Vandringsryggsäck Bäst i Test 2023 – Hitta Bästa Vandringsryggsäcken

Att välja rätt vandringsryggsäck är avgörande för en bekväm och säker vandring. En högkvalitativ vandringsryggsäck gör det möjligt för dig att bära all utrustning på ett smidigt sätt. Vi förstår vikten av att hitta den bästa vandringsryggsäcken och har därför gjort det åt dig.

Vi har granskat och jämfört olika vandringsryggsäckar baserat på deras storlek, fjädring och komfort, vikt, funktioner och användarvänlighet samt justerbarhet. Vi presenterar här vår topplista av de bästa vandringsryggsäckarna som finns på marknaden. Läs vidare för att ta reda på vilken som är den bästa vandringsryggsäcken för dig!

Vandringsryggsäck Bäst i Test

Vi på Outdoorportalen har utsett Osprey Atmos 65 AG till den vandringsryggsäcken som är bäst i test. Med sin innovativa anti-gravitationsupphängning, bekväma passform och genomtänkta fickor är det inte svårt att se varför den har en kultliknande följarskara. Dess prestanda i olika terräng och klimatförhållanden är imponerande och den är lätt att bära även på långa vandringar. Vi kan starkt rekommendera denna ryggsäck för alla som söker en pålitlig och bekväm följeslagare under sina utomhusäventyr.

De 5 Bästa Vandringsryggsäckarna 2023:

Slutbetyg

Bästa  med 65 Liter

Bästa för Backpacking

Bästa Premium

Bästa Prisvärda

Populärt val

Stjärnor

Betyg

5 / 5

5 / 5

5 / 5

5 / 5

5 / 5

Pris

Recension

Viktigt att tänka på innan du köper vandringsryggsäck

Volym

Volymen på din vandringsryggsäck är avgörande för hur mycket utrustning du kan ta med dig på din vandring. Beroende på hur länge du planerar att vara ute i naturen och under vilka förhållanden, behöver du välja en vandringsryggsäck med tillräcklig volym för att du ska kunna ta med dig allt du behöver. Tänk på att om du behöver packa med dig ett vandringstält, liggunderlag, tarp eller annan utrustning, så behöver du en större modell.

Fjädring & Komfort

Fjädringssystemet i din vandringsryggsäck hjälper till att minska belastningen på ryggen och axlarna och kan fördela vikten jämnt över hela ryggen, vilket minskar trötthet och obehag under längre vandringar. Komforten är också avgörande för att undvika skador och irritation. En vandringsryggsäck som passar rätt och ger stöd och balans gör att du kan fokusera på vandringen.

Vikt

Vikten på din vandringsryggsäck är också viktig för en bekväm och lätt vandring. En lätt ryggsäck ger mindre stress på kroppen och gör att du kan gå längre utan att bli trött. Det är dock viktigt att välja en ryggsäck som är robust nog för att hålla alla dina saker säkra.

Funktioner & Användarvänlighet

Funktioner som justerbara axelremmar, fack för att förvara olika föremål och vattentäta material är viktiga för att ryggsäcken ska vara praktisk och användbar. En användarvänlig vandringsryggsäck hjälper till att säkerställa att du kan använda ryggsäcken effektivt och lätt.

Justerbarhet

Justerbara bärremmar och höjdjusteringar hjälper till att ge den bästa stödet och komforten för en lång vandring. Justerbarhet är också viktigt för att säkerställa att ryggsäcken är så lätt som möjligt, vilket gör det lättare att hantera under långa vandringar. Det är också viktigt att tänka på hur lätt det är att justera ryggsäcken under vandringen. En vandringsryggsäck med enkla justeringsmöjligheter gör det lättare att anpassa ryggsäcken efter behov och kroppens behov under vandringen.

Att tänka på dessa faktorer innan man köper en vandringsryggsäck kan hjälpa till att välja en ryggsäck som är både bekväm och praktisk under långa vandringar i naturen. Genom att välja en ryggsäck som passar ens behov och kroppsform, kan man minska risken för skador och obehag och istället fokusera på att njuta av vandringen.

1. Bästa Vandringsryggsäcken 65 Liter: Osprey Atmos 65 AG

Ryggsäck bäst i test 65 liter svart med gröna detaljer

Vikt: 2190 gram | Volym: 65 liter | Toppöppning: Avtagbart Topplock

Den bästa vandringsryggsäcken på 65 liter är Osprey Atmos 65 AG och vi anser att det är en av de bästa ryggsäckarna för allroundryggsäckar. Den är fullmatad med funktioner och har en otrolig ventilation samtidigt som den väger in på en respektabel 2 kg, så det är inte förvånande att den har fått en kultliknande följarskara.

Kapacitet på 65 liter

Eftersom ryggsäcken har en kapacitet på 65 liter är den utmärkt för längre vandringar och turer där du behöver ta med dig mycket packning. Jag har använt den på allt från långa vandringar i skogar och berg till vandringar under varma sommardagar. Oavsett situation har den presterat utmärkt och jag har alltid känt mig bekväm och säker med den på min rygg.

Ventilationssystem

En annan aspekt som jag verkligen uppskattar med Atmos 65 AG är dess ventilation. Det är särskilt viktigt när man vandrar i varmare klimat där man svettas mer. Ryggsäckens ventilationssystem håller ryggen sval och torr genom att släppa ut överskottsvärme. Dessutom är axelremmarna och höftbältet mjuka och bekväma, vilket gör det lättare att bära ryggsäcken under långa sträckor

Ryggsäckens anti-gravitationssystem fungerar verkligen bra. Det gör att ryggsäcken sitter stadigt på ryggen, även när den är fullpackad, och det hjälper till att minska trycket på höfterna och axlarna. På så sätt blir det mindre obekvämt att bära ryggsäcken under längre vandringar och man kan fokusera på att njuta av naturen istället för att tänka på ryggsmärta.

När det gäller packning är Atmos 65 AG verkligen mångsidig. Det finns gott om fickor och fack att organisera och förvara allt från sovsäckar till vattenflaskor och andra tillbehör. Jag gillar också att ryggsäcken har en avtagbar topplock som kan användas som en separat dagryggsäck när du vill lämna huvudryggsäcken på lägerplatsen.

Osprey Atmos 65 AG en av de bästa allroundryggsäckarna på marknaden idag. Den är tålig och klarar av olika terräng och klimatförhållanden, den är bekväm att bära under längre vandringar och har gott om utrymme och smarta funktioner för att organisera packningen.

Fördelar:

 • Justerbara möjligheter
 • AntiGravity system
 • Vattentät

Nackdelar:

 • Ganska dyr

Produktbetyg:

5.0

 • Volym: 5
 • Fjädring & Komfort: 5
 • Vikt: 5
 • Funktioner & Användarvänlighet: 5
 • Justerbarhet: 5

2. Bästa Vandringsryggsäck för Backpacking: Osprey Aether 65

grön vandringsryggsäck 65 liter

Packvolym: 65 L | Vikt: 2200 g | Toppöppning: Fast Topplock

Osprey Aether 65 är den bästa vandringsryggsäcken för alla terräng- och klimatförhållanden. Den perfekta vandringsryggsäcken för backpacking.

Osprey är ett företag som alltid har imponerat oss med sin höga standard på hållbarhet, justerbarhet och komfort för stora laster, och deras Aether 65L är verkligen inget undantag.

För det första kan vi inte prata om Aether 65L utan att nämna dess unika Fit-on-the-Fly-justeringssystem med kardborreband och snabbt skjutbara axelremmar. Detta system gör det enkelt att justera passformen efter din kroppstyp och storlek, vilket gör att du kan ha en bekväm och anpassad ryggsäck även under de längsta och mest utmanande vandringarna.

Denna vandringsryggsäck har flera praktiska funktioner för att underlätta åtkomst till din utrustning, inklusive ett sovsäcksfack, en förstärkt stretchig shove-it-bakficka, en stor dragkedja för att enkelt komma åt ryggsäckens insida, och ett lock med dubbla fickor som håller alla dina nödvändigheter nära till hands.

En annan fördel med Aether 65L är dess fasta och stödjande ryggpanel och axelremmar som är utformade för att hålla belastningar på upp till 22 kg. Det finns också flera kompressionsremmar som hjälper dig att hålla vikten nära kroppen, vilket är viktigt för att undvika onödiga rörelser och balansproblem. Dessa remmar är också användbara för att binda fast våt utrustning på utsidan för torkning.

Aether 65L är också skyddad mot oväder med ett medföljande packskydd. Om du inte behöver det kan du lämna det hemma för att spara lite vikt, men om prognosen är instabil är det en ovärderlig del av utrustningen som skyddar din utrustning från väta och smuts.

Som med alla ryggsäckar finns det några nackdelar att tänka på. En nackdel med Aether 65L är dess högre vikt på cirka 2,2 kg. Även om den bekvämt kan bära tio gånger sin egen vikt, är detta något att tänka på om du letar efter en lättviktig ryggsäck för kortare vandringar.

En annan nackdel är att det fästade höftbältet inte absorberar höfternas rörelser när du går, vilket kan orsaka att ryggsäcken svajar från sida till sida när du bär tunga laster. Detta är dock en mindre nackdel och kan lätt hanteras genom att justera ryg

Fördelar:

 • Justerbara möjligheter
 • Många förvaringsmöjligheter
 • Vattentät botten

Nackdelar:

 • Ganska dyr
 • Saknar luftflödesdesign

Produktbetyg:

5.0

 • Volym: 5
 • Fjädring & Komfort: 5
 • Vikt: 5
 • Funktioner & Användarvänlighet: 5
 • Justerbarhet: 5

3. Bästa Premium Vandringsryggsäck: Fjällräven Kajka

svart vandringsryggsäck fjällräven

Packvolym: 85 L | Vikt: 3450 g | Toppöppning: Avtagbart Topplock

Fjällräven Kajka är en högpresterande vandringsryggsäck som är utformad för att möta kraven för olika vandringsturer. Med en packvolym på 85 liter är den här vandringsryggsäcken en perfekt följeslagare för vandringsäventyr och annan utomhusaktivitet. Den är unisex och passar för både män och kvinnor.

En av de mest imponerande egenskaperna hos Kajka 85 är dess hållbarhet. Ryggsäcken är tillverkad av fluorkarbonfritt impregnerat material som är tåligt nog att klara av extrema väderförhållanden och terräng. Dessutom har ryggsäcken flera innovativa och unika lösningar såsom det användarvänliga justeringssystemet Perfect Fit och Wet / Dry-utrymmet, som gör att Kajka är fullspäckad med mångsidig funktionalitet.

Kajka 85 har flera fack och öppningar som gör det lätt att organisera och packa alla dina tillhörigheter. Den har en toppöppning, frontöppning och bottenöppning vilket gör att du enkelt kan nå dina saker i ryggsäcken. Ryggsäcken har också en integrerad regnskydd för att skydda dina saker från regn och fukt.

En annan imponerande egenskap hos Kajka 85 är dess anpassning för vätskesystem, vilket innebär att du kan bära med dig vatten och hålla dig hydrerad under din vandring. Även om vätskesystemet inte ingår så kan du enkelt köpa och installera en vattenblåsa själv.

Kajka 85 är också utrustad med en ställbar rygglängd, höftbälte och bröstrem för att ge optimal komfort och stöd under långa vandringar. Ryggsäcken har också en snölås som gör att den kan användas under snöiga förhållanden.

Trots alla fördelar finns det dock några nackdelar med Kajka 85. För det första är den ganska tung med en vikt på 3450 gram, vilket gör det svårt att bära för personer som inte är vana vid tunga ryggsäckar. För det andra är topplocket avtagbart, vilket kan göra att det lättare går förlorat eller att du glömmer det någonstans.

Fördelar:

 • Hållbart material
 • Många fickor med stor huvudficka
 • Anpassningsbar

Nackdelar:

 • Vikten
 • Saknar luftflödesdesign

Produktbetyg:

5.0

 • Volym: 5
 • Fjädring & Komfort: 5
 • Vikt: 5
 • Funktioner & Användarvänlighet: 5
 • Justerbarhet: 5

4. Bästa Prisvärda Vandringsryggsäcken: Urberg Rogen 2.0 75 L

blå vandringsryggsäck 75 liter

Packvolym: 75 L | Vikt: 2456 g | Toppöppning: Avtagbart Topplock

Urberg Rogen 3.0 75 L är en prisvärd och stabil vandringsryggsäck med många användbara egenskaper som passar utmärkt för de flesta vandrare. Ryggsäcken har en aluminiumram och är justerbar efter rygglängd, vilket gör att den kan passa de flesta kroppstyper. Axelremmarna, bröstremmen och höftbältet är också justerbara för att ge en perfekt passform och maximal komfort under vandringen.

Ryggsäcken har många fickor och fack som gör att du enkelt kan organisera dina saker och snabbt få en överblick över din packning. Huvudfacket har en stor U-formad öppning som gör att du enkelt kan packa och hitta det du behöver. Du har också en invändig ficka för vätskeblåsa, en liten ficka i locket för småsaker, en liten framficka för småsaker, två sidfickor och små fickor på höftbältet som är perfekt för energibars. Ryggan har också ett fack i botten för sovsäcken och ett annat fack i botten med medföljande regnskydd.

Vandringsryggsäcken är tillverkad i 200D nylon dubbel ripstop-material som är hållbart och lätt. Ryggan är vattenavvisande men inte vattentät, så det är viktigt att använda medföljande regnskydd vid regniga förhållanden. Ryggan är också anpassad för vätskesystem, men vätskesystem ingår inte.

En av de unika fördelarna med denna vandringsryggsäck är att topplocket är avtagbart och kan göras om till en praktisk midjeväska att ta med på korta avstickare där hela packningen inte behövs. Detta gör ryggan ännu mer mångsidig och praktisk att använda.

När det gäller prestanda i olika terräng och klimatförhållanden så är Rogen 3.0 75 L en bra allround-ryggsäck som fungerar väl i de flesta miljöer. Ryggan är robust och stabil, vilket gör den lämplig för tuffare terräng och längre vandringar. Men den är också tillräckligt lätt och behändig för kortare dagsturer.

Fördelar:

 • Justerbar passform för att anpassa sig till din kropp och vandringsstil
 • Många fickor och fack för att hålla din packning organiserad
 • Avtagbart topplock som kan användas som en separat midjeväska
 • Inkluderar regnskydd och fack för sovsäck
 • Prisvärd för dess prestanda och funktioner

Nackdelar:

 • Inte helt vattentät
 • Ingen snölås eller fäste för kastlina

Produktbetyg:

5.0

 • Volym: 5
 • Fjädring & Komfort: 5
 • Vikt: 5
 • Funktioner & Användarvänlighet: 5
 • Justerbarhet: 5

5. Populär Vandringsryggsäck: Bergans Alpinist V6 110 L

Svart vandringsryggsäck med gula band

Packvolym: 110 L | Vikt: 3270 g | Toppöppning: Avtagbart Topplock

Bergans Alpinist V6 110 L är en ryggsäck som är utvecklad för extrema utmaningar i tuffa miljöer. Det är en robust ryggsäck som har en packvolym på 110 liter och är utrustad med Bergans QSS VI bärsystem, vilket gör det bekvämt att bära även de tyngsta packningarna.

En av de främsta fördelarna med denna ryggsäck är dess slitstyrka, tack vare det starka CORDURA®-materialet som används i ryggsäckens konstruktion. Trots detta robusta material är ryggsäcken lätt och enkel att bära. Detta kan bero på det uppdaterade Bergans FlowPanel som används i ryggplattan, vilket möjliggör bättre luftflöde och ventilation mellan ryggsäcken och din rygg.

En annan fördel med Bergans Alpinist V6 110 L är dess rymliga huvudfack som kan delas in i två separata fack, vilket möjliggör enkel organisering av packningen. Den stora frontöppningen gör det enkelt att nå dina tillhörigheter, medan de två stora sidofacken med dragkedja kan användas för att fästa skidor, vandringsstavar eller fiskespön innanför.

Ryggsäcken har också ett avtagbart topplock som kan användas som en 10-liters höftväska för dagsturer, samt justerbart i höjdled och med två stora ytterfack med dragkedja. För att ytterligare förbättra stabiliteten kan du använda remmarna som drar packningen närmare kroppen.

Bergans Alpinist V6 110 L är också utrustad med flera praktiska funktioner som höftbälte för god rörelsefrihet, fästpunkter för pulka, justerbar bröstrem, nyckelkrok, fästpunkter för isyxa/vandringsstavar och två stora bärhandtag. Dessutom finns det flera fästpunkter för PLUS-systemet, samt tre multifunktionella tillbehörsremmar för PLUS-systemet som medföljer ryggsäcken.

En eventuell avvägning med denna ryggsäck kan vara dess storlek och vikt, vilket gör den mindre lämplig för kortare vandringar eller dagsturer där mindre utrustning behövs. Men för längre, mer krävande expeditioner är detta en utmärkt ryggsäck som tål tuffa terräng- och klimatförhållanden.

Fördelar:

 • Högkvalitativt CORDURA-material och Bergans FlowPanel för ökad slitstyrka och ventilation
 • Bärsystemet QSS VI är utformat för bekväm transport av tung packning
 • Rymligt huvudfack som kan delas upp i två separata fack och stora sidofack med dragkedja
 • Bekvämt höftbälte för god rörelsefrihet
 • Avtagbart topplock som kan användas som en 10-liters höftväska för dagsturer
 • Fästpunkter för isyxa/vandringsstavar och möjlighet att fästa skidor, vandringsstavar eller fiskespön på sidofacken
 • Ventilerad ryggpanel, axelremmar och höftbälte för ökad ventilation
 • Kompressionsremmarna i sidan kan användas tillsammans med frontens fästremmar för ökad stabilit

Nackdelar:

 • Med en packvolym på 110 L är den inte lämplig för kortare dagsturer eller lättare vandringar där en mindre ryggsäck skulle räcka till.
 • Det finns inte tillräckligt med små fickor och fack för att organisera mindre föremål, vilket kan göra det svårt att hitta och få tag på nödvändiga saker snabbt.

Produktbetyg:

5.0

 • Volym: 5
 • Fjädring & Komfort: 5
 • Vikt: 5
 • Funktioner & Användarvänlighet: 5
 • Justerbarhet: 5

Vandringsryggsäck – Köpguide

Det finns många faktorer som måste beaktas när du köper en ny ryggsäck, nedan går vi igenom dem viktiga egenskaperna att tänka på:

Volym

Volymen på en vandringsryggsäck är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när man köper en ryggsäck. En ryggsäck med för liten volym kan begränsa hur mycket packning du kan ta med dig, medan en för stor ryggsäck kan vara tung och otymplig. Därför är det viktigt att välja en ryggsäck med rätt volym för dina behov.

Storlekar för olika ändamål

Vandringsryggsäckar finns i olika storlekar för olika ändamål. För en dagstur är en ryggsäck på 20-30 liter lämplig, medan en längre vandring kräver en ryggsäck på 50-110 liter. När du väljer en ryggsäck är det viktigt att tänka på vilken typ av vandring du ska göra och hur mycket packning du behöver ta med dig.

 • Dagstur: 20-30 liter
 • Långvandring: 50-110 liter

För att packningen ska vara bekväm att bära är det också viktigt att tänka på hur vikten fördelas i ryggsäcken. En jämnt fördelad packning minskar risken för obalans och skador på ryggen. Dessutom bör du välja en ryggsäck med fack och fickor som gör det lätt att organisera packningen.

Det är också en bra idé att välja en ryggsäck som har möjlighet att utöka volymen. På så sätt kan du enkelt ta med dig extra packning om det behövs. En extern ficka eller förlängningsremmar kan vara användbara tillbehör för att öka ryggsäckens kapacitet.

Fjädring & Komfort

När man ska välja en vandringsryggsäck är fjädring en viktig faktor att överväga eftersom det hjälper till att minska belastningen på kroppen genom att absorbera och dämpa stötar från ojämna underlag. Detta gör det möjligt att bära ryggsäcken bekvämt under längre perioder och minskar risken för skador.

Fördelarna med fjädring

 • Fördela vikten: En ryggsäck med bra fjädring fördelar vikten jämnt över ryggen, vilket minskar trycket på specifika områden och gör det mer bekvämt att bära under längre sträckor.
 • Bra för ojämna underlag: Fjädring hjälper till att absorbera stötar och skakningar som uppstår när man går på ojämna underlag, vilket gör vandringen mer behaglig.
 • Förhindrar skador: En ryggsäck med bra fjädring håller ryggsäcken stabil och minskar risken för att man tappar balansen eller skadar sig när man går på ojämna underlag.

Olika typer av fjädring

Fjädringen i en ryggsäck kan vara av olika typer för olika behov och vandringsstilar:

 • Stålfjädrar: Den bästa typen av fjädring för vandring på ojämna eller steniga underlag. De ger bra stöd och dämpning, men kan vara tunga och svåra att forma efter kroppen.
 • Skumfjädrar: Den bästa typen av fjädring för vandring på lätta eller mjuka underlag. De ger bra stöd och dämpning, samt är formbar och anpassar sig efter kroppen.
 • Luftfjädrar: Den bästa typen av fjädring för vandring under varma eller fuktiga förhållanden. De ger bra stöd och dämpning, samt är luftiga och håller ryggsäcken sval.
 • Injekterade fjädrar: Den bästa typen av fjädring för vandring med tunga vikter. De ger bra stöd och dämpning, samt är formbar och anpassar sig efter kroppen. Injekterade fjädrar är en typ av skumfjädrar som är fyllda med en speciell gel eller annat material.

Vikt

Vikten påverkar hur bekvämt det är att bära vandringsryggsäcken under långa sträckor och hur mycket utrustning och förråd som kan tas med. En tung ryggsäck kan vara besvärligt och kan orsaka trötthet och belastning på kroppen, vilket kan leda till skador och minskad energi och prestanda under vandringen.

Fördelar med en lätt vandringsryggsäck

Att välja en lättare ryggsäck har flera fördelar. För det första är det lättare att bära och minskar risken för trötthet och belastning på kroppen. Dessutom minskar risken för skador och det är lättare att hålla balansen och röra sig snabbare.

 • Lättare att bära
 • Minimerar trötthet och belastning på kroppen
 • Mindre risk för skador
 • Lättare att hålla balansen
 • Möjlighet att röra sig snabbare

Tips för att hålla vikten på en rimlig nivå

För att hålla vikten på en rimlig nivå i en vandringsryggsäck kan man göra följande:

 • Välj lätta och kompakta föremål: Detta kan innebära att man väljer lättare alternativ för utrustning och mat, och att man undviker att ta med föremål som inte är absolut nödvändiga.
 • Fördela vikten jämnt: Placera tunga föremål nära ryggen och lättare föremål längst ut. Det hjälper till att hålla ryggsäcken balanserad och minska belastningen på specifika områden av ryggen.
 • Överväg nyttan av föremålen: Ta ut föremål som inte används eller lägger till föremål som behövs. På så sätt kan man hålla vikten på en rimlig nivå och undvika att bära med sig onödig vikt under hela vandringen.

Funktioner & Användarvänlighet

En ryggsäck med bra funktioner och användarvänlighet gör det lättare att organisera och få tillgång till det man behöver, vilket kan vara avgörande i olika vandringssituationer.

Viktiga funktioner för vandringsryggsäckar

 • Tillgängliga fack och förvaringsmöjligheter: En huvudficka, sidofickor, och fack för specifika föremål som exempelvis en vattenflaska eller en dator.
 • Justerbar ryggrem och bälte: Gör så att vandringsryggsäcken kan anpassas efter ens egna kropp.
 • Komprimera ryggsäcken: För att justera volymen och hålla vikten på en rimlig nivå.
 • Regnskydd och förstärkningar: För att skydda innehållet i vandringsryggsäcken mot väder och slitage.

Användarvänlighet kan också innebära att man har enkel tillgång till viktiga föremål som exempelvis mat, vatten, och första hjälpen utrustning. Det kan också innebära att man kan justera ryggsäcken under vandringen, exempelvis för att reglera ventilationen eller hålla vikten på en rimlig nivå.

Justerbarhet

Justerbarheten gör det möjligt att anpassa vandringsryggsäcken efter ens egna kropp och vandringsstil, vilket kan göra det bekvämare och säkrare att bära ryggsäcken under långa sträckor.

Några exempel på hur du kan justera din vandringsryggsäck är:

 • Justera längden på ryggrem och bälte: för att passa ens egen kroppslängd och byststorlek.
 • Justera fördelningen av vikten: för att undvika belastning på specifika områden av ryggen.
 • Justera ventilationen: genom att öppna eller stänga ventilationsfickor.
 • Justera storleken på ryggsäcken: genom att komprimera eller expandera den.

Vanliga frågor

Hur mycket ska en ryggsäck för vandring väga?

Skydd, sovsäck, liggunderlag och ryggsäck är de fyra tyngsta utrustningsdetaljerna som du kommer att bära med dig på din nästa vandringsresa. Därför är det så viktigt att ha en ryggsäck som är lätt så att du kan minska den totala vikten du kommer att bära.

Vad kostar en ryggsäck för vandring?

Ryggsäcken kan hålla i många år och vandringsmil om du tar väl hand om den, så det är nog smart att investera i en ryggsäck av hög kvalitet.

Kvalitet betyder inte alltid att du kommer att spränga banken, visst kan du hitta förstklassiga ryggsäckar och betala mycket för dem, men du kan också shoppa runt, vänta på utförsäljningar och hålla utkik efter bra erbjudanden.

Även om du betalar “fullt pris” för en bra ryggsäck är det en bra investering om du får en mellan 2000 och 3000kr. Den kommer att räcka i flera år.

Vilket material ska en ryggsäck ha?

Bra lättviktsryggsäckar tillverkas ofta av två huvudtyper av material. Cubenfiber, som är lättare men mycket dyrare, och ripstop-nylon, som är tyngre men billigare. Du kommer inte att gå fel med något av de båda valen eftersom materialen är mycket hållbara och funktionella och det finns en del bra lättviktsryggsäckar gjorda av dem.

Hur stor ska en ryggsäck för vandring vara?

Det är alltid svårt att avgöra vilken storlek på ryggsäcken du ska ha om du inte har något specifikt i åtanke och kan packa alla dina saker för att se om det är rätt storlek för dig. Om du har mer erfarenhet vet du i allmänhet vad som passar och vilken storlek som bäst passar dina behov.

En ryggsäck på omkring 40 l är lämplig för några dagar och en större ryggsäck om du ska vandra längre eller om det är vinter och du bär på skrymmande utrustning. Var försiktig, du vill inte köpa en enorm ryggsäck eftersom du kommer att ha en tendens att fylla den och det kan bli väldigt tungt.

Ryggsäckens design

Syftet med en ryggsäck är att bära din utrustning på ett bekvämt sätt som inte skadar din kropp. Om du har ett specifikt behov av att ha dragkedjor, fack, remmar och spännen överallt i väskan är det okej, det är vad du vill ha, men ha inte dessa saker om du kan undvika det, håll det enkelt och rent.

Relaterad läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *