kapning och klyvning av trä.

En annan fördel är att yxan kommer färdigslipad, blankpolerad och redo att användas direkt. Detta sparar tid och möjliggör snabb användning utan att behöva ägna sig åt omedelbar underhåll eller slipning av eggen.

Ett viktigt tillägg är att Hultafors är så övertygade om kvaliteten och hantverket i sin yxa att de erbjuder livstids garanti på yxskallen. Detta är ett tydligt tecken på företagets förtroende för produkten och ger köparen en extra trygghet.

Anledningar att köpa:

 • Bra längd för kraft
 • Hög skärpa
 • Bra för att klyva ved

Produktbetyg:

4.7

 • Balans: 5
 • Skärpa: 5
 • Design: 4

Köpguide – Yxa

Det finns några faktorer som måste beaktas när du köper en ny yxa, nedan går vi igenom dem viktiga egenskaperna att tänka på:

 • Balans: Jämn viktfördelning leder till enkel och säker hantering.
 • Längd: Längden ska vara anpassad för användarens storlek.
 • Skärpa: Nödvändigt för effektiv och säker användning.
 • Design: För estetik och praktiska egenskaper.
 • Pris: Priset avgör oftast yxan kvalitét.

Balans

När det gäller en yxa för friluftsliv är balansen avgörande för hur väl du kan hantera den. En välbalanserad yxa gör det lättare att hantera och kontrollera, vilket i sin tur gör användningen säkrare. För att hitta den bästa yxan för dina äventyr är det viktigt att leta efter en modell som erbjuder rätt balans mellan tyngd och längd. En yxa som är för tung eller för lång kan vara obekväm att använda.

En viktig faktor för en välbalanserad yxa är dess förmåga att utveckla god hastighet genom luften och leverera maximal kraft vid nedslaget. Genom att ha ett böjt skaft kan yxan hjälpa till att placera dina händer direkt under skäret, vilket ger dig möjlighet att utnyttja maximal effekt.

Vid test av yxor för friluftsliv har jag personligen funnit att en välbalanserad yxa ger en oöverträffad känsla av kontroll och precision. Den lätta och smidiga hanteringen gör det enkelt att hugga och klyva ved för att skapa eld under campingutflykter eller vandringsturer. Dessutom har jag märkt att den balanserade yxan ger mig större säkerhet och trygghet under användningen.

Hur identifierar man en välbalanserad yxa?

 1. Testa viktfördelningen: Ta tag i yxans skaft och håll den i ett neutralt läge, ungefär vid mitten av skaftet. En välbalanserad yxa bör kännas bekväm och stabil i din hand. Om yxan känns tung i huvudet eller om handtaget känns för tungt kan det vara en indikation på att balansen är ur synk.
 2. Prova svinga yxan: Ge yxan en lätt svingning genom att röra den genom luften. En välbalanserad yxa kommer att röra sig jämnt och smidigt, och du bör kunna uppnå god hastighet utan att känna att yxan är obalanserad eller svår att kontrollera.
 3. Hantera yxan: Greppa yxan med båda händerna och simulera hugg- eller klyvningsrörelser. En välbalanserad yxa ska känna sig naturlig och bekväm i dina händer. Handtaget bör vara ergonomiskt utformat för att ge en säker och bekväm grepposition.
 4. Observera längden: Längden på yxan kan också påverka dess balans. En yxa som är för lång kan kännas klumpig och svår att hantera, medan en yxa som är för kort kan minska din räckvidd och kraft. Välj en yxa vars längd passar din kropp och dina användningsbehov.

Längd

När det gäller yxans längd är det viktigt att hitta en modell som passar både användarens storlek och styrka. Genom att mäta avståndet från axel till fingertoppar kan man få en indikation på rätt längd för yxan. Detta mått kan sedan jämföras med yxans faktiska längd för att göra en informerad köpbeslut.

För de som föredrar längre yxhandtag finns det fördelar att tänka på. Ett längre skaft gör att du kan generera mer fart vid yxhuvudet när du svingar. Detta i sin tur resulterar i ökad huggkraft med mindre ansträngning. Dock bör man vara medveten om att en längre yxa också innebär att den blir tyngre och mindre lätt att packa med sig under friluftsaktiviteter.

Å andra sidan kan kortare yxor vara fördelaktiga för att hantera mindre träbitar eller för att bära med sig under vandringar. Om du främst kommer att hugga 4-tums stockar eller tjockare kan en yxa med en längd på cirka 30-35 cm vara ett bra val. Den kortare längden ger en mer kompakt och portabel yxa som är bekväm att bära med sig under camping- eller vandringsturer.

Vid bedömningen av yxans längd är det viktigt att ta hänsyn till personliga preferenser och användningsområden. Det bästa rådet är att prova olika längder och känna efter vad som passar bäst för dig och dina behov.

Skärpa

När du väljer en yxa för friluftsliv är det viktigt att fokusera på skärpan. En skarp yxa är inte bara säkrare att använda, den ger också bättre och mer effektiva resultat. Dessutom har en skarp yxa förmågan att behålla sin skärpa under en längre tid jämfört med en slö yxa.

För att säkerställa skärpan finns det några viktiga faktorer att beakta:

Se till att bladet på yxan är jämnt

För det första bör du se till att bladet på yxan är jämnt och har en rak kant. En ojämn eller böjd kant kan förhindra att yxan är ordentligt vass. Det är också viktigt att bladet har en korrekt vinkel. Om vinkeln är för stor eller för liten kan det påverka skärpan negativt. Dessutom bör du se till att bladet har en tydlig och välpolerad finish. En matt eller ojämn finish kan signalera att yxan inte är tillräckligt skarp.

En vass egg

En vass egg gör det lättare att bearbeta träet och få rent och precist resultat. Det är dock inte bara skärpan som spelar roll utan även bladets kvalitet. Det är viktigt att yxbladet är tillverkat av högkvalitativt stål som behåller sin skärpa över tid.

Bladets konstruktion

När det gäller själva yxhuvudet är det fördelaktigt om bladet eller biten gradvis blir bredare. Om bladet blir för brett nära skärkanten kan det fastna i träet, vilket kan vara en olämplig situation under användning.

För att sammanfatta är en skarp yxa av hög kvalitet avgörande för en framgångsrik upplevelse inom friluftsliv. Genom att fokusera på bladets skärpa, jämna kant, rätt vinkel och en välpolerad finish kan du säkerställa att din yxa är redo för alla utmaningar som friluftslivet kan erbjuda.

Som en personlig erfarenhet kan jag säga att jag har upplevt betydelsen av en skarp yxa under mina camping- och vandringsturer. En vass yxa har gjort det lättare för mig att hantera träet och utföra olika uppgifter med precision. Dessutom har jag funnit att yxor med högkvalitativt stål har en längre hållbarhet och behöver inte vässas lika ofta. Med rätt skärpa och kvalitet kan jag vara säker på att min yxa är pålitlig och effektiv i olika utomhusmiljöer.

Design

Du kan faktiskt få en yxa som både fungerar bra och ser snygg ut, och ibland kan estetiken även ha praktiska fördelar.

Ett handtag i ljusa färger kan vara en fördel när du är ute i naturen. Det gör det lättare att hitta yxan om du skulle tappa den eller om den hamnar bland andra utrustningsföremål. En lysande färg kan vara särskilt användbar i mörka eller skuggiga områden. Så, att ha ett yxhandtag i en iögonfallande färg kan vara både praktiskt och estetiskt tilltalande.

En annan aspekt av estetiken som kan ha en praktisk fördel är korsskrapningar på yxhandtaget. Dessa skrapningar ger ett bättre grepp när du använder yxan för att slå på tältpinnar eller liknande föremål. Det förbättrade greppet minskar risken för att handtaget ska glida ur din hand och ökar precisionen när du utför dina uppgifter utomhus.

Utöver det praktiska kan vi inte förneka charmen i ett polerat glänsande blad. Det ger en känsla av hantverk och kvalitet. Ett välpolerat blad kan vara en fröjd att titta på och kan också vara ett tecken på att yxan är välgjord och noggrant behandlad.

Som en personlig erfarenhet kan jag säga att estetiken har spelat en roll när jag har valt mina friluftsyxor. Jag vill ha en yxa som inte bara fungerar bra utan även ser tilltalande ut. Det ger mig en extra känsla av stolthet och glädje när jag använder den. Dessutom har jag märkt att ett handtag i en ljus färg verkligen har underlättat när jag har letat efter min yxa i naturen.

Fleranvändning

Några av de bästa yxorna är utformade med mer än bara huggning i åtanke. Att ha en spetsig ände, en hammaryta eller till och med en eldstartare inbyggd i din yxa ger en mångsidighet som går bortom nyhetsfaktorn.

En vass yxa är också utmärkt för mer exakt snidning. Vissa yxor har fingeravskärningar precis under huvudet så att du kan strypa bladet och använda det som en stor kniv.

Pris

När det gäller att hitta den bästa yxan får du återigen vad du betalar för. Högkvalitativt stål som förblir vasst och inte rostar eller flagnar har ett pris.

Designfaktorer som att vara enkelgjuten med full tang eller att ha ett solitt handtag i rakt trä med raka korn är värda att betala lite mer för.

Om du är ute efter livslång användning och ger dig ut regelbundet ska du investera i en yxa i toppklass som den från Gränsfors Bruks. Om du är mer av en tillfällig backpacker så är en av de billigare Gerber- eller SOG-yxa ett bra alternativ.

Vilka typer av yxor finns det?

Yxor finns i en mängd olika utföranden med olika användningsområden i åtanke. I stort sett kommer du att välja mellan någon av följande typer av yxor:

Campingyxa

Dessa medelstora yxor är främst avsedda för att hugga och klyva ved till lägerelden. Skaftet är normalt tillräckligt långt för att kunna användas med två händer och kolven är tillräckligt bred för att kunna hamra in tältpinnar.

Överlevnadsyxa

Det här är din yxa för “i nödfall”. Den är vanligtvis mindre än en vanlig campingyxa och har ett kortare skaft för enhandsanvändning.

Om du behöver bygga ett skydd i en hast är dessa yxor utmärkta för att kapa några rejäla stockar. Bladet är normalt tillräckligt stort för att klara av en hygglig huggning, men det kortare skaftet innebär att det blir svårt att skära tjockare saker.

Detta gör den mindre lämplig för att hugga och klyva en massa ved.

Taktisk yxa

Om du är ett fan av actionfilmer och förväntar dig att behöva försvara dig så är detta den yxa du kommer att bära med dig.Dessa är normalt tomahawkliknande yxor och är utformade för att användas som vapen.

Din taktiska yxa kan hjälpa dig att överleva en björnattack, men det är troligare att du använder den för att hugga av tunnare grenar och klyva lite tändved.

Kastyxa

Det här är yxor i tomahawkstil som är särskilt utformade för att kastas och sedan bädda in sig i det de träffar.

De är vanligtvis balanserade runt mitten av yxan. Detta gör dem utmärkta att kasta, men mindre effektiva för att ge ett rejält hugg i trä som du försöker klyva.

Inte det bästa valet för en friluftsyxa, enligt min åsikt.

Vanliga frågor om friluftsyxor

Hur stor yxa ska man ha?

Det beror på vilket syfte du ska använda den för. Om du ska använda den för att hugga ved kan det vara bra med en variant som är mellan 25-35 centimeter lång, medan om du ska använda den för att hugga ner träd kan en större yxa på 40-50 centimeter vara lämplig. Det viktigaste är att du känner dig bekväm med yxan och att den passar dina behov.

Vilken yxa för vedklyvning?

För vedklyvning är det bra att ha en modell som är mellan 25-35 centimeter lång. Detta gör att du kan hantera yxan lättare och att den är lämplig för att hugga ved. Det är också viktigt att yxans egg är tillräckligt tung och vass för att kunna klyva veden på ett effektivt sätt. Många yxor för vedklyvning har också en liten klyvspik som kan användas för att hålla veden på plats när du klyver den.

Hur vass ska en yxa vara?

En yxa ska vara så vass att den enkelt kan skära genom det material som den ska användas till. Om yxan är för slö eller trubbig kan det göra det svårare att använda den och det kan också öka risken för olyckor. Därför är det viktigt att hålla yxan skarp och välslipad så att den alltid är redo att användas. Du kan slipa yxan med en järnfil eller en slipsten för att hålla bladet skarpt. Det kan också vara bra att ställa in yxan på rätt vinkel för att få bästa möjliga skärkvalitet. Läs vår guide hur du gör för att slipa din yxa.

Hur mycket ska en yxa väga?

Även om du vill att din yxa ska vara ganska lätt och lätt att bära, har den minskade vikten ett pris. Ju lättare huvudet är, desto mer arbete måste du göra för att leverera tillräckligt med huggkraft.

Dessutom innebär minskad handtagslängd en minskad hastighet och kraft i yxhuvudet. Återigen innebär detta att du får göra mer av arbetet. En bra kompromiss är att sikta på en yxa som är under 0.6 kg och i intervallet 9″ till 12″.

Varför du ska lita på oss

Vi har testat yxorna utifrån fem olika egenskaper: balans, design, skärpa, längd och användningsområde. Vi har undersökt hur väl yxorna presterar i varje egenskap och ger dig sedan en sammanfattning av våra resultat.

Hur vi testade yxorna

För att testa yxorna baserat på deras egenskaper, började vi med att undersöka balansen. Vi kontrollerade att yxans handtag och blad var välbalanserade och att det inte fanns några obalanser. Vi undersökte sedan designen och kontrollerade att den var tilltalande och funktionell. Vi testade sedan skärpan genom att skära olika material för att se hur väl yxan skar. Vi mätte sedan längden för att se om den passade användningsområdet. Slutligen testade vi yxorna i olika användningsområden i naturen för att se hur väl de presterade.

Vi kontrollerade också hur lätt det var att hålla yxorna skarpa och om det krävdes någon speciell skärpningsteknik. Vi undersökte också hur lätt det var att hantera yxorna, så att de inte skulle vara för tunga eller för lätta. Vi kontrollerade också om yxorna hade några säkerhetsfunktioner som gjorde det enklare att använda dem. Vi undersökte också hur väl yxorna höll sig i olika miljöer, såsom fuktiga eller torra miljöer.

Länktips