Vintersovsäck Bäst i Test 2024 – Hitta bästa vintersovsäcken

Naturen kan erbjuda en fridfull och vacker upplevelse under vintertid, men samtidigt kan kalla nätter vara en utmaning för att behålla värmen. Därför är det viktigt att ha utrustning som kan hålla dig varm, och en vintersovsäck är ett av de mest viktiga tillbehören att ha med sig .

Genom att välja en vintersovsäck med tillräcklig isolering kan du skydda dig från kylan. I den här artikeln kommer vi att presentera fem av de bästa sovsäckarna för vintern och ge tips och råd om hur du kan göra din vinterupplevelse mer bekväm.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.


 1. Fyllning & värme: En vintersovsäck bör ha tillräckligt med värmeisolering för att hålla dig varm i kalla vintertemperaturer.
 2. Packbarhet: En vintersovsäck ska vara lätt och komprimerbar att bära med sig på vandringar och resor.
 3. Vikt: En lätt sovsäck är enklare att packa och bära med dig, vilket är särskilt viktigt när du reser med begränsad packning och utrustning.
 4. Komfort: En bekväm sovsäck bör tillåta fri rörelse utan att bli för trång, samtidigt som den är varm och skyddar dig från kylan.
 5. Övriga funktioner: Detta kan vara övriga funktioner som t.ex. förvaringsmöjligheter, packstorlek, kompatibilitet med annan utrustning, ventilation, regnskydd.

1. Vintersovsäck Bäst i Test: Marmot Lithium 

Den vintersovsäck som är bäst i test är Marmot Lithium som är en imponerande sovsäck med en minimalistisk design som är perfekt för bergsbestigare och backpackers. Vad som utmärker den här sovsäcken är dess lättvikt och kapacitet att hålla dig varm och bekväm när temperaturen sjunker långt ner under nollan.

Vikten på Lithium Long är imponerande låg med bara 1450 g, vilket gör den enkel att bära med dig på dina äventyr. Fill power på 800 cuin gör sovsäcken varm och mjuk, medan gåsdun fyllningen bidrar till att hålla dig varm och bekväm.

Med en max kroppslängd på 193 cm, är Lithium Long unisex och passar för höst- och vinterförhållanden med temperaturer ner till -10ºC. Med en komforttemperatur på -10 grader C för damer och -18 grader C för herrar, kommer du att kunna sova bekvämt och varmt i alla väderförhållanden.

Lithium Long har också en extremtemperatur på -40 grader C, så du kan vara säker på att du kommer att vara skyddad från de allra kallaste nätterna. Med en sådan imponerande prestanda och funktioner, är Lithium Long en av de bästa sovsäckarna på marknaden för bergsbestigare och backpackers.

Anledningar att köpa:

 • Lätt
 • Håller värmen
 • Väldigt hög komfort

Produktbetyg:

5.0

 • Värme & Fyllning: 5
 • Packbarhet: 5
 • Komfort: 5
 • Övriga funktioner: 5

2. Vintersovsäcken med Bästa Värme: Marmot Col

Vintersovsäcken med bästa värme för extrem kyla är helt klart Marmot’s Col sovsäck vilket är en säker lösning för dina vinteräventyr. Utrustad med en vattentät Pertex Shield-yta kan du vara säker på att du har optimal skydd från det dåliga vädret samtidigt som du får hög slitstyrka. Dessutom har Col en dunfylld värmekrage med en gömd ficka för att du ska ha nära det du behöver när du sover.

Col är specifikt utformad för vintertemperaturer och med en fill power på 800 cuin och dunfyllning, så kommer du vara varm och bekväm även när temperaturen sjunker till -25ºC. Och med en extremtemperatur på -29 grader C, så kan du vara säker på att du har det du behöver för att stå emot de kalla vinterdagarna.

Så om du letar efter en sovsäck som kombinerar värme, komfort och skydd, så är Col definitivt ett alternativ att överväga.

Anledningar att köpa:

 • Justerbar värmekrage
 • Hög värme

Produktbetyg:

5.0

 • Värme & Fyllning: 5
 • Packbarhet: 5
 • Komfort: 5
 • Övriga funktioner: 5

3. Bästa Billiga Vintersovsäcken: Outwell Constellation Lux

Constellation Lux från Outwell är en prisvärd allround-sovsäck för fyrasäsonger med en otrolig kombination av komfort och prestanda. Sovsäcken har en slitstark och mjuk borstad utsida, foder i 100% bomull och premium isofill-isolering för att hålla dig varm och bekväm även när temperaturen sjunker.

Den unika designen med en dragkedja runt om i L-form gör det möjligt att öppna upp sovsäcken helt och använda den som täcke. Dessutom är det möjligt att sätta ihop två singelsovsäckar till en dubbel med hjälp av dragkedjorna.

En annan bekvämlighet är huvan med blixtlås som kan anpassas efter din komfortnivå och det isolerande tyget längs hela blixtlåset för extra värme. Sovsäcken inkluderar också en fyrkantig förvaringsväska och fästpunkter för fodret i hörnen.

Constellation Lux har en extremtemperatur på -26 grader C och en komforttemperatur på -2 grader C för damer och -8 grader C för herrar. Sovsäcken är tillverkad utan skadliga fluorkarboner och väger 3000 g. Den passar perfekt för vår, sommar och höst med temperaturer mellan 5 till -10ºC.

Anledningar att köpa:

 • Prisvärd
 • Fästpunkter för foder och isolerande krage
 • Slitstark

Produktbetyg:

5.0

 • Värme & Fyllning: 5
 • Packbarhet: 5
 • Komfort: 5
 • Övriga funktioner: 5

4. Bästa Lätta Vintersovsäcken: Pajak Core 550

Core 550 från Pajak är en ultralätt och mångsidig sovsäck är perfekt för vinteraktiviteter, men kan även användas året runt. Med en vikt på bara 975 gram och liten packvolym på 5 liter, kommer den att ta minimalt med utrymme i din packning. Dessutom ingår en kompressions- och förvaringspåse, så den blir lätt att ta med sig på resor.

En annan fördel med Core 550 – Long är huvan med enhandsjustering, som gör det lätt att justera så du får en bekväm passform. Sovsäcken har också inre och yttre upphängningsöglor, samt en trasselfri dragkedja, som båda bidrar till en lätt användning.

Med en storleksrekommendation på upp till 205 cm, är Core 550 – Long en utmärkt val för personer med längre kroppslängd. Dessutom är sovsäcken fylld med ankdun och har en fill power på 700 cuin, vilket gör den varm och bekväm när temperaturen sjunker långt ner under nollan. Så om du letar efter en mångsidig, lätt och varm sovsäck, så är Core 550 – Long från Pajak definitivt ett bra val.

Anledningar att köpa:

 • Ultralätt
 • Går även att använda övriga årstider
 • Bekväm

Produktbetyg:

5.0

 • Värme & Fyllning: 5
 • Packbarhet: 5
 • Komfort: 5
 • Övriga funktioner: 5

5. Populär Vintersovsäck: Sydvang Down Sleepingbag -12 

Sydvang Skaring Down Sleepingbag -12 är en vintersovsäck som är perfekt för ditt nästa vinteräventyr. Sovsäcken har en formad fotbox med en dragkedjeförsedd ficka och upphängningsöglor vid foten för enkel förvaring.

Det innehåller också en justerbar värmekrage med dragsko och en integrerad ficka för kudden för att minimera värmeförlusten under kalla nätter.

Den har också en invändig ficka och en fodrad kanal vid dragkedjan. En hellång tvåvägsdragkedja med ett upplyst dragkedjehuvud gör det enkelt att justera säcken inifrån.

Den är certifierat av RDS (Responsible Down Standard) och fodrat med polyester, medan yttertyget är REACH RUDOLF C0 polyester ripstop 50D/300T. En komprimerbar packpåse ingår och sovsäcken är impregnerad med PFC-fri impregnering.

Vikten är 2000 g och fyllningen består av 1100 gram ankdun med en sammansättning av 90% dun och 10% fjäder. Sovsäcken rekommenderas för höst och vinter under -10°C och har en maximal kroppslängd på 190 cm.

Anledningar att köpa:

 • Justerbar värmekrage
 • Tål kyla väldigt bra

Produktbetyg:

5.0

 • Värme & Fyllning: 5
 • Packbarhet: 5
 • Komfort: 5
 • Övriga funktioner: 5

Köpguide för vintersovsäckar

Om du söker en vintersovsäck för dina vinteräventyr så finns det en hel del att beakta. Vi kommer att guida dig genom all information du behöver ha innan du väljer den ultimata sovsäcken, allt från bekvämlighet till de olika alternativen som finns tillgängliga på marknaden.

Värme & Fyllning

Värme och fyllning är viktiga aspekter att ta hänsyn till när du köper en vintersovsäck eftersom de påverkar din säkerhet, bekvämlighet och totala upplevelse under din vinterresa.

Värme och fyllning är avgörande faktorer att beakta när man köper en vintersovsäck, eftersom de är direkt relaterade till säkerheten och bekvämligheten under din vinterresa. En sovsäck med dålig värme och fyllning kan resultera i en obehaglig och kall natt, vilket kan påverka din hälsa och prestation under övriga delar av resan. Därför är det viktigt att välja en sovsäck med en lämplig värmegraderingsskala, som är specifik för den typ av vintermiljö du planerar att utforska. Fyllningen spelar också en stor roll i sovsäckens värmeisolering. Typ av fyllning, såsom dun eller syntetiska material, och dess täthet och förpackningsteknik påverkar också sovsäckens värme. En sovsäck med högkvalitativ fyllning kommer att hålla dig varm och bekväm under långa, kalla nätter i vinterlandet.

Packbarhet

Packbarhet är en viktig faktor att ta hänsyn till när man köper en vintersovsäck då det påverkar möjligheten att ta med sig sovsäcken på vandringar eller campingturer. Här är några anledningar till varför packbarhet är viktig:

 1. Lätt transport: En packbar sovsäck tar inte upp för mycket utrymme i ryggsäcken eller väskan, vilket gör det enklare att ta med på resor och äventyr.
 2. Lätt vikt: En sovsäck som är lätt och packbar blir inte en tung börda att bära runt. Det gör det enklare att ta med på långa vandringar och färder.
 3. Bättre planering: Om du har en packbar sovsäck blir det enklare att planera för dina vinteräventyr eftersom du inte behöver bekymra dig för att det tar för mycket utrymme i din packning.
 4. Enkel förvaring: En packbar sovsäck tar inte upp mycket utrymme när den inte används, vilket gör det enklare att förvara den när den inte används.

Komfort

Komfort är en viktig faktor att ta hänsyn till när man köper en vintersovsäck, eftersom det påverkar hur bra man sover och hur väl man återhämtar sig under sin vinterresa. Här är några av de anledningar varför komfort är så viktigt:

 1. Rätt storlek och form: En vintersovsäck ska vara tillräckligt stor för att tillåta rörelse, men inte så stor att det är för kallt. Formen på sovsäcken är också viktig, eftersom den ska passa din kroppstyp och tillåta rörelse samtidigt som den håller dig varm.
 2. Material: Ett mjukt och lätt material är mer bekvämt att sova i än ett styvt och hårt material.
 3. Värme och värmeisolation: Fyllningen och materialet på sovsäcken påverkar både värme och värmeisolering, så det är viktigt att beakta detta vid valet av sovsäck.
 4. Reglering av värme: En sovsäck med justerbar värmekrage och andra värmejusteringsfunktioner gör att du kan justera värmen i sovsäcken för att anpassa den till din kroppstemperatur.
 5. Ljudnivå: En sovsäck som rör sig mycket under natten kan störa din sömn, så det är viktigt att välja en sovsäck med låg ljudnivå.

Övriga funktioner

Det finns också alternativ på marknaden som har extra funktioner och tillbehör som inte är tillgängliga i de billigare modellerna. De högre prissatta sovsäckarna erbjuder mer än bara en bekväm plats att sova. Här kommer några exempel med praktiska detaljer som förbättrar din övernattningsupplevelse:

 • Möjlighet att justera värmekrage för optimal temperaturkomfort.
 • Fodrad dragkedjekanal för att minska värmeförlust.
 • Hellång tvåvägsdragkedja för enkel in- och utstigning.
 • Formad fotbox för extra rörelsefrihet.
 • Integrerad ficka för kudden.
 • Öglor vid fotboxen för möjlighet att hänga sovsäcken.
 • Upplyst dragkedjehuvud för enkel hantering i mörker.
 • Foder och yttertyg av hög kvalitet för en lång livslängd.
 • Invändig ficka för förvaring av personliga tillhörigheter.
 • Möjlighet att komprimera sovsäcken för lätt transport och förvaring.

Relaterad läsning: