Sittunderlag Bäst i Test 2024: 5 Bästa Sittunderlagen

Letar du efter en lösning på obekväma sittplatser under dina utomhusaktiviteter? Att använda ett sittunderlag kan vara nyckeln till att få extra komfort och stöd. I denna omfattande artikel kommer vi att presentera vårt noggrant utförda test av olika sittunderlag som finns på marknaden. Vi har utvärderat dem noggrant baserat på deras kvalitet, komfort och bärbarhet för att hjälpa dig att hitta det perfekta sittunderlaget för dina äventyr.

Ett bekvämt och välvalt sittunderlag kan verkligen göra skillnad i din utomhusupplevelse. Vi är stolta över att erbjuda vår expertis och auktoritet inom området genom att presentera testresultaten och dela användbara tips som kommer att hjälpa dig att hitta det optimala sittunderlaget som passar dina specifika behov. Vi strävar efter att ge dig den bästa möjliga informationen, så att du kan fatta informerade beslut.

När vi utvärderade sittunderlagen i vårt test fokuserade vi på tre viktiga faktorer: kvalitet, komfort och bärbarhet. Vi kommer att ge dig djupgående insikter i vad som gör ett sittunderlag av hög kvalitet och vilka funktioner som är viktiga att överväga. Genom att läsa vår artikel kan du enkelt jämföra olika sittunderlag och välja det som passar dina preferenser och behov bäst.

Ett bra sittunderlag sticker ut genom att erbjuda komfort och stöd. Det är tillverkat av högkvalitativa material som ger både mjukhet och stabilitet. Ett vattentätt och tåligt yttre skyddar mot fukt och slitage. Dessutom är ett bra sittunderlag lätt och enkelt att packa ner och bära med sig, vilket gör det till en oumbärlig följeslagare under vandringar, camping eller andra utomhusäventyr.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Sittunderlag Bäst i Test

Bästa sittunderlaget i testet är Therm-a-Rest Lite Seat på grund av dess bekvämlighet, passande storlek och lätta vikt. Det är tillverkat av högkvalitativt 50D polyester och är tåligt nog för användning i alla väderförhållanden. Det är också mångsidigt då det kan användas som en extra campingkudde. Therm-a-Rest Lite Seat ett utmärkt sittunderlag för utomhusaktiviteter för personer som söker en bekväm, lättviktig och tålig sittunderlag. Därför är detta sittunderlag bäst i test.

5 Bästa Sittunderlag

Slutbetyg

Bäst i Test

Bästa Uppvärmda

Bästa Vikbara

Bästa Uppblåsbara

Bästa billiga

Stjärnor

Betyg

5 / 5

5 / 5

5 / 5

5 / 5

5 / 5

Pris

Recension

Varför lita på oss? Vi på Outdoorportalen är dedikerade till att erbjuda världens bästa recensioner av friluftsutrustning. Genom objektiva och oberoende tester, baserade på omfattande praktisk erfarenhet, strävar vi efter att vara en pålitlig källa för expertkunskap. Vårt engagemang för att leverera ärlig och användbar information, utan påverkan från tillverkare eller betalda rekommendationer

Viktiga egenskaper att beakta för sittunderlag

Genom att överväga dessa faktorer kommer du att kunna välja ett sittunderlag som uppfyller dina behov när det gäller komfort, storlek, vikt, material och vattentäthet.

Komfort

Se till att välja ett sittunderlag med tillräckligt med mjukhet för att hålla dig bekväm även under längre perioder av sittande. Ett bra sittunderlag bör kunna ge tillräckligt med stöd och lindra trycket på din kropp för att du ska kunna njuta av din utomhusvistelse.

Storlek & Vikt

För sittunderlaget vill du vill hitta en balans mellan tillräcklig storlek för komfort och samtidigt undvika att det tar upp för mycket plats eller ökar vikten för mycket i din packning. Välj ett sittunderlag som är tillräckligt stort för att ge dig tillräckligt med utrymme att sitta bekvämt, samtidigt som det är lätt nog att bära med dig under dina äventyr.

Material

Valet av material för sittunderlaget är viktigt för dess hållbarhet och förmåga att tåla fukt och väderförhållanden. Vanliga material för sittunderlag inom camping och vandring är nylon och polyester. Dessa material är lätta, slitstarka och har förmågan att torka snabbt vilket är en fördel om du skulle råka ut för fuktiga förhållanden.

Vattentäthet

Välj ett sittunderlag med en vattentät botten eller med en vattentät beläggning för att hålla dig torr och förhindra att fukt tränger igenom och påverkar komforten. Detta kommer att ge dig förtroendet att använda sittunderlaget i olika väderförhållanden utan att behöva oroa dig för att bli blöt eller att det blir förstört av fukt.

1. Sittunderlag Bäst i Test: Therm-a-Rest Lite Seat 

Therm-a-Rest Lite Seat sittunderlag

Det bästa sittunderlaget är Therm-a-Rest Lite Seat som är ett mycket bekvämt sittunderlag. Den har en mjuk och känsla som gör att du sitter bekvämt under längre perioder. Storleken är lämplig för alla storlekar och vikten är lätt, vilket gör den lätt att ta med på utflykter. Sittunderlaget är tillverkat i högkvalitativt 50D polyester och känns tåligt. Dess kompakthet gör den lätt att packa ner i en ryggsäck eller resväska, och vattentätheten gör den lämplig för användning i alla väderförhållanden. Den är också mångsidig i och med att du kan använda den som en extra campingkudde.

Sammanfattningsvis är Therm-a-Rest Lite Seat ett utmärkt sittunderlag för personer som söker en bekväm, lättviktig och tålig sittlösning för utomhusaktiviteter.

Anledningar att köpa:

 • Bekväm
 • Lätt och smidig
 • Lätt att blåsa upp

Produktbetyg:

5.0

 • Storlek & Vikt: 5
 • Material: 5
 • Vattentäthet: 5
 • Komfort: 5

2. Bästa Sittunderlag för Vinter: Nordic Hawk Heat Seat

Nordic Hawk Heat Seat

Nordic Hawk Heat Seat är det bästa uppvärmda sittunderlag för vinter erbjuder en mjuk och varm sittdyna som är perfekt för kalla dagar. Den är utrustad med flera inbyggda värmeslingor som drivs av ett kraftfullt lithium 6000 mAh batteri. Temperaturen i detta sittunderlag med värme kan enkelt justeras mellan 37 och 57 grader, och denna inställning påverkar också batteritiden.

Med en inställning på mellan 37 och 42 grader, kan dynan erbjuda värme i upp till 7 timmar under normala väderförhållanden. Men om du önskar den varmaste inställningen mellan 50 och 57 grader, kan batteritiden hålla i upp till 2 timmar. Detta är en imponerande egenskap om man är ute efter sittunderlag för vinter. För extra bekvämlighet ingår även en powerbank så att du kan ladda din sittdyna även när du är ute på äventyr. Med måtten 35 x 35 x 5 centimeter, är dynan enkel att ta med sig på resor.

Anledningar att köpa:

 • Bekväm
 • Värmefunktion
 • Kommer med axelrem

Produktbetyg:

5.0

 • Storlek & Vikt: 5
 • Material: 5
 • Vattentäthet: 5
 • Komfort: 5

3. Bästa Vikbart Sittunderlag: Fjällräven G1000 Seat Pad

Fjällräven G1000 Seat Pad

Fjällrävens sittunderlag är det bästa vikbara sittunderlaget i vårt test, det är tillverkat i Fjällrävens mest slitstarka friluftsväv, G-1000. Materialet består av 65 procent återvunnet polyester och 35 procent ekologisk bomull. Den mjuka vadderingen ger en skön komfort när man sitter och det är enkelt att vika ihop dynan och bära med sig tack vare den vackra läderremen och tryckknappen. Det är 35 x 25 cm och väger 90 g.

Materialet är tyvärr inte vanligtvis behandlat för att vara vattentät. Detta betyder att det kan suga upp vatten och inte skydda mot regn. Men, G-1000 materialet är vattentät i viss grad. Och det finns olika typer av impregnering som kan göras för att göra det vattentätare.

Fjällräven är ett varumärke som är känt för att erbjuda produkter med hög kvalitet och praktiska funktioner. Deras fokus på hållbara material gör att deras produkter är en investering för livet.

Anledningar att köpa:

 • Slitstarkt material
 • Vikbar
 • Lätt och kompakt

Produktbetyg:

5.0

 • Storlek & Vikt: 5
 • Material: 5
 • Vattentäthet: 5
 • Komfort: 5

4. Bästa Uppblåsbart Sittunderlag: Urberg Insulated Seat Pad

Urberg Insulated Seat Pad

Urberg Insulated Seat Pad är det bästa uppblåsbara sittunderlaget, det är ett väldigt bekvämt och värmeisolerat sittunderlag som har vunnit mångas hjärtan. Det är enkel att blåsa upp och tömma när det inte längre används. När det är hopfällt tar det minimal plats, bara 16 x 6 cm, och är litet nog att platsa i en ficka. När det är utfällt mäter det 42 x 31,5 x 5,5 cm. Den tjockleken på 5,5 cm ger inte bara skön komfort utan bidrar även till att hålla värmen, så det kan användas även under kalla förhållanden. Underlaget är tillverkat av polyester med TPU-beläggning och väger 91 gram.

Anledningar att köpa:

 • Lätt och kompakt
 • Prisvärd
 • Bekväm

Produktbetyg:

5.0

 • Storlek & Vikt: 5
 • Material: 5
 • Vattentäthet: 5
 • Komfort: 5

5. Bästa Billiga Sittunderlag: Woolpower Sit Pad

Woolpower Sit Pad

Om du letar efter ett prisvärt och komfortabelt sittunderlag som också ger värme, är Woolpower Sit Pad ett utmärkt val. Denna dyna är lätt och smidig med sina 38 cm x 30 cm mått och en vikt på bara 60 gram, vilket gör den lätt att ta med dig vart du än går. Den finns i flera storlekar så att du kan hitta en version som passar dina behov. Dessutom är det gjort av återvunnen merinoull, vilket gör det prisvärt och samtidigt ger överlägsen isolering mot kalla och våta ytor jämfört med många andra sittunderlag.

En av de största bristerna med Woolpower Sit Pad är att det tar upp mer plats än vissa uppblåsbara alternativ på grund av sitt fasta material. Dessutom presterar det inte lika bra i förhållande till hanteringen av fukt och vatten jämfört med andra produkter. Trots detta är det ett bra budgetval som erbjuder bra värme och komfort till ett rimligt pris. Det är perfekt att ta med på campingresor eller utomhusaktiviteter där du behöver extra isolering mot kalla ytor

Anledningar att köpa:

 • Väldigt bekväm
 • Prisvärd

Produktbetyg:

5.0

 • Storlek & Vikt: 5
 • Material: 5
 • Vattentäthet: 5
 • Komfort: 5

Sittunderlag – Köptips

Denna köpguide hjälper dig att förstå vilka funktioner och egenskaper som är viktiga att se efter, så att du kan hitta det som passar bäst för dina specifika behov. Det finns fem viktiga egenskaper att beakta:

 • Komfort
 • Storlek & Vikt
 • Material
 • Vattentäthet

Komfort

 • Sittunderlaget bör ha mycket dämpning och stoppning.
 • Bra form som stödjer kroppens naturliga kurvor.
 • Högdensitetsskum ger extra komfort.
 • Memory foam formar sig efter kroppen.

Ett sittunderlag som inte är bekvämt kan orsaka obehag eller smärta, vilket kan leda till att man inte vill använda det och därmed inte får den fulla nyttan av det.

Ett bra sittunderlag bör ha mycket dämpning och stoppning för att minska belastningen på kroppen. Det bör också ha en bra form som kan hjälpa till att stödja kroppens naturliga kurvor och ge ett bra stöd.

Ett bra val är att söka modeller tillverkade med högdensitetsskum eftersom det ger extra komfort och stöd. Memoryfoam är också ett bra alternativ eftersom det effektivt formar sig efter kroppens konturer och ger utmärkt dämpning.

Storlek & Vikt

Storlek och vikt påverkar både komforten och möjligheten att ta med sig sittunderlaget på resor eller utomhusaktiviteter.

Storlek

Storleken på ett sittunderlag är avgörande för hur bekvämt det är att sitta på. Ett för litet sittunderlag kan orsaka obehag eller smärta eftersom det inte ger tillräckligt med stöd för benen och ryggen. Ett för stort sittunderlag kan göra det svårt att hålla balansen och kan även vara besvärligt att ta med sig på resor eller utomhusaktiviteter då det gör din vandringsryggsäck tyngre.

Vikt

Vikten på ett sittunderlag är också viktigt eftersom det påverkar möjligheten att ta med sig sittunderlaget på resor eller utomhusaktiviteter. Leta efter lätta material som polyester, nylon eller neopren. Ett sittunderlag som är för

Material

Materialet påverkar både komforten och prestandan. Här är några viktiga faktorer att tänka på när man väljer material för ett sittunderlag:

 • Isolering: Materialet måste vara bra på att isolera mot kalla ytor för att hålla dig varm och bekväm. Material som merinoull och polargarn är bra val för att hålla värmen.
 • Andning: Materialet ska vara andningsaktivt för att undvika att det blir fuktigt eller klibbigt. Tyger som polyester och nylon är bra val eftersom de andas och är lätta.
 • Slitstyrka: Materialet ska vara slitstarkt och tåla väder och vind. Material som G-1000 och neopren är bra val eftersom de är slitstarka och tåliga.
 • Vikt: Materialet ska vara lätt och lätt att bära med dig på resor och utomhusaktiviteter. Material som nylon och polyester är bra val eftersom de är lätta och lätta att bära.

Vattentäthet

Vattentäthet påverkar prestandan och komforten när det används i våta eller fuktiga förhållanden.

 • Vattentäthet är viktigt om du planerar att använda sittunderlaget i regn eller snö eller på fuktiga marken. Ett vattentätt sittunderlag kommer att hålla dig torr och bekväm.
 • Material som neopren eller PVC är bra val för att erbjuda vattentäthet. Men det är viktigt att kolla om det är andningsaktivt så att det inte blir fuktigt eller klibbigt inuti.
 • Många sittunderlag har också en vattentät botten för att hålla dig torr och skydda mot fukt och väta från marken.
 • Det finns också sittunderlag som är vattentäta och kan fyllas med luft eller annat material som håller dig torr och isolerad från marken.

Tips för att välja rätt sittunderlag baserat på aktivitetstyp

Här är några tips att tänka på när du väljer sittunderlag baserat på olika aktivitetstyper:

Vandring och backpacking

 • Vikt: Vid vandring och backpacking är vikten en viktig faktor eftersom du kommer att bära utrustningen under längre sträckor. Välj ett sittunderlag som är lätt och kompakt för att inte lägga onödig vikt till din packning.
 • Isolering: Om du planerar att vandra eller backpacka i kallare klimat eller på högre höjder, leta efter ett sittunderlag med extra isoleringsegenskaper för att hålla dig varm och bekväm.
 • Tålighet: Eftersom vandring och backpacking kan vara krävande för utrustningen, välj ett sittunderlag som är tillverkat av slitstarka material och kan tåla ojämna ytor och terräng.

Camping och utflykter

 • Komfort: När du campar eller gör utflykter kan du spendera mer tid på sittande aktiviteter, så komfort är viktigt. Välj ett sittunderlag med tillräckligt med stöd och mjukhet för att hålla dig bekväm även under längre perioder av sittande.
 • Hållbarhet: Camping och utflykter kan utsätta sittunderlaget för grov hantering och olika väderförhållanden. Välj ett sittunderlag som är tåligt och kan motstå slitage samt vara vattenavvisande eller vattentätt för att skydda mot fukt.
 • Enkel installation: Eftersom camping och utflykter kan vara tidskrävande och kräva snabb och enkel installation, leta efter ett sittunderlag som är lätt att blåsa upp och packa ner utan mycket ansträngning.

Picknick och evenemang

 • Portabilitet: Vid picknickar och evenemang är det viktigt att kunna transportera sittunderlaget enkelt. Välj ett sittunderlag som är lätt att rulla eller vika ihop till en kompakt storlek för smidig transport och förvaring.
 • Mönster och design: Om du vill ha en extra touch av stil och personlighet, leta efter sittunderlag med attraktiva mönster eller design som kan passa din smak och göra picknicken eller evenemanget ännu trevligare.
 • Lätt rengöring: Vid picknickar kan sittunderlaget komma i kontakt med smuts eller matrester. Välj ett sittunderlag som är lätt att rengöra och torka av för att bibehålla dess fräschhet.

Test av sittunderlag – Så gjorde vi

För att mäta komforten kollade vi hur bekväma sittunderlagen var att sitta på under längre tidsperioder på olika underlag. Storlek och vikt mättes precist med hjälp av vanliga mätinstrument. Materialet på sittunderlagen undersöktes genom visuell inspektion, produktspecifikation och genom att mäta dess hållbarhet och motståndskraft mot slitage. Vattentätheten testades genom att doppa sittunderlagen i vatten och observera om det trängde igenom eller inte. Alla resultat samlades in och jämfördes sedan med varandra för att kunna göra en sammanfattning av alla produkter.

Vanliga frågor om Sittunderlag

Vilken typ av sittunderlag är bäst för camping?

För camping rekommenderas sittunderlag som är lätta, tåliga och enkla att packa ner i din campingutrustning. Valet beror på personliga preferenser och behov, men vanligtvis är uppblåsbara sittunderlag eller skumunderlag populära alternativ. Uppblåsbara sittunderlag erbjuder oftast bättre komfort och packbarhet, medan skumunderlag är mer slitstarka och enklare att använda utan behov av uppblåsning.

Hur tjockt ska mitt sittunderlag vara?

Ett sittunderlag med en tjocklek på runt 2-3 centimeter tillräckligt för att ge bekvämlighet och isolering från marken. Om du är känslig för ojämnheter eller om du planerar att använda det på hårdare underlag kan du överväga ett tjockare sittunderlag för extra komfort.

Hur rengör jag mitt sittunderlag?

De flesta sittunderlag kan rengöras genom att torkas av med en fuktig trasa eller svamp. Se till att följa tillverkarens instruktioner för rengöring och undvik att använda starka kemikalier eller tvättmaskin, eftersom det kan skada materialet eller försämra dess egenskaper. För att undvika smuts och fläckar kan det vara bra att använda ett liggunderlag eller en sittmatta ovanpå sittunderlaget.

Kan jag använda mitt sittunderlag på snö eller i vinterväder?

Vissa sittunderlag är utformade för att användas i snöiga eller kalla förhållanden och har bättre isoleringsegenskaper. Kontrollera sittunderlagets specifikationer och se till att det är lämpligt för användning i vinterväder om du planerar att använda det under sådana förhållanden. För extra isolering kan det också vara fördelaktigt att använda ett isolerande liggunderlag eller ett lager av termiskt material mellan sittunderlaget och marken.

Hur länge håller ett sittunderlag?

Hållbarheten på ett sittunderlag beror på kvaliteten på materialet och hur väl du tar hand om det. Generellt sett kan ett välunderhållet sittunderlag hålla i flera år. Se till att undvika att skära eller punktera det och förvara det på en torr och ren plats när det inte används. Följ också tillverkarens riktlinjer för underhåll och rengöring för att förlänga livslängden.

Relaterad läsning