Tarp Bäst i Test 2024 – Hitta Bästa Tarpen

vindskydd och tarp för camping

När du letar efter bästa tarpen är de två viktigaste faktorerna storleken och materialet. Det förstnämnda är enkelt, ju större utrymme du vill täcka, desto större fotavtryck, medan solo- eller tvåpersonersutflykter troligen kan klara sig med en taro som mindre.

När det gäller tyger delas tarpen i två kategorier: tunga och lätta. En tung tarp är tillverkad av mer slitstarka – och även tyngre – tyger som klarar varierande väderförhållanden. Lätta tarpar lämpar sig bättre för backpackers eftersom de kan packas ner i små säckar men kräver en mer vetenskaplig uppställning för att skydda dig mot dåligt väder.

De 5 Bästa Tarpen – Vindskydd för Vandring och Camping:

Viktiga egenskaper att beakta för bästa tarpen:

 • Material: Välj ett material som är tåligt mot väder och slitaget, såsom polyeten eller nylon.
 • Storlek: Välj en storlek som passar dina behov, tänk på hur mycket utrymme du behöver skydda och hur många personer som ska använda tarpet.
 • Vikt: Om du planerar att ta med tarpet på resa eller camping, se till att det är lätt och enkelt att bära med sig.
 • Vattentäthet: Se till att presenning har en bra vattentäthet så att det kan skydda mot regn och fukt.
 • UV-skydd: Om du planerar att använda presenning utomhus under långa perioder, se till att det har ett bra skydd mot UV-strålning.
 • Användarvänlighet: Se till att tarpet har tillräckligt med öglor och snören för att kunna fästa det ordentligt.

1. Tarp Bäst i Test: Sea To Summit – Escapist 15D

bästa tarpen

Mått: 3×3 meter | Totalvikt: 402 g | Material: Nylon

Den bästa tarpen är helt klart Sea To Summit – Escapist 15D somger dig oändliga uppställningsmöjligheter och flexibilitet när det gäller vilken typ av plats du kan ställa upp den på. Oavsett om du befinner dig i tungt timmer med träd överallt som gör att du kan dra nytta av att binda av presenningen, eller om du befinner dig i öknen utan ett träd på flera mils avstånd, hjälper Escapist dig.

Materialet 15D Ultra-Sil Nano är väldigt tåligt och slitstarkt, och det klarade av alla väder under våra tester. Vikten på bara 402 gram gjorde det enkelt att bära med sig det tar inte mycket plats i min ryggsäck. Väderskyddet är också imponerande, det håller regn och fukt utan problem så du kan använda det under regn utan problem.

Det vi gillade mest med tarpen var användarvänligheten. Det har tillräckligt med öglor och snören för att kunna fästa det på många olika sätt och det var enkelt att sätta upp och ta ner.

Sea To Summit – Escapist 15D är ett utmärkt val för dig som söker ett tåligt, lättviktigt och väderskyddande tarp med enkel användning. Vi rekommenderar det varmt för alla som planerar en campingresa eller liknande.

Anledningar att köpa:

 • Många uppställningsmöjligheter
 • Lätt
 • Slitstark

5.0

 • Material: 5
 • Vikt: 5
 • Väderskydd: 5
 • Användarvänlighet: 5

2. Populäraste Tarpen: Hilleberg – Tarp 20 XP

Mått: 4.4 x 4.4 m | Totalvikt: 1900 g | Material: Nylon med beläggning i silikon

Hilleberg – Tarp 20 XP är ett populärt val bland friluftsentusiaster med dess slitstarka material i Kerlon 1200 som är mycket högkvalitativt och lättviktigt, framtaget för svåra förhållanden. Tack vare detta kan Hilleberg – Tarp 20 XP hålla emot hård vind och hårda regn. Vikten på bara 1900 gram är lite tyngre än Sea To Summit – Escapist 15D men det är fortfarande lätt att bära med mig på resan och det är också lätt att packa ner det i din ryggsäck.

Användarvänligheten är också bra, det har tillräckligt med öglor och snören för att kunna fästa det på många olika sätt och det var enkelt att sätta upp och ta ner.

Tarpen är speciellt utformat för att klara av extrema väderförhållanden och det kan hålla emot hård vind och hårda regn. Det är tätt och vattentätt, vilket gör det idealiskt för skydd mot regn och fukt. Dessutom har den en hög UV-beständighet. Det ger extra skydd mot solens strålar och det är ett bra val för de som planerar att använda tarpet utomhus under långa perioder.

Hilleberg – Tarp 20 XP är ett utmärkt val för den som söker ett tåligt, väderskyddat och UV-beständigt tarp med enkel användning.

Anledningar att köpa:

 • Bra väderskydd och UV-beständighet
 • Tålig
 • Enkel att använda och packa ner

5.0

 • Material: 5
 • Vikt: 5
 • Väderskydd: 5
 • Användarvänlighet: 5

3. Bästa Lätta Tarp: Urberg – Ultra Tarp

vindskydd blå

Mått: 300 x 295 cm | Totalvikt: 535 g | Material: Nylon | Beläggning: Siliknon

Ultra Tarp är ett lätt och slitstarkt vindskydd i Nylon som endast väger 535 gram. Vindskyddet har en silikonbeläggning på båda sidorna och är utrustad med hela åtta fästpunkter där du håller den ostoppbar mot alla väder när du slår läger på ett berg. Tältet har ne nya på 300 x 295 cm.

4. Bästa Prisvärda Tarp: Bergans – Tarp Large

vindskydd stort

Mått: 440 x 440 cm | Totalvikt: 1600 g | Yttertältsväv: Polyester

Tarp Large är ett prisvärt vindskydd från Bergans vilket är ett norskt företag som tillverkat friluftsprodukter och kläder sedan 1908. Den ger ett bra skydd från väder och vind samt bidrar med flexibilitet så att du enkelt kan röra dig fritt och tar inte upp för mycket plats i din packning.

5. Bästa Budget Tarp: Urberg – Premium Tarp

grönt vindskydd tarp

Mått: 360 x 360 cm | Vikt: 1200 g | Yttertältsväv: Polyester

Premium Tarp från Uberg är utrustad med hela 10 fästpunkter tillsammans med de medföljande linorna som gör att du kan sätta upp den på många olika sätt. Den är stor med en yta på 360 x 360 cm och väger endast 1200 gram. Linorna har reflexdetaljer vilket gör att du syns i mörkret och det ingår en packpåse som gör att du enkelt kan packa ner den.

En mångsidig och framförallt billig tarp för dig som vill ha något snabbt och enkelt!

Köpguide – Att tänka på när du köper tarp

Det finns tre huvudtyper av tarpar: platta, formade och tarptält. Platta tarpar, som är fyrkantiga eller rektangulära, är det enklaste alternativet. Formade varianter är flersidiga (t.ex. heptagonala eller hexagonala) eller har böjda kanter, och formen är särskilt utformad av tillverkarna för att möjliggöra en smart och exakt uppställning. Tarptält suddar ut gränsen mellan tarp och tält och kan sättas upp på olika sätt och har ofta avancerade funktioner som dragkedjor eller dörrar.

Material

Den bästa tarpen är den som är vattentät och hållbar. Både nylon och polyester är av naturliga skäl vattenavvisande, men företagen kan också lägga till en vattentät behandling. Andra material att leta efter är Silnylon (syntetisk nylon täckt med silikon), Silpoly (polyester förstärkt med silikon) och Cuben Fiber. Av de tre är Cuben Fiber det överlägset dyraste, men också det lättaste och mest vattentäta. Den är förståeligt nog fantastisk, men om du vill ha en bättre balans mellan pris och vikt ska du välja presenningar av Silnylon eller Silpoly.

Polytarp – det här är kanske den presenning som köps mest frekvent. Polyetylen (poly) tarp är tillverkad av kraftig plast och har så många användningsområden. Den är utmärkt för camping, husbyggnation och ombyggnad (t.ex. tillfällig taktäckning) eller som tillfälligt skydd eller skydd. Dess största egenskap är att den är lätt och absorberar nästan 0 % vatten, vilket gör den perfekt för många utomhustillämpningar.

Tarp i canvas – tillverkad av mycket slitstarkt, vanligt vävt tyg (bomull eller hampa), tenderar presenningar av canvas att vara dyrare än polypresenningar, men håller längre och klarar av mer slitage och är perfekt för tuffare tillämpningar, t.ex. långvariga bygg- eller målningsprojekt och som tak- eller ladugårdstäckning. Canvas är också flamskyddad.

Vinyltarp – vinyltarp är tillverkad av etylenmolekyl och är starkare än polytarp, men dyrare. De används ofta för att täcka lastbilar, husbilar och släpvagnar, utrustning, möbler med mera. Vinyltarpen utgör också en bra långsiktig taktäckning.

PVC-planen – den här typen av presenning är mycket hållbar och flexibel och är ett idealiskt val för industriella ändamål, t.ex. svetsgardiner och golvbeläggningar.

Storlek

Generellt sett vill du ha en stor tarp som kan ge dig tillräcklig täckning, oavsett om du använder den för att bygga ett tält eller för att täcka campingplatsen. Som tur är finns dem i olika storlekar. Vissa tillverkare anpassar till och med storleken efter kundens behov.

Det är egentligen en fråga om vad som ska täckas och personliga preferenser. En ensam hängmatta kan klara sig med en storlek på 1.8 x 2.5 m, medan en grupp behöver något större. Men kom ihåg att ju större presenningen är, desto tyngre blir den.

Pris

Intressant nog är de lättaste presenningarna vanligtvis de dyraste. De är avsedda att användas av ultralätta vandrare som tillbringar långa sträckor i vildmarken och inte kan besväras av blöta tillhörigheter. De som inte hör till det lägret kan förmodligen välja något lite tyngre och billigare.

Färg

När du ska köpa tarp handlar färg inte bara om produktens utseende och design. Den talar också om tarpens kvalitet, typ och styrka. De finns i ett stort antal olika färger.

Bland de vanligaste finns silverfärgad kraftig tarpar som verkligen är effektiv när det gäller att blockera solljus, och en vit variant som ger viss skugga men samtidigt låter naturligt ljus komma igenom.

De blå, gröna och bruna tarparna används normalt inom allmän konstruktion eller landskapsunderhåll, medan de röda, gula och orangea som används i tillämpningar där det krävs hög synlighet.

Vare sig du är husägare, en frekvent resenär, och campare eller en entreprenör kommer du troligen att behöva ett vindskydd av god kvalitet vid något tillfälle. Att välja den bästa tarpen för ditt projekt är därför mycket viktigt för att säkerställa maximal produktion. Att bestämma önskade användningsområden, storlek och specifika egenskaper är nyckeln till att köpa den bästa presenningen på marknaden.

4 Sätt att montera en tarp på

Innan du kastar presenningen i ryggsäcken och börjar marschera uppför närmaste backe är det viktigt att göra en del inledande planering och förberedelser. Det vore dumt att vänta med att sätta upp en tarp för första gången tills du faktiskt befinner dig på ett berg eller på en långväga vandring.

Testa i stället din tarp i till exempel trädgården och finjustera din uppställning så att den blir så lärd, stark och stabil som möjligt. Du lär dig framför allt exakt hur många pinnar och linor du behöver för att få en effektiv uppställning (detta kan kräva ändringar i en färdig produkt), liksom vilken typ och höjd av vandringsstavar du behöver.

Kom ihåg att Z-formade stavar – av den typ som kan fällas ihop i tre delar – i allmänhet är oanvändbara för tarpar, så du är bättre betjänt av teleskopiska stavar i stället.

När du väl har finslipat ditt tillvägagångssätt kan du bege dig ut i bergen och omsätta det du lärt dig i praktiken. Innan du sätter upp din tältplats bör du komma ihåg att välja den med omsorg.

Välj en plats som är så plan, torr och skyddad som möjligt och ställ upp så att din ingång är vänd bort från den rådande vinden. Nästa beslut är helt enkelt – vilken inriktning på tarpen ska jag välja? Det kan ibland vara svårt att bestämma sig – det finns trots allt ett nästan oändligt antal metoder – men här är fyra av de bästa alternativen

A-frame – Med stavar

Den här enkla uppställningstekniken innebär att man sätter fast båda sidorna och använder vandringspinnar och linor för att höja de andra två ändarna till ett tak. På så sätt skapas ett A-skapat skydd med branta väggar och dubbla öppningar.

Om du vill ha en mer luftig uppställning kan du använda linor i stället för pinnar i de fyra hörnen för att skapa en “flytande” A-stomme, eller för bättre väderskydd kan du slänga bort en stolpe och sätta ner tarpens baksida för att skapa en “sluten” A-stomme med en enda inringning.

Brukar du vandra utan stavar? Alla dessa typer av uppställningar av A-Frame-tältdukar kan också göras med hjälp av linor eller linor.

Lean-To

Lean-To eller Låghuset är en minimalistisk konstruktion med en öppen form. I sin enklaste form är det en vinklad rektangel med baksidan av presenningen fastgjord och framsidan upphöjd med hjälp av vandringsstavar. En mer avancerad version är dubbelsidig, med en bakre vägg och en lucka som skapas med hjälp av stolpar och spända linor, som på bilden ovan.

Men det kanske bästa alternativet är C Fly Wedge, som liknar den grundläggande lean-to (med en lucka med läpp), men med ett extra utpluggat veck i botten som bildar ett markduk.

Side-V

Detta enkla skydd är format som ett V på sidan, med en provisorisk markduk och ett lutande tak/vägg. Taket blockerar den förhärskande vinden, men både sidorna och framsidan är öppna för elementen.

Det är enkelt att sätta upp sido-v:et: sätt ut en rektangulär markduk och använd två stolpar och tillhörande linor för att skapa det vinklade taket. En vanlig variant är att bara använda en stolpe centralt och fästa sidorna, vilket ger en tältliknande konstruktion med markduk och en enda öppning.

Tipi

Den här knepigare uppställningen använder en stolpe och en spännlina centralt för att skapa ett wigwam-format skydd med bra takhöjd och en triangulär öppning. Alla andra punkter är fastspända. Fäst stången i mitten av presenningen, om möjligt, för en omslutande stil, eller fäst den vid presenningens kant för en luftigare struktur.

Vanliga frågor om tarpar

Vad är en tarp?

I huvudsak är det ett vattentätt material med ett enda skinn som används för att skapa ett skräddarsytt skydd. Det kan konfigureras i många olika former och utformningar med hjälp av pinnar, linor, stänger och valfria markdukar eller insektsnät. Denna mångsidighet gör det möjligt att anpassa sig till vädret: ställ upp högt för att få utrymme, ventilation och en fantastisk utsikt under goda förhållanden, ställ upp lågt för att få stabilitet och skydd under stormar.

Att välja en tarp framför ett tält innebär därför inte nödvändigtvis att du utsätts för mer vind och regn. Med lite övning lär du dig snabbt att sätta upp din tarp på ett sätt som skyddar dig i bergen, oavsett om det regnar eller inte.

Vilken tarp ska jag köpa?

Det beror på vad du ska använda tarpet till och vad du prioriterar. Det finns många olika tarps på marknaden, med olika storlekar, material, färger och funktioner. För att hitta det tarp som passar dig bäst bör du först tänka på vad du ska använda tarpet till, till exempel om du ska ha det som regnskydd, solskydd eller vindskydd. Därefter bör du tänka på storleken, så att tarpet täcker det område som du behöver. Sedan bör du tänka på materialet, så att tarpet är lämpligt för dina behov och förutsättningar. Och till sist bör du titta på olika funktioner och tillbehör, så att du kan välja det tarp som har den utrustning som du behöver för dina aktiviteter.

Hur stor tarp ska man ha för en hammock?

För att kunna göra sitt jobb och skydda dig måste skyddet sträcka sig över hängmattan i båda ändarna. Du kan köpa specialiserade tarpar eller så räcker det med en fyrkantig eller rektangulär variant för mer avslappnad camping i vackert väder.

Vindskyddet måste sträcka sig ungefär en meter över hängmattans båda ändar. Kom ihåg att en tarp som hänger över ett rep mellan två träd kommer att halta och du kommer inte att kunna sätta en stolpe under den.

Hängmattor varierar mycket i längd. Se till att du mäter din hängmatta innan du köper din tarp!

Ska min tarp vara större än mitt tält?

Ja – med ungefär en meter på båda sidor så att den täcker hela tältet och du har extra utrymme för att göra en A-form så att regnet kan rinna bort från tältet.

Vilken typ av presenning ska jag använda under mitt tält?

En tjock, vattentät tarp som är ungefär 5 cm kortare på varje sida än tältet. Tanken med ett tältfotspår är att det ska skydda tältgolvet från revor och tårar om marken inte är helt plan. Det minskar slitaget på ditt tältgolv och ökar tältets livslängd.

Den andra användningen är att hindra vatten från att tränga in genom tältgolvet. Om ditt tält är äldre kan det vara tunnare eller vattentätningen kan vara sliten. den hindrar vattnet från att sippra in genom botten, särskilt om det regnar.

En tarp är en användbar och praktisk del av campingtältets utrustning och en som du förmodligen inte bör vara utan. Från skydd till marktäckning till nödfyr till att hålla din ved torr har presenningar sin plats på varje campingchecklista. Ta en i den storlek du behöver och ge dig ut och börja tjäras på din nästa resa iväg!

Hur använder man en tarp?

Det finns många olika sätt att använda ett tarp, beroende på vad du ska använda det till och hur du vill använda det. Här är några allmänna råd för att använda ett tarp:

 1. Börja med att välja ett lämpligt ställe att använda tarpet på, till exempel under ett träd, vid sidan av en bäck eller på en öppen plats. Se till att tarpet inte hamnar i vägen för andra människor eller djur, och att det inte blir skadat av väder eller andra faktorer.
 2. Placera tarpet på marken eller på en annan yta, så att det täcker det område som du vill skydda. Använd gärna några stenar eller kvistar för att hålla tarpet på plats, så att det inte blåser bort eller rör sig.
 3. Använd eventuella öglor eller rep som finns på tarpet för att fästa det på träd, stolpar eller andra föremål. Detta kan hjälpa till att skapa ett tält eller ett regnskydd, eller att fästa tarpet på en vägg eller en annan yta.
 4. Använd eventuella tillbehör som följer med tarpet, såsom stänger, krokar eller liner, för att skapa ett mer stabilt och säkert skydd. Dessa tillbehör kan hjälpa till att förbättra tarpets funktioner och göra det lättare att använda.
 5. Var försiktig när du använder tarpet, så att du inte skadar det eller dig själv. Följ alltid bruksanvisningen för tarpet för att få mer specifika instruktioner och tips.

Relaterade länkar för vandring & camping:

Länktips: