Göra rent vattenflaska – En enkel guide

vattenflaska diskmaskin

Återanvändbara vattenflaskor är bättre för miljön och är mycket snyggare än plastflaskor. Läs vår vattenflaska bäst i test! Och är bra för din hälsa och vätskebalans. Om du rengör din vattenflaska på rätt sätt, alltså. Att ha en återanvändbar vattenflaska nära till hands på jobbet och när du är på gymmet är ett enkelt sätt att hålla dig hydrerad, men om du misslyckas med att rengöra din vattenflaska kan den utsätta dig för bakterier och bakterier.

Om vi ska vara ärliga är det nog många av oss som inte rengör sina vattenflaskor tillräckligt ofta. Den idealiska frekvensen? Varje dag om du använder din vattenflaska regelbundet. Men oroa dig inte, den här uppgiften behöver inte vara en fruktad syssla. Om du följer de enkla stegen nedan kan du rengöra din återanvändbara vattenflaska (och de återanvändbara sugrören också!) på mindre än fem minuter.

RELATERAT: Hur du går tillväga för att rengöra din termos

Det här behöver du för att rengöra din vattenflaska

  • Diskmedel
  • Flaskborste
  • Rengöringsmedel
  • Blekmedel (valfritt)
  • Vinäger (valfritt)
  • Rengöringstabletter för vattenflaskor (valfritt)
  • Pappershandduk eller ren diskhandduk

Såhär rengör du din vattenflaska

För daglig rengöring av vattenflaska

1. Tvätta din återanvändbara vattenflaska minst en gång om dagen. Fyll flaskan med varmt vatten och en skvätt diskmedel. Använd flaskborsten och skrubba flaskans väggar och botten med hjälp av flaskborsten. Var noga med att rengöra inte bara insidan utan även flaskans läpp. Skölj noga.

2. Eftersom bakterier trivs i en fuktig miljö är det en bra idé att torka flaskan med en pappershandduk eller en ren diskhandduk (annars riskerar du att sprida färska bakterier till den rena vattenflaskan). Om du föredrar att låta flaskan lufttorka, se bara till att låta locket sitta av, annars kommer den instängda fukten att skapa en idealisk miljö för bakterier.

3. Om din vattenflaska tål diskmaskin (kontrollera etiketten för skötselanvisningar), placera den på det översta hyllan i diskmaskinen och välj den varmaste vatteninställningen.

För grundlig rengöring av vattenflaska – Vattenflaska som luktar illa

1. Om din vattenflaska luktar illa eller om du har försummat den lite för länge är det dags för en djupare rengöring. Tillsätt en tesked blekmedel i flaskan och fyll den sedan med kallt vatten. Låt stå över natten och skölj sedan noggrant innan du följer torkningsinstruktionerna ovan.

2. Om du föredrar att inte använda blekmedel kan du fylla flaskan till hälften med vinäger och sedan tillsätta kallt vatten. Låt blandningen sitta över natten, innan du sköljer noggrant eller kör den genom diskmaskinen.

3. För en djuprengöring, utan att skrubba, kan du använda dessa rengöringstabletter för vattenflaskor, som recensenterna svär på för att ta bort lukt och smuts.

Glöm inte vattenflaskans lock

Kom ihåg att även skrubba locket eller locket på din vattenflaska med varmt vatten och diskmedel varje dag. Om din flaska består av flera delar ska du separera dem innan du rengör dem för att se till att det inte finns smuts som lurar i springorna.

Rengör metallsugrör

Rengör de återanvändbara sugrören: Om du är ett fan av återanvändbara sugrör vill du definitivt investera i en uppsättning sugrörsrengörare. Använd en lösning av varmt vatten och diskmedel och låt rengöringsmedlen skrubba bort allt skräp som kan finnas i varje sugrör. Skölj med varmt vatten, eller om sugrören är diskmaskinssäkra, kör dem i maskinen i bestickkorgen.