Vattenfilter Bäst i Test 2024: 5 Bästa Vattenfilter för Vandring

Vattenfilter är ett viktigt tillbehör under längre vandringsexpeditioner eller utomhusutflykter. Oavsett om du befinner dig i en campingmiljö, ger dig ut på vandringar eller bara några dagars avkoppling från vardagen, så utgör dessa filter en ovärderlig resurs för att garantera tillgång till säkert och kristallklart dricksvatten.

I denna guide kommer vi att recensera de fem bästa vattenfilter för vandring som för närvarande står i rampljuset. Vidare kommer vi även att utforska vilka faktorer som är betydelsefulla att ha i åtanke när du står inför ett köp av vattenrenare. Dessutom kommer vi att analysera hur du kan optimera fördelarna med dessa innovativa verktyg medan du omfamnar naturens skönhet och utmaningar!

Bästa Vattenfilter för Vandring

I testet utsåg vi Platypus Gravityworks 2L till bästa vattenfilter för vandring. Det som verkligen sätter GravityWorks 2L Complete Kit i en klass för sig är den omfattande och välgjorda uppsättningen av komponenter som det levereras med, vilket garanterar en smidig filtreringsprocess. Med en imponerande kapacitet att rena upp till 1,5 liter vatten per minut kan du snabbt fylla på dina behållare och undvika onödig väntan.

Varför lita på oss? Vi på Outdoorportalen är dedikerade till att erbjuda världens bästa recensioner av friluftsutrustning. Genom objektiva och oberoende tester, baserade på omfattande praktisk erfarenhet, strävar vi efter att vara en pålitlig källa för expertkunskap. Vårt engagemang för att leverera ärlig och användbar information, utan påverkan från tillverkare eller betalda rekommendationer

Topp 5 Bästa Vattenfilter för Vandring

Bäst i Test

Platypus Gravityworks 2L 

5/5

Populärt val

Katadyn BeFree Flaska Med Filter

5/5

Bästa flaskfilter

Lifestraw Universal Kit

5/5

Bästa stora vattenfilter

MSR Guardian Gravity Purifier

5/5

Bästa lilla vattenfilter

MSR TrailShot Microfilter

5/5

1. Bästa Vattenfilter för Vandring: Platypus Gravityworks 2L 

vattenfilter för vandring

Det bästa vattenfilter för vandring är Platypus GravityWorks 2L Vattenfilter som imponerar med sina banbrytande egenskaper och överlägsna prestanda.

GravityWorks 2L Complete Kit kommer med en omfattande uppsättning av komponenter som säkerställer en smidig filtreringsprocess. Detta kit erbjuder en imponerande kapacitet att rena upp till 1,5 liter vatten per minut, vilket säkerställer att du snabbt kan fylla på dina behållare utan att vänta i onödan.

En av de mest anmärkningsvärda fördelarna med GravityWorks 2L är dess förmåga att eliminera skadliga mikroorganismer från vattenkällan. Med en imponerande framgång tar detta filter bort 99% av bakterier och 99,9% av protozoer, inklusive farliga patogener som giardia, cryptosporidium, E. coli, salmonella och kolera. Detta säkerställer att du kan dricka med förtroende, även när du är långt borta från civilisationen.

GravityWorks 2L använder sig av Hollow Fiber-teknologi, vilket ger hundratals små ihåliga fibrer som accelererar filtreringsprocessen jämfört med traditionella filter. Denna snabbhet kompromissar inte med effektiviteten – du kan fortfarande lita på att få rent vatten i varje klunk. Dessutom är filterrengöringen enkel; ett snabbt 4-sekunders spolning bibehåller filterprestandan och förlänger livslängden.

GravityWorks 2L erbjuder även en bekväm användning. Du kan enkelt fylla på vatten genom att öppna och skopa med blåsan och sedan försluta med en klämma. Detta är en snabb och praktisk process som sparar tid och energi när du är ute i fältet. Med en vikt på endast 310 g och kompakta dimensioner på 230×80 mm, blir detta vattenfilter inte en onödig börda under dina äventyr.

Fördelar:

 • Högeffektiv rening av vatten från mikroorganismer.
 • Snabb filtreringshastighet med Hollow Fiber-teknologi.
 • Enkel rengöring och underhåll.
 • Smidig fyllningsprocess med blåsa och klämma.
 • Lättviktig och kompakt design för enkel transport.

Nackdelar:

 • Maximal kapacitet på 2 liter per filtreringstillfälle kan vara begränsande vid större grupper.

Produktbetyg:

5.0

 • Kapacitet: 5
 • Hastighet: 5
 • Filtreringsnivå: 5

2. Populärt Val: Katadyn BeFree Flaska Med Filter

vattenfilter

Katadyn BeFree Flaska Med Filter är ett imponerande vattenfilter som inte bara möjliggör detta utan också ger dig friheten att utforska världen med lätthet.

Katadyn BeFree Flaska Med Filter är en kombination av funktionalitet och praktisk design. Den lätta vikten på 63 g gör den till en idealisk följeslagare för alla dina äventyr, oavsett om det är en snabb dagstur eller en längre expedition. Dessutom erbjuder dess diameter på 7 cm en perfekt balans mellan volym och portabilitet, vilket gör den enkel att förvara i din ryggsäck eller till och med i sidofickan.

En av de mest avgörande fördelarna med Katadyn BeFree är dess förmåga att pålitligt rena vatten från skadliga mikroorganismer. Med en Hollow Fiber-filterteknologi på 0,1 micron klarar den av att ta bort potentiellt farliga partiklar och mikroorganismer, inklusive bakterier och protozoer. Detta garanterar att det vatten du konsumerar är av högsta kvalitet och säkerhet, även när det kommer från källor som normalt skulle vara tvivelaktiga.

En imponerande egenskap hos BeFree är dess imponerande utmatningshastighet på 2 liter per minut. Denna snabba produktion av renat vatten är avgörande när du är törstig och behöver fylla på dina behållare snabbt. Detta gör BeFree särskilt användbart under tider när tillgången till vatten kan vara knapp längs med rutten.

Medan Katadyn BeFree Flaska Med Filter erbjuder enastående fördelar, finns det några avvägningar att överväga. Dess höga utmatningshastighet kan leda till att filtret slits ut snabbare jämfört med långsammare alternativ. Dessutom kan den kompakta designen begränsa dess totala vattenkapacitet, vilket kan vara en nackdel under längre utflykter.

Fördelar:

 • Kompakt och lätt design för enkel bärbarhet.
 • Effektiv filtrering av mikroorganismer med Hollow Fiber-teknologi.
 • Snabb vattenproduktion med 2 liter per minut.
 • Idealisk för situationer med begränsad tillgång till vattenkällor.

Nackdelar:

 • Högre utmatningshastighet kan påverka filterns livslängd.
 • Begränsad vattenkapacitet på grund av kompakt design.

Produktbetyg:

5.0

 • Kapacitet: 5
 • Hastighet: 5
 • Filtreringsnivå: 5

3. Bästa Flaskfilter: Lifestraw Universal Kit

vattenfilter rör

LifeStraw Universal Kit introducerar en nivå av anpassning som är sällsynt i vattenreningsprodukter. Genom att lägga till ett avancerat LifeStraw vattenreningsfilter till din befintliga vattenflaska, ger detta kit dig möjlighet att njuta av fördelarna med vattenrening utan att behöva kompromissa med dina preferenser för behållare. Med två olika korkar, passande för både smala och breda flaskor, kan du nu enkelt omvandla dina favoritflaskor till högpresterande vattenreningsverktyg.

LifeStraw Universal Kit ger inte bara vattenfiltrering; det erbjuder omfattande vattenrening. Genom att använda ett hålfibermembran och en aktiv kolkapsel utför detta kit en tvåstegsreningsprocess som tar bort 99,999999% av bakterierna (inklusive E. coli), 99,999% av parasiterna (som Giardia och Cryptosporidium), samt 99,999% av mikroplaster. Dessutom reducerar den aktiva kolkapseln klor, dålig lukt, smak och organiska kemikalier, vilket ger dig inte bara säkert vatten utan även en förbättrad smak.

Ett annat starkt drag med LifeStraw Universal Kit är dess enkelhet och kompatibilitet. Det är kompatibelt med ett brett spektrum av flaskor, inklusive populära märken som Nalgene, Camelbak, Hydroflask och Klean Kanteen. Med två olika ventilkorkar, en standard och en sportöppning, samt ett tätt lock som förhindrar läckage, är detta kit både bekvämt och pålitligt.

Medan LifeStraw Universal Kit erbjuder enastående fördelar finns det några saker att överväga. Den maximala livslängden för filtret är 4000 liter vatten, vilket innebär att du måste byta filter efter detta antal användningar. Dessutom är detta kit inte utrustat med ett virusfilter, så det är viktigt att använda det i områden där virusföroreningar inte är en primär oro.

Fördelar:

 • Anpassningsbar vattenreningslösning för dina favoritflaskor.
 • Effektiv rening av bakterier, parasiter, mikroplaster, klor, lukt och smak.
 • Enkel användning och kompatibilitet med olika flaskmärken.
 • Lättviktigt och praktiskt för utomhusäventyr.

Nackdelar:

 • Begränsad livslängd för filtret (4000 liter).
 • Ingen virusfiltrering.

Produktbetyg:

5.0

 • Kapacitet: 5
 • Hastighet: 5
 • Filtreringsnivå: 5

4. Bästa stora vattenfilter: MSR Guardian Gravity Purifier

vattenfilter

MSR Guardian Gravity Purifier är utformad för att möta vattenbehoven oavsett plats eller situation. Genom att bygga vidare på den beprövade teknologin i MSR:s ursprungliga Guardian-vattenrenare erbjuder detta system en smidig och effektiv lösning för att rena vatten runt om i världen. Oavsett om du befinner dig i din näromgivning eller i en avlägsen by på en annan kontinent, kan du förlita dig på att Guardian Gravity Purifier ger dig säkert vatten.

En unik fördel med Guardian Gravity Purifier är dess enkelhet i användning. Genom att använda gravitationen som kraftkälla kan du fylla vätskeblåsan, hänga den upp på en lämplig plats och låta vattnet passera genom reningssystemet. Detta gör det bekvämt och effektivt att säkerställa ett konstant tillflöde av renat vatten utan att kräva pumpning eller andra komplicerade procedurer.

Denna vattenrenare är byggd för att hantera utmaningar från alla typer av äventyr. Med en robust konstruktion som uppfyller militärstandarden NSF P248, kan du vara säker på att Guardian Gravity Purifier kommer att hålla i tuffa förhållanden. Dess kompakta storlek gör det enkelt att bära med dig, vilket gör den till ett utmärkt val för alla som behöver säkert vatten oavsett var de befinner sig.

Medan MSR Guardian Gravity Purifier erbjuder en mängd fördelar finns det några aspekter att överväga. Systemet är inte effektivt mot kemikalier eller toxiner, så om du planerar att filtrera vatten från områden med dessa föroreningar bör du överväga andra alternativ. Dessutom är filterlivslängden begränsad till 3000+ liter, vilket innebär att du behöver byta filter efter detta antal användningar.

Fördelar:

 • Effektiv rening av vatten med gravitationens hjälp.
 • Mångsidig och robust konstruktion som uppfyller militärstandarden.
 • Enkel att använda och underhålla, med rengöringsbarhet i fält.
 • Kompatibel med olika vattenflaskor och inkluderar filterbytesindikator.

Nackdelar:

 • Ej effektiv mot kemikalier/toxiner.
 • Begränsad filterlivslängd (3000+ liter).

Produktbetyg:

5.0

 • Kapacitet: 5
 • Hastighet: 5
 • Filtreringsnivå: 5

5. Bästa Lilla Vattenfilter: MSR TrailShot Microfilter

vattenfilter

MSR TrailShot Microfilter erbjuder en innovativ lösning som passar bekvämt i din ficka när du är ute och utforskar världen. En av de mest anmärkningsvärda fördelarna med MSR TrailShot Microfilter är dess kompakta design. Denna lätta vattenrenare är utformad för att vara lätt att bära med dig vart du än går. Den hanteras enkelt med en hand och är inte större än att den passar i din ficka eller fästs vid din ryggsäck. Denna bärbarhet gör den till en oumbärlig följeslagare för alla typer av äventyr.

TrailShot Microfilter är enkel att använda och levererar snabb vattenrening på begäran. Den har en imponerande filtreringskapacitet på upp till 1 liter per minut, vilket ger dig tillgång till dricksvatten snabbt och utan fördröjning. Dessutom behöver du ingen sorts förberedelse – fyll bara filtret med vatten och börja dricka eller fylla på dina behållare.

MSR TrailShot Microfilter använder sig av mikrofilterteknologi för att säkerställa att vattnet du konsumerar är rent och säkert. Med detta system kan du lita på att över 99,9999% av vattenburna bakterier och 99,9% av vanliga protozoer elimineras från vattnet. Detta garanterar inte bara att vattnet är säkert att dricka, utan det ger även en bismakfri smakupplevelse.

När det gäller MSR TrailShot Microfilter är det viktigt att tänka på dess begränsningar. Produkten är effektiv mot protozoer, bakterier och partiklar, men den kan inte filtrera bort kemikalier eller virus. Dessutom har filtret en begränsad livslängd på 2000 liter vatten, vilket innebär att du kommer behöva byta filtret efter det antalet användningar.

Fördelar:

 • Extremt lätt och bärbar design.
 • Snabb filtreringskapacitet på upp till 1 liter per minut.
 • Enkel användning utan behov av förberedelse.
 • Mikrofilterteknologi ger bismakfri smak och effektiv eliminering av bakterier och protozoer.

Nackdelar:

 • Ej effektiv mot kemikalier eller virus.
 • Begränsad filterlivslängd (2000 liter vatten).

Produktbetyg:

5.0

 • Bladet: 5
 • Handtaget: 5
 • Storlek: 5

Köpguide: Att tänka på vid köp av vattenfilter

När när du ska hitta det optimala vattenfiltret för dina äventyr, finns det ett antal punkter av avgörande aspekter att tänka på. I denna vägledning fördjupar vi oss i samtliga de viktigaste punkterna att tänka innan du investerar i din egen vattenreningslösning, där vi sträcker oss från värdefulla råd till att utforska de flertalet varierande alternativen som frodas på marknaden.

Filtreringskapacitet

 • Mäts i liter vatten filtret kan rena innan byte eller underhåll.
 • Anpassa kapacitet till äventyrets längd för att minska filterbyten.
 • Överbelastning av kapacitet kan påverka hastighet och prestanda.

Filtreringskapacitet är en avgörande faktor att överväga när du letar efter det perfekta vattenfiltret för din vandring. Kapaciteten mäts vanligtvis i antal liter vatten som filtret kan rena innan det behöver bytas ut eller underhållas. Det är viktigt att anpassa filtreringskapaciteten till längden på ditt äventyr.

För kortare turer kan ett filter med lägre kapacitet fungera bra, medan längre expeditioner kräver ett filter med en högre kapacitet för att minska behovet av frekventa filterbyten. Kom också ihåg att överbelasta ett filter med mer vatten än dess kapacitet kan påverka filtreringshastigheten och resultatet.

Filtreringshastighet

Filtreringshastigheten, mätt i liter per minut, påverkar hur snabbt du kan fylla på dina behållare med renat vatten. Detta är särskilt viktigt när du är törstig eller när du behöver snabbt fylla på kokkärl för matlagning.

Snabba filtreringshastigheter kan vara avgörande i brådskande situationer eller när du befinner dig i områden där vattenkällor är sällsynta. Men det är viktigt att balansera filtreringshastighet med filtreringskapacitet, eftersom vissa filter med hög hastighet kanske har en kortare kapacitet.

Filtreringsmetod

Vattenfilter använder olika filtreringsmetoder för att rena vattnet. Två vanliga metoder är mikrofiltrering och nanofiltrering. Mikrofiltrering använder porer för att ta bort partiklar och större mikroorganismer.

Nanofiltrering tar bort ännu mindre partiklar och mikroorganismer genom ännu finare porer. Förstå hur filtreringsmetoden fungerar och vilka typer av föroreningar den är mest effektiv mot. Det är viktigt att välja en metod som passar dina vandringssituationer och de föroreningar som är vanliga i de områden du utforskar.

Filtreringsnivå

En annan viktig aspekt är filtreringsnivån, det vill säga vilka föroreningar filtret kan ta bort från vattnet. Kolla om filtret kan eliminera bakterier, protozoer, virus, partiklar, kemikalier och oönskade smaker.

Beroende på var du planerar att vandra kan vissa föroreningar vara mer relevant än andra. Om du är i områden där virusföroreningar är en oro, se till att filtret kan hantera detta. En filtreringsnivå som matchar de föroreningar som är vanliga i din vandringsmiljö är avgörande för din säkerhet och hälsa.

Vikt och Storlek

Vattenfiltrets vikt och storlek är kritiska för din packningseffektivitet. Under vandring vill du inte att ditt filter ska vara en börda. Lätta och kompakta filter är idealiska, speciellt när varje uns räknas. Däremot bör du balansera vikten med filtreringskapaciteten och funktionerna. Ett ultralätt filter kan ha en mindre kapacitet eller färre funktioner, medan ett tyngre filter kanske erbjuder mer robusthet och prestanda.

Hållbarhet

Filtreringskapaciteten och filterlivslängden går hand i hand med vattenfiltrets hållbarhet. En högre filtreringskapacitet innebär att du kan använda filtret längre innan det behöver bytas ut eller underhållas. Det är viktigt att ha en realistisk uppfattning om hur länge filtret kommer att vara funktionellt under din vandring. Tänk också på om filterpatronen kan bytas separat om sådana reservdelar finns tillgängliga.

Användarvänlighet

Enkelheten i användning är avgörande, särskilt när du befinner dig utomhus. Ett vattenfilter bör vara enkelt att montera, använda och rengöra. Om det är för komplicerat kan det vara tidsödande och frustrerande i en situation där du är trött eller brådskande behöver rent vatten. En intuitiv design med minimala steg och procedurer är att föredra.

Kompatibilitet

Vissa vattenfilter är mer kompatibla med olika typer av vattenkällor och flaskor. Se till att ditt valda filter passar dina behållare och vattenkällor som är tillgängliga i dina vandringsområden. Kompatibilitet ökar praktiken och bekvämligheten under vandringen.

Olika modeller av vattenfilter

När det kommer till att välja rätt vattenreningsfilter för dina vandringsexpeditioner, står du inför en värld av olika modellkategorier som var och en erbjuder unika fördelar och kompromisser. Nedan går vi igenom några av de vanligaste modellkategorier av vattenfilter och de viktigaste faktorerna att beakta innan köp.

Pump-Driven Vattenfilter

Pumpdrivna vattenfilter är välkända för deras pålitlighet och kapacitet att snabbt producera renat vatten. Dessa filter använder en pumpmekanism för att tvinga vatten genom filtret och rengöra det från föroreningar. De är idealiska för grupper och längre vandringar där filtreringskapaciteten är avgörande.

Det är viktigt att beakta följande aspekter:

 • Filtreringshastighet: Pumpfiltrar kan rena vatten snabbt, men pumpandet kan vara krävande och tidskrävande under längre perioder.
 • Vikt och Storlek: Pumpdrivna filter kan vara tunga och ta upp utrymme i packningen. Välj en som balanserar filtreringskapacitet med bärbarhet.
 • Underhåll: Pumpmekanismen kan behöva regelbundet underhåll och rengöring för att fortsätta fungera smidigt.

Gravitationsfilter

Gravityfilter använder gravitationskraften för att låta vattnet rinna genom filtret. Dessa filter är användarvänliga och kräver inte aktiv pumpning. De är lämpliga för basläger och grupper, där du kan hänga upp systemet och låta det rena vattnet medan du utför andra uppgifter. Här är några aspekter att överväga:

 • Filtreringskapacitet: Gravityfilter har vanligtvis en hög kapacitet, vilket gör dem idealiska för större grupper.
 • Filtreringshastighet: Filtreringen kan vara långsammare jämfört med pumpfiltren på grund av gravitationens kraft, så planera i förväg.
 • Vikt och Storlek: Gravityfilter är relativt lätta, men du måste ha en plats att hänga upp systemet.

Vattenfilter i rör

Straw-style vattenfilter fungerar som sugrör som du direkt använder för att dricka från vattenkällor. Dessa filter är extremt lätta och kompakta, vilket gör dem idealiska för ultralätt vandring eller som en nödlösning.

Fördelarna och övervägandena inkluderar:

 • Vikt och Storlek: Dessa filter är otroligt bärbara och tar upp minimalt utrymme i packningen.
 • Användarvänlighet: De är enkla att använda, men kräver att du ligger nära vattenkällor för att dricka.
 • Filtreringskapacitet: Då de är små, har de ofta en begränsad kapacitet och kan vara bäst lämpade som backup.

Sammanfattningsvis är valet av vattenfiltermodell en viktig beslutspunkt för vandring. Pumpdrivna filter är pålitliga men kan vara tunga, gravityfilter är bra för grupper och straw-style filter är extremt portabla men har en mindre kapacitet. Välj den modell som passar bäst för dina vandringssituationer och behov.