Kikare Bäst i Test 2024 – Hitta bästa kikaren

kikare bäst i test

Vi har alla sett och använt kikare, men det är inte många av oss som tar steget och köper en. Detta beror delvis på att vi inte har någon särskild användning för produkten och att vi bara finner behov av att ha en sådan när vi är på semester, och då på en naturskön plats.

Men det finns många som är mycket seriösa när det gäller sina kikare, bland annat sportälskare, naturentusiaster och fågelskådare. Dessa användare är tydliga med vilka specifikationer de behöver när de köper en enhet. Men hur är det med den genomsnittliga användaren? Detta kommer vi att reda ut.

Fördelen med att köpa en kikare är att den är multifunktionell. Använd din kikare för att titta på fåglar, för att se vilda djur i naturen eller för andra utomhusaktiviteter där du vill ha en bättre överblick över något på avstånd. De är idealiska för ornitologer och vandrare som är entusiastiska över att se vilda djur, men många fungerar även som lämpliga instrument för att se stjärnorna.

Men om du någonsin har undrat: “Vilken kikare ska jag köpa för att titta på stjärnor?” har vi letat i butikerna efter vad som erbjuds och sammanställt de bästa kikarna 2022 så att du kan vara säker på att få en trevlig upplevelse av att titta på stjärnorna.

Vi har sammanställt dem i den här detaljerade guiden för att hjälpa dig att välja vad som är rätt för dig. Du hittar också länkar till hur du kan köpa de listade modellerna till de bästa priserna, uppdaterade i takt med att marknaden förändras.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Outdoorexperten

Relaterat: Bästa friluftskniv

De 11 bästa kikarna 2022

1. Vortex – Diamondback HD 10×42

Kikare Bäst i test

Förstoring: 10 x. Optikdiameter: 42 mm. Vikt: 604 g. 

Vortex Optics är en av ledarna inom kikare idag. De har alla typer av kikare som passar för olika användningsområden och olika budgetar. För jakt erbjuder företaget många kvalitetskikare som kan leverera även under de mest tuffa förhållanden. En av dessa optiker är Vortex Diamondback HD 10X42 en kikare som verkligen utmärker sig när det gäller byggkvalitet och som vi utsätt till den bästa kikaren.

Diamondback har funnits i många år. Som kikare på instegsnivå har den alltid uppfyllt, om inte överträffat, förväntningarna.

Kikaren har ett brett synfält och är enkel att hantera i alla situationer. Den är skyddad i gummmiarmering vilket ger kikaren ett bra grepp och skydd. Den är även förseglad med O-ring vilket gör den till en vattentät kikare samt skyddar mot imma och damm.

2. Bushnell – Forge Binoculars 

Bästa kikaren premium

Förstoring: 10 x. Optikdiameter: 42 mm. Vikt: 860 g. 

Forge Binoculars 10×42 Terrain Roof Prism är en vattentät kikare från Bushnell Forge-serien. En kikare som är mångsidig, hållbar och prisvärd. Deras adekvata glas får en optisk förstärkning av Bushnells utmärkta vattenavvisande och kontrastförbättrande beläggningar, och deras greppvänliga pansar och vattentäthet gör dem till ett bra val för ett brett spektrum av fältanvändning.

Kikaren är både vattentät och ger en klar bild i dåligt ljus vilket gör den anpassad för lite mer extrema förhållanden. En prisvärd kikare med premiumegenskaper!

3. Urberg – Professional Tripod 

Bästa kikare på stativ

Förstoring: 20 – 60 x. Objektivdiameter: 80 mm. Vikt: 3645 g. 

Professional Tripod från Urberg är en tubkikare med ett stabilt stativ på tre ben. Stativets ben går att enkelt justera på vinkel och i rotation.

Tubkikaren har ett objektiv på 80 mm och en förstoring på 20-60x med sitt Spotting Scope. Kikaren är utrustad med breda linser som ger en klar bild och är utrustad med kvävgas som gör att det inte bildas kondens.

Med denna kamera får du mycket för pengarna. Det är en billig kamera som samtidigt levererar högkvalitvativa funktioner och kommer från det trovärdiga företaget Urberg med rötter i Skandinavien.

4. Focus – Eagle

Bästa kikare fågelskådning

Förstoring: 10 x. Objektivdiameter: 42 mm. Vikt: 800 g. 

Focus Eagle är en utmärkt fågelkikare med ett avstånd på upp till 1500 meter och samtidigt fungera för att mäta avstånd. Den finns i två versioner 8×42 och 10X42 där båda kan mäta mått upp till 1500m. Det är en solid konstruktion med en knorrad greppyta som gör att avståndsmätaren ligger stabilt i händerna.

Den optiska konstruktionen består av högkvalitativt glas med avancerad antireflexbehandling som ger en skarp bild med god kontrast. Ögonmusslorna har 4 vridbara lägen och ett vertexavstånd på 19,5 mm vilket gör den lätt att använda även om du använder glasögon. Varje okular har också en individuell fokusinställning.

I avståndsmätaren finns det hela sju olika mätprogram. Den bästa kikaren för fågelskådning!

5. Focus – Outdoor 10×42

Bästa billiga kikare

Förstoring: 10 x. Objektivdiameter: 42 mm. Vikt: 618 g. 

Focus Outdoor är en serie prisvärda kikare med BaK-4-prismor och bra antireflexbehandling som ger en skarp bild med korrekta färger över hela synfältet.

Varje modell är vattentät och har en slitstark gummipansar som ger ett bra grepp och skydd mot stötar och slag. Kikarna är också välbalanserade och har ett stort fokuseringshjul som gör dem lätta att använda – även med handskar på!

32 och 42 mm är perfekta kikare för jakt, fågelskådning eller alla som vill komma närmare naturen och behöver en högre ljusstyrka för att kunna observera saker i sämre ljusförhållanden.

Focus Outdoor är en kikarserie som ger valuta för pengarna och kommer att vara till glädje i många år vilket gör att vi utsett den till bästa billiga kikare.

6. Silva – Eterna Navigator 3

Bästa marinkikare

Förstoring: 7 x. Objektivdiameter: 50 mm. Vikt: 1160 g. 

Denna marinkikare från Silva är en kvalitetskikare utrustad med inbyggd kompass. Med dess porropism-design och mycket insläpp av ljus gör det kikaren till ett utmärkt val för marin användning. En viktig punkt bland egenskaperna hos denna kikare är fixed-focus vilket är ett autofokus som möjliggör direkt fokus på det du vill utan att justera något manuellt vilket gör den perfekt i hög sjö.

Detta är självklart en vattentät kikare med kraftig design som gör den mycket slitstark och håller länge. Om du skulle tappa den i vattnet kan du även räkna med att den flyter, återigen den perfekta marinkikaren.

7. HIK – Micro Owl 25

Bästa nattkikare

Förstoring: 7 x. Objektivdiameter: 25 mm. Vikt: 460 g. 

Denna monokulära kikare för termisk syn har utformats speciellt för tillämpningar som patrull, sökning och räddning, vandring, resor och jakt. Den har en 384 × 288 infraröd detektor, en 1024 × 768 OLED-skärm, en inbyggd högkänslig termisk detektor som ger klar sikt även i totalt mörker, samt stöd för observation, avståndsmätning och synpunktsfunktioner. Wi-Fi-åtkomst osv.

Kikaren är kompakt och väger endast 460 g vilket gör den lätt att ta med ute på din nästa vandringstur. Dess ovannämnda egenskaper utmärker denna kamera och gör den just till bästa nattkikare.

8. Vortex – Solo

Bästa monokikare

Förstoring: 10 x. Objektivdiameter: 36 mm. Vikt: 275 g. 

Den här monokikaren från Vortex är utformad för alla friluftsentusiaster som letar efter en kompakt och lätt kikare. En kikare i världsklass som levererar exceptionell okulär prestanda. Eftersom den här monokikaren är utmärkt att använda på språng kommer naturobservatörer, fågelskådare och vandrare att älska att använda den.

Vortex Solo monokulära storlek är så kompakt att du bekvämt kan använda den med en enda hand. Fokushjulet är ganska bekvämt att komma åt och kontrollera. Med en sådan miniatyrdesign gör optiken som den levereras med att du kan se skarpa bilder med stora detaljer.

Om du letar efter en instegskikare för en mängd olika utomhusaktiviteter, men inget alltför seriöst, är det här rätt alternativ för dig med en överkomlig prislapp.

9. Silva – Pocket

Bästa liten kikare

Förstoring: 10 x. Objektivdiameter: 25 mm. Vikt: 194 g. 

Silva Pocket 10x är en kompakt och lätt kikare som tar lite plats i ryggsäcken, redo att ta sig ut i naturen på nolltid. Perfekt för vandringsäventyr och naturskådningsentusiaster; denna kikare ger förbättrad optisk prestanda för att njuta av naturen på stigarna.

Med denna kikare kan du räkna med när det gäller flexibilitet, kvalitet och funktion. Med kvalitetsoptik och förstoring på långa avstånd är dessa kikare det perfekta hjälpmedlet för att göra vägval när du är ute och vandrar. Den lätta, hopfällbara designen och den greppvänliga utsidan gör att du kan bära och använda dem med lätthet.

10. Vortex – Viper HD 

Bästa tubkikare

Förstoring: 20-60 x. Objektivdiameter: 85 mm. Vikt: 1899 g. 

Denna tubkikare från Viper har en imponerande optisk prestanda som gör att du ser objekten med trolig skärpa trots en lång distans. Även upplösning och bra färgåtergivning ges med den här kikaren.

Kikarens linser är utrustade med antireflekterande beläggning vilket gör att det ökar ljusgenomsläppet vilket ger dig en högre ljusstyrka än många andra kikare. Även denna kikare är fylld med gas som gör att det inte uppstår imma samt O-ringar som ser till att det inte uppstår fukt på insidan.

11. Silva – Binocular Epic 10

Bästa jaktkikare

Förstoring: 10 x. Objektivdiameter: 25 mm. Vikt: 290 g. 

Binocular Epic 10 från Silva är en liten, praktisk och vattentät kikare. En smidig kikare med vikbar konstruktion och väger endast 290 g. Kikaren är såpass vattentät att den kan sänkas ner på 1 meters djup i ca 1 timme.

Letar du efter den bästa kikaren för jakt är detta ett utmärkt alternativ men passar också till andra typer av friluftsaktiviteter.

Köpguide – Att tänka på när du ska köpa kikare

Kikarens förstoring

En kikares förstoring är det tal som står med x. Om det står 10 x på kikaren betyder det att den förstorar motivet tio gånger. Till exempel kommer en fågel på 1 000 meters avstånd att se ut som om den befann sig på ett avstånd av 100 meter som man kan se med blotta ögat. De bästa förstoringarna för regelbunden användning är mellan 7 x och 12 x, allt därutöver blir svårt att hantera utan en tripo.

Objektivlinsdiameter

Objektivlinsen är den som ligger mittemot ögonstycket. Storleken på denna lins är avgörande eftersom den avgör hur mycket ljus som kommer in i kikaren. Så för svaga ljusförhållanden får du bättre bilder om du har en objektivlins med större diameter. Objektivstorleken i mm kommer efter x. Ett förhållande på 5 i förhållande till förstoringen är idealiskt. Mellan ett 8×25- och 8×40-objektiv skapar det senare en ljusare och bättre bild med sin större diameter.

Objektivkvalitet, beläggning

Linsens beläggning är viktig eftersom den minskar mängden ljus som reflekteras och tillåter maximal mängd ljus att komma in. Linsens kvalitet säkerställer samtidigt att bilden är aberrationsfri och har bättre kontrast. De bästa linserna fungerar bättre i svaga ljusförhållanden eftersom de släpper igenom mer ljus. De ser också till att färgerna inte blir urtvättade eller förvrängda. Användare med glasögon bör leta efter en hög ögonpunkt.

Synfält

FoW avser diametern på det område som ses genom glasögonen och uttrycks i grader. Ju större synfältet är, desto större område kan du se. Utgångspupill är däremot den bild som bildas på okularet för din pupill att se. Objektivets diameter dividerad med förstoringen ger dig utgångspupillen. En utgångspupill på 7 mm ger maximalt ljus till det utvidgade ögat och är idealisk för användning i skymning och mörker.

Vikt och ögonbelastning

Man bör överväga vikten på en kikare innan man köper den. Fundera på om det tröttar dig att använda kikaren under en längre tid. Använd på samma sätt en kikare och se om den belastar ditt öga. Medan det är svårt att använda vanliga kikare i mer än några minuter åt gången, orsakar de avancerade knappast någon ansträngning för ögonen och kan användas i långa timmar i sträck om det behövs.

Vattentät kikare

Eftersom kikare i huvudsak är en friluftsprodukt är det viktigt att de har en viss grad av vattentäthet – detta brukar betecknas med “WP”. Medan vanliga modeller kan ligga under begränsade mängder vatten i några minuter, lämnas de avancerade modellerna oskadda även efter ett par timmar nedsänkt i vatten.

Kikare till fågelskådning

Den bästa kikaren till fågelskådning har mellan 7x-10x i förstoring . En kikares förstoring anges som den första siffran på en kikare, t.ex. 8×42. Det första talet anger förstoringen, eller hur mycket större ett objekt kommer att synas i linsen. Det andra numret avser objektivlinsdiametern, som hjälper till att samla in ljus för att projicera livfulla bilder.

De mest populära kikarna för fågelskådning är 8×42 eller ibland 8×32. Fågelskådare som vill ha lite mer förstoring brukar dock föredra 10×42. Anledningen till att dessa specifikationer är så populära är att både 8x och 10x kikare ger den perfekta balansen mellan förstoring, klarhet och synfält. Dessa specifikationer tillsammans hjälper fågelskådare att lokalisera och identifiera fåglar snabbare och mer exakt. Större kikare tenderar att vara skakiga och kan behöva ett stativ för att ge en stabil bild.

Om du är nybörjare på fågelskådning eller kanske bara letar efter en kikare för att titta på fåglar vid din matare är en 8×42 kikare av hög kvalitet det bästa alternativet. Om du är en mer erfaren fågelskådare, eller någon som behöver identifiera fåglar på ett större avstånd, kommer en 10×42-kikare att förbättra den projicerade bilden mer, vilket gör identifieringen lite lättare.

Kikare till jakt

De flesta tror att ju högre förstoring desto bättre kikare. Det stämmer inte. Stora förstoringar gör det mycket svårt att hålla bilden som du tittar på genom optiken stilla (varje liten rörelse förstoras mer och mer av större förstoringar).

Större förstoringar minskar också i allmänhet synfältet (bredden på den bild du ser). Ett smalare synfält gör det mycket svårare att upptäcka vilt, särskilt när du skannar över stora områden, och det kan också göra det svårare att spåra vilda djur som rör sig snabbare.

Vid de flesta former av jakt och i de flesta terränger, oavsett om det är till fots i bergen eller från ett stationärt gömställe djupt inne i skogen, om man använder skjutvapen som gevär, hagelgevär eller handeldvapen, eller mer traditionella bågskyttevapen som båge eller armborst, är en bra kikare ofta en viktig del av utrustningen för att säkerställa en lyckad jakt.

Den perfekta förstoringen beror på den terräng du oftast befinner dig i. De som mestadels jagar i skog och skogsmark gör bäst i att välja en kikare med låg förstoring (stort synfält) och mycket ljusinsamlingsförmåga, något som en 8×42-kikare eller, om du behöver en mer kompakt kikare, en 8×30 eller 8×32.