Skidbyxor Bäst i Test 2024 – Bästa Skidbyxorna för Dam & Herr

bästa-skidbyxorna

För rätt balans mellan väderskydd, värme och andningsförmåga har vi tagit fram säsongens bästa skidbyxor, från toppklass till budget.

Skidbyxor är en viktig barriär mellan dig och elementen, och det finns ett par som passar alla typer av skidåkare och budgetar. Åker du på större skidorter väljer man vanligtvis en klassisk konstruktion med lätt isolering för att hålla sig varm under liftresan uppåt. Andra skidåkare prioriterar rörlighet med stretch för bättre rörelseomfång och andningsförmåga. Naturligtvis finns det några av våra bästa skidbyxor som är helt olika för dem som gillar att göra lite av varje. Nedan finns de bästa skidbyxorna för skidsäsongen, tillsammans med vår jämförelsetabell och köpråd efter valen.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Relaterat: 8 tips för att inte frysa i skidbacken

De 8 Bästa Skidbyxorna:

Bästa Skidbyxorna för Damer:

Bästa Skidbyxorna för Herr:

1. Bästa Skidbyxa Dam: Haglöfs Lumi Form Pant Woman

skidbyxor

Material: 100% polyester | Vattenpelare: 15 000 mm | Antal fickor: 3 st

De bästa skidbyxorna för dam är Lumi Form Pant Women från Haglöfs med en design som har en cool och modern look. Den här tillverkad i återvunnet material och är behandlad med DWR som gör att den skyddar mot smuts och vatten utan att påverka miljön negativt.

Byxan har fickor med blixtlås så att du enkelt får med dig allt i skidbacken. Den har också elastiska damasker vilket gör att du håller dina fötter isolerad när du har dina pjäxor på dig samt ventilationsöppningar och förstärkta benslut.

Haglöfs är ett svenskt företag som grundades år 1914 av Wiktor Haglöf och är idag nordens mest kända varumärken inom friluftsliv.

Produktbetyg:

5.0

 • Värme: 5
 • Passform: 5
 • Väderskydd: 5
 • Andningsförmåga: 5

2. Bästa Skidbyxa Herr: Haglöfs Lumi Loose Pant

Material: 100% polyester | Vattenpelare: 15 000 mm | Antal fickor: 3 st

Vi utsåg Lumi Loose Pant från Haglöfs till de bästa skidbyxorna för herr och är ett mycket populärt val hos de olika friluftsbutikerna. Dessa byxor är en ny variant av modellen Lumi Pant som är utvecklad för mer rörlighet med dess ledigare passform. Skidbyxorna passar bra för friåkning i och med den ökade rörligheten och är tillverkade i återvunnen polyester.

Skidbyxorna har även alla de viktiga funktionerna i form av fickor med blixtlås, ventilationsblixtlås samt avtagbara hängslen vilket gör dig redo för en heldag i skidbacken.

Produktbetyg:

5.0

 • Värme: 5
 • Passform: 5
 • Väderskydd: 5
 • Andningsförmåga: 5

3. Bästa Freeride Skidbyxa: Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro Pants

Material: Polyamid, Gore-Tex | Vattentät: Ja | Antal fickor: 4 st

Men’s Lofoten GORE-TEX Pro Pants från Norrøna har vi utsett till de bästa skidbyxorna för freeride som fått höga kundbetyg hos stora återförsäljare som Outnorth och Outdoorexperten.

Norrøna är ett norskt varumärke inom friluftsliv som grundades 1929 med sina ledord kvalitet, funktionalitet och design. Företaget grundades av Jörgen Jörgensen och drivs fortfarande av samma familj.

Byxorna är väldigt hållbara och skyddande vilket gör dem optimerade för freeride-åkning. Dem är konstruerade med en normal passform i ett slitstarkt 200D-tyg i Gore-Tex Pro för garanterat väderskydd och slitstyrka. Byxorna har två benfickor, en bakcficka och en liten myntficka. Dessa byxor är för dig som letar efter ett par vanliga skidbyxor för freeride-åkning.

Produktbetyg:

5.0

 • Värme: 5
 • Passform: 5
 • Väderskydd: 5
 • Andningsförmåga: 5

4. Bästa Skidbyxa För Längdskidor: Craft Storm Balance Tights

Material: Syntet / 100% Polyester | Vattentät: Nej

Vi har utsett Storm Balance Tights från Craft till bästa skidbyxor för längdskidor som håller dig varm när det blåser kallt när du åker längdskidor. Dessa tights har en smidig konstruktion med hög rörlighet och ett material som håller vinden borta. Materialet gör även att du håller dig varm när du tränar lugnare även om det blåser.

Dem har också en öppning under knäna vilket ger maximal rörlighet, en dragsko i midjan för ökad passform. Craft är ett svenskt varumärke och har många års erfarenhet av kläder för löpning, cykel och längdskidor med hög kvalitet till ett bra pris. Dessa rekommenderar vi starkt för längdskidåkare.

Produktbetyg:

5.0

 • Värme: 5
 • Passform: 5
 • Väderskydd: 5
 • Andningsförmåga: 5

5. Bästa Allround Skidbyxa: Norrøna Lofoten Gore-Tex insulated Pants

Material: Polyester, Gore-Tex | Vattentät: Ja | Antal fickor: 4 st

Vi har utsett Norrøna Lofoten Gore-Tex Insulated Pants till de bästa allround skidbyxorna som fått höga kundbetyg hos de stora återförsäljarna inom friluftsliv, så som Outdoorexperten och Outdoor.

Norrøna är ett norskt varumärke inom friluftsliv som grundades 1929 med sina ledord kvalitet, funktionalitet och design. Företaget grundades av Jörgen Jörgensen och drivs fortfarande av samma familj.

Byxorna är en fodrad modell av Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro med liknande egenskaper och passar utmärkt för freeride-åkning under kalla dagar i backen. Byxorna är mycket mjuka och varma med maximal komfort utan att minska funktionaliteten samt är både vind och vattentäta med god andningsförmåga.

Linningen är justerbar med hjälp av kardborreband för att du ska uppnå den passform du önskar, även bensluten går att justera. Fickorna har dragkedja så att du inte tappar något.

Produktbetyg:

5.0

 • Värme: 5
 • Passform: 5
 • Väderskydd: 5
 • Andningsförmåga: 5

Köpguide skidbyxor

För att maximera upplevelsen i skidbacken krävs det bra skidkläder. I allmänhet är moderna skidbyxor tillverkade med en av tre typer av skalmaterial: hardshell, hardshell med mekanisk stretch eller softshell. Vilken typ av tyg du väljer beror på var du åker skidor och hur mycket rörlighet du behöver (stretchiga modeller är bra för puckelpistskidåkare och entusiaster som åker uppför). De allra flesta skidåkare kommer att välja en byxa som använder hardshell eller hardshell med integrerad stretch.

Relaterat: Skidhjälm bäst i test

Fodrade eller ofodrade skidbyxor

Fodrade skidbyxor – Hardshell

För de flesta dagar på skidorten är det svårt att slå en traditionell hardshellbyxa. Skidbyxor i hardshell ger en pålitlig barriär mot våt snö och hårda vindar, dyrare alternativ kan ha en imponerande lång livslängd. På grund av sina kraftiga konstruktioner har byxor med hardshell ingen vidare andningsförmåga , och du måste stå ut med att de känns stelare.

Traditionella skidåkare behöver i allmänhet inte särskilt andningsbara eller smidiga byxor, och den goda nyheten är att de flesta hardshells här har sidoventiler för att släppa ut värmen under varmare dagar.

Ofodrade skidbyxor – Softshell

I den andra änden av spektrumet finns ofodrade skidbyxor, dessa byxor har softshellmaterial ovanför knäna. Detta material är stretchigt, luftgenomsläppligt och mjukt mot huden, vilket gör det perfekt för aktiviteter med hög arbetskapacitet. Å andra sidan absorberar softshells fukt mycket lättare än fodrade byxor i hardshell, och många alternativ saknar ett vattentätt membran.

Som ett resultat av detta är en skidbyxa i softshell ett dåligt par i vått väder – även att sitta på snö under en längre period kan vara ett problem – så vi rekommenderar dem inte för särskilt blöta dagar eller för användning på skidorter.

Skidbyxans lager – 3 eller 2 lager

De flesta skidbyxor har en konstruktion i 3-lager, som består av tre separata tygstycken: ett yttre skal, det egentliga vattentäta och andningsbara membranet och ett innerfoder. Detta gör den mindre skrymmande jämfört med en skidbyxa i 2-lager, dessa kräver ett separat, hängande nätfoder längs insidan och förbättrar även andningsförmågan och komforten intill huden. Byxor i 3-lager är dyrare än skidbyxor i 2-lager och innehåller ofta stora namn som Gore-Tex och eVent. På grund av deras styrkor är 3-lagersbyxor populära bland seriösa utförsåkare och backcountryskidåkare.

Många byxor i mellanklassen och budgetklassen har en 2-lagerskonstruktion. Dessa är mindre andningsbara än skidbyxor i 3-lager, även om de enkla konstruktionerna ofta använder tjocka tyger som är ganska slitstarka. Vi har funnit att 2-lagersbyxor är helt lämpliga för kallare väder där ventilation och rörlighet inte är lika viktigt (de som åker puckelpist eller är benägna att överhettas är undantag).

Skidbyxornas egenskaper

Skidbyxans isolering och värme

När det gäller värme kan skidbyxor delas in i två grundläggande kategorier: modeller med inbyggd syntetisk fyllning och oisolerade skal. Skidåkare som åker i skidorter, och särskilt de som håller sig till preparerade pister, är bäst lämpade med en isolerad modell. Den ökade värmen är användbar för att avvärja kylan, och den tjockare konstruktionen ger en extra barriär mellan dig och en iskall sits.

Som nämnts ovan använder de allra flesta isolerade byxor syntetisk fyllning på grund av dess överkomliga pris och att den fortsätter att isolera även när den är våt (till skillnad från gås- eller ankdun).

Vattentäta skidbyxor – Vattenpelare

Skidbyxornas vattentäthet mäter du genom att titta på deras vattenpelare. Ju högre den är desto mer vattentäta är dina byxor. Gränsen för vart en vattentät skidbyxa går ligger på 3000 mm men vi rekommenderar en gräns på 10.000 mm

Vattenresistens av hög kvalitet i en skidbyxa är ett absolut måste. De kommer i kontakt med snö i nästan varje körning och sätter verkligen membranet och yttertyget på prov. För ultimat vattentätt skydd ska du leta efter en rejäl hardshellbyxa tillverkad av Gore-Tex, eVent eller NeoShell. Alternativ i mellan- och instegsnivå använder tillverkarens egna laminat som fortfarande är helt vattentäta men sannolikt inte har lika lång livslängd.

Sömmarnas tejpning och en DWR-beläggning är också viktiga för hårda laddare för att hindra fukt från att smyga sig igenom. När det gäller vattentäthet får du med lite mer pengar en fin uppgradering av kvalitet och livslängd.

Skidbyxans andningsförmåga – Ventilation

Som vi nämnde ovan är behovet av andningsförmåga nära kopplat till din avsedda användning. Vid kallare väder, och särskilt de som planerar att stanna på preparerade pister, behöver inte en lätt och luftig design. De flesta vanliga 2-lagerskonstruktioner ger tillräcklig andningsförmåga, och du kan alltid välja en med dragkedjeförsedda ventilationsöppningar för att släppa ut lite överskottsvärme vid behov.

Om du däremot ger dig ut i sidoland, planerar att blanda in några turdagar, blir andningsförmågan ett viktigt övervägande. Bland vattentäta konstruktioner är lätta 3-lagerskonstruktioner de bästa ventilerarna och många softshell-inspirerade konstruktioner.

Bibskidbyxor eller hängslebyxor

Ett annat beslut när du väljer skidbyxor är om du ska välja vanliga skidbyxor eller bibskidbyxor. Skidbyxor är det traditionella valet och det som de flesta känner till och känner sig bekväma med. De är fullt dugliga för skidåkning på orter eller i backcountry och är mycket lättare att ta på och av. Den främsta nackdelen känns när kall luft eller fukt letar sig upp i ryggen på stolsliften eller efter att ha tagit ett fall.

Bibs är botemedlet mot dessa sjukdomar eftersom de ger bättre skydd mot snö, vind och väta. De är också lite varmare tack vare de extra lager som täcker en del av din överkropp. Du behöver inte oroa dig för obehag från ett midjeband, men banden som löper över axlarna kan kräva lite tillvänjning (och du måste justera passformen så att de inte rör sig för mycket eller stör ryggsäckens axelremmar).

Justerbara ben

Att ha justerbara ben är att föredra när man köper skidbyxor eftersom det gör att du enkelt kan anpassa dem efter dina pjäxor. Det går även bra att ha breda benslut för att kunna ha byxorna över pjäxorna. Det är också bra att ha förstärkta ben då det gör att dem håller längre och klarar påfrestningar.

Skidbyxans fickor med dragkedjor

Skidbyxor ska ha minst två fickor då jackans fickor oftast inte är tillräckligt när du är ute en heldag i skidbacken. Det är även rekommenderat att fickorna ska vara utrustade med dragkedjor så att du inte tappar något.

Skidbyxor pris

Priset på skidbyxor varierar mycket beroende på funktionaliteten och materialet. Oftast brukar byxorna ha ett pris mellan 1500 – 7000 kronor. Se till att vara ute i god tid för att hitta bra deals.

Skidbyxor för barn

När du köper skidbyxor för barn kan du utgå från samma principer som när du köper byxor för en vuxen. Välj ett par som är vatten- och vindtäta med ventilation samt bra fickor så kommer det bli ett bra köp.

Tvättråd för skidbyxor

Kolla alltid på tvättråden innan du tvättar dina skidbyxor men de flesta byxor går att tvätta i maskin på 30-40 grader. Glöm inte att tömma alla fickor och stänga dragkedjor. Det är även bra att vända skidbyxorna ut och in före tvätt. Efter tvätt går det ofta bra att köra byxorna i torktumlaren med lägre temperatur.

Hur långa ska skidbyxor vara?

Skidbyxor ska i allmänhet vara längre än vanliga byxor eller jeans, eftersom de huvudsakligen ska täcka dina pjäxor. Vi rekommenderar att du strävar efter en längd som är cirka 10-12 cm längre än din vanliga längd för att säkerställa att detta är fallet.

Vad har man under skidbyxor

Det du bär under dina skidbyxor kallas baslager. Du kan också kalla det långa underkläder eller långkalsonger, men tro inte att du ska bära gammaldags långa underkläder i bomull. Dagens underställ är tillverkade av syntetiska eller fina naturtyger som hjälper dig att hålla dig torr, vilket i sin tur hjälper dig att hålla dig varm.

Relaterat: Fleecetröja bäst i test

Köpa skidbyxor – Att tänka på inför ditt köp

 • Hur vattentäta är skidbyxorna?
 • Hur varma är byxorna? Fodrade eller ofodrade?
 • Hur många fickor har byxorna?
 • Andas dem?
 • Med eller utan hängslen?
 • Är de vatten- och vindtäta?

Populära varumärken: