Tält Bäst i Test 2024 – Hitta bästa tältet

Letar du efter det bästa tältet för din campingresa? Vi är här för att hjälpa dig. Rätt tält kan lätt göra eller förstöra en resa, så innan du investerar bör du ta dig lite tid att välja noga – det finns ett stort antal alternativ på marknaden, från förvånansvärt billigt till häpnadsväckande dyrt, och från pyttelitet till rent ut sagt palatsliknande. 

Kanske är du på jakt efter det bästa 3-manna- eller 4-manna-tältet? Eller ett bra familjetält som kan rymma hela familjen, även om det regnar ordentligt under hela resan? Vår guide innehåller ett brett utbud av alternativ, i prisklasser som passar alla, även om vi fokuserar mer på tält för familjer och tillfälliga gruppresor här.

Vi har även recenserat de bästa kupoltälten i den här recensionen.

Egenskaper att beakta för tält

Förutom antalet sovplatser bör du tänka på vikten. Detta är mest relevant om du backpackar, men även om du kör bil är det värt att ta en titt på hur tungt och skrymmande tältet är innan du köper det – särskilt om du måste gå någon längre sträcka med tältet. Om du campar med bil bör tillförlitlighet, uppställningstid och extra lyx som mörkläggning av sovrummen för att hålla solen ute, vardagsrum på huvudhöjd och nätdörrar för varma kvällar stå högre upp på din önskelista.

En sista aspekt är stolptypen. För de flesta är traditionella tält med stolpar det bästa alternativet, men numera kan du också välja “luftstänger” som du helt enkelt pumpar upp – du måste dock betala extra för bekvämligheten. Oavsett vilken kategori av tält du väljer får du vad du betalar för, och ett bra tält är en av de friluftsartiklar du aldrig kommer att ångra att du spenderar lite mer på. Låt oss nu inleda vår lista över de bästa tälten som finns. 

Topp 5 bästa tält

Bäst i Test

Jack Wolfskin - Gossamer II 

5/5

Bästa för 2 personer

Vaude - Taurus 2P

5/5

Bästa för 4 personer

Coleman Blackout 4 Festival Dome

5/5

Bästa kupoltält

Jack Wolfskin - Skyrocket III Dome 

5/5

Bästa billiga tält

Hilleberg – Allak 2 Footprint

5/5

Varför lita på oss? Vi på Outdoorportalen är dedikerade till att erbjuda världens bästa recensioner av friluftsutrustning. Genom objektiva och oberoende tester, baserade på omfattande praktisk erfarenhet, strävar vi efter att vara en pålitlig källa för expertkunskap. Vårt engagemang för att leverera ärlig och användbar information, utan påverkan från tillverkare eller betalda rekommendationer

1: Tält Bäst i Test: Jack Wolfskin – Gossamer II 

Jack Wolfskin’s Gossamer II är ett tvåpersoners tunneltält som har fångat uppmärksamheten på campare över hela världen. Detta prisvärda alternativ har förtjänat sitt rykte och har nyligen fått en uppdaterad version. Vi kommer att granska Gossamer II i detalj och belysa dess fördelar och nackdelar för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat köpbeslut.

Vikt och Portabilitet

Med en vikt på 2280 gram är Gossamer II inte det lättaste alternativet på marknaden, men det håller sig inom rimliga gränser för ett budgettält. Du kan hitta lättare tält, men ofta med kompromisser på kvalitet eller prislapp. Dess portabilitet gör det till en rimlig partner för vandrare och campare som inte vill bära på tung packning.

Rumslighet och Komfort:

Gossamer II är en mysig boplats för två personer med en bredd på 125 cm vid den bredaste punkten. Som de flesta tvåmannatält är det nära närhet mellan campingkompisarna, vilket kan vara ett plus eller minus beroende på dina preferenser. Tältet är långt nog för att ge gott om utrymme för längre campare.

Montering och Väderbeständighet:

En av Gossamer II: s största fördelar är dess enkelhet att sätta upp. Det är en snabb och smidig process, även om det finns utmaningar när det gäller innerpitching i regn. Detta är ett vanligt problem för många tält på marknaden, men att vara beredd på att sätta upp tältet snabbt kan hålla insidan torr. Tältets överdrag presterar väl under våta och blåsiga nätter och ger förtroende för dåligt väder.

Design och Estetik:

En trevlig överraskning är den gula och gröna färgen, som skiljer sig från de traditionella olivfärgade alternativen. Den här färgsättningen smälter in bättre med omgivande natur och kan vara mer tilltalande för vissa användare. Dessutom är insidan av tältet ljust och trivsamt.

Fördelar:

 • Prisvärt alternativ på marknaden.
 • Rimlig vikt för ett budgettält.
 • Tillräcklig rumslighet för två personer.
 • Snabb och enkel montering.
 • God väderbeständighet.
 • Estetiskt tilltalande färgsättning.

Nackdelar:

 • Liten veranda för matlagning i dåligt väder.
 • Nära närhet mellan sovande.
 • Innerpitching kan vara besvärlig i regn.

2: Bästa Tält för 2 Personer: Vaude – Taurus 2P

Vaude Taurus 2P-tältet är ett pålitligt 3-säsongstält som erbjuder ett väl avvägt förhållande mellan prestanda och pris. Med dess bekväma vikt på 2,6 kg är det idealiskt för bilcamping och kortare vandringar där du inte behöver bära din utrustning över långa sträckor. Denna recension kommer att utforska tältets viktigaste egenskaper och fördjupa sig i dess styrkor och svagheter.

Enkel Montering och Fristående Design

Taurus 2P är enkel att sätta upp och har en fristående design, vilket är två egenskaper som gör upplevelsen av att installera tältet mycket trevligare. Dess två robusta stänger, en längs tältets ryggrad och en runt framsidan, ger stabilitet och stöd. En färgkodad stångdesign skulle vara en fördel, särskilt under svåra förhållanden, men detta är en mindre kritik.

Nackdel med Antalet Pinnar

En av nackdelarna med Taurus 2P är att det levereras med endast sex pinnar, vilket inte räcker för att säkra alla pinnpunkter på ytterduken och de fyra staglinorna. Detta kan vara en besvikelse när vädret är osäkert eller vindstyrkorna är höga. Att investera i fler pinnar är därför att rekommendera för att säkerställa en stabil uppställning.

Veranda och Ventilation

Tältets veranda med två dörrar är en stor fördel och ger utmärkta ventilationsmöjligheter. De tvåvägsdragkedjorna på dörrarna är praktiska för att anpassa ventilationen och undvika störning av din partner när du lämnar tältet. Möjligheten att rulla tillbaka dörrarna nästan helt är ett plus. Observera dock att verandan inte är särskilt stor, även om du kan använda din bil för extra förvaring.

Rumslighet och Bekvämlighet

Taurus 2P erbjuder tillräcklig bredd för att inte känna sig trång, även om du är två personer. Den unika designen vid fotområdet är ett plus för längre campare eftersom fötterna inte kommer att nudda taket. Du kan också sitta upp vid huvudet, även om det kan vara lite trångt för längre individer.

Praktiska Finesser

Det är värt att nämna att tältet har en inbyggd tvättlina i taket, vilket är praktiskt för att torka kläder eller hänga små föremål. De extra krokarna i taket och fickorna förvarar din utrustning och personliga föremål på ett organiserat sätt.

Fördelar:

 • Enkel montering och fristående design.
 • Tvåvägsdragkedjor på dörrarna för ventilation.
 • Design vid fotområdet ger extra utrymme.
 • Inbyggd tvättlina i taket.
 • Extra krokar och fickor för organisering.

Nackdelar:

 • Begränsat antal medföljande pinnar.
 • Verandan är inte särskilt stor.
 • Ej färgkodade stänger för enklare montering.

3: Bästa Tält för 4 Personer: Coleman Blackout 4 Festival Dome

Coleman BlackOut 4-Person Tält är ett imponerande alternativ för festivalbesökare och campare som söker en balans mellan pris och funktion. Det erbjuder en rymlig och bekväm miljö som gör camping tillgänglig för mindre budgetar. Denna recension kommer att utforska tältets huvudfunktioner och dess fördelar och nackdelar.

Mörkläggningsteknik

En av de mest iögonfallande funktionerna hos Coleman BlackOut-tältet är dess mörkläggningsteknik. Det är utformat för att minska inkommande ljus med upp till 99 procent, vilket gör det möjligt för dig att sova längre på morgonen utan att störas av bländande solsken. Den samma teknik fångar också upp värmen under dagen, vilket ger en svalare inredning på varma dagar och en något varmare miljö på kalla nätter. Det här är en ovärderlig funktion för festivalbesökare som vill ha en god natts sömn, även om musiken fortfarande dunkar utanför tältet.

Snabb Uppställning och Rymlig Veranda

Coleman BlackOut-tältet imponerar också med sin snabba uppställningstid på endast 10 minuter, vilket är en tidssparande fördel när du vill komma igång med ditt äventyr snabbt. Dess rymliga veranda ger extra utrymme för att lagra utrustning, skor eller för att sitta och koppla av. Det är en praktisk funktion för att hålla tältets insida ren och organiserad.

Fördelar:

 • Mörkläggningstekni.
 • Håller temperaturen balanserad.
 • Snabb uppställning på endast 10 minuter.
 • Rymlig veranda för extra förvaringsutrymme.

Nackdelar:

 • Tyngre än ultralätta tält.
 • Kan vara mindre portabelt för långa vandringar.
 • Inte lämpligt för extrema väderförhållanden.

4: Bästa Kupoltält: Jack Wolfskin – Skyrocket III Dome 

Jack Wolfskin Skyrocket III Dome-tältet är ett högkvalitativt och funktionellt kupoltält som är utformat för att vara mångsidigt och aerodynamiskt. Med utrymme för upp till tre personer och en minimal packvikt på 3,1 kg, är det ett intressant val för både vandringsexpeditioner och lättare camping. Denna recension kommer att granska tältets viktigaste egenskaper och dess styrkor och svagheter.

Enkel Montering

Trots att det är ett relativt enkelt tält att montera, finns det en viss komplexitet i de medföljande instruktionerna som kan vara förbättringsbara för ökad användarvänlighet. Trots detta tar det mindre än 8 minuter för en person att sätta upp tältet, och konstruktionen är intuitiv och smidig, särskilt det smarta tältduksspännet som snabbt och säkert fäster innertältet.

Imponerande Vikt

Jack Wolfskin har uppmärksammat vikt och bulk, och resultatet är imponerande. Aluminiumstänger och -pinnar, tillsammans med det lätta och slitstarka 75D PU-belagda polyester yttertältet (med en vattenpelare på 3000 mm) och det andningsbara 68D polyester innertältet, minskar packvikt utan att kompromissa med hållbarhet. Trots sin lätta konstruktion har tältet visat sig vara tåligt och motståndskraftigt mot påfrestningar.

Rymlig Inredning och Komfort

Tältet erbjuder bekvämt utrymme för upp till tre personer och deras ryggsäckar. Två dörrar ger enkel åtkomst och extra bekvämlighet. Under kalla nätter håller det tvåsidiga polyesterskiktet värmen väl, medan sidoventilerna ger god ventilation. Den andningsbara nätstrukturen i innerdörrarna bidrar till en behaglig atmosfär inuti tältet.

Fördelar:

 • Lätt att montera på under 8 minuter.
 • Imponerande vikt och materialval.
 • Rymlig inredning för upp till tre personer och utrustning.
 • God isolering och ventilation.
 • Tålig och slitstark konstruktion.

Nackdelar:

 • Instruktionslayouten kan vara mer användarvänlig.
 • Inte det mest portabla alternativet för långa vandringar.
 • Priset kan vara högre än konkurrerande modeller.

5: Bästa Billiga Tält: Hilleberg – Allak 2 Footprint

Hilleberg Allak 2 Footprint är ett oumbärligt tillbehör för ditt Hilleberg Allak-tält, som är känt för sin överlägsna kvalitet och prestanda i tuffa väderförhållanden. Denna recension kommer att utforska de viktigaste egenskaperna hos Hilleberg Allak 2 Footprint och hur det kan komplettera din campingupplevelse.

Överlägsen Kvalitet och Skydd

Första gången du använder ditt Allak-tält i utmanande väderförhållanden kan vara oroande, men med Hilleberg Allak 2 Footprint är du försäkrad om att ditt tält är skyddat på bästa möjliga sätt. Hillebergs anmärkningsvärda rykte och det imponerande tyget garanterar att du kan känna dig trygg i tältet oavsett väder. Det är helt vattentätt, rivningsbeständigt och tillräckligt starkt för att stå emot kraftiga vindar och snöfall.

Rymlig Inredning och Flexibel Ventilation

Allak 2 Footprint erbjuder en golvyta på 31,2 kvadratmeter och ett generöst 41-tums kupolformat tak. Även om golvytan på papperet kan verka något mindre än vissa konkurrenter, levererar tältet när det gäller utrymme. Konfigurationen rymmer utrustning och två stora sovmattor med möjlighet för tältkamrater att sova i olika riktningar. Tältets sluttande kupolform tillåter också bekväm sittning för två personer samtidigt.

För att minska kondensering, särskilt när två personer delar tält, är ventilation avgörande. Här briljerar Hilleberg Allak 2 med sina flexibla alternativ för ventilation. Båda dörrarna kan öppnas med dragkedja från insidan för att exponera nätväv. Yttertältet har också ventilationsöppningar som kan täckas med en tygklaff för att skydda mot dåligt väder samtidigt som de släpper ut fuktig luft. Du har total kontroll över ventilationen, vilket är avgörande för att skapa en bekväm och kondensfri miljö.

Fördelar

 • Hög kvalitet och hållbarhet som matchar Hillebergs rykte.
 • Effektivt skydd mot väder och vind.
 • Rymlig golvyta och sluttande kupolform.
 • Flexibel ventilation för att minska kondensering.

Nackdelar

 • Priset kan vara högre än andra tillverkares alternativ.
 • Endast kompatibelt med Hilleberg Allak-tält.

Viktigt att tänka på innan du köper tält

Nedan har vi listat en del viktiga punkter att tänka på när man letar efter bästa tält. Det finns en rad olika detaljer att tänka på vilket i början kan vara förvirrande. Oroa er inte, vi har gjort det enkelt för er!

Tänk på hur många personer som använder tältet

Strunta alltid, alltid, i konceptet att ett tält för fyra personer har fyra sovplatser. Det gör det inte. Det kanske bara sover tre, men för en bekväm upplevelse är två bäst i ett sådant tält. Specifikationerna för t.ex. ett fyrpersonstält innebär att fyra personer skulle få plats med ett tält utan utrymme för bagage osv. En familj på fyra personer bör därför titta på ett tält för sex personer. Då får du plats för sängkläder och mindre utrymmen för att förvara kläder etc.

Om vädret skulle vara dåligt kommer det extra utrymmet att vara en gudagåva när ni alla befinner er i tältet. Tänk på vilket utrymme du behöver i tältet och vad du vill förvara i tältet med dig. Tänk på de vuxna campinggästernas längd – mycket långa personer kommer att behöva sova utan att vara ihoprullade i en boll. Känn till dina mått och till de mått som gäller för det tält du tittar på. När det gäller tält spelar storleken verkligen roll.

Vilket tillfälle ska du använda tältet?

Vissa tält lämpar sig bättre för olika miljöer. Ett sommartält kommer att vara tillverkat av ett lätt material, ha mycket ventilation och är troligen inte avsett för hårda förhållanden. Ett tält för tre säsonger överlever troligen tyngre regn och vindar och ger skydd mot kyla.

Handla noga för att få ett tält som passar vädret. Om du bara är en “fair-weather campare” – det vill säga att du vill campa när det är lugnt och soligt – behöver ditt tält inte vara toppklassigt. Men även det mest perfekta vädret kan förändras snabbt, så du måste tänka på ditt tält och hur det skulle fungera om en storm skulle uppstå oväntat.

Hur lätt är tältet att använda?

I butiken såg jag det här fantastiska tältet med många rum och förvaringsutrymmen – det har 10 sovplatser. Men hur lång tid tog det att sätta upp? Krävdes det en liten armé? Du måste tänka på den punkten när du köper ett tält. Försäljaren berättade för mig att det tog lång tid och en grupp av dem – och de var experter!

Poängen är att du inte vill spendera timmar på att försöka sätta upp ett tält när du anländer till din plats, vare sig du är ensam eller har anlitat dina olyckliga barn som bara vill leka, inte skicka dig stolpar och pinnar. Det är viktigt att det är lätt att använda tältet. Försök om möjligt att sätta upp tältet i butiken, även om detta inte alltid är ett realistiskt alternativ. På YouTube finns det en hel del videoklipp där folk sätter upp olika tält.

Hitta det tält du är intresserad av, eller ett liknande, och titta på videon. Se hur tältet fungerar och om det är ett genomförbart alternativ att sätta upp själv. Leta också efter oberoende granskare till skillnad från tillverkarens video; den senare har ett egenintresse av att se till att det ser lätt ut att sätta upp ett tält. En recensent som inte är associerad med företaget kommer lättare att peka på fallgroparna.

Hur mycket ska ett tält väga?

Kommer du att behöva bära tältet långa sträckor? Är det avsett för bilcamping? Vissa av de större tälten är extremt tunga att bära – till och med från bilen till campingplatsen. Kan du klara detta på egen hand? Vissa familjetält är så stora när de är packade i sina väskor att vi inte fick plats med dem på vårt takräcke. Så tänk på det innan du bestämmer dig för att köpa. Dessutom krävs det rejäla muskler för att få upp tältet på biltaket.

Hur är tältets ventilation?

Om du inte har campat i ett tält tidigare är du kanske inte medveten om hur hemskt det är att vakna upp på morgonen och se att allt är fuktigt. Dina kläder har rört vid tältets sidor och nu är de blöta. Dina sängkläder är fuktiga och kondens är överallt i tältet. Det är därför som ventilationen är av största vikt. Leta efter tält som har ventilation tillgänglig med regnfältet på. Leta efter välplacerade ventilationsöppningar för att minimera kondensering.

Hur ska tältets golv vara?

För ett familjetält som används mycket behöver du ett bra och starkt golv. Se till att golvet är tillverkat av något hållbart. Vårt familjetält har ett hinkformat golv som består av 500D Polyester PU-material. Golvet ska skydda dig och dina tillhörigheter från att fukt sipprar in i tältet, men jag rekommenderar att du använder ett “fotavtryck” på varje tält du använder.

Ett fotavtryck är en bit särskilt utformad och formad tyg, eller en presenning, som läggs under ditt tält för att skydda det från marken och som skyddar ditt tält från nötningar. Många tälttillverkare erbjuder ett fotavtryck som ett alternativ att köpa. Detta fotavtryck kommer att vara starkare än tältbotten och spara slitage på tältet. Använd alltid en, men det behöver inte vara en från tälttillverkaren. Du kan använda Tyvek (byggnadsmaterial), vilket understryker hur grundläggande fotavtrycket kan vara!

Vattentäthet

Vattentätheten mäts ofta i millimeter och anger hur mycket vatten tältmaterialet kan stå emot innan det börjar läcka. Ett högt värde, som 3000 mm eller mer, indikerar en hög grad av vattentäthet.

Material som polyuretan och silikon används ofta för att förbättra tältets vattentäthet. Det är också viktigt att se till att sömmarna är tejpade eller förseglade, eftersom det är en vanlig svag punkt där vatten kan tränga in.

Men vattentäthet handlar inte bara om själva tältduken; tältgolvet måste också vara vattentätt för att förhindra markfukt från att tränga upp. Här kan en bra tältsäng vara en utmärkt lösning. En tältsäng lyfter dig upp från marken och minskar risken för att fukt tränger in i sovutrymmet, vilket gör din campingupplevelse mycket mer behaglig.