Vintervandring – Guiden för vandring på vintern

vintervandring vandra på vintern

När dagarna blir kortare och vädret kallare är det lätt att tappa motivationen att gå ut. Det är inte lika enkelt att ta sig ut på vintern som under de varmare månaderna när du bara kan ta på dig skorna och ge dig ut på vandring. Men med en förändring av ditt tankesätt och dessa tips för vintervandring är det faktiskt riktigt roligt att vandra på vintern. 

Det är ett utmärkt sätt att hålla sig aktiv och frisk under de mörkare månaderna när du kanske känner dig benägen att sätta dig ner framför tv:n. Att vara aktiv året runt ger inte bara fysiska fördelar, utan att tillbringa tid utomhus på vintern kan också höja ditt humör och förbättra din mentala hälsa. Så om du känner dig vinterblues kan vandring hjälpa dig att bekämpa stugfebern!

Vare sig du är ett stort fan av vintern eller inte vill vi att du ska känna dig bekväm med att gå ut och njuta av alla fyra årstiderna. Därför har vi sammanställt en komplett guide för vintervandring, med utrustning och tips om hur du håller dig säker och varm på vandringsleden.

Allmänna tips och råd när du vandrar på vintern

Vintervandring kräver mer planering än en vanlig vandringstur eftersom du måste vidta extra säkerhetsåtgärder för att bekämpa de hårda elementen.

6 tips inför vandring på vintern som skiljer sig från vandring under andra årstider:

 • Dagsljuset är kortare på vintern, så gå tidigt iväg för att undvika att vara ute i mörkret.
 • Vintervandring tar längre tid än sommarvandring – du rör dig långsammare och stöter på fler hinder. Planera därefter.
 • Tekniska apparater tenderar att fungera dåligt i kalla temperaturer, så var förberedd, ta med extra batterier/batteripacks och försök att hålla dina apparater varma. Förlita dig inte på din telefon.
 • Snötäcket kan dölja leden och ledmarkeringarna, vilket gör det lättare att gå vilse. Var uppmärksam och vet hur man använder en karta.
 • Vid träning på vintern förbränns fler kalorier, så du måste hålla dig näringskrävande. Detta håller dig också varm.
 • Uttorkning påskyndar hypotermi, så var redo med vätska. Om du känner dig törstig är du redan uttorkad.

Tips för att hålla dig varm när du vintervandrar

Du kommer att känna dig mer bekväm med att vara aktiv utomhus på vintern om du har lämpliga vinterkläder för vandring. Men det finns ytterligare några åtgärder som är lika viktiga för att hålla dig varm.

Ta med en varm dryck i en termos

Ett av våra favorittips för vintervandring är att fylla en stor termos, med din varma favoritdryck. Varm kakao, cider, chai te eller till och med soppbuljong är perfekt för snabba klunkar för att värma upp dig på vandringen. Även om vi förmodligen inte behöver säga det, så ska du undvika alkohol på vandringar i kallt väder, eftersom alkohol sänker din kroppstemperatur. Du kan njuta av den varma toddyn när du är hemma igen!

Håll en bra vätskebalans

Håll dig vätskefylld och använd en isolerande slang till din vätskeväska när du vandrar på vintern. Detta förhindrar att vattnet i slangen fryser om du befinner dig i extrema temperaturer. Om du använder en vattenflaska kan du linda in den i några ullstrumpor eller i en mössa i ryggsäcken för att hjälpa till att isolera den. 

Vandra med solen

Under sommarmånaderna vill du undvika den varmaste delen av dagen när du vandrar. På vintern är det tvärtom. När du vandrar på vintern bör du försöka planera din vandring så att solen står högst på himlen och är varmast. Så snart solen sjunker bakom bergen och leden blir skuggig kan temperaturen sjunka betydligt. Om du planerar att fånga solnedgången rekommenderar vi att du inte befinner dig för långt från vandringsleden och att du packar extra lager.

Välj stigar med en del uppförsbackar för att få igång blodcirkulationen

Precis som när du klättrar i trappor kommer uppförsbackarna på dina vintervandringar att få ditt hjärta att pumpa. Detta bidrar till att öka cirkulationen och höja din inre kroppstemperatur, vilket gör att du håller dig varm och varm. Om du blir svettig är det viktigt att du har svettavvisande, snabbtorkande underställ och att du har ett extra lager att ta på dig på toppen så att du inte blir nedkyld.

Ta med snacks som du kan äta utan att stanna upp

Din kropp kommer att behöva mer kalorier än vad den brukar göra när du vandrar på vintern eftersom den förbränner mer för att hålla sig varm. Packa med dig mellanmål som innehåller mycket protein och kolhydrater för att ge dig energi. Det är viktigt att de snacks du tar med dig på vintervandring är snabba och lätta att äta när du är på språng. Lämna smörgåstillbehören och picknicken hemma. Om du stannar länge för att äta blir du kall och dina muskler får svårare att värma upp igen.

Kläder för vandring i kyla

Nyckeln till komfort när du vandrar på vintern är att hålla dig varm OCH torr. Om du börjar svettas och har fel material på dig blir du blöt och kall. Nedan finns några förslag på vad jag bär för vintervandring. Om du har en liten budget eller helt enkelt inte är redo att investera i vinterutrustning kan du överväga att köpa begagnat!

Toppar för vintervandring

Se till att ha en bra vinterjacka när du vandrar.

När du vandrar i kallt väder bör du ha tre lager ovanpå.

 • Grundlager
 • Isolerande
 • Skydd

Om du blir varm, ta bort ett lager innan du blir för svettig.  Undvik också bomull och välj istället syntetiska lager som transporterar fukt och är snabbtorkande.

Byxor för vintervandring

Det är viktigt med bra vandringsbyxor. Om det är riktigt kallt eller snöar vill du överväga att bära ett baslager och ett vattentätt lager ovanpå. Du kan till och med ha på dig skidbyxor. Annars räcker det med ett par fleece leggings som håller dig varm och bekväm.

Vinter vandringshandskar

Packa alltid med ett par handskar. När jag vandrar uppför backar på vintern blir jag varm i händerna, så ett par lätta, vattentäta handskar gör susen.

Mössor för vandring på vintern

Du förlorar en stor del av värmen genom huvudet. Att bära en hatt är ett av de viktigaste tipsen för vintervandring för att behålla din kroppsvärme. Även om du inte tror att du kommer att behöva en hatt är det smart att ha en i packningen för säkerhets skull.

Skor för vintervandring

Stövlar för vintervandring

För snöiga vintervandringar vill du ha ett par bra stövlar med bra grepp. Vanliga vattentäta vandringskängor räcker, men om du ska vandra mycket på vintern bör du överväga att investera i ett par isolerade vinterkängor. Isolerade kängor håller tårna mycket varmare än vanliga kängor och skor, särskilt om de kombineras med en varm termisk strumpa.

Gaiters

Om du ska vandra över obearbetad snö bör du ha ett par damasker för att förhindra att snö kommer in i dina stövlar. Det är också en bra idé att ta med ett par extra strumpor i packningen om det par du har på dig skulle bli blött.

Microspikes

Vintervandring innebär ofta att du kan stöta på snö och is på leden, så om du tror att det kommer att bli fallet under din vandring vill du ha mer dragkraft i dina skor för att undvika att halka. Mikrospikar, stegjärn och snöskor är tre olika alternativ för vintervandring beroende på förhållandena.

SÄKERHET VID VINTERVANDRING

Ha en säkerhetsplan

Säkerheten har högsta prioritet hos oss på Outdoorportalen eftersom den garanterar att du, dina vänner och alla andra kan ha en trevlig tid med färre bekymmer. Så för att vara säker finns det en process som jag använder för att förhindra att olyckor inträffar.

8 säkerhetsråd inför din vintervandring:

 • Kontrollera snöförhållandena och vädret innan du lämnar huset. Om det är snöstorm med dålig sikt ökar risken för att du går vilse… så det kanske inte är den bästa dagen att vandra. Om du är tveksam, gå inte ut.
 • Kontakta markförvaltare för att fråga om förhållanden, säkerhet och områden med högre risk.
 • Om du är med i en grupp bör du basera planen på den minst erfarna/duktigaste personen.
 • Berätta alltid för någon om din plan: vart du är på väg, beräknad tid för återkomst, vem du kommer att vara med osv.
 • Var alltid beredd på sämre väder, för säkerhets skull.
 • Om du har med dig teknisk vinterutrustning, vet du hur den ska användas (t.ex. isyxa).
 • Packa de tio viktigaste sakerna, även om du bara planerar att vara ute några timmar.
 • Ta med dig en bra karta, kompass och GPS-enhet. Om du inte har mobiltjänst rekommenderar jag starkt att du investerar i en Garmin inReach Mini 2-vägs satellitkommunikator. Den gör det möjligt att skicka tvåvägstexter och ger dig möjlighet att kalla på hjälp om du skadar dig, om du råkar ut för en lavin eller om du går vilse.

Ha grundläggande förståelse för hypotermi

Hypotermi uppstår när kroppens kärntemperatur sjunker till en nivå där normala muskel- och hjärnfunktioner försämras. Hypotermi kan påverka din förmåga att tänka klart och din förmåga att snabbt evakuera dig i säkerhet. Innan du ger dig ut på vintervandring är det viktigt att du känner till varningssignalerna och kan känna igen dem om du eller en vän börjar visa symptom på hypotermi. 

Tillstånd som kan leda till hypotermi:

 • Kalla temperaturer
 • Olämpliga kläder och felaktig utrustning för växlande väderförhållanden.
 • Våthet
 • Trötthet, utmattning, uttorkning, otillräckligt födointag.
 • Alkoholintag utvidgar blodkärlen, vilket kan leda till ökad värmeförlust.

Symtom på hypotermi:

 • Okontrollerbar eller våldsam rysning.
 • Slöseri med talet eller oförmåga att kommunicera.
 • Fummel eller slöhet

Efter att ha läst den här kompletta guiden med tips om vintervandring hoppas jag att du känner dig säker på att du kan gå ut och njuta av naturen i vinter! Vintern är en vacker tid för att uppleva en annan sida av naturen och jag hoppas att du känner dig säker och inspirerad att ge dig ut!