Bästa Jaktkniv 2024: Bäst i Test

Är du en passionerad jägare eller bara på jakt efter en högkvalitativ kniv för utomhusaktiviteter? Då har du kommit rätt! Vi har testat och granskat de bästa jaktknivarna på marknaden och sammanställt en lista över de mest imponerande alternativen.

I den här artikeln presenterar vi de bästa jaktknivarna på marknaden så att du kan välja en kniv som passar dina behov och förbättrar din upplevelse i naturen. Låt oss hjälpa dig att hitta den perfekta jaktkniven!

5 Bästa Jaktknivarna:


Benchmade Saddle Mountain Skinner

Morakniv Mora 2000

Benchmade 535GRY-1 Bugout

Fällkniven S1 Zytel

Buck Folding Selkirk

Slutbetyg

Bäst i Test

Bästa Billiga

Bästa Liten

Bästa Stora

Bästa Vikbara

Stjärnor

Betyg

5 / 5

5 / 5

5 / 5

5 / 5

5 / 5

Pris

Recension

Så identifierar du en högkvalitativ jaktkniv

 1. Material: Välj en jaktkniv som är gjord av högkvalitativt stål, såsom rostfritt eller kolstål, för att säkerställa en skarp och hållbar egg.
 2. Bladform: Välj en bladform som passar din jaktstil, som t.ex. droppformade blad för slaktknivar eller clip point blad för allroundknivar.
 3. Bladstorlek: Välj en bladstorlek som passar dina behov och preferenser, från små detaljblad till större blad för skinnning och filetering.
 4. Handtag: Välj ett handtag som ger bra grepp och bekvämlighet under användning, som t.ex. ergonomiskt utformade handtag och halkfria ytor.
 5. Balans: Välj en jaktkniv med en balanserad design för att minska belastningen på handleden och ge en mer kontrollerad användning.
 6. Slida: Välj en slida som skyddar bladet under transport och lagring, och som är enkel att bära på bältet eller ryggsäcken.

1. Bäst i Test Jaktkniv: Benchmade Saddle Mountain Skinner

Benchmade Saddle Mountain Skinner jaktkniv

Benchmade Saddle Mountain Skinner är en jaktkniv av högsta kvalitet, speciellt utformad för jakten. Den har tillverkats av Benchmade, som är en av de mest ansedda knivtillverkarna i världen. Kniven är utvecklad efter noggrant testande och med tanke på jägarnas behov.

Bladet är tillverkat av CPM-S90V, som är en högkvalitativ rostfritt ståltyp. Bladmodellen är en drop-point, vilket gör att den är perfekt för att skära upp kött och skinn. Bladhårdheten är 59-61 HRC, vilket innebär att bladet är tillräckligt hårt för att bibehålla sin skärpa även efter många användningar.

Knivens slida är tillverkad av Boltaron, vilket är ett slitstarkt material som skyddar kniven väl. Greppmaterialet är tillverkat av Richlite och Orange G10, vilket ger en bra balans mellan komfort och grepp. Knivens totala längd är 221 mm, bladlängden är 106.7 mm och bladtjockleken är 3.048 mm. Vikten på kniven är 121.9 g, vilket gör den lätt att hantera.

En av de främsta fördelarna med Benchmade Saddle Mountain Skinner är dess höga kvalitet och tillförlitlighet. Kniven är tillverkad av de bästa materialen och har utvecklats för att passa jägarens behov. Dessutom är kniven lätt och enkel att hantera, vilket är viktigt när man arbetar med kött och skinn.

En nackdel med kniven kan vara dess höga pris, vilket kan göra den mindre tillgänglig för vissa jägare. Det är också värt att notera att knivens design är speciellt utformad för jaktändamål, vilket innebär att den kanske inte är den bästa valet för andra ändamål.

Sammanfattningsvis är Benchmade Saddle Mountain Skinner en högkvalitativ jaktkniv som är utvecklad för att möta jägarnas behov. Den är tillverkad av de bästa materialen och har en väl genomtänkt design som gör den lätt att hantera. Med dess höga kvalitet och tillförlitlighet är den ett utmärkt val för seriösa jägare.

Fördelar:

 • Tillverkad av högkvalitativa material
 • Lätt att hantera
 • Tillförlitlig och hållbar

Nackdelar:

 • Högprisig
 • Designad specifikt för jakt, vilket kan begränsa dess användningsområde

Produktbetyg:

5.0

 • Bladet: 5
 • Handtaget: 5
 • Storlek: 5

2. Bästa Billiga Jaktkniv: Morakniv Mora 2000

Morakniv Mora 2000 Jaktkniv

Morakniv Mora 2000 är en mycket uppskattad friluftskniv som är välkänd bland friluftsentusiaster. Kniven är en pålitlig och robust allround-kniv som kan användas till en mängd olika ändamål i det fria. Morakniv är en välkänd svensk knivtillverkare som har varit verksam i över 100 år och är kända för att producera knivar av hög kvalitet. Morakniv Mora 2000 är inget undantag och är en kniv som passar både för erfarna och nya friluftsentusiaster.

En av de främsta fördelarna med Morakniv Mora 2000 är dess robusta konstruktion och stålkvalitet. Knivbladet är tillverkat av svenskt kallvalsat rostfritt specialstål som gör kniven hållbar och rostfri. Det profilslipade bladet har en bladlängd på 109 mm och bladtjockleken är 2,5 mm vilket gör det lätt att hantera och använda. Dessutom har kniven en knivslida av plast med följsam läderstropp vilket gör det lätt att bära med sig.

Morakniv Mora 2000 är också känd för sitt mönstrade friktionsgrepp som ger en säker och bekväm grepp i alla väderförhållanden. Greppet är också utformat för att passa alla handstorlekar, vilket gör det bekvämt att använda även under längre perioder. Kniven är också relativt lätt med en vikt på endast 141 g vilket gör den lätt att hantera och bära med sig.

En av de nackdelarna med Morakniv Mora 2000 är att den inte är så vass som vissa andra knivar på marknaden. Detta kan göra att kniven inte är lika lämpad för vissa typer av användning som kräver en mycket vass kniv. Dessutom kan det mönstrade friktionsgreppet kännas lite för grovt för vissa användare, vilket kan göra det obekvämt att använda under längre perioder.

Fördelar:

 • Robust konstruktion och stålkvalitet
 • Profilslipat blad som är lätt att hantera och använda
 • Mönstrat friktionsgrepp som ger en säker och bekväm grepp i alla väderförhållanden
 • Lätt och enkel att bära med sig

Nackdelar:

 • Inte lika vass som vissa andra knivar på marknaden
 • Det mönstrade friktionsgreppet kan kännas lite för grovt för vissa användare

Produktbetyg:

5.0

 • Bladet: 5
 • Handtaget: 5
 • Storlek: 5

3. Bästa Liten Jaktkniv: Benchmade 535GRY-1 Bugout

Benchmade 535GRY-1 Bugout Jaktkniv

Benchmade 535GRY-1 Bugout är en lättviktskniv som snabbt blivit en favorit bland användare som söker en perfekt fickkniv för EDC, lätt jakt eller friluftsliv. Den har en extremt slimmad profil som gör att den tar minimalt med plats i fickan, effektiva skäregenskaper och en genial låsmekanism som av många rankas som nr. 1.

Kniven har ett erkänt bra knivstål, CPM-S30V, som är slittåligt och relativt lätt att skärpa. Bladet är droppoint och har en längd på 82,3 mm med en bladtjocklek på 2,29 mm. Bladhårdheten ligger mellan 58-60 HRC, vilket gör bladet tillräckligt hårt för att behålla sin skärpa under användning.

Axis-lock är en av de största fördelarna med denna kniv. Låsmekanismen är både snabb, hållbar och säker. Tryck in knappen, gör en lätt knyck och bladet åker in eller ut. Låset är helt oberoende av vilken hand du håller kniven i och det är lika enkelt att fälla in bladet med en hand som med båda händerna.

Bugout är tillverkad med högsta kvalitet och detaljer i titan och Grivory. Detaljerna gör inte bara kniven estetiskt tilltalande utan även slitstark och tålig för olika användningsområden. Kniven har också ett vändbart bältesclip, Mini Deep-Carry, vilket gör det enkelt att bära den på ett diskret sätt.

Fördelar:

 • Extremt slimmad profil som gör kniven lätt att bära i fickan
 • Axis-lock låsmekanism som är snabb, hållbar och säker
 • Användning av högsta kvalitet på detaljer i titan och Grivory som gör kniven tålig och slitstark
 • Vändbart bältesclip, Mini Deep-Carry

Nackdelar:

 • Kniven kan vara för lätt för vissa användare som föredrar en tyngre känsla i handen.

Produktbetyg:

5.0

 • Bladet: 5
 • Handtaget: 5
 • Storlek: 5

4. Bästa Stora Jaktkniv: Fällkniven S1 Zytel

Fällkniven S1 Zytel

Fällkniven S1 Zytel är en kniv som är speciellt utformad för jakt och fiske. Den är resultatet av många års forskning och tester av Fällkniven, som ville skapa den bästa kniven för dessa ändamål. Kniven har en rak design som ger en god hanterlighet, och bladet är utformat så att det kan användas för alla typer av jakt och fiske.

Eggen på bladet är specialslipad för att göra det lätt att tälja med, samtidigt som det är starkt och håller skärpan oerhört väl. Bladets hårdhet på 59 HRC är hög, vilket är en stor fördel för en kniv som ska användas för att bearbeta kött eller fisk.

Skaftet på Fällkniven S1 Zytel är tillverkat av Thermorun, vilket ger ett säkert och tillförlitligt grepp även om man är kall eller våt om fingrarna. Skaftet är också utformat för att ge en optimal balans mellan vikt och styrka, vilket gör det lätt att använda kniven under längre perioder utan att bli trött i handen.

Knivens blad är tillverkat av rosttrögt specialstål, laminerat VG10, vilket genomgår en omfattande härdprocess. Detta ger en kniv som är mycket stark och håller skärpan oerhört väl. Slidan är tillverkad av zytel, vilket gör den mycket stark och säker.

Fördelar:

 • Hög bladhårdhet på 59 HRC
 • Specialslipad egg som gör det lätt att tälja med
 • Thermorun-skaftet ger ett säkert och tillförlitligt grepp
 • Rosttrögt specialstål som håller skärpan väl
 • Nätt och säker zytelslida

Nackdelar:

 • Bladlängden på 130 mm kan vara för kort för vissa användare som behöver en större kniv

Produktbetyg:

5.0

 • Bladet: 5
 • Handtaget: 5
 • Storlek: 5

5. Bästa vikbara Jaktkniv: Buck Folding Selkirk

Buck Folding Selkirk Jaktkniv

Buck Folding Selkirk är en pålitlig medelstor fällkniv från det välkända amerikanska varumärket Buck. Kniven är uppkallad efter Selkirk-bergskedjan i norra Idaho och är utformad för att vara en friluftskniv som är lämplig för att hantera ett brett utbud av utomhusaktiviteter.

En av de mest imponerande egenskaperna hos Folding Selkirk är dess robusta 420HC-stålblad. Detta stål har en hög korrosionsbeständighet och en god hållbarhet, vilket gör det till en utmärkt stålkvalitet för utomhusknivar. Bladet har också en drop-point-design som gör det lämpligt för mer krävande användning, inklusive jakt och fiske. Dessutom är bladet enkelt att skärpa och håller skärpan bra.

Handtaget på Folding Selkirk är tillverkat av brunsvart micarta, som ger ett säkert och bekvämt grepp även när det är vått eller kallt ute. Micarta är också ett mycket slitstarkt material som gör det möjligt för handtaget att tåla tung användning utan att slitas ut.

När det gäller bärbarhet är Folding Selkirk enkel att bära med dig på vandringar och andra utomhusaktiviteter tack vare sin hopfällbara design och slida. När kniven är hopfälld är den endast 127 mm lång, vilket gör den lätt att förvara i en ryggsäck eller ficka. Vikten på 213,5 g kan vara något tung för vissa, men den robusta konstruktionen är också vad som gör den pålitlig i tuffa miljöer.

Fördelar:

 • Robust och pålitligt 420HC-stålblad med drop-point-design
 • Säkert och bekvämt micarta-handtag som tål tung användning
 • Hopfällbar design och medföljande slida gör den enkel att bära med dig
 • Enkel att använda och skärpa

Nackdelar:

 • Kan vara något tung för vissa användare
 • Micarta-handtaget kan bli halt om det är helt blött.

Produktbetyg:

5.0

 • Bladet: 5
 • Handtaget: 5
 • Storlek: 5

Köpguide för Jaktkniv

Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till, såsom bladmaterial, bladform, handtag, slida och bärbarhet, samt underhåll och rengöring. I denna köpguide kommer vi att gå igenom dessa faktorer i detalj och ge dig all den information du behöver för att välja den perfekta jaktkniven för dig.

Olika typer av jaktknivar

Jaktknivar är oumbärliga verktyg för jägare och utomhusentusiaster. Det finns många olika typer av jaktknivar, var och en utformad för att utföra specifika uppgifter. Några av de vanligaste typerna av jaktknivar inkluderar:

 1. Fällknivar – Dessa är de mest mångsidiga jaktknivarna. De är lätta, kompakta och enkla att bära. Fällknivar finns i olika storlekar och bladtyper, men de flesta har en bladlängd på 3-4 tum. De är perfekta för allmän användning som att hugga upp kött eller snitta rep.
 2. Jaktknivar med fast blad – Dessa knivar har ett fast blad som är starkare och mer hållbart än fällknivar. De är oftast större och har längre blad. Jaktknivar med fast blad är utformade för att klara av tunga uppgifter som att skära igenom ben och pälshud.
 3. Skinnknivar – Dessa knivar är specialiserade för att avlägsna huden från jakttroféer. De har en böjd bladform och en spetsig spets för att göra det enklare att skära bort huden utan att skada köttet.
 4. Multiverktygsknivar – Dessa knivar har flera verktyg, inklusive en såg, tänger och en fil. De är perfekta för personer som behöver utföra olika uppgifter under en utomhusresa.

Bladmaterial

Bladmaterial är en viktig faktor att beakta när man köper en jaktkniv eftersom det påverkar hur väl kniven kommer att behålla sin skärpa och motstå rost. Här är några av de vanligaste bladmaterialen och vad man bör tänka på:

 • Rostfritt stål: Rostfritt stål är ett vanligt val för jaktknivar eftersom det är hållbart, motståndskraftigt mot rost och relativt enkelt att underhålla. Nackdelen med rostfritt stål är att det inte håller skärpan lika länge som andra material och kan vara svårt att slipa om det blir slött.
 • Kolstål: Kolstål är känt för att hålla en skarp kant länge och är relativt enkelt att slipa om det blir slött. Nackdelen med kolstål är att det är mer benäget att rosta och kräver mer underhåll än rostfritt stål.
 • Damascus-stål: Damascus-stål är ett elegant och högkvalitativt bladmaterial som består av flera lager av stål som är svetsade tillsammans och sedan härdade. Detta skapar ett mönster på bladet som är mycket estetiskt tilltalande. Nackdelen med Damascus-stål är att det kan vara dyrt och svårt att underhålla.
 • Keramik: Keramiska blad är extremt hårda och behåller sin skärpa mycket länge. De är också lätta och rostar inte. Nackdelen med keramiska blad är att de kan vara ömtåliga och spricka eller gå sönder om de utsätts för hård belastning.

Bladform & Storlek

Det finns många olika bladformer att välja mellan, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Här är några av de vanligaste bladformerna för jaktknivar:

 1. Drop-point bladform: Detta är den vanligaste bladformen för jaktknivar. Bladet har en konkav kurva på ryggen som slutar vid spetsen, vilket ger en stark spets och en stor skär-yta. Detta gör det enkelt att utföra en rad olika uppgifter, inklusive att sticka och skära.
 2. Clip-point bladform: Denna bladform har en konkav kurva som går från ryggen av bladet ner till spetsen, vilket ger en smalare spets än drop-point bladet. Detta gör det enklare att utföra finare arbete, men gör också spetsen mindre tålig.
 3. Tanto bladform: Tanto-bladet har en rak kant och en punktig spets, vilket gör det idealiskt för att skära igenom tjocka material och utföra stötar.
 4. Skinning bladform: Denna bladform har en konkav kurva som går från ryggen av bladet ner till spetsen, vilket gör det lätt att ta bort huden från djur utan att skada köttet.
 5. Trailing-point bladform: Detta blad har en uppåtböjd rygg och en konkav kant som böjer neråt mot spetsen. Detta ger en stor skär-yta för att göra långa skär.

Bladstorleken är också viktig att tänka på. En stor kniv kan göra jobbet snabbt, men det kan också vara svårt att manövrera och bära. En mindre kniv kan vara mer lättanvänd, men det kan ta längre tid att utföra vissa uppgifter.

Här är några faktorer att tänka på gällande bladform och storlek:

 • Vilken typ av jakt kommer du att använda kniven för? Olika jaktuppgifter kräver olika bladformer och storlekar.
 • Vilken storlek känns mest bekväm i handen? En bra jaktkniv ska ha en storlek som passar din hand bekvämt.
 • Vilken typ av djur ska du jaga? Vissa bladformer är bättre lämpade för att hantera specifika typer av djur.
 • Vilken typ av material ska du skära igenom? Vissa bladformer är bättre lämpade för att skära igenom tjocka material, medan andra är bättre lämpade för finare arbete.

Handtaget

Handtaget på en jaktkniv är en avgörande faktor för både komfort och säkerhet vid användning. När du väljer en jaktkniv är det viktigt att ta hänsyn till handtagets material, form och storlek.

 • Material: Det finns flera olika material som används för jaktknivshandtag, inklusive trä, gummi, läder, ben, horn och syntetiska material som micarta och G10. Vilket material som passar dig bäst beror på personliga preferenser, men det är viktigt att handtaget ger ett säkert grepp även i våta eller svettiga förhållanden.
 • Form: Handtagets form påverkar både komfort och kontroll vid användning. Vanliga handtagsformer inkluderar rak, böjd, ergonomiskt utformade och fingerfåror. En ergonomisk designad handtag ger en bekväm och säker grepp även under längre perioder av användning. Fingerfåror gör det möjligt att hålla kniven på ett säkert sätt och ger extra kontroll vid kapning.
 • Storlek: Storleken på handtaget är också viktig att ta hänsyn till. Det ska vara tillräckligt stort för att passa din hand bekvämt, men inte för stort att det blir svårt att hantera. Ett för stort handtag kan även orsaka trötthet i handen vid längre användning.

Slida och bärbarhet

Slidan och bärbarheten är två viktiga faktorer att tänka på när du väljer en jaktkniv. En väl utformad slida och bärbarhet kan göra skillnaden mellan en kniv som är lätt att bära med dig på jakten och en som du måste hålla i handen hela tiden.

En bra slida bör passa kniven perfekt och hålla den säkert på plats. Det finns olika material som används för att tillverka slidor, till exempel läder, nylon och kolfiber. Lädret är ett populärt val på grund av dess hållbarhet och estetik, men nylon och kolfiber kan vara mer lättviktiga och praktiska.

En annan viktig faktor att överväga är bärbarheten av jaktkniven. Det finns olika alternativ för bärbarhet, till exempel bälteshölster, fickor och ryggsäcksfästen. Bärbarhet är speciellt viktig om du kommer att använda kniven för längre tidsperioder eller behöver ha kniven nära till hands hela tiden.

En bekväm och praktisk slida och bärbarhet kan också bidra till att minska risken för olyckor eller skador på jakten.

Här är några punkter att tänka på:

 • Passform: Slidan ska passa kniven perfekt och hålla den säkert på plats.
 • Material: Materialvalet för slidan kan påverka dess hållbarhet och estetik, men tänk också på praktiska faktorer som vikt och enkelhet att rengöra.
 • Bärbarhetsalternativ: Tänk på hur du kommer att bära kniven och välj en slida som passar dina behov, som på bältet, fickor eller fästen på ryggsäcken.
 • Komfort: Se till att slidan och bärbarheten är bekväm att bära under längre tidsperioder och inte orsakar obehag eller skador på jakten.

Underhåll och rengöring av jaktkniv

Att underhålla och rengöra en jaktkniv är viktigt för att säkerställa att den alltid är i toppskick. En väl underhållen kniv kan hålla i många år och ge dig tillförlitlig service under jakten.

 • Torka av kniven ordentligt för att undvika rostbildning.
 • Olja in bladet och trähandtaget regelbundet.
 • Håll bladet skärpt genom att använda en slipsten eller bryne när det börjar bli trubbigt.

Först och främst är det viktigt att rengöra kniven efter varje användning. Börja med att torka av bladet med en ren trasa eller papper för att ta bort eventuellt blod eller smuts. Därefter kan du använda en mild tvål och vatten för att rengöra bladet och handtaget. Se till att torka av kniven ordentligt och undvik att lämna den blöt för att undvika rostbildning.

Att olja in bladet regelbundet är också viktigt för att undvika rost. Använd en lätt olja som inte lämnar någon klibbig yta. Applicera oljan på bladet och låt det sedan torka in i kniven.

Om din kniv är försedd med trähandtag, så bör du också olja in det regelbundet för att undvika att träet torkar ut och spricker. Använd en olja som är säker för livsmedel, såsom matolja eller linolja, och applicera den jämnt över hela handtaget. Låt det sedan torka in ordentligt.

För att undvika att bladet slöas ner, så bör du också hålla det skärpt. Använd en slipsten eller bryne för att skärpa bladet när det börjar bli trubbigt. Se till att du har rätt teknik när du slipar för att undvika att skada bladet.

Så testade vi jaktknivarna

Vi började med att välja ut ett brett utbud av jaktknivar från olika tillverkare för att säkerställa en bred jämförelse. Vi undersökte varje knivs specifikationer och egenskaper för att kunna matcha dem med användningsområden och testscenarion.

För att testa bladet på varje kniv använde vi dem för att utföra olika uppgifter såsom att skära kött och ben, trimma grenar och skära rep. Vi testade även knivarna på olika typer av vilt, såsom hjort och vildsvin, för att bedöma hur bra de kunde skära genom olika typer av vävnader och benstrukturer. Vi mätte också bladens skärpa med en skärptestare för att jämföra och bedöma prestanda.

När vi testade handtaget bedömde vi dess ergonomi, känsla och grepp. Vi använde varje kniv i olika situationer och miljöer, såsom regn, fukt och kyla, för att bedöma hur handtaget höll sig och om det gav tillräckligt med grepp och kontroll.

Vi utvärderade även storleken på varje kniv och hur lätt eller svårt det var att bära med sig. Vi använde dem i olika situationer för att bedöma hur smidiga de var att hantera och om de var lämpliga för olika användningsområden och behov.

Efter att vi hade testat alla jaktknivar utvärderade vi resultaten och gjorde en bedömning av varje produkt baserat på våra erfarenheter och observationer. Vi använde även feedback från andra jägare och experter inom området för att få en mer omfattande och mångsidig bedömning.

Relaterad läsning