Vandringsstavar Bäst i Test 2024: Hopfällbara & Lätta Stavar

person med vandringsstavar

Att använda vandringsstavar är ett effektivt sätt att göra vandringen bekvämare och förbättra balansen och navigeringen i terrängen. I den här guiden kommer vi att jämföra de bästa vandringsstavarna på marknaden för damer och herrar genom att testa viktiga egenskaper. Vi har sammanställt en lista över vandringsstavar bäst i test som inkluderar hopfällbara vandringsstavar och lättviktiga vandringsstavar. Vi kommer också att ge tips om vad man bör tänka på när man köper vandringsstavar.

Vi har testat de populäraste vandringsstavarna på marknaden och sammanställt en lista över de bästa vandringsstavarna på marknaden för både damer och herrar. Om du letar efter hopfällbara vandringsstavar eller lättviktiga vandringsstavar är vår lista över vandringsstavar bäst i test en bra plats att börja.

Är du en löpare? Kolla in vår guide om bästa löparstavar för att hitta stavar till din träning!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Topp 5 Bästa Vandringsstavarna:

Black Diamond Trail Trekking Poles

Black Diamond Distance Carbon FLZ

Urberg Classic Hiking Pole G4

Black Diamond Distance Carbon Z

Black Diamond Women's Trail Trekking Poles

Slutbetyg

Bäst i Test

Bästa lätta

Bästa billiga

Bästa hopfällbara

Bästa för dam

Stjärnor

Betyg

5 / 5

5 / 5

5 / 5

5 / 5

5 / 5

Pris

Recension

Vandringsstavar – Viktiga beslutsfaktorer att beakta

Några av de viktigaste egenskaperna att beakta när man köper vandringsstavar är:

Grepp

Vandringsstavarnas grepp hjälper till att minska belastningen på händer och armbågar under vandringen. Ett bra grepp ger också förbättrad kontroll och stabilitet, vilket kan vara avgörande för att undvika skador och hålla balansen på olika underlag. Det finns olika typer av grepp tillgängliga, inklusive skum, trä och kolfiber, och det är viktigt att välja ett som känns bekvämt för ens egen handstorlek och vandringsbehov.

Vikt

Vandringsstavarnas vikt påverkar hur lätt eller svårt det är att använda staven under vandringen. En lättare stav kommer att vara enklare att hålla och röra sig med under längre perioder av vandring, vilket kan minska trötthet i armarna och axlarna. Detta kan vara särskilt viktigt om du planerar att vandra på långa sträckor eller med tung packning. Samtidigt är en tyngre stav ofta mer robust och hållbar, vilket kan vara fördelaktigt om du planerar att vandra på mer tekniskt svåra eller krävande terräng.

Det är viktigt att hitta en balans mellan vikt och prestanda när man väljer vandringsstavar. En vanlig vikt för vandringsstavar är mellan 250g till 300g.

Packstorlek

En mindre packstorlek kan vara mer praktisk att ta med på resor eller förvara i en ryggsäck eller en bil, medan en större storlek kan vara mer stabil och lämplig för långa eller svåra vandringar.

Det är viktigt att hitta en balans mellan storlek, packbarhet och prestanda när man väljer vandringsstavar. Det är viktigt att tänka på hur och var man tänker använda staven innan man väljer en vandringsstav.

Justerbarhet

Justerbarhet gör det möjligt att anpassa stavlängden till ens egna kroppslängd och vandringsbehov. Detta kan hjälpa till att öka komforten och effektiviteten under vandringen, samtidigt som det kan minska risken för skador.

En justerbar stav är också användbar för personer som vandrar på olika terränger eller väderförhållanden. En längre stav kan vara mer stabil på ojämn terräng, medan en kortare stav kan vara mer lämplig för kuperad terräng.

Det är också användbart för personer som använder olika vandringsstilar, som t.ex. teknisk vandring eller snabbvandring, där olika längder kan vara mer lämpliga.

För mer bakgrundsinformation, se vår köpguide för vandringsstavar nedanför valen.

1. Vandringsstavar Bäst i Test: Black Diamond Trail Trekking Poles

vandringsstavar bäst i test

De bästa vandringsstavarna är Black Diamond Trail Trekking Poles som är ett par högkvalitativa vandringsstavar utformade för att ge enkelhet, komfort och stabilitet under vandringen.

Greppet är gjort av skummaterial som ger en bra komfort så att man kan hålla staven länge utan att tröttna. Greppet är även utformat för att ge en bra kontroll och stabilitet på olika underlag. Stavarnas vikt är lätt, runt 490 gram per par, vilket gör det enkelt att hålla och röra sig med under längre perioder av vandring. Detta minskar trötthet i armarna och axlarna.

Storleken på staven är justerbar från 64 till 140cm, vilket gör det enkelt att anpassa längden till ens egna kroppslängd och vandringsbehov. Det ger en ökad komfort och effektivitet under vandringen, samtidigt som det kan minska risken för skador. Justerbarheten är enkel att använda med hjälp av ett klicklås system, vilket gör det snabbt och enkelt att justera stavlängden. Låset håller stavens längd på plats och förhindrar att staven rör sig under vandringen.

Black Diamond Trail Trekking Poles en utmärkt vandringsstav för både nybörjare och erfarna vandrare. Den ger enkelhet, komfort och stabilitet, samtidigt som den är lätt och lätt att använda.

Anledningar att köpa:

 • Bekvämt grepp
 • Hållbart mateiral
 • Prisvärd

Produktbetyg:

5.0

 • Grepp: 5
 • Vikt: 5
 • Packstorlek: 5
 • Justerbarhet: 5

2. Bästa lätta vandringsstavarna: Black Diamond Distance Carbon FLZ

vandringsstavar kolfiber

Black Diamond Distance Carbon FLZ är de lättaste vandringsstavarna i kolfiber som är utformade för att ge optimal prestanda och komfort under långdistansvandringar. Det unika med dessa stavar är kombinationen av kolfibermaterialet och det innovativa FLZ-låssystemet.

Kolfibermaterialet gör staven extra styv och hållbar, samtidigt som det ger ett bra grepp och komfort. FLZ-låssystemet gör att staven är lätt att justera och hålla på plats, samtidigt som det gör staven packbar för enkel transport. Vikten på staven är minimal, runt 360 gram per par, det gör det lätt att hålla och röra sig och minskar belastning på armar och axlar.

Staven är justerbar från 120 cm till 140 cm, vilket gör det möjligt att anpassa längden efter ens egna kroppslängd och vandringsbehov, det ger en ökad komfort och effektivitet under vandringen, samtidigt som det kan minska risken för skador.

Black Diamond Distance Carbon FLZ är en utmärkt vandringsstav för erfarna vandrare som söker hög prestanda och komfort under långa vandringar, tack vare det unika materialet och låssystemet är staven enkel att använda och packa ner för transport.

Anledningar att köpa:

 • Ultralätt
 • Hög stabilitet

Produktbetyg:

5.0

 • Grepp: 5
 • Vikt: 5
 • Packstorlek: 5
 • Justerbarhet: 5

3. Bästa billiga vandringsstavar: Urberg Classic Hiking Pole G4

vandringsstavar med röda detaljer

Urberg Classic Hiking Pole G4 är ett par billiga vandringsstavar som är utformad för att ge komfort och stabilitet under vandringen. Greppet är konstruerat av gummi och ger en bra komfort och grepp, så att man kan hålla staven länge utan att tröttna. Greppet är även utformat för att ge en bra kontroll och stabilitet på olika underlag.

Vikten på ligger endast på 235 gram, vilket gör att du kommer ha kvar energi för att vandra en lång tid. Längden går enkelt att justera i spannet 110 – 135 cm till ens egna kroppslängd och vandringsbehov.

Sammantaget kan man säga att Urberg Classic Hiking Pole G4 är en klassisk vandringsstav som är utformad för att erbjuda enkelhet och komfort under vandringen. Med ett grepp av gummi, lättvikt och fast storlek, ger den god kontroll och stabilitet på olika underlag.

Anledningar att köpa:

 • Billiga
 • Justerbar längd
 • Stabila och lätta att hantera

Produktbetyg:

5.0

 • Grepp: 5
 • Vikt: 5
 • Packstorlek: 5
 • Justerbarhet: 5

4. Bästa hopfällbara vandringsstavar: Black Diamond Distance Carbon Z

hopfällbara vandringsstavar i kolfiber

De bästa hopfällbara vandringsstavarna är helt klart Black Diamond Distance Carbon Z vilket är ett par högkvalitativa vandringsstavar som är utformad för att erbjuda ultimat prestanda och komfort under vandringsturen.

Med sin kolfiberkonstruktion är staven både styv, hållbar och lätt. Ett av de mest unika egenskaperna med denna stav är dess fällbara design, som gör det möjligt att enkelt packa ner den för transport och förvaring.

Z-Pole-låssystemet är mycket enkelt att använda och gör det snabbt och enkelt att fälla ihop och utfälla staven. Det gör Black Diamond Distance Carbon Z till en av de mest packbara och lätta vandringsstavarna på marknaden.

Vikten på staven är minimal, runt 280 gram, det gör det enkelt att hålla och röra sig med under långa vandringar.

Anledningar att köpa:

 • Enkla att fälla ihop
 • Ultralätta

Produktbetyg:

5.0

 • Grepp: 5
 • Vikt: 5
 • Packstorlek: 5
 • Justerbarhet: 5

5. Bästa vandringsstavarna för dam: Black Diamond Women’s Trail Trekking Poles

vandringsstavar för dam med vita detaljer

Women’s Trail Trekking Poles från Black Diamond är en avancerad vandringsstav som är speciellt anpassad för damer. Den är utformad för att passa allt från enklare promenader på stigar till svåra trekkingturer i rejält kuperad terräng.

Stavarna är utformade med ett ergonomiskt grepp som är bekvämt att hålla i och dämpar bra vid nedsättningar. De är konstruerade med en fastlock-modell och går att justera mellan längderna 62 – 125 centimeter, med det första som anger stavarna i hopfällt tillstånd. Denna stav är en av de mest pålitliga och funktionella vandringsstavar på marknaden för damer, och har mottagit utmärkelser för sin höga kvalitet och prestanda.

Anledningar att köpa:

 • Bra grepp med hög komfort
 • Prisvärda

Produktbetyg:

5.0

 • Grepp: 5
 • Vikt: 5
 • Packstorlek: 5
 • Justerbarhet: 5

Köpguide – Vandringsstavar

Grepp

Greppet på vandringsstavar är viktigt för flera olika anledningar:

 1. Komfort: Ett bra grepp ger en bekväm och säker känsla i handen, vilket kan hjälpa till att minska trötthet under långa vandringar.
 2. Grepp i svårt underlag: Greppet på en stav kan hjälpa till att ge extra fäste på svårt underlag som exempelvis lera, snö eller stenar.
 3. Balans: Greppet på en stav kan hjälpa till att ge bättre balans och stabilitet under vandring, speciellt i kuperad terräng.
 4. Stöd vid stigning: Greppet på en stav kan hjälpa till att ge extra stöd och kraft under stigningar, vilket kan göra det lättare att klättra upp för branta backar.
 5. Stöd vid nedstigning: Greppet på en stav kan också hjälpa till att ge extra stöd och kraft under nedstigningar, vilket kan göra det säkrare att gå ner för branta backar.

Vikt

Vikten påverkar några av följande aspekter:

 • Viktig för komfort under vandringen.
 • Ju lättare vandrigsstav desto mindre trötthet och belastning på armar och rygg.
 • Vikten är viktig att tänka på i samband med hur länge och hur ofta du planerar att använda den.
 • Vikten påverkar också hela din packning.
 • Materialet påverkar vikten.

Påverkar komforten

Ju lättare staven är, desto mindre trötthet och belastning kommer det att vara på armar och rygg under långa vandringar. Det är viktigt att väga fördelarna och nackdelarna med lättare stavar mot deras hållbarhet och prestanda i svårt underlag.

Vikten och styrkan

Om du planerar att använda staven under långa vandringar eller fjällvandringar, då är det viktigt att välja en stav som är lätt men ändå tillräckligt stark för att hålla upp under de svåra förhållandena.

Vikten på staven är också viktigt att tänka på i samband med packningen, ju lättare staven är desto mindre vikt har man att bära med sig.

Material och teknologier som påverkar vikt

Det är också viktigt att notera att det finns olika material och teknologier som används för att göra vandringsstavar lättare medan de ändå behåller sin styrka och hållbarhet.

Här är några olika typer av material för vandringsstavar:

 1. Kolfiber: Kolfiber är ett starkt och lätt material som används för att göra stavar. Det är vanligtvis lättare än traditionella material som aluminium och ger också en högre styrka och hållbarhet.
 2. Aluminium: Aluminium är ett lätt och hållbart material som är relativt billigt att använda. Dessutom är det korrosionsbeständigt, vilket gör det till ett utmärkt val för vandring i olika väderförhållanden och på olika ställen.
 3. Fasad konstruktion: Fasad konstruktion är en teknik som används för att göra stavar lättare genom att använda olika material i olika delar av staven. Detta kan göra det möjligt att ha en lättare stav med en högre styrka och hållbarhet.
 4. Teleskopiska stavar: Teleskopiska stavar är ett annat alternativ, där man kan justera längden på staven enligt behov, det gör det lättare att packa ner staven i ryggsäcken och gör att det är mindre vikt att bära runt.

Packstorlek

Packstorleken på vandringsstavarna är viktigt, här är några av dessa anledningar:

 1. Transport: Om man planerar att resa med staven, så är det viktigt att välja en stav som är lätt att packa ner och ta med på resan. Teleskopiska stavar är ett bra val då de kan justeras i längd och packas ner till en mindre storlek.
 2. Flexibilitet: En stav som har en mindre packstorlek gör det möjligt att packa ner den i ryggsäcken eller bära den på en annan plats när det inte används, det ger mer flexibilitet och frihet i rörelserna.
 3. Vikt: Packstorleken på staven är också viktig för att hålla nere vikten på packningen, ju mindre storlek på staven desto mindre vikt att bära med sig.
 4. Utrymme: Om man tänker vandra under längre tid och behöver bära med sig mer utrustning, då är det viktigt att välja en stav med en mindre packstorlek för att spara på packningen.
 5. Användning: Packstorleken kan också påverka användningen av staven, om man har en stav med stor packstorlek kan det vara svårt att förvara den under vandringen medan en mindre packstorlek gör det lättare att hantera staven.

Justerbarhet

Justerbarhet är viktigt när man köper vandringsstavar för flera olika anledningar:

 1. Passform: Ger möjlighet att anpassa längden på staven till din kroppslängd och armlängd, det ger en bättre passform och kan minska trötthet i armarna och ryggen under långa vandringar.
 2. Terränganpassning: Gör att du kan anpassa längden på staven till olika terränger, exempelvis kan en längre stav vara bra för att hålla balansen på snö och is, medan en kortare stav kan vara mer lämplig för lättare terräng.
 3. Flexibilitet: Ger möjlighet att anpassa längden på staven för olika situationer under vandringen, exempelvis kan man anpassa längden på staven för att gå upp och ner för branta backar och för att gå på olika underlag.
 4. Lätt att packa: Teleskopiska stavar med justerbarhet är lätt att packa ner och ta med på resan eftersom man kan justera längden på staven och packa ner den till en mindre storlek.
 5. Användning: Justerbarhet gör det också möjligt att använda staven enligt ens egna preferenser och längd.
 6. Effektivitet: Justerbarhet gör vandringen mer effektiv, exempelvis kan man anpassa längden på staven för att få bästa möjliga balans och kontroll under vandringen.
 7. Säkerhet: En justerbar stav ger också möjlighet att anpassa längden på staven för att få bästa möjliga säkerhet i olika terränger eller väderförhållanden.

Olika typer av vandringsstavar

När det kommer till att välja rätt vandringsstav finns det flera olika alternativ att välja mellan. En viktig faktor att ta hänsyn till är hur staven går att vika ihop. Denna egenskap kan säga mycket om stavens prestation och dess lämpligaste användningsområde.

Det finns tre huvudkategorier av vandringsstavar:

 • Teleskopstavar: Ger flexibilitet i justering av längd.
 • Hopfällbara stavar: Lätta att packa ner och ta med på resa.
 • Fasta stavar: Hållbara och enkla att använda

Teleskopstavar

 • Gör det lättare att transportera staven
 • Flexibilitet och användarbarhet
 • Anpassa längden efter ens behov

Teleskopstavar har olika sektioner som kan fällas upp och ned efter behov, det gör det lätt att transportera staven när den inte används. När det är dags att vandra igen kan sektionerna enkelt kopplas ihop för att skapa en längre och mer användbar stav. Dessa teleskopstavar är ett utmärkt val för vandrare som önskar en stav med flexibilitet och användbarhet.

Det finns två olika metoder att fästa ihop sektionerna: ett skruvsystem eller fästen längs med staven. Fästen är lättare att använda eftersom det kan vara mer klurigt att få skruvsystemet att fungera korrekt, man kan även råka skruva fast det för hårt eller så finns det risk att det blir löst under vandringen.

Om du till exempel ska gå ner en brant backe kan det vara smart att förlänga staven för att få mer naturligt och bekvämt stöd, detta gör vandringen mer säker och smidig. Detta gör det också möjligt att anpassa längden på staven för att göra vandringen mer effektiv, exempelvis kan man anpassa längden på staven för att få bästa möjliga balans och kontroll under vandringen.

Viktigt att veta är att teleskopstavar ibland är lite tyngre än hopfällbara vandringsstavar, dem brukar också vara dyrare.

Hopfällbara vandringsstavar

 • Packbarhet: Hopfällbara vandringsstavar kan fällas ihop för att göra dem lättare att bära och packa
 • Lätta: Vanligtvis gjorda av lättviktsmaterial som aluminium eller kolfiber
 • Justerbara: Kan ofta justeras i längd för att passa användarens kroppslängd och armlängd, samt terrängen man vandrar i
 • Nackdel: Kan vara mer känsliga och mindre hållbara än fasta stavar och kan kräva mer underhåll.

Hopfällbara stavar är lättare att packa och bära med sig då du kan vika ihop dessa i flera delar, ungefär som tältpinnar. Det är en fördel för dig som söker portabilitet och enkelhet. Tillskillnad från teleskopstavar som delas upp i två till tre sektioner kan hopfällbara stavar delas upp i flera delar.

Hopfällbara vandringsstavar passar utmärkt för trail-runnig eller vandring kombinerat med klättring. En nackdel är att de inte har samma styrka mot vikt och kan oftast inte justeras i längden.

Fasta vandringsstavar

 • Inte lika praktiska och portabla som fällbara eller teleskopstavar
 • Kan vara svåra att packa och transportera när de inte används
 • Kan vara ett bra val för vandring i specifika områden eller under speciella förhållanden, då de inte kräver någon uppdelning och montering.
 • Mer hållbara eftersom de inte har någon rörlig del.
 • Oftast lättare

Fasta vandringsstavar är ovanliga bland vandrare eftersom packbarheten inte är bra. En annan nackdel är att det inte går att justera längden men med det sagt så klarar den oftast mer vikt och har en mer hållbar design samt brukar ha en lägre vikt.

Fasta vandringsstavar är för dig som är ute efter stabilitet och stöd.

Vandringsstavar för damer

De flesta vandringsstavarna på marknaden idag är uni-sex, men det finns även anpassade modeller för damer:

 • Utformade för att passa kvinnors kroppslängd och armlängd.
 • Har ofta en kortare längd och lägre vikt jämfört med standardstavar
 • Speciella handtag och handgrepp för att passa kvinnors händer och förbättra greppet
 • En bra val för kvinnor som vill ha en mer bekväm och ergonomisk upplevelse under vandring.

Vandringsstavar för damer är speciellt utformade för att passa kvinnors kroppslängd och armlängd. Dessa stavar har ofta en kortare längd och lägre vikt jämfört med standardstavar, vilket gör dem mer anpassade för kvinnors fysiologi.

Dessa stavar kan också ha speciella handtag och handgrepp som är utformade för att passa kvinnors händer och förbättra greppet. En vandringsstav som är skräddarsydd för damer kan vara ett bra val för kvinnor som vill ha en mer bekväm och ergonomisk upplevelse under vandring.

Vanliga frågor om vandringsstavar

Vilka är de bästa vandringsstavarna?

I vårt test utsåg vi Black Diamond Trail Trekking Poles till de bästa vandringsstavarna på grund av deras kombination av hållbarhet, prestanda och användarvänlighet. De har också justerbara längder och ergonomiska handtag för att ge användaren möjlighet att anpassa dem till sin kroppslängd och terräng.

Vad kostar vandringsstavar?

Vanligtvis kan du hitta en enkel basmodell för runt 200-300 kronor. Men om du vill ha högre kvalitet, mer funktioner eller mer specialiserade vandringsstavar kan priset vara mycket högre, ibland över 1000 kronor eller mer. Det är alltid viktigt att jämföra olika märken och modeller innan du bestämmer dig för att köpa för att hitta den bästa kvaliteten för dina behov och budget.

Hur vet jag vilken längd på vandringsstavar jag ska ha?

För att välja rätt storlek på vandringsstav bör du överväga din egen kroppslängd och vandringsstil. En generell riktlinje är att staven ska vara inställd på en höjd som gör att din armbåge bildar en 90-graders vinkel när du håller staven i handen och staven är i kontakt med marken.

Om du till exempel är kortare eller längre än genomsnittet kan det vara nödvändigt att justera längden på vandringsstaven för att få rätt höjd. Det är också viktigt att tänka på terrängen där du ska använda staven. Om du ska gå i bergigt terräng kan det vara en god idé att ha längre stavar för att hjälpa dig att gå uppför eller nerför branta sluttningar. Om du ska vandra på platt mark kan kortare stavar fungera bra.

Hur förvarar man vandringsstavar?

För att förvara dina vandringsstavar på ett säkert och effektivt sätt rekommenderas det att du följer dessa enkla steg:

1. Skruva isär stavarna: För att förvara dina vandringsstavar på ett säkert sätt bör du skruva isär dem och separera dem från varandra. Detta gör det lättare att förvara och transportera dem.

2. Rengör stavarna: Innan du förvarar dina vandringsstavar bör du se till att de är rena och torra. Torka av dem med en trasa för att ta bort eventuell smuts eller fukt.

3. Använd skyddskåpor: Många vandringsstavar levereras med skyddskåpor som passar över spetsarna. Dessa skyddar inte bara spetsarna från att skada andra föremål utan också dig själv när du hanterar stavarna.

4. Förvara stavarna i en väska eller fodral: Förvara dina vandringsstavar i en väska eller fodral för att skydda dem från stötar och skador. Många vandringsstavar levereras med ett eget fodral, men om det inte ingår kan du köpa en separat väska eller fodral.

5. Förvara stavarna på en torr plats: Förvara dina vandringsstavar på en torr plats, helst borta från direkt solljus och fukt. På så sätt minskar du risken för rost och andra skador.

Så testade vi vandringsstavarna

Vi utförde testerna genom att använda vandringsstavarna i olika terränger och väderförhållanden. För att testa greppet, använde vi stavarna i både torr och våt mark samt på steniga och glatta ytor. Vi mätte också vikten på stavarna och jämförde dem med varandra. För att testa packstorleken, försökte vi packa ner stavarna så mycket som möjligt och mätte sedan hur mycket plats de tog upp. För att testa justerbarheten, justerade vi längden på stavarna i olika lägen och kontrollerade hur lätt det var att göra det samt hur stadigt stavarna satt i de olika längderna.

Relaterad läsning