Kompass Bäst i Test 2024 – Hitta den Bästa Kompassen

kompass bäst i test

Oavsett om du vandrar, reser utanför elnätet eller backpackar, kan en pålitlig kompass bidra till att du alltid hittar norrut.

Kompasser är en viktig del av din utrustningen för dina äventyr, och kan hjälpa till att hålla riktningen och navigera i naturen. Med en kompass kan man undvika att gå vilse och hitta tillbaka till sin utgångspunkt, även i svårt terräng eller dålig sikt.

Relaterat: Bästa friluftskniven

I denna artikel kommer vi att titta på olika typer av kompasser och ge tips om vad man ska tänka på när man köper den bästa kompassen. Vi kommer också att presentera några av de bästa kompasserna på marknaden och ge råd om hur man använder och sköter om sin kompass för att få mesta möjliga glädje av den.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

De 5 Bästa Kompasserna:

1: Kompass Bäst i Test: Silva Compass Expedition

Kompass bäst i test

Silva Compass Expedition är en högkvalitativ kompass som är utformad för att hålla i svåra förhållanden. Den har en robust konstruktion med en stöttålig ram av polykarbonat och en extra stark glasfiberförstärkt kompasskåpa. Dessutom är den utrustad med en precision-inkrementell skala och en magnifierande lupp för att göra det lätt att läsa kompassens mätverktyg.

Den håller riktningen väl och är enkel att använda, även i svåra förhållanden. Dessutom tycker jag att den ser bra ut och har en bra känsla i handen med sin design.

2: Bästa budgetkompass: Silva Ranger

bästa budgetkompass

Silva Ranger är en kompass som är utvecklad för att ge outdoor-entusiaster och professionella lokaliseringsverktyg av högsta kvalitet. Den har en stor, tydlig visning med en graderad ring och en skala för avståndsmätning. Dess högkvalitativa magnetiska nål ger noggrann pekning, och den har en stötdämpande båge som gör att den är tålig mot stötar och slag.

Dessutom är den utrustad med en ljusstark, vattentålig glaslinjal för att ge enkel orientering även i svåra förhållanden. Allt detta gör Silva Ranger till ett pålitligt och högkvalitativt kompassval för alla som är ute i naturen.

3. Bästa Kompassen för Kajak: Silva 58 Kayak Kompass

bästa kompassen för kajak

Silva 58 Kayak Kompass är en kompass som är speciellt utvecklad för kajakpaddling. Den har en stor, tydlig visning med en graderad ring och en skala för avståndsmätning. Dess högkvalitativa magnetiska nål ger noggrann pekning, och den är utrustad med en vattentålig glaslinjal för enkel orientering.

Dessutom är den försedd med fäste för enkel montering på kajakens för- eller akterspegel. Allt detta gör Silva 58 Kayak Kompass till ett pålitligt och högkvalitativt kompassval för kajakpaddlare.

4. Populärt Val: Silva Compass Ranger S

Compass Ranger S är en syftkompass från Silva utrustad med lutningmätare och ett förstorningsglas för norra sidan av halvklotet. Den är även utrustad med romer-skalor så att du kan mäta avstånd samt självlysande markeringar i kompasshuset för navigering i mörker.

Silva är ett varumärke som tillverkar utrustning för friluftsliv, såsom kompasser, ficklampor och väderstationer. De har varit i branschen sedan 1933 och är välkända för att tillverka produkter av hög kvalitet och som är lätta att använda. Märket har en stark förankring i den svenska friluftslivstraditionen och är populärt bland både professionella och amatörutövare.

5. Bästa Globala Kompass: Brunton Truarc10

Truarc10 från Brunton är en kompass för dig som behöver snabb och pålitlig navigation under ditt nästa äventyr. Den ger dig en rak och tydlig syn på väderstrecken och har en design med bra grepp och slitstark konstruktion. Kompassen har en global nål som gör att du kan använda den vart du än befinner dig i världen. Den väger endast 48 gram vilket inte belastar dig när du vandrar.

Köpguide för kompass

Grundläggande kompassfunktioner

En kompass har per definition en magnetisk nål som alltid pekar mot det magnetiska norr. Utöver detta kan kompasser ha en mängd olika funktioner, från vätskefyllda nålhöljen och roterande ramar till visselpipor och termometrar (vissa är mer användbara än andra), vilket i allmänhet beror på prisklassen.

För allmän riktningsbestämning räcker det med en enkel kompass. Men för mer djupgående orientering vill du ha en kompass med följande funktioner:

Nål

En magnetisk nål som alltid pekar mot norr är den mest grundläggande och viktiga funktionen i en kompass.

Hölje

Monteringshöljet innehåller nålen. Det är ofta fyllt med vätska för att nålen ska kunna flyta fritt och hitta den magnetiska norr snabbt.

Basplatta

Monteringen för kompasshuset, en basplatta är i allmänhet tryckt med verktyg som hjälper till att hitta riktning och avstånd. Den ger en rak kant för att identifiera din position via triangulering.

Ringlist

En roterande ring som omger höljet, bezel är tryckt med riktningsindikatorer (N, S, E, W) och varierande punkter däremellan.

Orienterande linjer

Dessa linjer, som är fästa i kompasshuset, är utformade för att passa in i linje med de vertikala rutnätlinjerna på kartor.

Orienterande pil

Orienteringspilen, som också sitter fast i kompasshuset, är riktad mot det magnetiska norr.

Pil för färdriktning

Riktningspilen, som är monterad parallellt med sidorna på basplattan, visar i vilken riktning du vill färdas.

Indexlinje

Fastsatt på ramen. Indexlinjen är en förlängning av färdriktningspilen. Den markerar den riktning som du ställer in genom att vrida kompasshuset.

Förstoringsglas

Många basplattor har en liten förstoringslins för att underlätta kartläsning.

Kompassskala

Kompasskalan, som finns på basplattans kanter, gör att du kan mäta avståndet på kartor.

Viktiga funktioner och överväganden

Förutom de grundläggande funktionerna som nämns ovan kan dessa ytterligare funktioner göra navigeringen enklare eller mer exakt. De gör det möjligt att mäta höjd och lutning och att hitta norr på vilken del av jordklotet som helst.

Justering av deklination

Med hjälp av deklinationsjustering kan du justera kompassen för den varierande skillnaden mellan magnetisk nord och sann nord. Magnetisk nord (dit kompassnålen pekar) följer riktningen mot norr i jordens magnetlinjer, och sann nord representerar riktningen mot nordpolen.

Den magnetiska deklinationen varierar från plats till plats på grund av den föränderliga karaktären hos jordens kärna. För att kompensera detta kan du med många kompasser justera kompassavläsningen för att anpassa den magnetiska deklinationen för din plats.

Spegel för sikte

Siktspeglar är speglar på ett gångjärnslock som fästs på kompasshuset. De gör det möjligt för dig att se en riktning eller ett objekt och kompasskapseln samtidigt. Detta gör att du kan orientera din riktning mot en plats och behålla den riktningen även när du inte kan se markeringen.

Klinometer

Klinometrar mäter höjdvinkeln, lutningen eller höjden från marken. Klinometrar mäter höjden på föremål och branten på kullar (användbart i lavinerterräng). De mäter också höjden på ditt björnhäng när du slår läger.

Global nål

Eftersom jordens magnetfält varierar på olika platser på planeten kan en kompassnål som balanserar bra på en plats dyka ner och dra eller fastna på en annan plats, vilket gör den helt oanvändbar. En kompass med en högre urtavla gör att nålen kan luta utan att träffa höljet, vilket förhindrar att nålen drar.

Förvaring av kompasser

Förr i tiden innebar skötsel av en kompass bara att man inte fick tappa den eller krossa höljet. Nu måste man ta hänsyn till de många elektroniska apparater som kan hota kompassens livslängd. Se till att förvara din kompass borta från datorer och andra elektroniska apparater – de magnetiska fälten kan skada den.

Vanliga frågor om kompasser

Varför har man spegel på kompass?

En kompass har en spegel för att göra det möjligt för användaren att se både kompassens sökare och området framför dem samtidigt. Detta gör det enklare att hitta rätt riktning och navigera i terrängen. Spegeln är också användbar för att signalera till andra personer i närheten, eftersom den kan reflektera ljuset från solen eller andra ljuskällor.

Åt vilket håll pekar en kompass?

En kompass pekar mot magnetiska norr, det vill säga den riktning som en kompassnål pekar mot. Magnetiska norr är inte samma sak som geografiskt norr, vilket är den riktning mot nordpolen. Magnetiska norr är oftast lite snedställt gentemot geografiskt norr, beroende på var man befinner sig på jorden.

Hur läser man av en kompass?

För att läsa av en kompass krävs det lite övning. Börja med att hålla kompassen i handflatan med nålens långa sida riktad mot dig. Se till att kompassen är helt stilla, så att nålen kan röra sig fritt. Låt nålen själv sätta sig i riktning mot magnetiska norr. När nålen har stannat kan du läsa av den riktning som den pekar mot med hjälp av de gradmärken som finns på kompassens skiva.

Nålen brukar ofta peka mot en färgad markering som kallas för “N”, vilket står för norr. Du kan använda gradmärkena på skivan för att bestämma riktningen mot andra håll, så som öster, väster och söder.

Vad kostar en kompass?

Det beror på vilken typ av kompass du är intresserad av och var du köper den. En enkel kompass kan kosta under 100 kr, medan en mer avancerad kompass med flera funktioner kan kosta hundratals till tusen kronor. Det är alltid en bra idé att jämföra priser hos olika återförsäljare för att hitta det bästa priset.

Hur förvarar man en kompass?

En kompass ska förvaras på ett torrt och säkert ställe där den inte kan skadas eller tappa magnetism. Det är viktigt att undvika att förvara en kompass i närheten av andra föremål som innehåller järn, såsom verktyg eller andra metallföremål, eftersom det kan påverka kompassens funktion. En plånbok eller en ficka är ofta ett bra ställe att förvara en kompass på, så länge den inte utsätts för stötar eller andra mekaniska skador. Det är också en bra idé att kontrollera kompassen då och då för att se till att den fungerar som den ska.

Länktips: