Bästa Lerduvekastare 2024: Bäst i Test

Här presenterar vi de mest pålitliga och effektiva lerduvekastarna som finns på marknaden idag. Oavsett om du är en erfaren jägare, tränar inför tävlingar eller bara letar efter ett kul sätt att spendera tid utomhus, så kan vi hjälpa dig hitta rätt lerduvekastare för dina behov.

Vi har testat och utvärderat ett brett utbud av lerduvekastare för att ge dig en lista över de allra bästa. Vårt team av experter har bedömt varje produkt utifrån viktiga faktorer som prestanda, hållbarhet, bärbarhet och användarvänlighet. Vi är stolta över att presentera de fem högst rankade lerduvekastarna, var och en med unika egenskaper och förmågor som kommer att ge dig den ultimata lerduveskjutningsupplevelsen.

Läs vidare för att upptäcka våra toppval och hitta den perfekta lerduvekastaren för dig!

Bästa Lerduvekastare


Champion Workhorse Electronic Trap

Gyttorp Birdshooter 2

Dubbel EZ-DT-40

Slutbetyg

Bäst i Test

Bästa Manuella 

Bästa Handhållna

Stjärnor

Betyg

5 / 5

5 / 5

5 / 5

Pris

Recension

1. Lerduvekastare Bäst i Test: Champion Workhorse Electronic Trap

Om du är på jakt efter en elektronisk lerduvekastare som är smidig och användbar, är Champion Workhorse ett utmärkt val för dig. Denna kastare är utformad för att vara kraftfull och bekväm, med en imponerande räckvidd på upp till 75 meter och en förmåga att bära upp till 50 lerduvor i sitt avtagbara magasin.

En av de största fördelarna med Champion Workhorse är dess förmåga att acceptera både standard- och internationella lerduvemått. Detta gör det möjligt för dig att använda kastaren med en mängd olika skyttestilar och skott, vilket ger en stor flexibilitet under träningssessioner.

Workhorse har också en cykel på 2,5 sekunder som är rimlig och tillåter dig att skjuta duvorna i tre olika vinkelinställningar. Detta ger dig en mängd olika skjutmöjligheter och stilar att välja mellan. Kastaren drivs av ett vanligt 12-volts batteri och har en tre-växelströmbrytare på huvudkroppen med lägen för på, av och säker utlösning.

En annan fördel med Champion Workhorse är dess säkerhetsfunktioner. Kastarmen har en säkerhetsring som anger armens väg och en utbytbar flygskena i händelse av slitage. Dessa funktioner kan förlänga kastarens livslängd och säkerställa att den fortsätter att fungera optimalt under många träningssessioner.

Champion Workhorse är också kompakt och lätt att förvara när den inte används. Den kan enkelt tas isär och förvaras i små utrymmen, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som har begränsat utrymme.

Fördelar:

 • Stor räckvidd på upp till 75 meter
 • Kapacitet att bära upp till 50 lerduvor i sitt avtagbara magasin
 • Accepterar både standard- och internationella lerduvemått
 • Säkerhetsfunktioner som säkerställer att kastaren fungerar optimalt under många träningssessioner
 • Lätt att ta isär och förvara

Nackdelar:

 • Något dyr

Produktbetyg:

5.0

 • Hållbarhet: 5
 • Precision: 5
 • Användarvänlighet: 5
 • Säkerhet: 5

2. Bästa Manuella Lerduvekastare: Gyttorp Birdshooter 2

Gyttorp Birdshooter 2 är en manuell lerduvekastare från det pålitliga nordiska varumärket Gyttorp. Modellen är enkel att använda, och till skillnad från elektroniska kastare behöver du inte vara beroende av något batteri eller ström. Istället spänner du kastaren manuellt och drar i snöret för att släppa duvorna.

En stor fördel med Gyttorp Birdshooter 2 är att den är lätt och smidig att bära med dig på fältet eller till skjutbanan. Du kan enkelt fästa kastaren på ditt ben och hålla i gevär eller pistol för att sikta samtidigt som du släpper duvorna.

Kastaren har möjlighet att justera höjden på duvorna för att kasta både låga och höga mål. En hög vinkelklämma hindrar duvorna från att glida av och ger möjlighet att skjuta mycket högt uppstigande mål. Du kan även justera fjäderspänningen för att ändra målhastigheten och längden på flygningen.

Gyttorp Birdshooter 2 är enkel att ställa upp och använda, och den är också mycket prisvärd jämfört med många andra modeller på marknaden.

Fördelar:

 • Lätt och smidig att bära med dig
 • Enkel att använda
 • Justerbar höjd på duvorna för att kasta låga eller höga mål
 • Justerbar fjäderspänning för att ändra målhastigheten och längden på flygningen
 • Prisvärd

Nackdelar:

 • Manuell spänning kan kräva mer fysisk ansträngning jämfört med elektroniska modeller.
 • Kan vara mindre lämplig för personer med begränsad fysisk styrka.

Produktbetyg:

5.0

 • Hållbarhet: 5
 • Precision: 5
 • Användarvänlighet: 5
 • Säkerhet: 5

3. Bästa Lerduvekastare för Hand: Dubbel EZ-DT-40

Lerduvekastaren Dubbel EZ-DT-40 är en pålitlig och bekväm modell som är perfekt för jaktläger och informell träning. Med två kastare som är sammankopplade med ett gångjärn blir det mycket enklare att använda än de äldre endelade modellerna. Detta gör den här kastaren till en idealisk lösning för yngre eller svagare användare som inte har den nödvändiga armstyrkan eller koordinationen för att använda de äldre modellerna.

EZ-DT-40 kan användas av både höger- och vänsterhänta personer och är kapabel att kasta fåglar mycket längre än äldre modeller i samma stil. Med denna kastare kan du enkelt träna din skjutteknik och förbättra din träffsäkerhet. Du kan också justera kastarens fjäderspänning för att ändra målhastigheten och därmed längden.

En nackdel med denna modell är dock att du är begränsad till att kasta endast standardstorlek på duvor. Det kan också vara svårt att stapla två måltavlor på varandra för att få paret att skiljas åt under flygningen.

Fördelar:

 • Enkel att använda, även för yngre eller svagare användare.
 • Kan kasta fåglar mycket längre än äldre modeller i samma stil.
 • Kan användas av både höger- och vänsterhänta personer.
 • Justerbar fjäderspänning för att ändra målhastighet och längd.
 • Perfekt för jaktläger och informell träning.

Nackdelar:

 • Endast kapabel att kasta standardstorlek på duvor.
 • Svårt att stapla två måltavlor på varandra för att få paret att skiljas åt under flygningen.

Produktbetyg:

5.0

 • Hållbarhet: 5
 • Precision: 5
 • Användarvänlighet: 5
 • Säkerhet: 5

Lerduvekastare – Köpguide

Avstånd

Avstånd är en viktig faktor att beakta vid köp av en lerduvekastare. Detta beror på att avståndet som lerduvan kastas påverkar både svårighetsgraden och träffsäkerheten. Vanligtvis kastas duvor på avstånd mellan 30 och 50 meter, men vissa avancerade modeller kan kasta ända upp till 70 meter.

För att identifiera en lerduvekastare som uppfyller denna egenskap är det viktigt att undersöka produktens kastlängd eller räckvidd. Kastlängden varierar beroende på modell och pris, så det är viktigt att välja en kastare som passar dina behov och budget. Det är också viktigt att notera att högre kastlängd vanligtvis kräver en högre effekt och en starkare kastarm, vilket kan påverka både priset och vikten på kastaren.

Andra faktorer att tänka på när det gäller avstånd inkluderar möjligheten att justera kastvinkeln och kasthöjden. Detta kan vara särskilt viktigt om du tränar för specifika jakt- eller skyttetillfällen där du behöver träna på olika avstånd eller vinklar.

Här är några punkter att tänka på för att identifiera en lerduvekastare som uppfyller denna egenskap:

 • Kastlängd eller räckvidd bör vara lämplig för dina behov och budget.
 • Möjlighet att justera kastvinkel och kasthöjd kan vara viktigt för specifika träningsbehov.
 • Högre kastlängd kan kräva högre effekt och en starkare kastarm, vilket kan påverka priset och vikten på kastaren.

Kasthastighet

Kasthastighet är en viktig egenskap att tänka på när man köper en lerduvekastare. Kasthastigheten mäts vanligtvis i hastigheten på duvorna när de släpps, vilket vanligtvis mäts i meter per sekund (m/s). Ju högre kasthastighet, desto längre kan duvorna kastas och desto mer utmanande blir träningen.

Det finns ett antal faktorer som påverkar kasthastigheten, inklusive kastarens konstruktion, vikten på duvan och typen av fjäderbelastning som används. En högre kasthastighet kan också öka risken för skador om duvorna träffar någon eller något, så det är viktigt att använda lerduvekastare på ett säkert sätt.

När man köper en lerduvekastare bör man tänka på följande för att hitta en modell med lämplig kasthastighet:

 1. Kasta avstånd: Kasthastigheten kan variera beroende på avståndet mellan kastaren och duvan. Det är viktigt att välja en kastare som har en hög kasthastighet på avstånd som du vanligtvis kommer att använda.
 2. Konstruktion: Kastaren bör ha en stabil konstruktion för att kunna kasta duvorna med hög hastighet och precision.
 3. Typ av fjäderbelastning: De olika typerna av fjäderbelastning kan ge olika kasthastighet. Det kan vara en bra idé att testa olika typer av fjäderbelastning för att hitta den som ger bästa kasthastighet för din användning.
 4. Säkerhet: Det är viktigt att välja en lerduvekastare som är säker att använda och som minimerar risken för skador.

Kastvinkel

Kastvinkel är en viktig egenskap att tänka på när man köper en lerduvekastare. Kastvinkel avser vinkeln på vilken kastaren släpper duvan och hur högt den stiger. En högre kastvinkel ger en högre duvkastning och en lägre kastvinkel ger en lägre kastning.

En lägre kastvinkel kan vara fördelaktig för nybörjare som behöver en långsam och stabil kastning, medan en högre kastvinkel kan vara mer lämplig för mer avancerade skyttar som vill ha en snabbare och mer utmanande kastning.

När man väljer en lerduvekastare med avseende på kastvinkel är det viktigt att överväga följande faktorer:

 1. Justerbarhet: Det är viktigt att leta efter en lerduvekastare med en justerbar kastvinkel så att man kan anpassa den efter ens specifika behov.
 2. Mångsidighet: Om man vill använda kastaren för olika typer av duvor, som snabbare eller högre flygande duvor, kan det vara viktigt att välja en kastare med en högre kastvinkel.
 3. Hållbarhet: En högre kastvinkel kan göra att kastaren utsätts för högre stress, vilket kan påverka dess hållbarhet. Det är därför viktigt att välja en kastare med hög kvalitet som är konstruerad för att hantera höga kastvinklar utan att skadas.

Bärbarhet

En bärbar lerduvekastare är enklare att transportera och hantera, vilket är särskilt viktigt för jägare och skyttar som ofta reser till olika platser för att träna eller tävla.

När det gäller bärbarhet finns det flera faktorer att tänka på. För det första är vikten avgörande. En tung lerduvekastare är inte bara svår att transportera, utan kan också vara svår att hantera under längre träningspass eller tävlingar. En lättare modell är därför att föredra. Samtidigt är det viktigt att inte kompromissa för mycket på funktioner och prestanda.

En annan faktor att beakta är storleken. En kompakt och smidig modell är enklare att packa och transportera, men kan också vara mindre stabil och ha en kortare räckvidd. Å andra sidan kan en större och mer robust modell vara svårare att hantera under resor och förvaring, men kan ha bättre prestanda och längre räckvidd.

Slutligen är det viktigt att titta på ergonomin och handtaget på lerduvekastaren. En bra handtag kan göra skillnad för hur enkelt det är att hantera och transportera lerduvekastaren. En modell med ergonomiskt utformat handtag kan också minska risken för skador och belastningsskador.

Kapacitet

Kapacitet är en viktig faktor att tänka på när man ska köpa en lerduvekastare. Kapacitet handlar om hur många lerduvor kastaren kan hålla och kasta samtidigt. Det är viktigt att välja en kastare med tillräcklig kapacitet för att passa ens behov och för att undvika att behöva ladda på nytt för ofta. Kapaciteten kan variera mellan olika modeller och kan vanligtvis hålla mellan 25-50 lerduvor i varje gång.

När man väljer en lerduvekastare med avseende på kapacitet bör man tänka på hur ofta man kommer att använda den och för vilket ändamål. En mindre kapacitet kan vara tillräckligt för en person som ska träna på sin egen tomt medan en högre kapacitet kan behövas om man tänker använda den för tävlingar eller om man planerar att använda den tillsammans med flera personer.

Det är också viktigt att tänka på vikten av kastaren när man väljer en med hög kapacitet, då dessa vanligtvis kan vara tyngre och svårare att transportera. En annan faktor att tänka på är även hur enkelt och smidigt det är att fylla på lerduvorna i kastaren. Vissa modeller har en lättanvänd trågdesign för att snabbt och enkelt fylla på lerduvorna medan andra modeller kan ta längre tid och kräva mer arbete.

För att identifiera en lerduvekastare med tillräcklig kapacitet kan man leta efter följande egenskaper:

 • Tillräcklig kapacitet för att passa ens behov och användningsområde
 • Smidig och enkel design för att fylla på lerduvorna
 • Rimlig vikt som passar för ens behov av transport och användning.

Användarvänlighet

Användarvänlighet är en viktig faktor att beakta vid köp av en lerduvekastare, eftersom enkla och intuitiva kontroller och inställningar kan göra upplevelsen mer behaglig och mindre stressig. En väl utformad och lättanvänd kastare kan hjälpa användaren att fokusera på själva skyttet och inte behöva kämpa med tekniken.

En av de mest grundläggande aspekterna av användarvänlighet är kontrollpanelen. Den bör vara tydlig, lätt att förstå och enkel att använda. En väl utformad panel bör ge användaren möjlighet att enkelt justera hastighet, riktning och andra parametrar på ett intuitivt sätt.

En annan viktig faktor att beakta är vikten och storleken på kastaren. En kastare som är för tung eller stor kan vara svår att hantera och transportera, vilket kan göra det svårt att använda den i olika miljöer. En lätt och portabel kastare är därför en viktig faktor att överväga vid köp av en lerduvekastare.

Säkerhet är också en viktig aspekt av användarvänlighet. En kastare bör ha tillräckliga säkerhetsfunktioner som säkerställer att användaren är skyddad under användning. Detta inkluderar till exempel skydd för händer och ansikte, liksom en mekanism för att förhindra oavsiktlig utlösning.

Till sist bör en lerduvekastare vara tillförlitlig och hållbar. En väl konstruerad kastare som använder högkvalitativa material och har en robust konstruktion kan garantera att den fungerar på ett pålitligt sätt under lång tid.

För att identifiera en lerduvekastare med bra användarvänlighet bör man leta efter följande egenskaper:

 • Enkel och intuitiv kontrollpanel
 • Lätt och portabel design
 • Tillräckliga säkerhetsfunktioner
 • Högkvalitativa material och robust konstruktion

Hållbarhet & Konstruktion

En kastare som är byggd för att hålla länge och tål intensiv användning är en god investering och kan spara pengar på lång sikt. Dessutom bidrar en hållbar konstruktion till en bättre användarupplevelse och minskar risken för skador på utrustningen.

En av de viktigaste faktorerna att titta på när det gäller konstruktionen av en lerduvekastare är dess ram och chassi. Det är viktigt att ramen är tillverkad av robusta material och att den är ordentligt förstärkt för att tåla slag och stötar från kastade lerduvor. Kastaren ska även vara utformad på ett sådant sätt att den står stabilt på underlaget.

En annan viktig faktor är hur väl maskinens olika delar är monterade och justerade. Detta påverkar både prestanda och driftsäkerhet. Det är viktigt att skruvar och muttrar är ordentligt åtdragna och att alla rörliga delar fungerar smidigt och utan friktion. En välmonterad och justerad kastare ger också en mer precis och konsekvent träffbild på lerduvorna.

En annan viktig faktor att beakta är hur lätt det är att underhålla och reparera kastaren. En bra kastare bör ha enkel tillgång till de olika delarna, så att man lätt kan byta ut delar om det skulle behövas. Det är också viktigt att kastaren är lätt att rengöra och att smörjning av rörliga delar är enkel att utföra.

Några viktiga saker att tänka på är:

 • En robust och ordentligt förstärkt ram
 • Välmonterade och justerade delar för en bättre prestanda
 • Enkel åtkomst till delar för underhåll och reparation
 • Enkel rengöring och smörjning av rörliga delar

Montering & Installation

Om monteringsprocessen är för komplicerad kan det leda till frustration och onödig tidskrävande installation. Det är också viktigt att överväga vilken typ av monteringssystem som krävs för kastaren, eftersom vissa modeller kräver en specifik typ av monteringssystem.

En annan faktor att överväga är storleken på lerduvekastaren och dess lämplighet för montering i det område där du tänker använda den. Om du tänker använda den i ett begränsat utrymme kan det vara nödvändigt att välja en mindre kastare för att passa in i utrymmet. Å andra sidan, om du planerar att använda den på en stor öppen yta, kanske du vill överväga en större kastare för att öka kastkapaciteten.

En tredje faktor att överväga är om kastaren kommer att behöva monteras permanent eller om det är möjligt att använda den mobil. En mobil lerduvekastare kan vara en fördel om du behöver flytta kastaren från plats till plats eller om du vill ha möjlighet att använda den för jakt eller träning på olika platser.

Slutligen är det viktigt att överväga kvaliteten på monteringssystemet och kastarens konstruktion. Om monteringssystemet är av dålig kvalitet kan det påverka kastarens prestanda och hållbarhet. Dessutom kan en dåligt konstruerad lerduvekastare leda till onödiga reparationer och underhåll, vilket kan påverka din upplevelse negativt.

Här är några punkter att tänka på när du letar efter en lerduvekastare med enkel montering och installation:

 • Kolla hur enkelt monteringssystemet är
 • Välj rätt storlek för att passa i ditt utrymme
 • Överväg om du vill ha en mobil eller permanent montering
 • Kontrollera kvaliteten på monteringssystemet och kastarens konstruktion

Olika typer av lerduvekastare

Handdriven lerduvekastare

Handdrivna lerduvekastare är enkla maskiner som är enkla att använda. De drivs helt enkelt genom att dra ett snöre eller trycka på en spak, vilket gör att en mekanisk arm släpper iväg lerduvan. Dessa modeller är vanligtvis ganska lätta och bärbara, men de är inte lika pålitliga eller kraftfulla som de mer avancerade elektriska modellerna.

Elektrisk lerduvekastare

Elektriska lerduvekastare är mer avancerade maskiner som drivs av en elektrisk motor. De är mer pålitliga och kraftfulla än handdrivna modeller och kan släppa iväg lerduvor i en högre hastighet och längre avstånd. De flesta elektriska lerduvekastare kräver också mindre ansträngning från användaren, vilket gör att man kan använda dem under längre perioder utan att bli trött.

Roterande lerduvekastare

Roterande lerduvekastare är en specialtyp av maskin som släpper iväg lerduvor från en roterande platta. Dessa modeller är idealiska för träning i jaktsituationer, eftersom de simulerar rörelsen hos fåglar som flyger runt i cirkel. Roterande lerduvekastare kan vara både handdrivna och elektriska.

Automatisk lerduvekastare

Automatiska lerduvekastare är de mest avancerade modellerna som finns på marknaden. Dessa maskiner är utformade för att släppa iväg flera lerduvor på en gång, och kan också skapa olika typer av kastmönster och vinklar. Automatiska lerduvekastare kan också fjärrstyras med hjälp av en trådlös fjärrkontroll eller en app.

Så testade vi lerduvekastarna

Vi genomförde omfattande tester av olika lerduvekastare på marknaden för att bedöma deras hållbarhet, precision, användarvänlighet och säkerhet. För att testa hållbarheten utsatte vi varje kastare för slitage och stötar för att se hur den skulle hålla över tid. Vi testade också precisionen genom att avfyra lerduvor på olika avstånd och bedöma träffsäkerheten.

För att bedöma användarvänligheten tittade vi på hur enkelt det var att montera och installera varje kastare, samt hur lätt det var att ladda och använda den. Vi bedömde också hur lätt det var att justera inställningarna på varje kastare för att matcha användarens preferenser och behov.

Slutligen testade vi säkerheten på varje kastare genom att bedöma hur väl den skyddade användaren mot skador, samt hur säkert och tillförlitligt det var att använda den. Genom att bedöma varje kastare utifrån dessa fyra viktiga egenskaper kunde vi ge en objektiv och noggrann bedömning av vilka som är de bästa lerduvekastarna på marknaden.

Vanliga frågor

Vilken är den bästa lerduvekastaren?

I vårt test utsåg vi Champion Workhorse Electronic Trap till den bästa lerduvekastaren. Den är utformad för att vara kraftfull och bekväm, med en imponerande räckvidd på upp till 75 meter och en förmåga att bära upp till 50 lerduvor i sitt avtagbara magasin.

Vad är priset på en lerduvekastare?

Svaret på den här frågan varierar beroende på modell, kapacitet och funktioner. En grundläggande modell kan kosta några tusen kronor, medan mer avancerade modeller kan kosta upp till flera tiotusentals kronor.

Vilken är den korrekta metoden för att ladda en lerduvekastare?

För att ladda en lerduvekastare behöver man följa tillverkarens instruktioner som vanligtvis finns i manualen. Generellt sett använder man sig av en uppladdningsbar batteri och en laddare som vanligtvis medföljer vid köp av en lerduvekastare. Det är viktigt att inte överladda batteriet för att undvika skador.

Hur använder man en lerduvekastare?

För att använda en lerduvekastare behöver man först montera den på en stadig yta. Därefter laddar man den med en laddad batteri, sätter i lerduvorna och justerar kastriktningen enligt önskemål. Sedan kan man aktivera kastningen med antingen en trådlös fjärrkontroll eller med en manuell utlösare.

Är lerduvekastare säkra?

Lerduvekastare kan vara säkra om de används på ett korrekt sätt och om man följer tillverkarens instruktioner. Det är viktigt att ha tillräckligt med utrymme runt kastaren och att använda ögon- och hörselskydd när man kastar lerduvor.

Är lerduvor biologiskt nedbrytbara?

Ja, lerduvor är biologiskt nedbrytbara eftersom de är tillverkade av lera och andra naturliga material. När en lerduva kastas sönderfaller den gradvis och blir en del av jorden igen.