Friluftskök Bäst i Test 2023 – Hitta bästa friluftsköket

friluftskök

Friluftskök finns i flera olika former och storlekar och många olika typer att välja mellan. Vissa är fullt integrerade och kan mata en hel familj medan andra kan vara mindre än en fickkniv. Sedan finns det också variationer i det bränsle som de drivs med. När det gäller vandring bör du särskilt leta efter något som är lätt att bära, som kan koka vatten snabbt och som är bränsleeffektiv. En annan viktig sak att tänka på är vilken typ av bränsle som spisen drivs med och om det kommer att vara lätt att hitta på avlägsna platser.

Som tur är finns det på marknaden både beprövade modeller och nyare, mer innovativa konstruktioner. Från allt-i-ett-modeller som enbart är gjorda för att koka vatten snabbt till modeller som lagar gourmetmåltider under de mest alpina förhållanden, finns det en spis som passar alla behov.

I denna guide reder vi ut bästa friluftskök och recenserar fler modeller som passar för olika ändamål. Vi går också igenom de viktiga delarna som kan vara bra att tänka på när man köper friluftskök.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Astro Sweden

Top 5 bästa friluftsköken

Friluftskök Bäst i test

1. Trangia – Trangia 25-5 UL

Trangia är en tillverkare med säte i Sverige. De har tillverkat tillbehör för friluftskök sedan 1925, med början från hushållsgrytor i aluminium. När svenska arbetare började få mer semester under året 1930 ökade efterfrågan på bärbara friluftskök och Trangia ändrade snabbt sin produktionsmodell för att matcha marknadens behov.

Detta friluftskök från Trangia är en av de stora varianterna som passar för sällskap av 3-4 personer. Det är det perfekta friluftsköket för familjer med kokkärl och stekpanna som rymmer mycket. Fäller man upp friluftsköket går det även att kombinera med större kittlar.

Det ultralätta aluminiumet som används i det här friluftsköket är 50% starkare än vanligt aluminium och är samtidigt tunnare, vilket ger en lägre totalvikt. Kastrullerna och stekpannorna är också täckt med non-stick-beläggning (eller teflon, om du så vill). Detta gör det lättare att laga mat på och rengöra.

Produktegenskaper

  • Vikt: 905 g
  • Vindskydd: Ja
  • Bränsle: Gas
  • Material: Aluminium
  • Koktid: 3 minuter för 1 liter vatten

Bästa för natur

2. BioLite – Campstove 2+

BioLite CampStove 2+ är ett friluftskök som drivs av kvistar och ger ström till dina prylar samtidigt som du lagar mat.

Till skillnad från ett traditionellt vedkök använder det här friluftsköket en patenterad förbränningsteknik för att skapa “en virvel av rökfria lågor”. Det är förmodligen en av få friluftskök som du också kan använda för att ladda din telefon medan du lagar mat.

CampStove 2+ är en uppgradering av 2:an och den ursprungliga CampStove. Kärnkonceptet är detsamma, men den nyaste versionen har ett större batteri och det finns också en flexibel LED-lampa som kan anslutas för att lysa upp dina kvällsaktiviteter.

Du kan köpa friluftsköket själv och använda den med dina egna köksredskap, eller så tillverkar BioLite en bärbar grill och en vattenkokare som kan användas för att utöka dina matlagningsalternativ.

Detta friluftskök är ett bra alternativ om du tältar någonstans där det finns en god tillgång till kvistar och ved, eftersom du teoretiskt sett aldrig kommer att hamna i ett nödläge där du behöver äta kalla bönor för att bränslet har tagit slut.

Produktegenskaper

  • Vikt: 935 g
  • Bränsle: Kvistar och ved
  • Koktid: 4.5 minuter för 1 liter vatten

Bästa design

3. Primus – Onja Stove

Bästa design

Primus Onja är den mest ovanligt utformade friluftsköket med en unik design och kompakthet. Friluftsköket är utformat med två brännare och ger en klassisk känsla av friluftsliv. Ett friluftskök anpassat för både längre helgutflykter och kortare dagsutflykter till skogen.

Detta friluftskök är utrustat med en utfällbar stomme som ger bra stabilitet och ett vindskydd åt de två brännare som finns på detta friluftskök. Du kan enkelt justera dessa brännare individuellt och kokar 1 liter vatten på strax under 4 minuter.

Friluftskökets gasbehållare fäster du direkt på brännarna som sitter på stommens insida vilket betyder att två gasbehållare behövs när båda brännare är igång samtidigt.

Produktegenskaper

  • Vikt: 3000 g
  • Vindskydd: Ja
  • Bränsle: Gas
  • Koktid: 4 minuter för 1 liter vatten

Bästa kompakta

4. Primus – Lite+ Stove System

friluftskök

Med sin volym på 0,5 liter är den nya och förbättrade Primus Lite Plus perfekt för en person, men den är även lämplig för ett par som reser tillsammans. Den lämpar sig bäst för att koka vatten, antingen för en varm dryck eller för att rehydrera en ryggsäcksmat med en ganska snabb koktid på 3 minuter.

Brännaren har också simmerkontroll, så det är fortfarande möjligt att laga saker som pasta och ris. Den har till och med små pinnar fästade på handtaget, när de vridits in i skruvhålen på brännarens ovansida, görs spisen anpassad för stekpannor. Kastrullens lock är även konstruerat i biobaserad plast vilket gör att den också fungerar som mugg.

Primus Lite+ levereras med stödben till gasbehållaren som underlättar matlagning och en upphängningsanordning för platser som saknar en jämn yta att ha friluftsköket på.

Produktegenskaper

  • Vikt: 402 g
  • Volym: 0.5 liter
  • Bränsle: Gas
  • Koktid: 3 minuter för 0.5 l vatten

Populärt val

5. Jetboil – Zip Cooking System

Jetboil Zip är ett litet och enkelt friluftsköp. Dess 0,75-liters gryta gör den lite mer packbar än vissa andra friluftskök i den här kategorin. Brännaren och grytan ansluts säkert och den integrerade konstruktionen förbättrar bränsleeffektiviteten.

Detta friluftskök är tillräckligt stor för att bära en liten 100 grams-kanister inuti och packas ihop till en liten och kompakt enhet som är lätt att bära i en ryggsäck. Zip är utformad för att koka vatten så att du kan rehydrera frystorkade eller dehydrerade måltider samt göra varma drycker.

Storleken är anpassad för en enda person och det är ett komplett, men barbent koksystem som klarar av jobbet under tre säsonger. Värdet av den här produkten ligger i den täta integrationen av dess komponenter och dess lilla storlek, vilket gör den lättare att packa.

Produktegenskaper

  • Vikt: 340g
  • Material: Aluminium
  • Koktid: 2 m 30 sek för 0.5 liter

Att tänka på innan du köper friluftskök

friluftskök

Olika typer av bränsle

En viktig del när du letar efter bästa friluftskök är att ta reda på vilket bränsle som passar just dina ändamål. Bränsletyperna för de olika friluftsköken har sina för och nackdelar, nedan listar vi och går igenom de vanligaste typerna av friluftskök och dess egenskaper.

Gaskök

Friluftskök med gas, som drivs med en blandning av främst isobutan och propan, dominerar marknaden för friluftskök. Det som gör dem så populära är den användarvänliga utformningen: du ansluter helt enkelt en bränslebehållare på 1-2 dl till spisen, tänder den och är redo att köra. Dessutom brinner blandningen mycket rent, kan ställas in för att antingen puttra eller koka snabbt och värmer mycket effektivt.

Modellerna för gaskök varierar kraftigt, från små och lätta till allt-i-ett-system som kokar vatten effektivt. Det finns också fjärrstyrda behållare som sitter direkt på marken och har en slang som ansluts till behållaren på distans och gör att du kan vända den för bättre prestanda i kyla.

Gasolkök har sina nackdelar. De har ofta problem när det är kallt, särskilt om man jämför med vitgasmodeller. Fjärrstyrda gasolkök är ett steg uppåt, men flytande gas är det överlägset mest tillförlitliga alternativet. För det andra är själva metallbehållaren ganska tung och skrymmande, vilket kan bli ett problem om du behöver bära med dig mycket bränsle vid längre vandringsturer.

Om du ska laga två måltider om dagen i en vecka eller två – inte bara koka vatten utan laga mat – är ett friluftskök med flytande bränsle ett bättre alternativ. För det tredje är det inte lätt att fylla isobutan-/propanbehållare, vilket leder till mycket avfall (återvinning är ett alternativ men kan vara svårt att hitta). Slutligen är det inte alltid lätt att hitta isobutan-/propanbehållare utomlands, och du kan absolut inte flyga med dem (mer om detta under “Internationella resor” nedan).

Spritkök

Spritkök är populära bland ultralätta och vandringsmänniskor som föredrar dem på grund av deras överkomliga pris, lättviktskonstruktion och enkelhet. Den enklaste konstruktionen kan tillverkas genom att stansa hål längs kanten på en tonfisk eller en avklippt läskburk, och mer komplexa spisar har funktioner som simmerkontroll, en integrerad vindruta eller ett grytstativ.

Spritkök kan inte konkurrera med vätskekaminer eller burkspisar ovan när det gäller effektivitet, värmeeffekt eller flamreglering, men de tar priset när det gäller enkelhet och totalvikt. Och ett av de kanske största försäljningsargumenten för ett spritkök är att det är lätt att skaffa bränsle, särskilt i järnaffärer eller bensinstationer i små förnödenhetsstäder.

Vedkök

Vedeldade friluftskök använder pinnar, tallkottar, löv och andra döda och nedfallna föremål i skogen som bränsle, vilket ger en extremt lätt kamin som inte kräver att du packar in någon extra bränslevikt eller bulk. Logiskt sett är dessa kaminer ett bra alternativ för dem som är på väg ut på långvariga vistelser i skogen – du kan samla in ditt bränsle när du är på väg.

Vedkök kräver dock en hel del skötsel och kan inte mäta sig med användarvänligheten eller resultatet av en mer traditionell behållare eller kamin med flytande bränsle. På grund av detta rekommenderar vi detta för äventyrare som gillar nyheten med en riktig eld och inte har något emot en långsammare process för att förbereda måltider.

Observera att ved inte är ett rent bränsle och att ditt friluftskök med köksredskap kommer att bli täckta av sot.

Multifuelkök

Friluftskök som är avsedda för flytande bränsle har en bränsleledning som ansluts till en separat påfyllningsbar flaska. De flesta spisar med flytande bränsle drivs med vitgas, även om det finns ett antal modeller som kan använda flera bränsletyper, inklusive fotogen och blyfri gas.

Om du ska resa utomlands är dessa mångsidiga konstruktioner det bästa valet. Flytande gas (nämligen vitgas) brinner varmare än isobutan/propan, så dessa spisar ger bättre prestanda i kallt väder och på hög höjd. Dessutom är vitgas ett mycket bättre bränsleval för längre resor, eftersom du kan ta med dig mer med mindre mängd och till och med förvara ditt reservförråd i en lättviktig plastflaska (förväxla det bara inte med vatten!). Men vår kanske bästa egenskap hos flytande bränsle är att det minskar avfallet – du kan köpa det i bulk och återanvända samma bränsleflaska om och om igen.

Vikt och packbarhet

Precis som de flesta andra redskap för vandring är vikten en viktig faktor när du väljer friluftskök. Innan vi börjar med detaljerna är det viktigt att notera att vikten är ganska svår att jämföra bland friluftskök, eftersom du måste ta hänsyn till vilken typ av bränsle du använder och hur mycket du behöver, samt om du ska lägga till vikten av en kokplatta eller inte.

I allmänhet kan du förvänta dig att alternativa bränslekök är de lättaste alternativen och att flytande bränslekök är de tyngsta. Friluftskök med behållare – särskilt modeller utan integrerad behållare är verkligen en gyllene medelväg när det gäller vikt.

När du väljer rätt system för dig handlar det om prioriteringar: du kommer nästan alltid att offra något – bekvämlighet, snabbhet, hållbarhet, prestanda i kallt väder etc. – när du sparar några gram. Med det sagt är varje modell här på vår lista vad vi anser vara lätt och packbar nog för vandring

Friluftskökets koktid

Koktiden kan variera kraftigt mellan olika modeller, från 2-3 minuter per liter vatten till över 10 minuter för vedeldade spisar och spritkök. I allmänhet korrelerar siffrorna mycket nära med bränsletypen: som vi nämnde är integrerade gaskök mycket effektiva värmare med sina allt-i-ett-konstruktioner, medan icke-integrerade gaskök lämnar mer av lågan exponerad men ändå vanligtvis svävar i intervallet 3-5 minuter.

Multifuelkök är också ganska effektiva, även om koktiden varierar beroende på vilken typ av bränsle du använder (fotogen tar till exempel betydligt längre tid att koka än vitgas). Och i den extremt långsamma änden av spektrumet finns vedkök.

Allt detta sagt, dessa tider uppmättes i laboratoriemiljöer utan vind eller ogynnsamma förhållanden, som båda kan påverka kokningshastigheten avsevärt. Med andra ord, även om vissa friluftskök har en ganska medelmåttig annonserad koktid på 4,5 minuter, kan den andra friluftskök som har en koktid på cirka 3,5 minuter per liter men där mer av spisen är exponerad – i blåsigt väder.

Och återigen, på höga höjder eller i extrem kyla kan propan/isobutanbehållare sluta fungera helt och hållet. Andra faktorer att ta hänsyn till är höjden på grytans stöd, mängden flamskydd, vindskyddstäckning osv. I slutändan är det viktigt att ta hänsyn till dina mål och vilken typ av prestanda du behöver.

Om du vandrar uteslutande i vackert väder är en icke-integrerad burkspis eller ett alternativt bränslealternativ ett gångbart val. Om du är ute året runt och särskilt på hög höjd kommer ett fjärrstyrt gaskök (särskilt ett alternativ med flera bränslen) att vara mer tillförlitlig, oavsett de annonserade tiderna.

Friluftskökets effektivitet

Slutligen är det viktigt att påpeka att prestandan inte bara beror på hur snabbt ditt friluftskök kan koka vatten, utan också hur mycket bränsle den behöver för att göra det. För de flesta friluftsmänniskorna är koktiden och effektivitet lika viktiga överväganden. Om din kamin kan koka vatten på 2 minuter men blåser igenom en hel behållare väldigt snabbt är den trots allt inte så imponerande.

Särskilt vandrare kan spara mycket vikt genom att bära mindre bränsle, så effektiviteten kan ha stor betydelse för det slutliga beslutet. I allmänhet publicerar tillverkarna denna siffra tillsammans med koktider (ofta kallad brinntid), som anger hur länge spisen går igenom en viss mängd bränsle. Men återigen, kom ihåg att dessa tester gjordes i ett labb och att de sannolikt kommer att variera i fält.

Vindmotstånd

Som vi har nämnt i den här artikeln kan vi se att vind och friluftskök inte är kompatibla. Kraftiga vindar kan snabbt släcka din låga och det kan vara ett stort problem att tända din kamin på nytt när det är stormigt. För bästa prestanda i blåsigt väder är allt-i-ett-system överlägset det bästa valet.

En del modeller lämnar mycket lite av spisen exponerad för elementen. Icke-integrerade spisar kräver däremot vanligtvis att man köper en separat vindruta eller ställer upp dem på ett väl skyddat område på lägret. Alkohol- och vedeldade spisar hamnar längst ner i listan när det gäller vindmotstånd, och det kan krävas lite övning och tålamod för att få en jämn och konsekvent låga. Om du vandrar i konstant blåsiga förhållanden kan du överväga om du behöver extra skydd innan du ger dig ut.

Hur många brännare på friluftskök?

Det är ingen tillfällighet att de flesta av de stora tillverkarna av friluftskök har två brännare – de är allt som de allra flesta av oss någonsin kommer att behöva. Precis som när du lagar mat hemma kan du med två brännare som går igång samtidigt få de flesta måltiderna tillagade i tid.

Dessutom är det ofta det bättre valet än den mer begränsade enbrännarköket, även om vissa konstruktioner är attraktiva när det gäller vandring. För stora sammankomster finns det friluftskök med tre brännare. I många fall med en stor grupp är det dock ingen dålig idé att lägga ansvaret på någon annan att ta med sig en andra kamin, eftersom det kan vara besvärligt att packa en trebrännare ur ett vikt- och bulkperspektiv.

Integrerade friluftskök

Ett integrerat system är unikt för friluftskök och består av en brännare, värmeväxlare och en kastrull som alla fästs på toppen av en bränslebehållare i ett strömlinjeformat paket. Allt-i-ett-uppställningen har den tydliga fördelen av effektiv uppvärmning: när allt är så tätt sammankopplat ger konstruktionen snabbare uppvärmning med mindre bränsle.

Som ett resultat av detta är dessa spisar de klara vinnarna när det gäller snabbaste koktiderna. Och det skadar inte heller att integrerade spisar är enkla inköp: du får allt du behöver i ett svep, i stället för att behöva fatta flera beslut om grytor, bränsleflaskor och vindskydd.

Icke-integrerade friluftskök

Ett icke-integrerat friluftskök fungerar som två separata enheter: bränslekällan och spisen ligger i botten och en kastrull eller stekpanna ligger ovanpå. Dessa spisar har inte den värmeväxlare som finns i ett helt integrerat system och är i allmänhet mindre stabila och mindre effektiva.

Vidare är lågan mer utsatt för vinden, så det är en bra idé att använda ett vindskydd i de flesta fall för att få spisen att fungera effektivt (detta gäller särskilt för bränsletyper som alkohol, ved och tabletter som inte brinner lika varmt). Dessa uppställningar saknar också bekvämligheten och du måste köpa din kokplatta separat.

Friluftskök på hög höjd och i kyla

Intressant nog reagerar bränsle på samma sätt på både kyla och höjd. För resor under dessa förhållanden rekommenderar vi starkt en spis med flytande bränsle. I allmänhet fungerar vitgas och andra flytande bränslen bättre i kyla, och du kan reglera dropptrycket med bränslepumpen.

Omvänt minskar ofta trycket i behållare i kyla eller på hög höjd, och frusna temperaturer kan hindra gasen från att flytta sig från behållaren till spisen. Om du vill hålla dig till en behållare kan du säkra dina insatser med en fjärrstyrd konstruktion som gör att du kan vända på behållaren för att få ett bättre bränsleflöde till spisen. Slutligen, om du har problem i kallt väder, kan du hålla bränslet varmt genom att stoppa det i jackfickan eller sovsäcken innan du lagar mat, eller genom att svepa in det i ett lager under användning.

Resa med friluftskök

Oavsett om du backpackar genom Europa eller cyklar genom Amerika är ett pålitligt friluftskök som kan drivas med bränsle som är lätt tillgängligt lokalt ett absolut måste. Vitgas och isobutan/propanbehållare säljs inte överallt, men multibränslekök kan köras på nästan alla typer av bränsle som du kan hitta i världen, inklusive fotogen och blyfri bensin.

Det är alltid en bra idé att undersöka vilka typer av bränsle som är vanligast på din destination. På grund av flygbolagens restriktioner får du inte ta med dig bränsle ombord på planet, vare sig i dina incheckade väskor eller i dina handbagage. Vissa resenärer har till och med stött på problem med smutsiga eller använda bränsleledningar som skapat vissa säkerhetsförseningar på flygplatsen. Det är vår rekommendation när du forskar att gräva lite djupare än en enkel landguide.

Nöj dig inte med att veta att destinationslandet har bränsle tillgängligt, utan ta reda på (så gott du kan) hur lätt det är att få tag på det och hur ofta du kan fylla på under resan. Och som en sista rekommendation: se till att du känner till din spisens egenheter innan du ger dig iväg. Blyfritt bränsle brinner mycket smutsigare än vitgas eller en behållare, så se till att du är kunnig i hur du snabbt rengör bränsleledningarna.

Vanliga frågor om friluftskök och stormkök

Vilket friluftskök är bäst?

Det är svårt att säga vilket friluftskök som är bäst eftersom det beror på vad du ska använda det till och vad du prioriterar. Det finns många olika friluftskök på marknaden, med olika storlekar, vikter, bränsletyper och funktioner. För att hitta det friluftskök som passar dig bäst bör du först tänka på vad du ska använda det till, till exempel om du ska campa, vandra eller bära det med dig på längre resor.

Därefter bör du tänka på vikt och storlek, så att du kan bära det med dig utan att det blir för tungt eller stort. Sedan bör du tänka på bränsletypen, så att du kan välja det som passar dina behov och förutsättningar bäst. Och till sist bör du titta på olika funktioner och tillbehör, så att du kan välja det som har den utrustning som du behöver för dina aktiviteter.

Vad är ett friluftskök?

Ett friluftskök är en av de viktigaste sakerna du kan ha med dig på en campingresa. Att samlas runt en öppen eld och rosta marshmallows har sin charm, men när magen verkligen börjar rulla måste du kunna laga en pålitlig måltid.

Ett bärbart friluftskök eller stormkök är ett enkelt sätt att värma, grilla, rosta eller koka mat och dryck, samtidigt som den är lätt och bärbar nog att ha med sig i ryggsäcken. De flesta drivs av en gasbehållare eller en liten patron.

Hur fungerar ett stormkök med gasol

Gasolkök använder flytande gas som bränsle – vanligtvis en blandning av butan och propan, men det finns även patroner som innehåller endera av dem. Detta avdunstar när det lämnar behållaren och når brännaren som gas.

För att använda ett gasolkök är det bara att sätta fast spisen på gasbehållaren och tända brännaren på ett säkert sätt. Det finns olika typer av gasbehållare som alla kräver olika sätt att fästa en spis. De kan vara genomborrade, fastskruvade eller fastklippta.

Vilken gas är bäst för stormkök? Botan eller propan?

Butan är ett mindre giftigt bränsle än propan och kan ge cirka 12 % mer energi. Dess kokpunkt är dock 0 °C, vilket innebär att det inte kan användas i kalla temperaturer och att det är svårt att använda det från 5 °C och lägre. Även om den kan ge bättre valuta för pengarna är butan inte den gas som är det bästa valet om du campar på vintern eller i kalla klimat.

Propan är lättare, har ett högre tryck och en lägre kokpunkt än butan på -42 °C. Det högre trycket innebär att propan brinner hetare, vilket minskar matlagningstiden, medan den lägre kokpunkten innebär att den fungerar bättre vid lägre temperaturer.

Hur återvinner man en gasbehållare?

Om du campar i några dagar eller till och med några veckor kan det hända att du behöver flera gasbehållare – vilket kan innebära att du måste göra dig av med en.

Gasbehållare kan återvinnas, men du måste se till att de är helt tomma och att inget bränsle finns kvar i dem. Att göra sig av med en behållare är inte så skrämmande eller farligt som det kan låta – den kommer inte att explodera som en granat.

När behållaren är tom måste du genomborra den med ett vasst verktyg. Detta kommer att säkerställa, och varna andra, att behållarna är tomma och säkra. För att vara säker kan du också märka dem, och hålet, med en penna. Du bör endast göra detta med små gasbehållare.

Kan man använda spritkök inomhus?

Det är generellt inte rekommenderat att använda ett spritkök inomhus, eftersom det kan vara farligt att använda öppen eld inomhus. Spritkök använder en bränsletyp som kallas alkohol eller sprit, som kan antändas mycket lätt och brinna med en låg, svårsläckt låga.

Detta innebär att det finns en stor brandrisk när man använder ett spritkök inomhus, där det kan finnas möbler, textilier och andra brännbara material i närheten. Dessutom kan rök och avgaser från spritköket skapa dålig luftkvalitet och göra det obehagligt att andas inomhus. Det är därför bättre att använda ett spritkök utomhus, där det finns en säkrare miljö för att använda öppen eld.

Vad är skillnad på spritkök och stormkök?

En skillnad mellan spritkök och stormkök är bränsletypen som används. Spritkök använder alkohol eller sprit som bränsle, medan stormkök använder gas som bränsle. Detta innebär att spritkök har en låg, svårsläckt låga som kan vara lite svår att hantera, medan stormkök har en hög låga som är lätt att reglera och släcka. En annan skillnad är storleken och vikten på köken. Spritkök är oftast mindre och lättare än stormkök, vilket gör dem lämpligare att bära med sig på längre resor eller vandringar.

Stormkök är däremot oftast större och tyngre, men har vanligtvis mer utrymme för att lagra bränsle och tillbehör. Dessa är bara några exempel på skillnader mellan spritkök och stormkök, men det finns många andra faktorer att ta hänsyn till när man väljer mellan dessa två typer av friluftskök.

Hur rengör man friluftskök?

Det finns flera olika sätt att rengöra ett friluftskök, beroende på vilken typ av kök du har och vilka delar som behöver rengöras. Här är några allmänna rekommendationer för att rengöra ett friluftskök:

  1. Börja med att tömma köket på bränsle och eventuella tillbehör, så att du kan rengöra det från grunden.
  2. Rengör ytan på köket med en trasa eller en borste för att ta bort smuts och fett. Använd varmt vatten och lite diskmedel om det behövs, men var försiktig så att du inte skadar ytan på köket.
  3. Rengör brännaren och gasreglaget med en trasa eller en borste för att ta bort smuts och fett. Använd inte vatten eller andra vätskor på dessa delar, eftersom det kan skada dem.
  4. Rengör eventuella tillbehör såsom kastruller, grytor och glas. Använd varmt vatten och lite diskmedel, och skrubba dem försiktigt med en trasa eller en borste för att ta bort smuts och fett.
  5. Torka av alla delar på köket noga, så att det inte finns något vatten eller andra vätskor kvar. Låt köket torka ordentligt innan du använder det igen.
  6. Förvara köket på en torr och säker plats, så att det inte blir skadat eller smutsigt igen. Följ alltid bruksanvisningen för ditt kök för att få mer specifika rengöringsinstruktioner.

Flera relaterade produkter som dig redo inför nästa friluftsäventyr:

Länktips:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *