Top 5 bästa tält 2022
Letar du efter det bästa tältet för din campingresa? Vi är här för att hjälpa dig. Eftersom det fortfarande är komplicerat att resa långt utomlands, har camping fått ett uppsving i popularitet. Rätt tält kan lätt göra eller förstöra en resa, så innan du investerar bör du ta dig lite tid att välja noga – det finns ett stort antal alternativ på marknaden, från förvånansvärt billigt till häpnadsväckande dyrt, och från pyttelitet till rent ut sagt palatsliknande.
Kanske är du på jakt efter det bästa 3-manna- eller 4-manna-tältet? Eller något mer lyxigt som kan rymma hela familjen, även om det regnar ordentligt under hela resan? Vår guide innehåller ett brett utbud av alternativ, i prisklasser som passar alla, även om vi fokuserar mer på tält för familjer och tillfälliga gruppresor här.
Förutom antalet sovplatser (självklart) bör du tänka på vikten. Detta är mest relevant om du backpackar, men även om du kör bil är det värt att ta en titt på hur tungt och skrymmande tältet är innan du köper det – särskilt om du måste gå någon längre sträcka med tältet. Om du campar med bil bör tillförlitlighet, uppställningstid och extra lyx som mörkläggning av sovrummen för att hålla solen ute, vardagsrum på huvudhöjd och nätdörrar för varma kvällar stå högre upp på din önskelista.
En sista aspekt är stolptypen. För de flesta är traditionella tält med stolpar det bästa alternativet, men numera kan du också välja “luftstänger” som du helt enkelt pumpar upp – du måste dock betala extra för bekvämligheten. Oavsett vilken kategori av tält du väljer får du vad du betalar för, och ett bra tält är en av de friluftsartiklar du aldrig kommer att ångra att du spenderar lite mer på. Låt oss nu inleda vår lista över de bästa tälten som finns.
Bästa tält 2022
1: Jack Wolfskin – Gossamer II

Gossamer II är ett tunneltält för två personer från Jack Wolfskin med ett pris i mellansegmentet på marknaden. Den tidigare inkarnationen är mycket omtyckt, och under de senaste månaderna har vi sett om uppföljaren är lika bra som originalet.
Viktmässigt är detta inget ultralätt tält med 2280 g, men acceptabelt för ett budgettält. Du kan gå billigare och lättare, men offra kvalitet eller så kan du gå för lättare kvalitet, men räkna med att det slår mot din banksaldo. Verandan är liten, vilket gör matlagning i dåligt väder knepigt, men inte omöjligt eftersom du kan dra tillbaka markduken för att göra området större.
Inuti är det ett mysigt tält för två personer som är 125 cm brett som bredast. Det liknar något som TN Voyager, och du måste vara nära din campingkompis i detta (och de flesta tvåmannatält) enligt vår erfarenhet. Det är bekvämt långt, så det finns gott om utrymme här för de långa campare.
Gossamer II är snabb och enkel att sätta upp, men innerpitching är inte perfekt i regn. Det är dock ett problem som är vanligt för många tält där ute, och du behöver bara sätta upp snabbare för att hålla det torrt! Överdraget klarade sig bra under några våta och blåsiga nätter. Vågar vi säga att vi också gillar den gulgröna färgen i motsats till den vanliga trista olivfärgen? Det är också mer sannolikt att den smälter in i det vanliga bergsgräset än att den sticker ut. Den är också trevlig och ljus inuti.
Fördelar:
- Tar inte stor plats när det är nerpackat.
- Tältet har två ingångar.
- Tresäsongstält, men bäst för de varmare årstiderna.
Nackdelar:
- Inte det bästa alternativ för de kallaste årstiderna.
2: Vaude – Taurus 2P

Vaude Taurus 2P-tältet är ett trevligt 3-säsongstält från Vaude. Med sina 2,6 kg är det inte det lättaste, så det är osannolikt att du använder det för solo backpacking, men för camping med bilen är det ganska rymligt och har ett bra pris.
Taurus kan placeras tillsammans med inner- och yttertältet och är fristående – båda egenskaper som vi älskar när vi sätter upp ett tält. Det finns två rejäla stänger, en som går längs tältets ryggrad och en som går runt framsidan. Det är inte svårt att sätta upp tältet, men stängerna är lika långa, så det hade varit ännu bättre om de hade varit färgkodade, för de stressiga gångerna när du sätter upp det i mörkret eller i regnet.
En nackdel med tältet är att det bara levereras med sex pinnar. Detta räcker inte ens till för alla pinnpunkter på ytterduken, för att inte tala om de fyra staglinorna. Om inte vädret lovar att bli helt stilla och torrt rekommenderar vi att du skaffar några fler.
Tältet har en veranda med två dörrar, och varje dörr har en tvåvägsdragkedja. Detta är verkligen bra för ventilationsmöjligheterna och för att minska risken för att väcka din vandringspartner eller trampa på allt i verandan när du lämnar tältet. Båda dörrarna kan också rullas tillbaka nästan helt i soligt väder. Själva verandan är inte så stor, men chansen är stor att du har en bil att dumpa lite saker i också.
Inuti tältet är tillräckligt brett så att du inte kommer att bli alltför mysig med din trekkingkompis (om du inte vill det). Särskilt märkbar är designen vid fotområdet, vilket innebär att dina fötter inte kommer att röra tältets tak här, även om du är lång. Det finns plats att sitta upp vid huvudet, även om längre personer kommer att få det lite trångt.
Jag gillar att Taurus har en inbyggd tvättlina i taket. Så många tält har krokar, men jag skulle aldrig bry mig om att packa med lite snöre – men om det redan finns där är det verkligen praktiskt. Det finns också ytterligare ett par krokar i taket, en ficka för varje person och det finns en separat ficka för att stoppa in den inre tältdörren i också.
Fördelar:
- Finns i olika färger.
- Perfekt nybörjartält.
- Tresäsongstält.
Nackdelar:
- Klarar inte de kalla klimaten
3: COLEMAN BLACKOUT 4 FESTIVAL DOME

Det här högt rankade festivaltältet ger mycket utrymme och funktioner för pengarna och gör camping av hög kvalitet inom räckhåll för mindre budgetar. IColemans BlackOut-tält för 4 personer är ett attraktivt mellanting mellan de mindre tältens begränsade utrymme och de enorma mängderna i fullfjädrade tält för bilcamping. Och det har några verkligt användbara funktioner…
Erfarna festivalbesökare kommer att förstå smärtan av att väckas av brinnande morgonsolsken, men det här tältet har Colemans teknik för mörkläggning av tyg. Den är utformad för att minska inkommande ljus med upp till 99 procent, så att du kan undvika att vakna upp klockan 5 på morgonen och sova längre.
Samma mörkläggningsduk fångar upp värmen på dagen, vilket ger en svalare inredning på dagen och en något varmare miljö på natten (du kommer att uppskatta detta när temperaturen naturligt sjunker under småtimmarna). ’
En 10-minuters uppställningstid och en rymlig veranda kompletterar detta robusta erbjudande. Ja, det är tyngre än de lätta bergsklättringstält som presenteras i denna köpguide för de bästa tälten, men det är mycket lättare än de förstklassiga bilcampingmodellerna.
Fördelar:
- Mörkläggningsfunktion i sovområdet
- Tillverkad för att klara av varierande väder
- Upp till 3 personer.
- Perfekt som festivaltält
Nackdelar:
- Tung – Väger 5.1 kg
4: Jack Wolfskin – Skyrocket III Dome

För expeditioner och lättare weekendcamping blir kupoltältet ett populärt och mångsidigt val för skydd på grund av dess aerodynamiska och välbalanserade form. Jack Wolfskin har det trotsigt hexaederformade kupoltältet Skyrocket som finns i två varianter för två eller tre personer. Skyrocket III har gott om intern förvaring, en design som verkligen ser bra ut och en minimal totalvikt på 3,1 kg packad vikt. Men är den tillhörande prislappen på 250 pund en rimlig begäran?
Ibland ger tälttillverkarna instruktioner som på grund av bild- och textlayouten verkar överdrivet komplicerade. Detta var fallet med Skyrocket III, men faktum är att det är en absolut lätt sak att sätta upp av en person på under 8 minuter utan att tävla. Vi längtar bara efter en mer konsumentvänlig och visuellt omedelbar förståelse i instruktionerna för hur den ska sättas upp. Oavsett detta fick processen oss att le från början till slut, med intuitiva konstruktioner som tältduksspännet som snyggt och snabbt klipps fast på innertältet. På samma sätt bildar innertältet en struktur i all hast, utan tygband, utan snäpplås på ramen.
Vikt och bulk har lagts under förstoringsglaset av Jack Wolfskin och resultatet är ganska imponerande. Den vidsträckta tältstruktur vi får från en sådan lätt och tätt packad väska är mycket beundransvärd. De har lyckats uppnå en del av detta med den erkända användningen av aluminiumstänger och -pinnar och genom att inte lämna något överflödigt material där det inte behövs.
Men det som verkligen driver ner vikten är det polyester 75D PU-belagda yttertältet (3000 mm vattenpelare) och det andningsbara innertältet av 68D polyester med slitstarkt grundtält. Flyttdukar väger alla radikalt olika mycket beroende på variabla faktorer, och ibland när de är lättare som den här kan de vara lite nafsiga, men den här flyglådan har redan fått ett antal tunga hagtornskvistar inblåsta i sig och har inga revor eller ens märken att nämna.
Bekvämt är det bästa ordet för att beskriva inredningen i Skyrocket III-tältet. Dess lättåtkomliga utrymme från två dörrar är bra; vi kunde realistiskt och bekvämt sova tre personer i normal storlek, med resterande utrymme för var och en av deras ryggsäckar också.
Tillsammans med allt detta var vi nöjda med atmosfären under dessa kallare höstkvällar; de två omgivande polyesterskiktet verkar bevara organisk kroppsvärme ganska bra när de två sidoventilerna är dragkedjade. Även vindstötar som tar tag i tältets botten stör inte det inre skalet och det var en allmänt behaglig upplevelse att sova i. Varje innerdörr är nästan helt och hållet gjord av andningsbart nät som hjälper den övergripande atmosfären att undvika att bli täppt.
För bergsklättring, där du ofta flyttar plats, kan Jack Wolfskin Skyrocket III-tältet byggas upp och tas ner på 6-8 minuter utan att du behöver skynda dig. Detta är i sig självt bra, men egenskapen att faktiskt kunna rymma 3 personer i normal storlek och deras ryggsäckar, samtidigt som vikten hålls på respektabla 3,1 kg, är det som gör det till ett solitt val för ivrig friluftsmänniska.
5: Hilleberg – Allak 2 Footprint

Vanligtvis är det så att första gången ett nytt tält används i stormiga förhållanden är oroväckande, men det är inte fallet med Hilleberg Allak. Hillebergs fantastiska rykte, Allaks imponerande tyg (som beskrivs nedan) och våra observationer när vi satte upp tältet (vi känner alla till den där kvalitetskänslan) gjorde att vi kände oss extremt trygga redan under vår första natt. Den sinnesfrid som kommer av att tro att ditt skydd är helt vattentätt, rivningsbeständigt och tillräckligt starkt för att klara kraftiga vindar och snö kan inte överskattas. Det gjorde det möjligt för oss att sätta oss ner och faktiskt sova under ett kraftigt snöfall.
Allak har en golvyta på 31,2 kvadratmeter och ett generöst 41-tums kupolformat tak. På pappret är golvytan något mindre än konkurrenterna: North Face Mountain 25 har 32,3 kvadratmeter, MSR:s Remote 2 har 33 kvadratmeter och Hillebergs egen Red Label Jannu slår Allak med 34,4 kvadratmeter.
Vid användning har vi dock få klagomål när det gäller utrymmet. Konfigurationen räcker till för några redskap och två stora sovmattor med möjlighet för tältkamrater att sova i båda riktningarna. Och tältets mjukt sluttande kupolform gör att två personer bekvämt kan sitta upp samtidigt.
Det är ingen hemlighet att två personer som andas i ett litet utrymme kan skapa allvarlig kondens, vilket förvärras ytterligare av närvaron av våta kläder. Det bästa sättet att minska kondensering är att öka ventilationen. I kallt väder finns det dock alltid en balans att hitta mellan att hålla sig varm och maximera luftflödet. Ju mer kontroll tältets användare har över ventilationen desto bättre, och Hilleberg Allak briljerar på detta område med extremt flexibla alternativ för ventilationen.
Båda dörrarna kan öppnas med dragkedja från insidan för att avslöja nätväv. Yttertältet har också ventilationsöppningar som täcks med en tygklaff för att hålla elementen ute, vilket ytterligare gör att fuktig tältluft kan flyga ut och frisk luft kan komma in. Om temperaturen blir tillräckligt varm kan dörrarna öppnas helt och hållet med dragkedja och vestibuler kan lämnas öppna för att ge maximalt luftflöde (och utsikt) samtidigt som nätet skyddar fortfarande från insekter.
Fördelar
- Högkvalitativ design
- Imponerande väderskydd
- Bra ventilation
Nackdelar
- Dyrt
Viktigt att tänka på innan du köper tält
Nedan har vi listat en del viktiga punkter att tänka på när man letar efter bästa tält. Det finns en rad olika detaljer att tänka på vilket i början kan vara förvirrande. Oroa er inte, vi har gjort det enkelt för er!
Tänk på hur många personer som använder tältet
Strunta alltid, alltid, i konceptet att ett tält för fyra personer har fyra sovplatser. Det gör det inte. Det kanske bara sover tre, men för en bekväm upplevelse är två bäst i ett sådant tält. Specifikationerna för t.ex. ett fyrpersonstält innebär att fyra personer skulle få plats med ett tält utan utrymme för bagage osv. En familj på fyra personer bör därför titta på ett tält för sex personer. Då får du plats för sängkläder och mindre utrymmen för att förvara kläder etc.
Om vädret skulle vara dåligt kommer det extra utrymmet att vara en gudagåva när ni alla befinner er i tältet. Tänk på vilket utrymme du behöver i tältet och vad du vill förvara i tältet med dig. Tänk på de vuxna campinggästernas längd – mycket långa personer kommer att behöva sova utan att vara ihoprullade i en boll. Känn till dina mått och till de mått som gäller för det tält du tittar på. När det gäller tält spelar storleken verkligen roll.
Vilket tillfälle ska du använda tältet?
Vissa tält lämpar sig bättre för olika miljöer. Ett sommartält kommer att vara tillverkat av ett lätt material, ha mycket ventilation och är troligen inte avsett för hårda förhållanden. Ett tält för tre säsonger överlever troligen tyngre regn och vindar och ger skydd mot kyla.
Handla noga för att få ett tält som passar vädret. Om du bara är en “fair-weather campare” – det vill säga att du vill campa när det är lugnt och soligt – behöver ditt tält inte vara toppklassigt. Men även det mest perfekta vädret kan förändras snabbt, så du måste tänka på ditt tält och hur det skulle fungera om en storm skulle uppstå oväntat.
Hur lätt är tältet att använda?
I butiken såg jag det här fantastiska tältet med många rum och förvaringsutrymmen – det har 10 sovplatser. Men hur lång tid tog det att sätta upp? Krävdes det en liten armé? Du måste tänka på den punkten när du köper ett tält. Försäljaren berättade för mig att det tog lång tid och en grupp av dem – och de var experter!
Poängen är att du inte vill spendera timmar på att försöka sätta upp ett tält när du anländer till din plats, vare sig du är ensam eller har anlitat dina olyckliga barn som bara vill leka, inte skicka dig stolpar och pinnar. Det är viktigt att det är lätt att använda tältet. Försök om möjligt att sätta upp tältet i butiken, även om detta inte alltid är ett realistiskt alternativ. På YouTube finns det en hel del videoklipp där folk sätter upp olika tält.
Hitta det tält du är intresserad av, eller ett liknande, och titta på videon. Se hur tältet fungerar och om det är ett genomförbart alternativ att sätta upp själv. Leta också efter oberoende granskare till skillnad från tillverkarens video; den senare har ett egenintresse av att se till att det ser lätt ut att sätta upp ett tält. En recensent som inte är associerad med företaget kommer lättare att peka på fallgroparna.
Hur mycket ska ett tält väga?
Kommer du att behöva bära tältet långa sträckor? Är det avsett för bilcamping? Vissa av de större tälten är extremt tunga att bära – till och med från bilen till campingplatsen. Kan du klara detta på egen hand? Vissa familjetält är så stora när de är packade i sina väskor att vi inte fick plats med dem på vårt takräcke. Så tänk på det innan du bestämmer dig för att köpa. Dessutom krävs det rejäla muskler för att få upp tältet på biltaket.
Hur är tältets ventilation?
Om du inte har campat i ett tält tidigare är du kanske inte medveten om hur hemskt det är att vakna upp på morgonen och se att allt är fuktigt. Dina kläder har rört vid tältets sidor och nu är de blöta. Dina sängkläder är fuktiga och kondens är överallt i tältet. Det är därför som ventilationen är av största vikt. Leta efter tält som har ventilation tillgänglig med regnfältet på. Leta efter välplacerade ventilationsöppningar för att minimera kondensering.
Hur ska tältets golv vara?
För ett familjetält som används mycket behöver du ett bra och starkt golv. Se till att golvet är tillverkat av något hållbart. Vårt familjetält har ett hinkformat golv som består av 500D Polyester PU-material. Golvet ska skydda dig och dina tillhörigheter från att fukt sipprar in i tältet, men jag rekommenderar att du använder ett “fotavtryck” på varje tält du använder.
Ett fotavtryck är en bit särskilt utformad och formad tyg, eller en presenning, som läggs under ditt tält för att skydda det från marken och som skyddar ditt tält från nötningar. Många tälttillverkare erbjuder ett fotavtryck som ett alternativ att köpa. Detta fotavtryck kommer att vara starkare än tältbotten och spara slitage på tältet. Använd alltid en, men det behöver inte vara en från tälttillverkaren. Du kan använda Tyvek (byggnadsmaterial), vilket understryker hur grundläggande fotavtrycket kan vara!