Mattermos Bäst i Test 2024 – Hitta bästa mattermosen

bästa mattermosen när man vandrar friluftsliv

De flesta, särskilt de som är djupt rotade i världen av utomhusäventyr och/eller fysisk kondition, känner till mattermosar. Och även om det är en snabb lösning för vätsketillförsel på språng är det bara halva ekvationen för att få näring. För längre utflykter på stigar och campingresor är mat absolut en nödvändighet.

Naturligtvis kan du också laga mat över elden eller ta med dig mat hemifrån, men då kan du stöta på problem med förvaringen. Men det finns faktiskt en praktisk lösning för det. Ett antal märken som tillverkar  praktiska mattermosar har nämligen också infört den tekniken i andra förvaringsbehållare som är särskilt utformade för att transportera mat och hålla en jämn temperatur i flera timmar i sträck. Vi har samlat de bästa av de bästa här på vår lista över de bästa mattermoserna.

Relaterat: Termosmugg bäst i test

Primus Trailbreak Lunch JugSE PRISET HÄR
Stanley Classic Food JarSE PRISET HÄR
Primus TrailBreak Lunch Jug PippiSE PRISET HÄR

Bästa mattermosen när du ska vandra är enligt oss Primus Trailbreak Lunch Jug. Den är smidig, lätt och håller värmen mycket bra. Storleken är välanpassad för en vuxen person. Den här mattermosen kostar heller inte en förmögenhet. Primus Trailbreak Lunch Jug kommer även i fina färger samt ett mycket bra grepp på locket. 

Är du ute efter en större mattermos som du kan dela med en vän eller partner så kan vi varmt rekommendera Stanley Classic Food Jar

I den här guiden har vi även tagit fram en mattermos för barn, Primus TrailBreak Lunch Jug Pippi. Anledningen till att vi tog fram just denna är att den har exakt samma egenskaper som vinnaren men kommer i färgglada färger och med motiv av Pippi Långstrump. Den är något mindre och perfekt anpassad för barn.

Relaterat: Enkla tips hur du rengör termos

Mattermos bäst i test

1: Primus Trailbreak Lunch Jug

Primus Trailbreak Lunch Jug mattermos
Primus Trailbreak Lunch Jug

Den här mattermosen är en solklar vinnare i det här testet med en Volym på 550 ml och håller hela 73 grader efter 4 timmar. Den kommer i färgglada färger och ett stabilt grepp på locket så att du inte riskerar att tappa det när du är ute och vandrar. Primus Trailbreak Lunch Jug är väldigt lätt och väger endast 315 gram vilket gör den perfekt för vandringen när du vill ta dig fram lätt. Den här mattermosen är även slitstark vilket gör att den kommer att hålla en lång tid framöver. 

En annan fördel med den här mattermosen är att den är otroligt prisvärd i förhållande till egenskaperna. Ett utmärkt alternativ för dig som ska vandra och är ute efter en lättanvänd, högkvalitativ och prisvärd mattermos! 

Fördelar

 • Håller värmen, 73 grader efter 4 timmar.
 • 100% tät
 • Lätt och smidig att använda
 • Snygg design

Nackdelar

 • Inga nackdelar den här gången! 

2: Stanley Classic Food Jar

Stanley Classic Food Jar mattermos grön
Stanley Classic Food Jar

Om ni är fler som ska vandra och du kan tänka dig att dela mattermos med någon annan så kan vi absolut rekommendera Stanley Classic Food Jar. Den är stilren, lätt att använda och rymmer nästan en hel liter mat vilket räcker för den genomsnittlige vuxna personen. Ibland även ett barn beroende på hur hungrig man är.

Den här mattermosen håller värmen upp till 20 timmar vilket är ett gott betyg från oss på Outdoorportalen. Har du tänkt att använda den under sommarvandringen så håller den även kylan upp till ett helt dygn. 

Fördelar 

 • Håller värmen bra – 20h
 • Håller även kylan bra – 24h
 • Stilren
 • Rymmer mycket at

Nackdelar

 • Lite för djup för att äta ur direkt.

3: Primus TrailBreak Lunch Jug Pippi

Stanley Classic Food Jar mattermos röd för barn
Stanley Classic Food Jar

Om du är ute efter en mattermos för barn så kan vi rekommendera Primus Trailbreak Lunch Jug Pippi. Prestandan är identisk med vinnaren TrailBreak men är något mindre på 400 ml vilket är en utmärkt storlek för barn.

Mattermosen kommer i färgglada färger och med motiv av Pippi vilket gör barnen exalterade för att hänga på vandringen! Primus Trailbreak Lunch Jug Pippi är en perfekt mattermos för barn i bra storlek, rolig design och slitstarkt material som barnen kan leka med. 

Fördelar

 • Rolig design för barn
 • Bra kvalitet
 • Lätt och smidig 

Nackdelar

 • Kan vara för liten

Att tänka på när man köper en mattermos

1. Håller termosen värmen?

Vi letade efter en termos som håller maten varm efter fem timmar. Vi mätte inte temperaturen med en termometer, utan kontrollerade helt enkelt genom beröring och smakade på innehållet för att avgöra om det var tillfredsställande att konsumera.

2. Läcker den?

Naturligtvis ska man leta efter en termos som inte läcker. Vi behövder den för att överleva en ryckig tunnelbaneresa och rörelserna när vi gick upp och ner för trappor. Om denna termos skickades iväg i en matlåda, skulle den då överleva skolbussresan eller en tur till lekplatsen?

3. Är den lätt att hålla i och äta ur?

Vi ville inte ha en termos som var för besvärlig eller tung, eftersom det säkert skulle få någon att ge upp tanken på att ta med sig sin lunch till jobbet. Vi ville också ha en som var lätt att äta ur. Varför smutsiga en annan behållare?

4. Är den lätt att rengöra?

Vi uppmärksammade hur lätt varje termos var att ta isär och sätta ihop igen. Går den att tvätta i diskmaskin? Är den lätt att tvätta för hand? Finns det för många vinklar och vrår för mat att gömma sig i?

Vanliga frågor om mattermosar

Vilken typ av mattermos jag ska köpa?

Innan du köper en mattermos bör du bestämma dig för vilken storlek du vill ha den och vad den oftast kommer att användas till. Det kan handla om allt från drycker, som kaffe och te, till måltider som måste överleva en lång dag och transport till klubbar och idrottsträningar eller till och med fjällvandringar. Kanske är hållbarhet det viktigaste för långa utflykter utomhus. Kontrollera kundrecensioner för att läsa vanliga lovord och klagomål om varje tillverkares produkter.

Hur fungerar en termos?

Med hjälp av en vakuumförseglad konstruktion i rostfritt stål håller en innerkolv innehållet vid en jämn temperatur, eftersom varm eller kall luft inte lätt kan tränga in i eller ut ur kolven. Det yttre materialet, som vanligtvis är tillverkat av hårdplast eller stål, gör att termosflaskan kan hållas och transporteras bekvämt utan att vätska läcker ut.

Hur länge håller mattermosen innehållet varmt eller kallt?

Mattermosar av hög kvalitet kan hålla mat och dryck varma så länge som hela 24 timmar. Billigare märken behåller vanligtvis innehållets ursprungliga temperatur i fyra till sex timmar.

Hur man rengör en mattermos

När du tar med dig din mattermos hem från jobbet eller om barnen tar med sig den hem från skolan kan det vara bra att direkt göra den ren. Se till att du tömmer  alla rester i papperskorgen, i stället för att låta matresterna samlas och skapa fläckar i mattermosen.

När du har tömt eventuella rester fyller du flaskan med varmt vatten och lite diskmedel. Undvik att sänka ner flaskan i djupt vatten, utan välj att fylla den med vatten i stället. Låt denna blandning ligga i blöt i upp till fem minuter för att avlägsna eventuella envisa fläckar. 

Linda sedan en mikrofiberduk runt en svamp och skrubba försiktigt behållarens insida. Denna teknik hjälper till att avlägsna eventuell fastklistrad mat i termosflaskan utan att skrapa ytorna. Skölj sedan med varmt vatten. Torka av insidan av termosflaskan med en handduk och låt den lufttorka.

Hur man förhindrar att varm mat förstörs

En mattermos är perfekt för att hålla maten varm och ge dig möjlighet att utforska nya och spännande lunchidéer. Det bästa sättet att förhindra att maten förstörs är att inte låta den stå länge innan du tar med den. Om du gör det innebär det att du behåller maten i lunchbehållaren längre än nödvändigt.

Lyckligtvis kommer mattermosen inte att förstöra maten så länge den håller sig över 15 grader och över 23 grader för kött. Den håller vanligtvis maten varm i upp till sex timmar innan den börjar svalna. Efter denna tidpunkt finns det en chans att skadliga bakterier börjar växa, vilket då blir osäkert för dig att äta.

Det är bäst om du också tänker på att vissa livsmedel förstörs snabbare än andra. Kyckling, fisk och kött håller till exempel inte lika länge som grönsaker, vilket gör dem mer benägna att dra till sig bakterier. Med detta i åtanke bör du välja ingredienser som är mer hållbara om du inte kommer att äta din lunch på över fem timmar. Det kan till exempel vara pasta, grytor och soppor – alla utan kött.