Slipa Yxa – Slipa din yxa med vinkelslip, fil eller för hand

Att slipa yxa är lite av en förlorad konst, men att lära sig slipa en yxa kan vara en värdefull färdighet. De gamla skogshuggare tillbringade sina lunchraster med att slipa sina yxor eftersom de visste att de kunde arbeta snabbare, effektivare och med mindre ansträngning om yxorna var vassa.

Samma sak gäller för det arbete som utförs runt en fastighet eller på en arbetsplats. Skarp är alltid bra, och med lite övning kommer du att kunna reparera och slipa vilken yxa eller yxspets på nolltid.

Är du på jakt efter en ny yxa? Då kan du klicka in och läsa vår guide där vi utvärderar bästa yxan.

Hur vass ska en yxa vara?

Först och främst bör du förstå att axlar inte behöver vara knivskarpa. Faktum är att en knivskarp egg kan vara mer benägen att flisa än en vanlig vass egg. En yxa måste helt enkelt vara tillräckligt vass för att skära genom träfibrer, inte så vass att du kan raka dig med den (även om det ofta verkar vara testet med yxslipningsgurus på internet). Tanken är helt enkelt att skapa en skarp egg utan hack och bucklor.

Det finns också flera sätt att slipa en yxa, och många hävdar att deras metod är den rätta. Om du inte ska slipa en yxa som är ett svenskt mästerverk för tusentals kronor räcker det med någon av metoderna på den här listan.

Slipa yxa med fil

Ett av de vanligaste sätten att slipa en yxa är med en fil. Metoden är enkel och resultatet är helt acceptabelt – särskilt för yxor från järnaffärer.

Verktyg och material

 • Lösningsmedel för insekter och tjära
 • Filborste
 • Platt arbetsyta
 • Klämma
 • Fil
 • Slipolja eller bivax
 • Arbetshandskar

Steg 1: Spänn fast yxan på ett bord

Att slipa en yxa kräver en hel del repetitiva rörelser, så att klämma fast den på ett arbetsbord ger det bästa resultatet. Placera yxan på sidan så att biten är vänd mot dig och hänger över bordskanten. Använd klämman för att fästa handtaget på bordet.

Steg 2: Rengör yxhuvudet och fila

Ibland har yxhuvuden en ansamling av beck och saft som kan täppa till filen. Använd lite bugg- och tjärborttagningsmedel eller ett liknande rengöringsmedel för att ta bort becket. Använd också en filborste eller en annan borst med styv borst för att avlägsna filspån från filen.

Steg 3: Fila yxans ena sida

Ta på dig ett par arbetshandskar och börja föra filen över yxans kant, slag för slag. Försök att matcha bladets fasning för att undvika att omforma slipningen (den tekniska termen för bladets vinkel). Arbeta från vänster till höger eller från höger till vänster, men försök att vara konsekvent. Dessutom tar filerna bara bort metall när de rör sig i en riktning, vilket är tryckslaget. Att dra är kontraproduktivt och gör filen slö.

När ena sidan är vass, vänd yxan och rengör filen.

Steg 4: Fila den andra sidan av yxan.

Börja sedan med att slipa yxans andra sida enligt samma metod som ovan. Anpassa slipvinkeln och skjut filen över eggens kant. Försök att slipa varje sida med samma antal slag eller under samma tid med samma allmänna hastighet för att se till att eggen inte flyttar sig från mitten och blir mejselliknande. Om den ena sidan behöver mer arbete än den andra fortsätter du att fila båda sidorna jämnt för att behålla centrum.

Kontrollera försiktigt yxans egg för att se till att den är skarp och fri från skåror. Belägg sedan yxhuvudet lätt med lite olja eller vax för att skydda det.

Slipa yxa med vinkelslip

Om du vill slipa en yxa snabbt och mindre exakt kan du använda en bänkslipmaskin. Se bara till att bära arbetshandskar och skyddsglasögon och undvik långt hår och lösa kläder som kan fastna i verktyget.

Verktyg och material

 • Skyddsglasögon
 • Bugg- och tjärborttagningsmedel
 • Filborste
 • Vinkelslip
 • Slipolja eller bivax
 • Arbetshandskar

Steg 1: Rengör yxan och slipskivan

Som tidigare nämnts har yxor ofta lite beck eller saft på sina kanter. Lite insekts- och tjärborttagningsmedel borde göra susen. Om slipskivan är äldre kan du också ge den en snabb borstning för att ta bort eventuella filspån som fastnat i ytan.

Steg 2: Hitta rätt vinkel

Innan du startar slipmaskinen ska du ta några minuter för att hitta en vinkel som fungerar för din yxa. Håll yxan så att huvudet ligger mot resten och tippa biten uppåt tills vinkeln på kanten på bladets undersida är ungefär parallell med slipskivan. Om slipmaskinens vila justeras, anpassa den till yxhuvudets vinkel.

Håll yxan något tillbaka från slipskivan och starta slipmaskinen.

Steg 3: Slipa yxans ena sida.

Följ yxans böjning och svep böjningens kant över slipskivan, var noga med att hålla en jämn vinkel. Se till att hålla yxbiten i rörelse över hjulet för att undvika flata punkter i slipningen och överhettning av biten.

Steg 4: Slipa den andra sidan av yxan

Ta bort yxan från slipmaskinen och vänd på den. Om du känner dig bekväm kan du låta slipmaskinen vara igång och göra ditt bästa för att matcha vinkeln igen (det är ingen exakt vetenskap). Du kan dock också stänga av slipmaskinen och vänta tills den slutar snurra för att hitta slipvinkeln igen.

Se till att hålla yxans egg i rörelse över slipskivan.
Anpassa tiden för slipning av den andra sidan till tiden för den första sidan för att hålla eggen centrerad.
Fortsätt att slipa den ena kanten och sedan den andra och kontrollera skärpan mellan varje par sliptillfällen för att behålla den centrerade kanten. Att slipa yxor med en slipmaskin ger en grövre yta, men den ska vara fri från skåror och bucklor. När du är klar kan du använda lite olja eller vax för att skydda yxhuvudet.

Slipa yxa för hand med slipsten

Den mest gammaldags metoden för att slipa yxor är att använda en slipsten. Dessa stenar har två olika korn, med en grov sida för att ta bort material och en fin sida för att förfina eggen. Timmermän har ofta dessa stenar i sina verktygslådor eller väskor och spottar på dem för att skapa lite smörjning. Vi föreslår att man använder några droppar av honningsolja, men var och en får välja själv.

Verktyg och material

 • Bugg- och tjärborttagningsmedel
 • Slipsten
 • Slipolja
 • Bivax, om så önskas
 • Arbetshandskar

Steg 1: Rengör yxhuvudet

Slipstenar är inte billiga, och de fungerar bäst när de inte är täppta av beck, saft och filspåner. För att hålla slipstenen ren, rengör yxhuvudet innan du slipar. Även här räcker det med en bugg- och tjärborttagare, men lite WD-40 fungerar också.

Steg 2: Olja stenen

Lite avhonsolja hjälper till att smörja stenen och håller yxans egg kallt under slipningen. Det räcker ofta med några droppar, beroende på hur torr stenen är. Även om du kommer att använda båda sidorna av stenen oljar du bara en sida åt gången. Ett lätt lager på yxans egg är också till hjälp.

Steg 3: Slipa yxans ena sida med stenens grova sida

Bär arbetshandskar, placera yxskaftet under ena armen och rikta eggbiten i en bekväm riktning. Använd den oljade stenens grova sida för att göra cirkulära passningar över biten. Till skillnad från filer skär slipstenar i flera vinklar, så en cirkulär rörelse fungerar mycket bra.

Se till att hålla fingrarna borta från stenens kant för att undvika att du skär dig på yxans egg. Gör också ditt bästa för att hålla en jämn vinkel.

Steg 4: Slipa den andra sidan av yxan med stenens grova sida.

När du är nöjd börjar du slipa den andra sidan av yxan. Se till att använda små cirkulära passningar över hela eggens kant. Gör ditt bästa för att matcha antalet passningar eller den tid som läggs ner på att slipa den här sidan med den tid som lagts ner på den föregående sidan för att hålla eggen centrerad.

Fortsätt att växla mellan sidorna tills kanten är jämn och det inte finns några skåror eller bucklor. Du kan behöva rengöra slipstenen med en borste eller lite extra olja då och då.

Steg 5: Använd den fina sidan av slipstenen

Med några droppar olja på den fina sidan upprepar du steg 3 och 4. Den fina sidan kommer att förfina eggen och föra den till en mycket vassare spets. Generellt sett räcker det oftast med ett eller två överfarter per sida för att förfina en yxkant eftersom den grova slipningen gör det mesta av arbetet.

När du har förfinat eggen ska du belägga yxhuvudet med olja eller vax för att skydda metallen.

Sammanfattning

Med den här guiden bör du kunna slipa en yxa utan problem. Det finns dock omständigheter där någon kanske föredrar att inte slipa sin egen yxa. Lyckligtvis finns det en lösning.

Genom att följa denna guide och använda rätt verktyg och tekniker kan man lätt slipa sin yxa hemma. Det är också viktigt att hålla koll på yxans vinkel och säkerställa att man har tillräckligt med slipmedel. Genom regelbunden underhåll och slipning kan man förlänga yxans livslängd och förbättra dess prestanda.