Rengöra termos – 3 Enkla tips hur du rengör din termos (Guide)

rengöra termos

Om du rengör din termos på rätt sätt kan du använda den i många år framöver.

Det finns inget värre än att öppna din termos för att njuta av kaffet och sedan upptäcka att din dryck är rumstempererad. Med en termos kan du behålla drickan varm eller kall och hålla vätskan inuti så nära den ursprungliga temperaturen som möjligt. De är också avsedda att tas med på resande fot och kan förbli säkra oavsett om du bara är på väg till kontoret med kallt vatten eller om du åker på en campingutflykt med hälsosam soppa.

Relaterat: Mattermos bäst i test

Att underhålla din termos är lite annorlunda än vad du kanske är van vid med din typiska återanvändbara flaska eller behållare. Även om många termosar hävdar att de tål diskmaskin om de placeras på det översta hyllplanet, är det i tveksamma fall bäst att tvätta dem för hand så att isoleringen inte skadas. Men oroa dig inte, det finns några enkla tips och tricks du kan följa för att hålla din termos i toppskick i många år framöver. Läs vidare för allt du behöver veta om hur du rengör en termos.

Relaterat: Termosmugg bäst i test

Hur en termos fungerar

En termos använder vakuumisolerad teknik för att hålla varmt innehåll varmt och kallt innehåll kallt. Designen har ett vakuum mellan de två väggarna, vilket gör att det du stoppar i den håller samma temperatur längre.

Konstruktionen leder inte värme och förhindrar också att kondens bildas utanför. Den håller rumstemperatur/kyla vid beröring, även när något inuti är iskallt eller hett. Termosar finns allmänt tillgängliga från olika märken, i olika kapacitet och färger.

Hur man rengör en termos

Här är tre populära metoder för att få din termos ren från kaffe- och soppfläckar, och även för att ta bort kvarstående lukter.

Rengöra termos med bikarbonat och ättika

Kombinationen av ättika och bikarbonat är en beprövad rengöringsmetod för vanliga köksproblem.

 • Häll 1/2 kopp destillerad vit vinäger i din termos och strö över 1 matsked bakpulver. Kombinationen kommer att genomgå en kemisk reaktion som orsakar skumning.
 • Tillsätt lite varmt vatten och låt blandningen sitta i cirka 10 minuter.
 • Använd en flaskborste eller en rengöringsduk med varmt vatten för att ge insidan av din termos en ordentlig rengöring. Upprepa om det behövs.

Tabletter för rengöring av tandproteser

Du kanske känner till rengöringskraften hos protestabletter om du bär tandställning eller proteser. De är också ett effektivt sätt att rengöra din termos på!

 • Fyll 1/2 till 3/4 av din termos med varmt vatten.
 • Släpp en tablett i termosen och låt den sitta tills den har slutat sprudla, 5 till 10 minuter.
 • Använd en flaskborste eller en rengöringsduk med varmt vatten för att ge termosens insida en rejäl slutrengöring. Upprepa om det behövs.

Rengör termos med is och salt

 • Lägg krossad is i termosen tillsammans med cirka 2 matskedar havssalt (salt har naturligt antibakteriella egenskaper).
 • Sätt fast locket och skaka ordentligt, som med en cocktailshaker.
 • Använd en flaskborste eller en rengöringsduk med varmt vatten för att ge termosens insida en rejäl slutrengöring. Upprepa om det behövs.

Som vi nämnde rekommenderar många termostillverkare att du tvättar din termos för hand, även om den är märkt som en diskmaskinssäker produkt. Du riskerar att skada den vakuumförsegling som möjliggör isoleringen genom att placera den i diskmaskinen, vilket motverkar syftet med att ha en termos.

Vad man inte ska göra när man rengör termos

Nu när vi har tagit upp några tips om hur du rengör din termos finns det också några saker du INTE ska göra när du rengör den.

 • Använd inte klor eller blekmedel för att rengöra din termos. Dessa kemikalier kan vara för starka och kan skada insidan av rostfritt stål.
 • Använd inte supervarmt eller kokande vatten för att rengöra din termos. Om du använder kokande vatten kan det inte bara skada termosens färg eller utsida, utan det kan också orsaka smältning och till och med bryta vakuumförseglingen, vilket hindrar termosen från att isolera ordentligt.

Tips för att maximera termosens hållbarhet

Termosar är utformade för att användas med vätskor, så det är inte rätt ställe att stoppa in gamla matrester. Tänk på soppor och grytor, kaffe och te eller till och med mjölk och juice. Här är vårt bästa tips för att maximera termosens isolerande förmåga för kallt respektive varmt innehåll.

För kallt innehåll

 • Ställ in termosflaskan i kylen eller frysen i förväg. Har du ont om tid? Fyll den med is och vatten i några minuter.
 • Ta ut termosen ur kylskåpet och häll ut isvattnet.
 • Lägg i ditt kalla kaffe, din kalla juice eller smoothie och fäst locket.

För varmt innehåll

 • Fyll din rena termos med varmt vatten och sätt på locket.
 • Efter några minuter tar du bort locket och tömmer ut vattnet.
 • Lägg i din varma soppa, ditt te eller kaffe och fäst locket. Innehållets temperatur bör vara varmare än vad det skulle vara om du skulle konsumera det omedelbart, så var försiktig när du fyller din termos.

Glöm inte att när du har öppnat termosen för att njuta av innehållet ska allt som du inte har njutit av kastas för att förhindra att skadliga bakterier växer.

När ska du slänga en termos?

Även om du tar hand om och rengör ordentligt är det inte alla föremål i köket som håller för evigt, inte heller termosflaskor. Om du märker att den inte längre håller innehållet isolerat, vare sig det är varmt eller kallt, är det förmodligen dags att säga adjö. Håll också utkik efter flisor eller sprickor på termosens insida – använd ficklampan på din telefon om du måste. Om insidan av din termos är skadad på något sätt är det dags att byta ut termosen.

Sammanfattning

Termosar är ett användbart verktyg att ha till hands året runt. För att se till att de förblir rena som en visselpipa kan du använda en av de rekommenderade rengöringsmetoderna: vinäger och bakpulver, tandprotestabletter eller is och salt.