Skaljacka Herr Bäst i Test 2024: Skaljacka för Skidor & Vandring

man med skaljacka och keps

De 5 bästa skaljackorna för herr:

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Viktiga egenskaper att beakta:

Några viktiga egenskaper att beakta i jakten på bästa skaljackan för herrar är följande: 

 • Passform
 • Material
 • Andningsförmåga
 • Extra funktioner

Passform

Passform är viktigt för skaljacka herr eftersom det säkerställer att jackan sitter bra och ger rörelsefrihet, vilket är viktigt för aktiviteter utomhus.

Material

Materialet som används i skaljackan är viktigt eftersom det påverkar jackans prestanda, hållbarhet och vattentäthet.

Andningsförmåga

Andningsförmåga är viktigt eftersom det säkerställer att kroppsfukt kan ventileras ut och hålla användaren torr och bekväm.

Extra funktioner

Extra funktioner som ventilationsdragkedjor, fickor och justerbar huva ökar jackans användbarhet och gör den mer anpassningsbar för olika väderförhållanden och aktiviteter.

1. Skaljacka Herr Bäst i Test: Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket

skaljacka Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket

Den skaljacka för herr som är bäst i test är helt klart Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket. Det är en pålitlig jacka för alla väderförhållanden, särskilt lämplig för skidåkning och vandring. Den är tillverkad av robust tvålagers GORE-TEX-material och PFCEC-fri DWR-behandling för extra skydd. Jackan är helt justerbar för en perfekt passform och följer med i dina rörelser, med meshfoder för att förbättra andningen och hantera fukt.

Den har säkra fickor med blixtlås för att hålla dina värdesaker på plats, samt två handfickor och en bröstficka med blixtlås. En innerficka i brösthöjd med blixtlås och en ficka för liftpass på ärmen ger ytterligare förvaringsmöjligheter. Förböjda ärmar med justerbara ärmslut med kardborrestängning och enhandsjusterad fåll som är längre baktill gör jackan än mer användbar.

Anledningar att köpa:

 • Bra andningsförmåga
 • Funktionell
 • Prisvärd

Produktbetyg:

5.0

 • Passform: 5
 • Material: 5
 • Andningsförmåga: 5
 • Extra funktioner: 5

2. Bästa prisvärda skaljacka: Urberg Bergsøya 3L Jacket Men

skaljacka herr Urberg Bergsøya 3L Jacket Men

Urbergs Bergsøya 3L Jacket är en prisvärd, kvalitativ och teknisk skaljacka för herrar, speciellt lämplig för vandring och andra friluftsaktiviteter där väderskydd är viktigt. Den är tillverkad av ett 3-lagerstyg med tejpade sömmar för en helt vind- och vattentät konstruktion. Jackan har en boxig passform för att du ska kunna använda den året runt med ett mellanlager undertill.

Dragkedjor under ärmarna gör det möjligt att öppna upp för ventilation, och huvan är justerbar i två riktningar för att skydda mot kyliga vindar och regn. Praktiska fickor i sidorna, på bröstet och en innerficka för mobiltelefon finns också. Stretchigt material och formade ärmar ger god rörelsefrihet oavsett vilken aktivitet du utför.

Anledningar att köpa:

 • Prisvärd
 • Snygg Design

Produktbetyg:

5.0

 • Passform: 5
 • Material: 5
 • Andningsförmåga: 5
 • Extra funktioner: 5

3. Bästa vattentäta skaljacka för herr: Patagonia Men’s Torrentshell 3L Jacket

skaljacka herr Patagonia Men's Torrentshell 3L Jacket

Patagonias Men’s Torrentshell 3L Jacket är en skaljacka för herrar som är speciellt framtagen för att ge exceptionell prestanda, hög andningsförmåga och komfort under långa dagar utomhus. Jackan är sydd med Fair Trade Certified teknologi och är tillverkad av 3-lagers vattentät och andningsbar H2No Performance-standardskal som ger högsta nivåer av komfort, prestanda och långsiktig vattentät hållbarhet. Den har en tvåvägsjusterbar huva med laminerat visir som kan rullas ihop och stuvas med en förenklad snörhak-design.

Dragkedjan är utrustad med yttre och inre stormflikar och hakskydd för extra skydd. Två fickor med dragkedja med handvarmer och dragkedja med avluftning, allt med svetsade yttre stormklaffar och DWR (slitstark vattenavvisande) -behandlade dragkedjor, så att dina värdesaker alltid hålls torra och nära till hands. Denna jacka är också utrustad med en dragkedja med avluftning som gör det möjligt att justera ventilationen efter väder och aktivitet. Med en formad passform och stretchigt material så ger jackan god rörelsefrihet och en optimal passform. Den är perfekt för alla väder och aktiviteter, och är en pålitlig och hållbar jacka för alla dina utomhusäventyr.

Anledningar att köpa:

 • Hög vattentäthet
 • Bra andningsförmåga
 • Bekväm passform

Produktbetyg:

5.0

 • Passform: 5
 • Material: 5
 • Andningsförmåga: 5
 • Extra funktioner: 5

4. Bästa skaljacka för Vandring: Fjällräven Men’s Keb Eco-Shell Jacket

skaljacka herr Fjällräven Men's Keb Eco-Shell Jacket

Den bästa skaljacka för vandring är Men’s Eco-Shell Jacket från Fjällräven som är en herrjacka med hög prestanda som är utvecklad med hållbarhet i åtanke. Jackan är gjord av stretchig Eco-Shell-material som är tåligt samtidigt som det ger maximal rörlighet. Materialet är också utformad för att minimera miljöpåverkan.

Denna jacka är utrustad med en fluorkarbonfri impregnering och är tillverkad av återvunnet och vanligt polyester för att förbereda plagget för framtida återvinning. Alla utsläpp från produktion och transport är klimatkompenserade. Det materialet ger också en god ventilering av kroppsfukten som bildas när man rör sig aktivt.

Anledningar att köpa:

 • Bra för vandring
 • Hög andningsförmåga
 • Hållbart material

Produktbetyg:

5.0

 • Passform: 5
 • Material: 5
 • Andningsförmåga: 5
 • Extra funktioner: 5

5. Bästa skaljacka alpint: Norrøna Men’s Trollveggen Gore-Tex Pro Light Jacket

skaljacka herr Norrøna Men's Trollveggen Gore-Tex Pro Light Jacket

Bästa skaljacka för skidor är Trollveggen Gore-Tex Pro Light från Norrøna som är en lätt och tålig 3-lagers skaljacka som är utformad för krävande alpin klättring, men även passar perfekt för aktiviteter som vandring och turskidåkning.

Den är tillverkad av tre lager av det högpresterande materialet Gore-Tex® Pro som ger hög andningförmåga och är gjord av 100% återvunnen nylon för att säkerställa hållbart och tillförlitligt väderskydd samt optimerad ventilation. Förstärkningar av tre lager Gore-Tex® Pro-material med en yta av 100% återvunnen nylon säkerställer maximal skydd på överdelen av huvan, axlarna och armbågspanelen.

Jackan har en stormhuva med enkel justering som passar över hjälmen när du klättrar eller åker ksidor, asymmetriska manschetter med kardborrjustering och tvåvägsventilation under armarna. Den har även en teknisk passform med Y-skärning och förböjda armar för bästa rörelsefrihet vid klättring och en förlängd nederkant bak för extra skydd.

Anledningar att köpa:

 • Bra för krävande aktiviteter
 • Funktionell
 • Hög rörelsefrihet

Produktbetyg:

5.0

 • Passform: 5
 • Material: 5
 • Andningsförmåga: 5
 • Extra funktioner: 5

Köpguide – Skaljacka herr

Passform

Skaljackans passform påverkar komforten och funktionen, den ska sitta bekvämt, ha hög rörelseförmåga samt håla kroppen varm och torr.

 • En för trång skaljacka: Begränsar rörelsefrihet och gör det svårt att bära flera lager.
 • En för lös skaljackajacka: Släpper in kall luft och fukt samt gör det svårt att hålla värmen

Passform är viktigt när man köper skaljacka för herr eftersom det påverkar både komforten och funktionen hos jackan. En jacka som sitter för trångt kan begränsa rörelsefriheten och göra det svårt att bära flera lager under jackan. En jacka som sitter för löst kan släppa in kall luft och fukt, och göra det svårt att hålla värmen. En jacka som har rätt passform kommer att sitta bekvämt och tillåta fri rörelse, samtidigt som den håller kroppen varm och torr.

Det är också viktigt att kontrollera om det finns tillräckligt med justeringsmöjligheter, såsom justerbara ärmar och midja, för att anpassa jackan efter ens kropp.

Så vet du om skaljackan har bra passform

 1. Prova på jackan: Det är viktigt att prova på jackan och se till att den sitter bekvämt och tillåter fri rörelse. Rör dig omkring och räta ut armarna för att se om det finns några begränsningar eller obekväma tryckpunkter.
 2. Kolla sittmåtten: Var särskilt uppmärksam på ärmarnas längd, bröstet och midjan. Dessa mått bör vara tillräckligt rymliga för att tillåta flera lager under jackan utan att bli för lösa.
 3. Justeringsmöjligheter: Se till att jackan har justeringsmöjligheter såsom justerbara ärmar och midja för att anpassa den efter din kropp.
 4. Längden: Se till att jackans längd är lämplig för dig och inte för kort eller för lång.
 5. Tänk på din användning: Tänk på vad du ska använda jackan till och välj en som passar detta syfte. En skaljacka för alpin skidåkning kommer troligen ha annorlunda passform jämfört med en skaljacka för vandring och hikning.

Material

Material är viktigt när man köper skaljacka för herrar eftersom det på samma sätt som passformen påverkar komforten och funktionen hos jackan. Det är viktigt att komma ihåg att olika material har olika egenskaper och det är viktigt att välja ett material som passar din användning och dina behov. Det kan också vara bra att kombinera olika material för att få bästa möjliga prestanda och komfort.

En skaljacka för herr bör ha följande egenskaper

 1. Andningsförmåga: Välj ett material som är andningsförmåga, detta hjälper dig att hålla dig torr och bekväm under aktiviteten. Om du väljer ett material som inte är andningsförmåga kan du känna dig klibbig och obekväm eftersom fukt inte kan transporteras bort från kroppen.
 2. Vattentäthet: Välj ett material som är vattentäthet, detta hjälper dig att hålla dig torr under regn eller snöfall. Vattentäthet är en avgörande faktor för att hålla dig torr och skydda dig från kyla.
 3. Värmeisolering: Välj ett material som är värmeisolering, detta hjälper dig att hålla dig varm under kalla förhållanden. Material som är värmeisolering hjälper till att hålla värmen kvar inuti jackan och förhindrar att värmen släpper ut.
 4. Slitstyrka: Välj ett material som är slitstarkt, detta hjälper dig att få en lång livslängd på din jacka. Ett slitstarkt material kommer att hålla i många år och klara av hård användning.
 5. Flexibilitet: Välj ett material som är flexibelt, detta hjälper dig att ha fri rörelse. Ett flexibelt material kommer inte att hindra dig från att röra dig eller utföra aktiviteter.

Skaljackans olika material

 1. Gore-Tex: Material som Gore-Tex, eVent och Pertex är alla kända för att vara andningsförmåga och hålla dig torr under regn eller snöfall.
 2. Dun: Material som dun, primaloft och thinsulate är alla kända för att vara bra för att hålla dig varm under kalla förhållanden.
 3. Nylon & Polyester: Material som nylon och polyester är kända för att vara slitstarka och hålla i många år.
 4. Spandex & Elastan: Material som spandex och elastan är kända för att vara flexibla och tillåta fri rörelse.

Andningsförmåga

Andningsförmåga är viktigt när man köper en skaljacka för herr eftersom det hjälper till att reglera kroppstemperaturen och hålla dig bekväm under aktivitet. När du är aktiv, producerar kroppen värme och fukt som måste avledas för att undvika att bli överhettad och kladdig. Andningsförmåga hjälper till att avleda denna fukt från kroppen och hålla dig torr.

Fördelar med andningsförmåga

 • Andningsförmåga hjälper till att reglera kroppstemperaturen och hålla dig bekväm under aktivitet.
 • Andningsförmåga avleder fukt från kroppen och håller dig torr.
 • Material med bra andningsförmåga är tillverkat med mikroporer som är för små för att vatten och vind ska kunna tränga igenom, men tillräckligt stora för att låta fukt och värme undslippa.
 • Andningsförmåga är viktigt för att förhindra obekväma svettningar och kalla omständigheter under vinteraktiviteter.
 • Andningsförmåga kan också hjälpa till att förhindra uttorkning och hålla dig frisk.

Materialet påverkar andningsförmågan

Vilka material du bör leta efter beror på vad du prioriterar, men några vanliga material som ger bra andningsförmåga är Gore-Tex, eVent, Polartec NeoShell, Pertex Shield +. Dessa material är vanligtvis vattentäta, vindtäta och andas väl, samtidigt som de håller dig torr och bekväm.

Så identifierar du andningsförmågan hos en skaljacka

 1. Läs produktbeskrivningen: Många tillverkare ger information om andningsförmåga i produktbeskrivningen. Det kan vara i form av en siffra eller en skala som anger hur bra andningsförmågan är.
 2. Titta efter tekniska detaljer: Många skaljackor är tillverkade med speciella tekniker och material som ökar andningsförmågan. Titta efter detaljer som ventilationsdragkedjor, meshpaneler och andra funktioner som ökar luftcirkulationen.

Extra funktioner

Extra funktioner är viktiga när man köper en skaljacka för herr eftersom de kan förbättra prestanda och användarvänlighet. Här är några exempel på viktiga extra funktioner att tänka på:

 1. Ventilationsdragkedjor: Dessa dragkedjor kan öppnas för att öka luftcirkulationen och hjälpa till att reglera kroppstemperaturen. De är särskilt användbara under fysisk aktivitet eller i varma klimat.
 2. Förstärkta sömmar: Förstärkta sömmar hjälper till att förhindra vattenläckage och förlänger jackans livslängd.
 3. Reglerbara huvar och manschetter: Dessa funktioner gör det möjligt att anpassa passformen och skydda mot vind och väder.
 4. Förvaringsmöjligheter: Extra fickor och förvaringsmöjligheter gör det enklare att ta med sig viktiga föremål och hålla dem tillgängliga, såsom mobiltelefon, kort, nycklar och annat.
 5. Reflekterande detaljer: Reflekterande detaljer gör det lättare att synas i mörka och svaga ljusförhållanden och kan hjälpa till att öka säkerheten.
 6. Anpassade dragkedjor: Anpassade dragkedjor förbättrar användarvänligheten och gör det enklare att använda jackan, exempelvis enkelångdragkedjor eller enkelhandtag
 7. Kompatibilitet med andra plagg: Vissa jackor kan ha speciella funktioner som gör att de kan fästas med andra plagg, som byxor eller overaller, för att skapa en helhetlig och tät passform.

testade vi skaljackorna

Alla tester utfördes för att ge en övergripande bild av jackornas prestanda utifrån följande egenskaper:

Passform

Jackorna provades på i olika aktiviteter för att undersöka hur passformen var i olika storlekar och om det fanns några begränsningar i rörelsefrihet.

Material

Skaljackorna undersöktes för att se hur tåliga och slitstarka de var genom att utsättas för olika typer av väder och vatten. Materialet testades också för att se hur bra det höll värmen och hur lätt det var att tvätta och underhålla.

Andningsförmåga

Jackorna utsattes för olika fysiska aktiviteter för att se hur bra de kunde hålla kroppstemperaturen under kontroll. ndningsförmågan testades också genom att mäta luftflödet genom jackan.

Extra funktioner

Jackornas extra funktioner, såsom ventilationsdragkedjor, förstärkta sömmar och förvaringsmöjligheter, testades för att se hur lätt de var att använda och hur effektiva de var. Reflekterande detaljer och anpassade dragkedjor testades för att se hur bra de gjorde jackan synlig i mörka förhållanden och hur lätt de var att använda.

Relaterad läsning