Vad är merinoull? – 7 Fördelar med Merinoull

merinoull

Merinoull är ett naturfiber som odlas av merinofår. Den är tunnare och mjukare än vanlig ull, vilket gör att den är lätt att bära mot huden. Och när du bär ull bredvid huden kommer många fördelar med det. Merinoull har växt i popularitet under många år på grund av sin mjuka och bekväma känsla, och man hittar det ofta som baslager och strumpor. Men är det värt den högre prislappen? I denna artikel kommer vi att utforska de många fördelarna med merinoull och besvara frågan om det är värt att investera i plagg som använder detta eftertraktade tygmaterial.

Missa inte vår oberoende guide där vi jämför bästa underställ i merinoull för herrar.

Vad är merinoull?

merinoull

Merinoull är en typ av ull som kommer från merinofår, som uppföds i specifika områden och är välkända för den högkvalitativa ullen de producerar. Fibrerna i merinoull är fina och mjuka, vilket gör den lätt och andningsbar. Det är också värmereglerande, vilket betyder att det håller dig varm när det är kallt och sval när det är varmt.

Tekniskt sett mäts diametern av ullen i mikroner, där en lägre mängd innebär tunnare och finare ull. Merinoull har oftast en mycket lägre diameter än klassisk ull, och därför kommer det inte att klia lika mycket men ändå erbjuda en mycket god värmereglerande förmåga och slitstyrka.

Dessutom är merinoull ett bra val om du söker efter hållbara kläder. Merinofåren skadas inte under klippningsprocessen, och ullen är en naturlig, biologiskt nedbrytbar fiber som inte skadar miljön. Så om du vill ha bekväma och hållbara plagg, är merinoull definitivt värt att överväga.

Därför är merinoull så populärt

Det som gör merinoull så speciell är dess förmåga att inte reta huden. Detta är en kraftfull egenskap för de som brukar känna obehag vid användning av traditionell ull. Denna skillnad mellan merinoull och vanlig ull kan ses i dess tjocklek.

Merinoull har en tunnare diameter jämfört med traditionell ull, vilket leder till en mjukare och mer bekväm känsla utan klåda. Tunnare trådar i merinoull gör det också möjligt att använda det i ett brett spektrum av vardagliga plagg, vilket har gjort det till ett mycket eftertraktat val. Vi gillar att variera vår garderob med flera olika klädesplagg gjorda av merinoull.

7 Fördelar med merinoull

Merinoull är lätt och mjukt

Känslan av “kliande tröja” hos traditionell ull kommer från dess tjocka, grova fiber. Fibrerna i merinoull är däremot mycket finare, vilket resulterar i ull som är mjukare, lättare och mer flexibel. Ett plagg i merinoull flyter med kroppens naturliga rörelser på ett sätt som bara känns rätt.

Merinoull andas

Din kropp producerar värme och ånga. När denna värme och ånga inte kan komma undan kondenseras den och du får svettiga kläder. Plagg som är tillverkade av blandningar och syntetmaterial fångar upp fukt. Med merinoull kan din kroppsvärme passera genom utrymmet mellan fibrerna, och till och med genom själva fibrerna, för att komma ut. Ännu bättre är att det är en dubbelriktad process: fibrerna släpper in den svala omgivande luften, vilket håller dig sval och torr.

Fukthantering

Det är bra att vara andningsbar, men vad händer när du vandrar en varm sommardag? Då skapar din kropp mer svett och värme än vad luften effektivt kan avdunsta.

Merinofiber kan absorbera upp till en tredjedel av sin vikt i fukt samtidigt som det fortfarande känns bekvämt och torrt vid beröring. Fibrerna i merinoull flyttar också på ett naturligt sätt absorberad fukt bort från din kropp, där den kan fortsätta att avdunsta.

Antibakteriell

Varje fiber i pälsen på ett merinofår har en oljig, vaxartad beläggning som kallas lanolin. Den hjälper till att stöta bort vatten under regniga månader och skyddar även mot infektioner.

Det garn som används för att tillverka kläder av merinoull bibehåller en del kvarvarande Lanolin – och dess fördelar. Det är ett skydd mot mögel och luktframkallande bakterier.

Luktresistens

Merinoullens förmåga att andas, hantera fukt och bekämpa bakterier som orsakar lukt leder sammantaget till en sak: den luktar fräscht, oavsett vad du utsätter den för. När ett plagg i merinoull tas om hand på rätt sätt förblir det rent och doftfritt i veckor, eller till och med månader, utan att tvättas.

Skrynklar inte

Om du tittar på en enskild fiber av merinoull i ett mikroskop kommer du att märka att den liknar en stram spiralfjäder. Det är denna elasticitet som ger merinoull dess lyxiga stretchkänsla. För oss som inte har mikroskop betyder det att du kan stoppa in den i en ryggsäck eller ett handbagage och den kommer ut som om den vore ny.

Förnybart & Miljövänligt

Tappar du bort din tröja när du campar? Det är ingen fara, plagg av merinoull bryts ned biologiskt och återgår till jorden inom några år.

Mellan Australien och Nya Zeeland finns det cirka 70 miljoner merinofår som producerar denna mirakulösa fiber året runt, uppfödda på en enkel diet av gräsbete. Varje år producerar merinofåren en helt ny ull, vilket gör denna naturliga ullskörd helt förnybar och hållbar. Allt detta samtidigt som det skapar en blomstrande industri för flera generationer i båda länderna.

Tyget är också relativt biologiskt nedbrytbart. Om du tappar bort din tröja bryts den ner i jorden inom några år. Du kommer att förlora en skjorta, men du kommer åtminstone inte att skräpa ner.

Slutsats – Är merinoull värt pengarna?

Som en vandringsentusiast som tillbringar mycket tid i det vilda, kan jag säga att det är viktigt att ha rätt utrustning. Och när det kommer till kläder, är det ingen tvekan om att jag föredrar att använda merinoull.

Så är det verkligen värt det? Ja, i min mening är det det. För mig är den varma, mjuka känslan av merinoull mot min hud, värd varje penny. Så länge du har råd och är en friluftsentusiast, så tycker jag att du bör ge det en chans. Du kommer inte att ångra det!