Bästa Cykelbyxorna för Dam & Herr: Bäst i Test 2024

basta cykelbyxor

Cykelbyxor är en essentiell del av cykelgarderoben för både nybörjare och erfarna cyklister. De ger ökad komfort och stöd under cykelturen, samt skyddar kroppen mot skav och skador på grund av friktionen mellan kroppen och cykelsadeln. Men med så många alternativ tillgängliga kan det vara en utmaning att hitta de bästa cykelbyxorna för dina specifika behov.

Men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig. I den här guiden kommer vi att ta dig igenom de viktigaste egenskaperna hos de bästa cykelbyxorna för både dam och herr, och visa dig vilka fördelar de ger. Dessutom kommer vi att ge dig några rekommendationer på cykelbyxor som har utmärkt sig i bäst i test-tester på marknaden idag. Oavsett om du letar efter vadderade cykelbyxor för dam eller herr, korta cykelbyxor, långa cykelbyxor eller fär mountainbiking och triathlon, så kommer vår guide att hjälpa dig att hitta de bästa cykelbyxorna för din nästa cykelutflykt.

Bästa cykelbyxorna för Dam

Craft Essence Bib Shorts Women är utnämnda till de bästa cykelbyxorna för damer i vårt bäst i test. Dessa cykelbyxor är tillverkade av återvunnet material och har en tidlös design som passar de flesta cyklister. De är också stretchiga och funktionella, vilket ger bra muskelstöd och fukttransport. Dessutom har de en bekväm och stödjande passform, med elastiska benavslut och axelband.

Bästa cykelbyxorna för Herr

POC Pure Bib Shorts Vpds är de bästa cykelbyxorna för herrar enligt vårt bäst i test. De är högpresterande och bekväma, med en skärning som passar för en mindre aggressiv körställning. Catalyst-dynorna och silikoninläggen minskar vibrationer och förbättrar komforten. Hängselbyxorna är tillverkade av högkvalitativa tyger och sitter säkert på plats under alla turer.

Topp 5 Bästa Cykelbyxorna

Craft Essence Bib Shorts Women

POC Pure Bib Shorts Vpds

Aero Cycle Bib Shorts

Craft Essence Shorts Women

POC Thermal Cargo Tights Men

Slutbetyg

Bäst i Test Dam

Bäst i Test Herr

Bästa Vadderade Dam & Herr

Bästa Korta för Dam

Bästa långa för Herr

Stjärnor

Betyg

5 / 5

5 / 5

5 / 5

5 / 5

5 / 5

Pris

Recension

1. Cykelbyxor Dam Bäst i Test : Craft Essence Bib Shorts Women

Craft Essence Bib Shorts Women cykelbyxor

Stretchiga, Funktionella, och Miljövänliga Cykelbyxor för Damer

Cykelbyxorna som är bäst i test är helt klart Craft Essence Bib Shorts Women vilket är ett par cykelbyxor designade för damer som söker en miljövänlig och funktionell cykelbyxa med en tidlös design. Tillverkade av återvunnen polyamid och elastan ger dessa byxor en grön dimension till cykling samtidigt som de är slitstarka och bekväma att bära.

Material

Craft Essence Bib Shorts Women är tillverkade av 78% återvunnen polyamid och 22% elastan i underdelen och 80% polyamid och 20% elastan i axelbanden. Återvunnen polyamid är ett miljövänligt alternativ till traditionella material då det minskar mängden avfall som hamnar i deponier och minskar användningen av nya resurser. Elastan ger byxorna deras stretchiga egenskaper och möjliggör rörelsefrihet under cyklingen.

Design

Craft Essence Bib Shorts Women har en tidlös och stilren design som gör att de kan användas i många år framöver utan att de känns omoderna. De har breda, elastiska benavslut med silikonprint som håller byxorna på plats under cyklingen. Byxorna har även axelband som är tillverkade av ett mjukt och stretchigt material som ger extra komfort och stöd.

Prestanda

Craft Essence Bib Shorts Women är tillverkade av Lycra® Sport Energy kompressionsmaterial med 4-vägs stretch som ger bra muskelstöd och effektiv fukttransport. Detta resulterar i optimal prestanda under cyklingen och minskar risken för skav och irritation på huden. Byxorna har även Infinity C3 Pad Women, en cykelshorts-specifik pad, som ger extra komfort under längre cykelturer.

Fördelar:

 • Tillverkade av återvunnen polyamid och elastan som ger en grön dimension till cykling
 • Lycra® Sport Energy kompressionsmaterial med 4-vägs stretch ger bra muskelstöd och effektiv fukttransport för optimal prestanda
 • Infinity C3 Pad Women ger extra komfort under längre cykelturer
 • Tidlös och stilren design som kan användas i många år

Nackdelar:

 • Något dyrare än andra cykelbyxor på marknaden
 • Begränsade färg- och mönsteralternativ kan begränsa tillgängligheten för vissa kunder

Produktbetyg:

5.0

 • Passform: 5
 • Material: 5
 • Andningsförmåga: 5
 • Hållbarhet: 5

2. Cykelbyxor Herr Bäst i Test: POC Pure Bib Shorts Vpds

POC Pure Bib Shorts Vpds cykelbyxor

Pure Bib Shorts Vpds från Poc är utan tvekan en av de mest högpresterande och bekväma cykelbyxorna vi har provat på senare tid.

En av de främsta fördelarna med dessa cykelbyxor är Catalyst-dynorna och de strategiskt placerade silikoninläggen i sämskskinnet som minskar vibrationer och förbättrar komforten för cyklister under längre tidsperioder.

Dessa cykelbyxor är tillverkade av högkvalitativa varpstickade tyger som ger god stretchfunktion och komprimering för att säkerställa att de sitter nära kroppen. Dessutom är heltäckande flatlocksömmar designade för att minska risken för skav och hudirritation, vilket är en vanlig åkomma för cyklister.

Enligt en recension på Bikerada som är en pålitlig källa för cykelrecensioner, ansågs Pure Bib Shorts Vpds från Poc vara en högpresterande cykelbyxa med en bekväm passform och utmärkt dynor. Recensenten betonade också att hängselbyxorna är mycket prisvärda, trots att de är något dyrare än andra cykelbyxor på marknaden.

Även om skärningen på dessa hängselbyxor är designad för en mindre aggressiv körställning, vilket kan göra dem mindre lämpliga för cyklister som söker en mer aggressiv körställning, är de fortfarande ett utmärkt val för alla som söker högpresterande och bekväma cykelbyxor. Med breda bengrepp med silikontryck sitter hängselbyxorna säkert på plats under alla turer.

Den enda avvägningen med dessa hängselbyxor kan vara priset som är högre än andra cykelbyxor på marknaden. Dessutom kan den specifika skärningen vara mindre lämplig för cyklister som söker en mer aggressiv körställning.

Fördelar:

 • Catalyst-dynorna med silikoninlägg minskar vägvibrationer och förbättrar komforten vid längre cykelturer.
 • Konstruktionen av stretch och kompressionsmaterial ger en nära passform för ökad prestanda.
 • Heltäckande flatlocksömmar minskar risken för skav och hudirritation.
 • Reflekterande detaljer och POC-logotypen förbättrar synligheten i svagt ljus.

Nackdelar:

 • Dessa cykelbyxor är designade för en mindre aggressiv körställning, vilket kan göra dem mindre lämpliga för cyklister som föredrar en mer aggressiv körställning.
 • Pure Bib Shorts Vpds är ovadderade, vilket kan göra dem mindre bekväma för cyklister som söker extra vaddering och stöd.

Produktbetyg:

5.0

 • Passform: 5
 • Material: 5
 • Andningsförmåga: 5
 • Hållbarhet: 5

3. Bästa Vadderade Cykelbyxor: Aero Cycle Bib Shorts

De bästa vadderade cykelbyxor för dam och herr är Aero Cycle Bib Shorts, det är ett par cykelbyxor av hög kvalitet som är utformade för att ge stöd och kompression under de mest krävande cykelturerna. Byxorna är tillverkade av kraftfullt och lätt PWX-tyg med cirkulär stickningsstruktur och 360 graders stretch, vilket minskar muskelrörelser och motverkar trötthet. Dessutom är bib-överdelen gjord av en lätt meshtyg med hög stretch som andas bra och håller dig sval under cyklingen.

Vadderade cykelbyxor dam & herr

Ett av de mest imponerande egenskaperna hos dessa cykelbyxor är dess TMF® Aero Cycle Chamois vilket gör dem till ett par imponerande vadderade cykelbyxor. Detta är en dubbellagers vaddering som kombinerar ett high-impact 120 densitet (6 mm) skum för att absorbera stötar med en slät elastisk 40 densitet minnesskum (4 mm) för att minska friktionen. Denna design ger en hög grad av komfort och stöd under långa cykelturer på upp till 8 timmar.

Förutom dess prestandaegenskaper är Aero Cycle Bib Shorts också mycket funktionella. Byxorna har en liten bakficka med dragkedja för att lagra små föremål, och reflekterande signatur X-logotyper och detaljer förbättrar synligheten i svagt ljus.

En annan funktion som jag uppskattar med dessa cykelbyxor är dess ergonomiskt utformade paneler som ger en aerodynamisk och strömlinjeformad passform. Bengrepp med inre silikontryck håller byxorna på plats och ger extra stöd.

En eventuell avvägning med dessa cykelbyxor kan vara dess prislapp. De är definitivt inte de billigaste cykelbyxorna på marknaden, men deras höga prestanda och funktionalitet kan motivera kostnaden för en seriös cyklist.

Fördelar:

 • Tillverkade av kraftfullt och lätt PWX-tyg med cirkulär stickningsstruktur och 360 graders stretch
 • Bib-överdelen gjord av lätt meshtyg med hög stretch som andas bra och håller dig sval
 • TMF® Aero Cycle Chamois ger hög grad av komfort och stöd under långa cykelturer på upp till 8 timmar
 • Liten bakficka med dragkedja för att lagra små föremål
 • Reflekterande signatur X-logotyper och detaljer förbättrar synligheten i svagt ljus
 • Ergonomiskt utformade paneler ger en aerodynamisk och strömlinjeformad passform
 • Bengrepp med inre silikontryck håller byxorna på plats och ger extra stöd

Nackdelar:

 • Något högt pris

Produktbetyg:

5.0

 • Passform: 5
 • Material: 5
 • Andningsförmåga: 5
 • Hållbarhet: 5

4. Bästa Korta Cykelbyxor för Dam: Craft Essence Shorts Women

Craft Essence Shorts Women cykelbyxor

Craft Essence Shorts Women är ett utmärkt val för kvinnliga cyklister som letar efter ett ar korta vadderade cykelbyxor, det är ett par funktionella och miljövänliga korta vadderade cykelbyxor med tidlös design. Dessa cykelbyxor är tillverkade av återvunnen polyamid, vilket gör dem till ett miljövänligt alternativ för cyklister som vill göra sin del för att minska sin klimatpåverkan.

En av de mest imponerande egenskaperna med Craft Essence Shorts Women är dess Lycra® Sport Energy kompressionsmaterial med 4-vägs stretch. Detta material ger bra muskelstöd och effektiv fukttransport för optimal prestationsförmåga. Breda, elastiska benslut med silikonprint håller byxorna på plats, vilket gör att du kan fokusera på din cykeltur utan att oroa dig för att byxorna ska rida upp eller skava.

Craft Essence Shorts Women har också en Infinity C3 Pad Women, som ger en hög grad av komfort under långa cykelturer. Denna vaddering är utformad för att ge stöd på rätt ställen och minska friktionen, vilket gör att du kan cykla bekvämt i timmar.

Förutom dess prestandaegenskaper är Craft Essence Shorts Women också mycket slitstarka och har en reflekterande logo för ökad synlighet i svagt ljus.

En eventuell avvägning med dessa cykelbyxor kan vara dess pris. De är definitivt inte de billigaste cykelbyxorna på marknaden, men deras höga kvalitet och miljövänliga material kan motivera kostnaden för en seriös cyklist som vill ha ett hållbart alternativ.

Fördelar:

 • Återvunnen polyamid bidrar till en mer hållbar produkt.
 • Lycra® Sport Energy kompressionsmaterial ger bra muskelstöd och fukttransport för optimal prestation.
 • Infinity C3 Pad Women ger god komfort.
 • Reflekterande logga ökar synligheten under cykling.

Nackdelar:

 • Vissa användare kan uppleva att byxorna sitter för tight på grund av kompressionsmaterialet.
 • Prislappen kan vara högre än genomsnittet för cykelbyxor.

Produktbetyg:

5.0

 • Passform: 5
 • Material: 5
 • Andningsförmåga: 5
 • Hållbarhet: 5

5. Bästa Långa Cykelbyxor för Herr: POC Thermal Cargo Tights Men

 POC Thermal Cargo Tights Men cykelbyxor

POC Thermal Cargo Tights Men är en varm och isolerad cykelbyxa som är perfekt för herrar. Dessa byxor har flera viktiga egenskaper som är värda att nämna i en produktrecension. För det första är de vind- och vattentäta, vilket innebär att de är utformade för att skydda dig mot de tuffaste väderförhållandena.

Dessa byxor ger också extra täckning på benen, vilket är en stor fördel när du cyklar i kallt väder. Byxorna är också utformade för att andas, vilket minskar risken för överhettning och gör dem mer bekväma att använda under längre cykelturer.

En annan fördel med POC Thermal Cargo Tights är dess cargofickor, som ger extra förvaringsutrymme för till exempel energibars och andra små föremål. Detta är särskilt praktiskt när du är ute på långa cykelturer och behöver ha tillgång till dina tillbehör.

Byxorna har också reflekterande zoner, vilket ökar din synlighet när du cyklar i svagt ljus eller mörker. Detta är en viktig säkerhetsfunktion som hjälper dig att synas bättre på vägen.

Stretchiga hängslen och flatlocksömmar är två andra viktiga egenskaper hos POC Thermal Cargo Tights Men. Stretchiga hängslen hjälper till att hålla byxorna på plats och ger extra stöd, medan flatlocksömmar minskar risken för skav och irritation på huden.

Det finns också några avvägningar att tänka på när det gäller POC Thermal Cargo Tights Men. Dessa byxor är inte justerbara i midjan, vilket kan vara ett problem för vissa användare. Dessutom är de inte utformade för att ge kompression, vilket kan vara en nackdel för vissa cyklister som föredrar den extra stödet.

Fördelar:

 • Vind- och vattentäta för att hålla dig torr och varm i alla väderförhållanden
 • Isolerade för extra värme och komfort under kalla cykelturer
 • Extra täckning och stretchiga hängslen för en säker och bekväm passform
 • Cargofickor för att enkelt förvara små föremål under cyklingen
 • Reflekterande zoner för ökad synlighet och säkerhet i svagt ljus

Nackdelar:

 • Prisvärdigheten kan vara en avvägning, eftersom det finns billigare alternativ på marknaden
 • Vissa cyklister kan uppleva att hängslen inte sitter så bekvämt som de skulle vilja
 • Vissa cyklister kanske inte gillar att byxorna är hellånga, särskilt om de cyklar på varmare dagar.

Produktbetyg:

5.0

 • Passform: 5
 • Material: 5
 • Andningsförmåga: 5
 • Hållbarhet: 5

Cykelbyxor för Dam & Herr – Viktiga egenskaper att beakta

I denna köpguide kommer vi att utforska de viktigaste egenskaperna hos cykelbyxor för både dam och herr, så att du kan hitta de perfekta byxorna för din nästa cykeltur.

Passform

Här är några viktiga faktorer gällande passform att överväga innan du köper cykelbyxor:

 1. Midjeband: Se till att midjebandet sitter bekvämt runt midjan och inte är för tight eller för löst. Ett bra midjeband bör också ha justeringsmöjligheter för en individuell passform.
 2. Benlängd: Benlängden på cykelbyxorna är viktig eftersom den kan påverka hur bekvämt du sitter på sadeln. Byxor som är för långa eller korta kan skapa skav eller rörelser som kan vara obekväma.
 3. Stödjande paneler: Tänk på vilka delar av kroppen som behöver extra stöd under cykling, som exempelvis skinkorna och ljumskarna. Sömmar och paneler som är utformade för att stödja dessa områden kan öka komforten på cykeln.
 4. Kompressionsmaterial: Cykelbyxor som är tillverkade av kompressionsmaterial kan ge fördelar för cyklister så som ökat blodflödet till musklerna samt minskad muskeltrötthet. Men det är också viktigt att se till att kompressionen inte är för tight och skapar obekväma tryckpunkter.
 5. Elasticitet: Stretchiga material i cykelbyxor är viktiga för att ge rörelsefrihet och förhindra att sömmar skaver eller gnager mot huden. Se till att materialet har tillräcklig elasticitet utan att vara för tunt eller genomskinligt.

Hitta rätt passform för dina ändamål

Olika typer av cykling kräver olika typer av cykelbyxor. Nedan hittar du vilken passform som passar till olika typer av cykling:

 1. Landsvägscykling: Cykelbyxor för landsvägscykling bör vara tätt åtsittande och ha en aerodynamisk design för att minska vindmotståndet och öka hastigheten. De bör också ha en längre benlängd för att täcka musklerna i benen och skydda dem mot solen.
 2. Mountainbikecykling: Cykelbyxor för mountainbikecykling bör ha en lösare passform för att ge rörelsefrihet och underlätta rörelser på cykeln. De bör också ha en kortare benlängd för att undvika att fastna på grenar eller hinder.
 3. Triathlon: Cykelbyxor för triathlon bör vara tätt åtsittande för att minska vindmotståndet och öka hastigheten, men också ha tillräcklig elasticitet för att ge rörelsefrihet under cyklingen. De bör också ha en kortare benlängd för att underlätta övergången från cykling till löpning.
 4. Cykelpendling: Cykelbyxor för cykelpendling bör ha en bekväm passform för att ge komfort under längre cykelresor och samtidigt se professionella ut. De bör också ha tillräcklig elasticitet för att ge rörelsefrihet och ha reflekterande detaljer för att öka synligheten på vägen.
 5. Spinning: Cykelbyxor för spinning bör ha en bekväm passform och vara tillverkade av andningsbart material för att hålla kroppen sval under intensiv träning. De bör också ha tillräcklig elasticitet för att ge rörelsefrihet och en vadderad sits för att öka komforten på sadeln.

Material

Här är några viktiga punkter att tänka på gällande material för cykelbyxor:

 1. Cykelbyxor med fukttransport: Material med god fukttransport hjälper till att hålla dig torr och bekväm under cykelturen genom att transportera bort svett från huden och ut till ytan där det kan avdunsta.
 2. Andningsförmåga: Material med god andningsförmåga tillåter luft att flöda genom tyget, vilket hjälper till att reglera kroppstemperaturen och förhindrar överhettning.
 3. Stretchighet: Material med 4-vägs stretch ger en tät och bekväm passform samtidigt som det ger rörelsefrihet och flexibilitet.
 4. Cykelbyxor med hög slitstyrka: Material med hög slitstyrka är viktigt för att cykelbyxorna ska hålla länge och tåla de påfrestningar som uppstår vid cykling.
 5. UV-skydd: Material som skyddar mot UV-strålar är viktigt för att skydda huden mot skadlig solstrålning under långa cykelturer.

Olika material för cykelbyxor

Här är några vanliga materialtyper som används för cykelbyxor och hur de kan påverka cyklingen:

 1. Polyester: Cykelbyxor i polyester är lätta, snabbtorkande och har god fukttransport vilket gör det idealiskt för varmare cykelturer. Polyestermaterial har också god andningsförmåga vilket hjälper till att reglera kroppstemperaturen. Eftersom polyester är ett syntetiskt material kan det dock kännas mindre mjukt mot huden.
 2. Nylon: Cykelbyxor i nylon är slitstarka, lätta och har god andningsförmåga. Nylon kan också ha hög stretchighet, vilket ger en tät och bekväm passform som samtidigt ger rörelsefrihet. En av nackdelarna med nylon är att det kan ha lägre fukttransport jämfört med andra materialtyper.
 3. Elastan: Elastan är en stretchig syntetisk fiber som ofta används tillsammans med andra material för att ge cykelbyxorna hög stretchighet. Det ger en tät passform som ger stöd för musklerna och minskar vibrationer under cykling. Elastan kan dock kännas mindre mjukt mot huden, så det är viktigt att det används tillsammans med andra material för att undvika obekväma tryckpunkter.
 4. Merinoull: Merinoull är ett naturligt material som är mjukt och skönt mot huden. Det har god andningsförmåga och hjälper till att reglera kroppstemperaturen under cykling. Merinoull är också naturligt odörresistent vilket gör att cykelbyxorna kan användas flera gånger utan att behöva tvättas mellan varje användning. Nackdelen med merinoull är att det kan vara mindre slitstarkt jämfört med andra materialtyper och kan också ha högre pris.
 5. Gore-Tex: Gore-Tex är ett vattentätt och andningsbart material som används för cykelkläder som ska användas i regniga förhållanden. Det hjälper till att hålla cyklisten torr samtidigt som det ger god andningsförmåga för att förhindra överhettning. Gore-Tex är dock oftast dyrare än andra materialtyper och kan kännas mindre mjukt mot huden.

Andningsförmåga

 • Bra andningsförmåga hjälper till att hålla kroppen sval under intensiv träning
 • Material som polyester och nylon har god andningsförmåga och är vanligt förekommande i cykelbyxor
 • Andningsförmågan kan förbättras genom användning av meshpaneler eller tekniska tyger som leder bort fukt från kroppen
 • Tänk på vilka förhållanden du kommer att cykla i och välj cykelbyxor med rätt grad av andningsförmåga för att undvika överhettning och obehag.

Cykling är en aktivitet som kräver en viss ansträngning, vilket kan leda till ökad svettning och fuktighet i cykelbyxorna. Därför är det viktigt att cykelbyxorna har god andningsförmåga för att transportera bort fukt och hålla dig torr och bekväm under hela cykelturen.

Bra andningsförmåga är avgörande för cykelbyxor eftersom det hjälper till att reglera kroppstemperaturen och undvika överhettning, vilket kan minska prestationen och öka risken för skador. För att uppnå god andningsförmåga bör du välja material som är konstruerade för att leda bort fukt och lufta ut kroppen.

Exempel på sådana material inkluderar polyester, nylon och tekniska tyger som har speciella fibrer som ökar ventilationen. Dessa material fungerar på molekylär nivå för att leda bort fukt från kroppen och mot ytan där det kan avdunsta, vilket bidrar till att hålla dig torr och bekväm under cykelturen.

Att välja cykelbyxor med god andningsförmåga kan också bidra till att förhindra hudirritation och infektioner. När fuktighet inte transporteras bort från huden kan det skapa en fuktig och varm miljö som främjar bakterietillväxt. Genom att välja cykelbyxor med god andningsförmåga kan du minska risken för hudproblem och behålla en ren och fräsch känsla under cykelturen.

Material med bra andningsförmåga i cykelbyxor

Det finns flera material som är bra för andningsförmåga i cykelbyxor, och de fungerar på olika sätt för att transportera bort fukt och reglera kroppstemperaturen.

 1. Polyester: Detta syntetiska material är lätt och har god andningsförmåga. Det fungerar genom att det drar åt sig fukt från huden och transporterar bort den till ytan av tyget där den kan avdunsta.
 2. Nylon: En annan syntetisk fiber som är vanligt förekommande i cykelbyxor är nylon som är lätt, slitstarkt och har god andningsförmåga. Det fungerar på ett liknande sätt som polyester genom att det drar åt sig fukt från huden och transporterar bort den till ytan av tyget där den kan avdunsta.
 3. Elastan: Även känt som spandex eller Lycra, är detta en elastisk syntetisk fiber som ger cykelbyxorna sin stretchighet och passform. Elastan är också lätt och har god andningsförmåga.
 4. Merinoull: En naturlig fiber som används i vissa cykelbyxor. Merinoull har god andningsförmåga och är temperaturreglerande, vilket innebär att det håller dig varm när det är kallt och svalt när det är varmt. Det fungerar genom att det har en naturlig förmåga att absorbera fukt från huden och transporterar bort den från kroppen. Merinoull har också antibakteriella egenskaper som bidrar till att minska luktbildning.

På molekylär nivå fungerar dessa material genom att de har små hål och utrymmen i fibern som gör att fukt kan passera genom materialet och bort från kroppen. När svetten passerar genom tyget drar det med sig värme från kroppen och sänker temperaturen. Därefter kan luften som passerar genom tyget transportera bort värme och fukt från tyget, vilket hjälper till att reglera kroppstemperaturen och hålla dig sval och torr under cykelturen.

Hållbarhet

Hållbarhet är en viktig faktor att beakta när du väljer cykelbyxor, både ur miljösynpunkt och för att undvika att behöva köpa nya byxor i onödan. Här är några faktorer att tänka på när det gäller hållbarhet för cykelbyxor:

 • Materialkvalitet: Cykelbyxor tillverkade av högkvalitativa material, såsom tekniska tyger och elastiska material, är mer hållbara än byxor av sämre kvalitet. Material som är speciellt konstruerade för sportkläder har bättre andningsförmåga och fukttransport, vilket bidrar till en längre livslängd. För att minska miljöpåverkan bör man leta efter material som är tillverkade av återvunna eller återvinningsbara fibrer.
 • Slitstyrka: Cykelbyxor som utsätts för friktion och slitage från cykelsadeln kan snabbt nöta ut. Förstärkta sömmar och förstärkt material på områden som utsätts för större slitage, såsom grenen och sätesytan, kan öka byxornas hållbarhet.
 • Tillverkningsmetoder: Tillverkningsmetoderna kan också påverka byxornas hållbarhet och miljöpåverkan. Till exempel kan sömmar och detaljer som inte är korrekt fästa eller sydda leda till snabbare slitage och kortare livslängd. För att minska miljöpåverkan bör man leta efter tillverkare som använder sig av miljövänligare tillverkningsmetoder och material.
 • Tvätt och underhåll: Felaktig tvätt och underhåll kan också påverka byxornas hållbarhet och miljöpåverkan. Tvätta byxorna enligt tillverkarens instruktioner för att undvika att skada materialen. Att lufttorka byxorna i stället för att torktumla dem kan också bidra till att minska miljöpåverkan.
 • Återvinning: Slutligen, för att minska miljöpåverkan, bör man leta efter cykelbyxor tillverkade av återvunna material eller som kan återvinnas efter användning. Detta bidrar till att minska mängden avfall som hamnar på soptippen och minskar behovet av att tillverka nya byxor från råmaterial.

Vadderade cykelbyxor

Vadderingen fungerar som ett extra stöd för sittbenen och kan hjälpa till att minska obehag och skav under längre cykelturer. Det finns olika typer av vadderingar, som kan variera i densitet, form och material, så det är viktigt att hitta en som passar din kroppsform och dina cykelbehov.

En vaddering som är för tjock eller felaktigt placerad kan orsaka obehag och skav, så det är viktigt att hitta en vaddering med rätt densitet och form. Generellt sett gäller att ju längre cykeltur desto tjockare vaddering behöver man för att få tillräckligt stöd. Men det är också viktigt att tänka på att en för tjock vaddering kan leda till överhettning och svettning, vilket kan minska komforten under cykelturen.

Material i vadderade cykelbyxor

Några av de vanligaste materialen som används för vaddering i cykelbyxor är skumgummi och gel. Skumgummivaddering är lätt och ger bra stöd, medan gelvadderingar har en större förmåga att anpassa sig till cyklistens kropp. Gelvadderingar kan också ha en större absorptionsförmåga, vilket minskar vibrationer och ojämnheter i underlaget. En del cykelbyxor har även perforerad vaddering för att öka ventilationen och minska svettning.

Så testade vi cykelbyxorna

Vi valde ut ett brett utbud av cykelbyxor från olika tillverkare och med olika prisklasser för att få en så bred bild som möjligt.

För att testa passformen testade vi hur de satt och om de var bekväma under en längre cykeltur. Vi tog också hänsyn till olika kroppsformer och passformer som erbjuds av tillverkarna.

För att bedöma materialkvaliteten tittade vi på materialen som användes i byxorna, samt hur de höll upp under användning. Vi bedömde också hur enkla de var att tvätta och rengöra.

För att bedöma andningsförmågan testade vi byxorna i varierande temperaturer och i olika väderförhållanden. Vi noterade hur väl byxorna ventilerade bort svett och fukt från kroppen och hur snabbt de torkade.

Slutligen bedömde vi hållbarheten genom att testa byxornas slitstyrka och motståndskraft mot nötning. Vi tittade också på hur väl sömmarna höll och om byxorna tappade formen efter upprepad användning och tvätt.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kunde vi utvärdera cykelbyxorna på ett grundligt sätt och ge en heltäckande recension av deras prestanda och kvalitet.

Relaterad läsning: