Packa Vandringsryggsäck – Så packar du din vandringsryggsäck

Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare är en välfylld ryggsäck en viktig del av din utrustning. Att packa och organisera din ryggsäck på rätt sätt kan göra skillnaden mellan en bekväm vandring och en trött och smärtsam upplevelse. Här är några tips för hur du gör för att packa vandringsryggsäck på ett smart sätt.

Vandringsryggsäck Bäst i Test

Så fördelar du vikten när du packar vandringsryggsäcken

Fördelning av vikt i din ryggsäck är en viktig faktor för en bekväm och effektiv vandring.

Här är några tips på hur du kan organisera din ryggsäck för att maximera komforten under vandringen:

  • Botten: Placera stora saker som du inte behöver under vandringen, såsom sovsäck och ombyteskläder, längst ner i ryggsäcken.
  • Mot ryggen: Placera tunga saker som vattenblåsa, spis, stormkök och livsmedel mot ryggen för att motverka obalans.
  • Längst upp i ryggen: Lätta och ömtåliga saker som du behöver snabb tillgång till, exempelvis jacka och första hjälpen-kit, bör placeras högst upp i ryggsäcken.
  • Sidfickorna: Sidfickor eller axelremsfickor är utmärkta för att lagra vattenflaskor och andra saker du vill ha nära till hands.
  • Höftremsfickor: Höftremsfickorna är perfekta för att lagra energibars, solglasögon, mobiltelefon eller kamera.
  • Utanpå: Slutligen, försök att ha så lite som möjligt på utsidan av ryggsäcken. Om du behöver ta med dig vandringsstavar, isyxa eller liggunderlag i cellplast, är det bäst att packa dem inne i ryggsäcken.
packa vandringsryggsäck

Vad är en normal packvikt när man vandrar?

Den normala packvikt för vandrare kan variera beroende på en rad faktorer, inklusive terräng, klimat, längd på vandringen, individuell styrka och erfarenhet, samt personliga preferenser. Men som en allmän riktlinje kan man säga att en packvikt på 10-15% av kroppsvikten är ett rimligt mål för en flerdagars vandring.

Detta innebär att om en person väger 70 kg, bör deras packning väga mellan 7-10,5 kg. Det är viktigt att ha i åtanke att ju lättare packningen är, desto enklare blir vandringen och mindre belastning på kroppen. Det kan vara en bra idé att göra en packlista och väga all utrustning innan du åker ut på din vandring för att säkerställa att du har en bekväm packning.

Dagsryggsäck Bäst i Test

Så vattenpackar du en vandringsryggsäck

Att vattenpacka en ryggsäck innebär att man packar ner utrustningen i vattentäta påsar eller behållare för att skydda dem mot fukt och vatten. Detta är särskilt viktigt vid vandringar där man kan utsättas för regn eller andra väderförhållanden som kan göra att utrustningen blir blöt.

Genom att vattenpacka minskar man risken för att utrustningen blir skadad eller förstörd, och man kan hålla den torr och säker. Det finns olika typer av vattentäta påsar och behållare som man kan använda för att vattenpacka sin ryggsäck, till exempel packpåsar, kompressionspåsar eller drybags.

Det är viktigt att tänka på att även om man vattenpackar sin ryggsäck så är det viktigt att undvika att utsätta den för direkt vattenkontakt och att torka av den noggrant om den blir blöt.

Så får du ner vikten när du packar vandringsryggsäcken

Att minska vikten på packningen är en av de viktigaste sakerna att tänka på när man ger sig ut på vandring. Det snabbaste sättet att minska vikten på din packning är genom att titta på de största och tyngsta produkterna i din utrustningen, såsom vandringsryggsäck, tält, sovsäck, liggunderlag och friluftskök. Genom att byta ut den tunga packningen mot lättare alternativ kan du minska grundvikten på din packning med flera kilon.

Lättare tillbehör tar mindre plats

Lättare tillbehör innebär också att de tar mindre plats, vilket gör att du kan använda en mindre och lättare ryggsäck. Detta är särskilt viktigt om du planerar att vandra under längre tid eller på svårare terräng. Men att byta ut hela packningen på en gång kan vara en dyr historia, så det är bäst att börja med att se över en sak i taget.

Planera packningen

Genom att noggrant tänka igenom vad du verkligen behöver, kan du också minska vikten på din packning. Till exempel, om du planerar att vandra i varmare klimat, kan du välja en lättare sovsäck eller ett mindre tält. Att ta med mindre mängder mat och vatten kan också minska vikten på din packning, men det är viktigt att du alltid har tillräckligt med förnödenheter för att klara av din vandring. Genom att göra dessa små förändringar kan du få en lättare och mer behändig packning som gör din vandring mycket mer bekväm och njutbar.