Långfärdsskridskor Bäst i test 2024 – Hitta bästa långfärdsskridskorna för Dam & Herr

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Långfärdsskridskor är inte bara en av de bästa träningsformerna du kan få, utan det är också ett fantastiskt sätt att uppleva ett vinterlandskap utomhus på. Det här är de bästa långfärdsskridskorna du kan köpa för vintern.

Tänk dig att glida över isen lite snabbare än du kan springa. Du svettas, men det är inget bultande. Skridskorna åker ljudlöst över en perfekt is under morgonens lugn.

Relaterat: Bästa skidhjälmen

Låter det idylliskt? Ja, det kan långfärdsskridskornas värld verkligen vara. Och med sin fantastiska träning för hela kroppen och sin sinnesfrämjande utomhusmiljö är det ingen överraskning att sporten blomstrar.

Vilka långfärdsskridskor är bäst i test?

Vi utsåg Zandstra Track Mont BC till de långfärdsskridskor som är bäst i test. Dessa skridskor är ett bra alternativ för de som söker en något billigare skridsko utan att kompromissa med kvaliteten. De levereras med Rottefella BC manuell bindning. Inkluderingen av en manuell Rottefella BC-bindning är en viktig funktion. Denna bindning är känd för sin pålitlighet och användarvänlighet vilket gör din tur på långfärdsskridskor upphöjd.

5 punkter att tänka på när du köper långfärdsskridskor

När du ska köpa långfärdsskridskor är det bra att tänka på följande fem punkter:

 1. Storlek och Passform: Se till att skridskorna passar bra. De ska vara bekväma och inte klämma åt för mycket, men samtidigt inte vara för lösa. En bra passform är viktig för att du ska kunna åka skridskor under längre perioder utan obehag.
 2. Kvalitet och Material: Kolla vilket material skridskorna är gjorda av. Bra material kan göra skridskorna mer hållbara och påverkar hur bra de glider på isen. Tänk också på skridskornas kvalitet, så att de håller för den typ av åkning du planerar att göra.
 3. Bindningssystem: Kontrollera vilket typ av bindning skridskorna har. Bindningssystemet ska vara enkelt att använda och passa de skor du tänker använda när du åker. Det är viktigt att bindningarna håller foten stabil och säker under åkningen.
 4. Skridskornas Skärpa och Underhåll: Kontrollera skärpan på skridskobladen. Vassa och väl underhållna blad är avgörande för en bra åkupplevelse. De bör vara tillräckligt skarpa för att ge bra grepp på isen, vilket är viktigt för både säkerhet och prestanda. Kom ihåg att regelbundet slipa och underhålla bladen för att behålla deras kvalitet.
 5. Användningsområde och Typ av Is: Tänk på vilken typ av is du kommer att åka på. Olika långfärdsskridskor är anpassade för olika förhållanden, som naturis eller preparerade banor. Vissa modeller är bättre för ojämn och naturlig is, medan andra är optimerade för jämnare och hårdare isytor. Välj skridskor som passar dina planerade åkvanor och förhållandena där du kommer att använda dem.

1. Långfärdsskridskor Bäst i Test: Zandstra Track Mont BC

 • Bindning: NNN BC (Rottefella)
 • Kön: Unisex
 • Bindningar ingår: Ja
långfärdsskridskor

De bästa långfärdsskridskorna är Track Mont BC från Zandstra som är vinnaren av våra tester. Det är den perfekta långfärdsskridskorna med löshäl. Den är hyfsat billig men har samtidigt väldigt imponerande kvalité. Dessa bästa långfärdsskridskorna kommer med Rottefella BC manuell bindning och passar utmärkt för nybörjare men också vana åkare. Skridskorna har en vridstyv T-profil med en skena i stål som inte rostar och ger dig en riktigt bra upplevelse på isen.

Zandstra Sports grundades 1931 och är ett holländskt märke som tillverkar långfärdsskridskor till den som prioriterar komfort och säkerhet med en behaglig

2. Bästa Prisvärda Långfärdsskridskor: Lundhags T-Skate NNN BC

 • Bindning: NNN BC (Rottefella)
 • Kön: Unisex
 • Vikt per par: 1120 g
 • Bindningar ingår: Ja

Vi har utsett T-Skate NNN BC från Lundhags till de bästa prisvärda skridskorna som är den perfekta allround-skridskon och är anpassad för all typ av is. Denna skridsko är innovativ med sin pivotupphängda infästning av sin skena. Den här innovativa konstruktionen gör att åkradien inte påverkas av temperaturen. Den är tillverkad av återvunnet material samt är återvinningsbar.

Lundhags är ett svenskt märke med sina rötter från Jämtland och grundades 1932. Lundhags fokuserar på att skapa värde för människor med sina hållbara friluftsprodukter och är samtidigt inspirerade för att minimera miljöpåverkan.

3. Bästa Premium Långfärdsskridskor: Zandstra Blade With Binding

 • Bindning: NNN BC (Rottefella)
 • Kön: Unisex
 • Bindningar ingår: Ja

Blade with Binding från Zandstra är en utmärkt premiumskridsko men som passar för både nybörjare och mer vana långfärdsskridskoåkare, den har fått flertal positiva recensioner för sin sköna känsla på isen. Skorna har en unik profil i aluminium som ger vridstyvhet och en skön åkkänsla samt är stabil vilket gör den optimerad för nybörjare.

Zandstra Sports grundades 1931 och är ett holländskt märke som tillverkar långfärdsskridskor till den som prioriterar komfort och säkerhet med en behaglig

4. Bästa Billiga Långfärdsskridskorna: Isvidda Trekking 

 • Bindning: Universal
 • Kön: Unisex
 • Bindningar ingår: Ja

Skridskorna Trekking från Isvidda är ett par prisvärda och billiga nybörjarskridskor som är mycket stabila med sin fasta häl. Det går även att använda dessa som kängor när du vandrar istället för att använda pjäxor. Skridskornas bindningar går att justera för att optimera passform och blaans för just dig.

5. Bästa Långfärdsskridskorna för Barn: Zandstra Easy Glider Barn

 • Bindning: Universal
 • Kön: Unisex
 • Bindningar ingår: Ja

Easy Glider från Zandstra är de perfekta långfärdsskridskorna för barn. Skridskorna har en ställbar rem över foten och hälen och passar utmärkt tillsammans med vanliga kängor. Skridskorna är tillverkade i rostfrittstål med en radie på 35 m vilket är idealiskt för nybörjare och är även mycket stabila vilket gör att du inte ramlar lätt.

Zandstra Sports grundades 1931 och är ett holländskt märke som tillverkar långfärdsskridskor till den som prioriterar komfort och säkerhet med en behaglig

Långfärdsskridskor – Köpguide

Långfärdsskridskor har en hyfsat enkel konstruktion med sitt stålblad under aluminiumplattformen. Om du vill åka snabbare behöver du längre blad och kortare blad är anpassade för snabba svängar. Om du vet med dig att du kommer åka på grövre is så kommer du att uppskatta längre skridskor, har du tidigare spelat hockey exempelvis kommer det kännas annorlunda med den extra längden.

Även om långfärdsskridskor har en hyfsat enkel konstruktion finns det några punkter att tänka på när du köper långäfrdsskridskor.

Storlek

Den mest grundläggande delen inför ditt köp är vilken storlek du har på fötterna, du borde börja med att mäta dina fötter med ett måttband. Du mäter skostorleken från där dina tår böjer sig, bakåt till hälen. Bredden mäter du enkelt genom att mäta vid bredaste punkten av foten.

Bladets storlek

En annan grundläggande punkt är att kolla efter storleken på skridskornas blad. Bladet bör aldrig vara mindre än din känga men det går bra om den är lika stor. Är den kortare kan det bli svårt att röra dig fritt. Ett blad i rätt storlek gör det också lättare att svänga med då det blir lättare att böja sig.

Skridskoblad

Det finns en del olika konstruktioner av skridskoblad.

Enkelkantade & dubbelkantade blad

Det går inte att fästa enkelkantade blad på en skridsko med dubbelkantade blad. Enkelkantade blad har hål som ligger närmare varandra på en sida, och längre ifrån på den andra och har generellt en tightare passform jämfört med dubbelkantade. Den smala bredden på spåren gör det enkelt att vända och kräver mindre energi att ta sig runt på. Det gör också att foten inte glider av bladet lika lätt.

Nackdelen med dessa blad är att dem inte är anpassade för längre turer då den tighta passformen gör att du tröttnar snabbt.

Bladets ram

Ramen runt dina långfärdsskridskor är den delen som du fäster fast på dina skor. Vissa ramar kan vara bredare och andra smalare. En bredare ram gör det enklare att åka på mjukare underlag exempelvis. En del skridskor kommer med inbyggd ram och dessa är oftast anpassade för att åka snabbt. Nackdelen med detta är att det inte går att justera om dem inte skulle sitta bra samt gör det svårt att byta ut bladet.

Hållbarhet

Det är också bra att hålla koll på långfärdsskridskors hållbarhet då vissa inte håller så länge som väntat. Att tänka på är hur mycket det kostar att byta ut blad. Vissa märken har sämre kvalité vilket gör att du måste byta ut bladen eller skosnörena oftare, detta blir en stor kostnad i längden.

Olika blad att välja på

En del märken har ett större utbud att välja på när det gäller blad, detta gör att du kan anpassa dina skridskor efter din fot. Andra märken är mer inriktade på vissa specifika underlag så vi rekommenderar att du funderar på vilken typ av åkning du kommer att ägna dig åt innan.

Vanliga frågor om långfärdsskridskor

Vilken längd ska man ha på långfärdsskridskor?

Längden på långfärdsskridskor beror på längden på fötterna och den typ av åkning du planerar att göra. Det är viktigt att skridskorna är bekväma och stödjer foten ordentligt för att förebygga skador och säkerställa att du kan åka så långt och snabbt som du vill. Här är några tips för att hitta rätt skridskolängd:

1. Mät fotlängden för att få en ungefärlig uppfattning om vilken storlek du behöver. Du kan göra detta genom att mäta från häl till stortå på den längsta foten.

2. Ta hänsyn till skridskans storleksmärkning. Många skridskor har en storleksmärkning i europeiska storlekar (EU), som kan vara lite annorlunda än den amerikanska storleksmärkningen (US).

3. Prova skridskorna innan du köper dem. Det är viktigt att de sitter bekvämt och stödjer foten ordentligt. Du bör också känna att du har tillräckligt med rörelseutrymme i tårna för att kunna åka så långt och snabbt som du vill.

4. Överväg att köpa skridskor med justerbar längd. Detta gör det möjligt att anpassa längden på skridskorna efter fotens längd och åkstil, och kan vara ett bra val om du är osäker på vilken längd du behöver.

I slutändan är det viktigt att du väljer skridskor som passar dina behov och åkstil. Om du är osäker på vilken längd du behöver eller har frågor om hur du hittar rätt skridskor, kan det vara bra att be om råd från en expert på en sportaffär.

Hur ofta ska man slipa långfärdsskridskor?

Det beror på hur mycket du använder skridskorna och i vilka förhållanden du åker på. Om du åker ofta och på olika underlag kan det vara bra att slipa skridskorna oftare för att hålla dem i bra skick och för att förbättra prestandan.

Det kan vara bra att rådfråga en specialist på området eller en erfaren långfärdsskridskåkare för att få råd om hur ofta du bör slipa dina skridskor. Generellt sett kan det vara bra att slipa skridskorna ungefär varannan till var tredje vecka, men det kan variera beroende på dina behov och förhållandena du åker under.

Hur snabbt åker man på långfärdsskridskor?

Det beror på många olika faktorer, som din egen fysiska kondition, teknik och erfarenhet av att åka långfärdsskridskor, samt på förhållandena du åker under.

Generellt sett kan du räkna med att du kan åka mellan 20 och 30 kilometer per timme på långfärdsskridskor, men det kan variera beroende på dina egna förmågor och förhållandena du åker under. Om du vill öka din hastighet kan det vara bra att träna och förbättra din teknik och fysiska kondition, och att välja rätt utrustning för att förbättra prestandan.

Länktips