Löparstavar Bäst i Test 2024: Hitta Bästa Löparstavarna

Om du är en passionerad löpare eller nybörjare som vill ta din löpning till nästa nivå, har du kommit till rätt ställe. Att hitta de bästa löparstavarna är avgörande för att förbättra din löpteknik, öka din kondition och minska risken för skador. Och det bästa av allt? Vi har gjort jobbet åt dig genom att noggrant utvärdera och testa de senaste modellerna på marknaden.

I denna guide kommer vi inte bara att presentera de mest högpresterande löparstavarna, utan vi kommer även att dela med oss av värdefulla insikter om hur du väljer rätt par som passar dina specifika behov och löpstil. Dessutom kommer vi att utforska de senaste trenderna inom löparstavar och ge dig insikter som kommer att optimera din löpning.

Så om du är redo att ta nästa steg mot bättre prestation, ökad komfort och överlägsen träningseffektivitet, följ med oss när vi granskar och rankar de bästa löparstavarna.

Är du mer en vandrare? Kolla in vår guide om vandringsstavar för att hitta rätt utrustning för ditt äventyr!

Löparstavar Bäst i Test

Black Diamond Men’s Distance Carbon FLZ Poles blev utnämnda till löparstavar bäst i test och är kända som bästa löparstavar på marknaden. De imponerar med lätt vikt, robust kolfiberkonstruktion och anpassningsbarhet för alla terränger. Bekväma handtag och miljöhänsyn gör dem till ett oslagbart val. Enda nackdelen är det något högre priset.

Varför lita på oss? Vi på Outdoorportalen är dedikerade till att erbjuda världens bästa recensioner av friluftsutrustning. Genom objektiva och oberoende tester, baserade på omfattande praktisk erfarenhet, strävar vi efter att vara en pålitlig källa för expertkunskap. Vårt engagemang för att leverera ärlig och användbar information, utan påverkan från tillverkare eller betalda rekommendationer

1. Löparstavar Bäst i Test: Black Diamond Men’s Distance Carbon FLZ Poles

Black Diamond Men's Distance Carbon FLZ loparstavar

När det kommer till att välja de absolut bästa löparstavarna för dina behov, behöver du inte leta längre. Black Diamond Men’s Distance Carbon FLZ Poles har seglat upp som en klar vinnare i vår omfattande jämförelse av löparstavar. Dessa stavar förtjänar definitivt sin plats i toppen, och här är varför:

Med en vikt på endast 170 gram för den 120 cm modellen, erbjuder Distance Carbon FLZ Poles enastående lätthet som kommer att imponera på även de mest krävande löparna. Dess hopfällbara design i tre sektioner gör dem extremt kompakta och lätta att bära med sig när de inte används. Perfekta för långdistanslöpare som värdesätter minimal vikt och maximal prestanda.

Dessa stavar är tillverkade av kolfiber, vilket är känt för sin överlägsna styrka och låga vikt. Detta innebär att de är robusta nog att hantera tuff terräng och samtidigt lätta nog för att inte tynga ner dig under ditt lopp. Black Diamond har verkligen satsat på högsta kvalitet.

Ett av de starkaste försäljningsargumenten för Distance Carbon FLZ Poles är deras anpassningsbarhet. De levereras med avtagbara lågprofil-trugor, vilket gör det möjligt att justera dem för olika terrängtyper. Den utbytbara spetsen är kompatibel med både hårdmetall och gummi, vilket gör dem allsidiga och redo för alla löpningsscenarier.

Med sina lätta EVA-skumhandtag och fukttransporterande remmar är dessa stavar utformade för att maximera din komfort under löpningen. De ger ett säkert grepp även när du är svettig, vilket är avgörande för din prestation.

Fördelar:

 • Extremt lättviktiga och hopfällbara för maximal bekvämlighet.
 • Kolfiberkonstruktion för enastående styrka och låg vikt.
 • Anpassningsbara trugor och spetsar för olika terrängtyper.
 • Bekväma EVA-skumhandtag och fukttransporterande remmar.
 • Miljöhänsyn med upp till 50 % återvunnet material.

Nackdelar:

 • Priset kan vara något högre än genomsnittet

Produktbetyg:

5.0

 • Vikt: 5
 • Material: 5
 • Justerbarhet: 5

2. Löparstavar som är näst Bäst i Test: Swix Sonic Pro Trail

Swix Sonic Pro Trail loparstavar

Swix Sonic Pro Trail imponerar omedelbart med sin superlättviktiga konstruktion som är tillverkad av högkvalitativ kolfiber. Kolfiber är känd för sin utomordentliga styrka och låga vikt, och denna stav utnyttjar detta material på bästa sätt. Det ger en optimal kombination av vikt, styrka och styvhet, vilket är avgörande för prestanda under trail running och trekking.

Denna stav är utrustad med två framstående system som förbättrar användarupplevelsen. Flexi Basket-systemet möjliggör snabb och enkel byte av truga, vilket är en ovärderlig funktion när du anpassar dig till olika terrängtyper. Sonic Locking System är ett avancerat, men samtidigt enkelt låssystem för justering av stavens längd. Det gör att du enkelt kan anpassa staven efter dina specifika behov, oavsett om du är ute på långdistans eller i brant terräng.

Staven har ett korkhandtag som ger ett säkert och bekvämt grepp även när det blir blött eller brant. Den mjuka remmen är särskilt utformad för användning utan handskar och orsakar därför ingen irritation eller obehag under längre lopp. Detta är en fördel som kan göra skillnaden under krävande utomhusäventyr.

Swix Sonic Pro Trail Carbon kan enkelt hopfällas till en kompakt storlek på endast 39 cm. Detta gör att du enkelt kan ta med dig staven i din utrustning, vilket är en enorm fördel när låg vikt och kompakt storlek är avgörande för dina äventyr.

Fördelar:

 • Superlätt och stark kolfiberkonstruktion.
 • Flexibelt Flexi Basket-system för enkel trugbyte.
 • Sonic Locking System för snabb och enkel längdanpassning.
 • Bekvämt korkhandtag och irriteringsfri rem.
 • Smidig hopfällning och kompakt storlek för enkel transport.

Nackdelar:

 • Priset

Produktbetyg:

5.0

 • Vikt: 5
 • Material: 5
 • Justerbarhet: 5

3. Bästa Löparstavar som är Billigast: Silva Trekking Poles

Silva Trekking Poles loparstavar

Silva Trekking Poles Aluminium är tillverkade av högkvalitativt 7075 aluminium, vilket ger styrka och hållbarhet som kommer att tjäna dig väl under lång tid. Handtagen i skumgummi är tåliga och bekväma, vilket ger dig ett säkert grepp även under utmanande förhållanden.

Med det enkla “twistlock-låset” i aluminium kan du enkelt anpassa längden på stavarna, och de kan sträcka sig upp till 140 cm. Denna flexibilitet är ovärderlig när du anpassar dina stavar till terrängen eller om du delar dem med andra äventyrare. Stavarna går smidigt att fälla ihop i tre delar, vilket gör dem lätta att förvara i ryggsäcken eller fästa utanpå när de inte används.

Handtagen med extra längd i tåligt skumgummi gör det enkelt att byta grepp på stavar eller hantera brant terräng. De mjuka och justerbara handledsremmarna ger komfort även under långa vandringar, och de anpassar sig enkelt för att passa dina preferenser.

Dessa vandringsstavar inkluderar avtagbara trugor som kan fästas på stavspetsarna för att ge extra stöd och dämpning, särskilt på hårda underlag. Dessutom ingår gummifötter som gör dem användbara även på vintern. De konkava spetsarna i tungsten ger ett utmärkt grepp på stigar och terräng. Om du behöver ytterligare trugor eller gummifötter är de enkla att köpa separat.

För att säkerställa att dina stavar alltid är redo för dina äventyr ingår en praktisk påse i ditt köp, vilket gör det enkelt att förvara och transportera dem.

Fördelar:

 • Tillverkade av högkvalitativt och hållbart aluminium.
 • Justerbar längd och enkel hopfällning.
 • Extra långa handtag och justerbara handledsremmar för komfort.
 • Allårsanvändning med avtagbara trugor och gummifötter.
 • Praktisk förvaringspåse ingår.

Nackdelar:

 • Något tyngre än vissa andra vandringsstavar på marknaden.

Produktbetyg:

5.0

 • Vikt: 5
 • Material: 5
 • Justerbarhet: 5

Att tänka på innan du köper löparstavar

Innan du köper löparstavar är det viktigt att ta hänsyn till flera avgörande faktorer för att säkerställa att du investerar i det bästa paret som passar dina specifika behov och löpstil.

Material

Valet av material för löparstavar är en kritisk faktor som påverkar prestanda, vikt, hållbarhet och komfort under löpningen. För att göra ett informerat köp av löparstavar är det viktigt att förstå de olika materialen som används och deras fördelar och nackdelar.

Om du strävar efter överlägsen prestanda och är villig att investera, kan kolfiberstavar vara det bästa valet. Å andra sidan, om du letar efter ett prisvärt alternativ som fungerar väl för olika ändamål, kan aluminiumstavar vara ett bra alternativ. Viktigt är att testa olika stavar och se vilket material som passar din löpstil och komfort bäst.

Kolfiber

Fördelar med kolfiber
 • Lättvikt: Kolfiber är känd för sin exceptionella styrka i förhållande till vikten. Detta gör kolfiberstavar extremt lätta och lätthanterliga under långa löpningar.
 • Styrka: Kolfiber är också extremt starkt och hållbart, vilket gör att staven kan hantera olika terrängtyper utan att riskera att brytas.
 • Stötupptagning: Kolfiber har en viss flexibilitet, vilket kan bidra till att minska stötar och stammar på armarna och axlarna.
Nackdelar
 • Pris: Kolfiberstavar tenderar att vara dyrare än stavar tillverkade av andra material, vilket kan vara en nackdel för dem med en budget.

Aluminium

Fördelar
 • Prisvärdhet: Aluminiumstavar är vanligtvis mer prisvärda än kolfiberstavar och erbjuder en bra balans mellan prestanda och pris.
 • Hållbarhet: Aluminiumstavar är tåliga och kan klara av en del misshandel utan att deformeras eller skadas.
 • Mångsidighet: De är lämpliga för olika terrängtyper och aktiviteter.
Nackdelar
 • Vikt: Aluminiumstavar tenderar att vara tyngre än kolfiberstavar, vilket kan öka belastningen på armarna under längre löpningar.
 • Mindre stötdämpning: Aluminium har mindre naturlig stötdämpning än kolfiber, vilket kan påverka komforten under löpningen.

Vikt

Vikten påverkar direkt hur mycket ansträngning du behöver lägga ner när du använder löparstavarna. Lättare stavar kräver mindre energi för att svinga framåt, vilket kan öka din uthållighet under långa löpningar.

Viktklasser för Löparstavar

Löparstavar finns i olika viktklasser, och valet bör anpassas efter din löpstil och mål.

 • Ultralätta stavar (under 200 gram): Dessa stavar är idealiska för tävlingslöpare som prioriterar hastighet och uthållighet. De är också utmärkta för långa distanslopp.
 • Lätta stavar (200-300 gram): Dessa stavar erbjuder en bra balans mellan vikt och prestanda. De passar för de flesta löpare och terrängtyper.
 • Tungare stavar (över 300 gram): Dessa stavar kan vara lämpliga för löpare som prioriterar stabilitet och kontroll, särskilt i tuff terräng.

Effekten av lättare stavar

 • Lättare stavar minskar belastningen på dina armar och axlar, vilket minskar trötthet under långa lopp.
 • De ökar din löphastighet och effektivitet genom att minska den extra vikten som du måste bära.
 • Lättare stavar ger också en smidigare löpkänsla, vilket kan förbättra din teknik och koordination.

Effekten av tyngre stavar

 • Tyngre stavar ger mer stabilitet och kontroll, särskilt när terrängen blir grov eller brant.
 • De kan vara fördelaktiga för löpare som har svårt att upprätthålla balansen eller som föredrar en stadigare känsla.

Justerbarhet

Löpning innebär en mångfald av terrängtyper och förhållanden. Justerbara stavar ger dig möjligheten att anpassa längden för att passa din specifika löpning, oavsett om det är på platt asfalt eller branta bergsstigar. För delade stavar kan justerbarheten vara avgörande för att få stavar som passar flera användare. Genom att ändra stavarnas längd kan du anpassa ditt löpsteg och kroppsposition för att förbättra din löpteknik och minska trötthet.

Typer av Justerbarhet

 • Twist Lock: Denna metod innebär att du vrider stavsektionerna för att justera längden. Det är enkelt och snabbt att göra justeringar ute på fältet.
 • Klicksystem: Klicksystemet låser in längden på staven i förbestämda positioner. Det kan vara mindre flexibelt än twist lock men är fortfarande enkelt att använda.
 • Spännremmar: Vissa stavar har spännremmar som låser längden. Denna typ av justerbarhet kräver mer tid och ansträngning att justera.

Fördelar med justerbara stavar

 • Anpassningsbarhet till terräng och löpstil.
 • Delbara stavar kan enkelt transporteras eller förvaras.
 • Möjlighet att dela stavar med andra löpare.

Nackdelar med justerbara stavar

 • Kan vara något tyngre än fasta stavar på grund av mekanismerna.
 • Vissa typer av justerbarhet kan vara mindre stabila än fasta stavar.

Handtag

Handtagen på löparstavar är en av de mest kritiska komponenterna när det kommer till komfort och prestanda under löpning. Handtagen kan vara tillverkade av olika material, inklusive skumgummi, kork, silikon och gummi. Valet av material påverkar komforten, greppet och hållbarheten.

Skumgummi

 • Fördelar:
  • Skumgummihandtag är lätta och ger en bekväm känsla mot händerna.
  • De absorberar svett och fukt, vilket minskar risken för halka under löpningen.
  • Skumgummi ger en viss stötdämpning och komfort under lopp.
 • Nackdelar:
  • Skumgummi kan nöta ut snabbare än vissa andra material och behöver bytas ut med tiden.

Kork

 • Fördelar:
  • Korkhandtag erbjuder ett naturligt och bekvämt grepp som blir ännu bättre när det är blött eller svettigt.
  • De har god hållbarhet och kan hålla länge med rätt skötsel.
 • Nackdelar:
  • Korkhandtag kan vara tyngre än skumgummi och vissa andra material.
  • De kräver regelbunden rengöring och underhåll för att behålla sin kvalitet.

Silikon och Gummi

 • Fördelar:
  • Silikon- och gummihandtag ger utmärkt grepp och kan vara särskilt användbara i blöta förhållanden.
  • De är oftast slitstarka och tål tuffa förhållanden.
 • Nackdelar:
  • Vissa löpare upplever att silikon och gummi kan vara mindre bekväma under längre lopp, särskilt om de inte har någon stötdämpning.

När det gäller löparstavar är terrängen och typen av användning avgörande faktorer som påverkar vilka stavar som passar bäst för dina behov. Att förstå hur terräng och användning spelar in kan hjälpa dig att välja rätt par löparstavar för att optimera din prestation och komfort.

Terräng och Användning

Asfaltlöpning

 • Asfaltlöpning är vanligtvis plan och jämn terräng, och löparstavar används inte lika ofta här som på andra terrängtyper.
 • Om du ändå använder stavar för asfaltlöpning, bör du överväga lättare och kortare stavar med bekväma handtag som ger stöd på platt mark.

Terränglöpning (Trail Running):

 • Terränglöpning innebär varierande terräng med kuperad mark, stenar, rötter och ibland branta stigningar och nedförsbackar.
 • Längre stavar med justerbar längd kan vara fördelaktiga för att anpassa sig till terrängens skiftande höjd.
 • Stavar med trugor (breda plattor nära spetsen) ger extra stabilitet på ojämn mark.

Snö och Vinterlöpning:

 • Snöiga och isiga förhållanden kräver speciella löparstavar med trugor som är utformade för att ge grepp i snön.
 • Vinterstavar kan vara längre för att hantera djup snö och ge stabilitet.

Stavgång:

 • Stavgång är en aktivitet där stavar är centrala och används för att fördela vikten och ge extra kraft under promenader.
 • Stavgångsstavar är vanligtvis längre än löparstavar och har en annan design för att optimera stödet.