Liggunderlag Bäst i Test 2024 – Hitta bästa liggunderlaget

tjej på liggunderlag

En god natts sömn på en vandringstur var tidigare en sällsynthet, men dagens liggunderlag är mycket bättre än sina föregångare. Komforten är bättre än någonsin med avancerad design och funktioner, vikten och packningsstorleken fortsätter att sjunka, och du kan få all den isolering och värme du behöver för kallt väder.

Nedan bryter vi ner de bästa liggunderlagen, inklusive ledande luft-, självuppblåsande och klassiska liggunderlag. Med alla liggunderlag du väljer ska du se till att ta hand om dem ordentligt för att undvika hål. För mer bakgrundsinformation, se vår jämförelsetabell och våra köpråd under valen.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth.

De 5 bästa liggunderlagen:

Bästa liggunderlag – Viktiga egenskaper att beakta

Att hitta det bästa liggunderlaget är inte alltid lätt. Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till, som tjocklek, storlek, isolering, vikt och packstorlek, hållbarhet och pris. För att hjälpa dig att hitta det bästa liggunderlaget för dina behov har vi jämfört ett antal olika alternativ som du hittar längre ner. Vi har undersökt deras egenskaper och prestanda, så att du kan göra ett informerat val. Läs vidare för att ta reda på vilket liggunderlag som är bäst för dig!

Tjocklek

Storlek

Isolering

Vikt & Packstorlek

Hållbarhet

1. Liggunderlag Bäst i Test: Thermarest –  Trail Pro Sleeping Pad Regular

Detta liggunderlag från Therm-a-Rest är ett självuppblåsande liggunderlag som erbjuder god sömn året runt när du är ute på ditt nästa äventyr. Liggunderlagets höjd ligger på 7.6 cm, detta gör att du får en god sömn och ligger bekvämt på det varma underlaget. Trail Pro är utrustat med en WingLock-ventil som gör att underlaget blåser upp sig snabbt och är väldigt enkel att tömma på lust. Underlaget har ett R-värde på 4.4 vilket gör den lämplig för nästan alla säsonger.

Produktegenskaper

Passar för: Höst/Vinter
Yttermått längd x bredd: 183 x 51 cm
Isoleringsmaterial: Skum 
Packmått: 28 x 22 cm
Vikt: 820 g
R-värde: 4.4 
Tjocklek: 7.6 cm

2. Bästa lätta Liggunderlag – Sea To Summit – Ultralight Sleeping Mat Large

Ultralight Sleeping Mat Large är ett uppblåsbart liggunderlag tillverkat av Sea to Summit. Detta liggunderlag är väldigt lätt att bära med sig på under vandringen och kompakt som gör det enkelt att få ner den i ryggsäcken. Det perfekta liggunderlaget för vandring!

Liggunderlagets celler formar sig efter dig vilket gör att vi kan garantera en god natts sömn. I paketet ingår en förvaringspåse med integrerad pumpsäck samt reparationskit om det skulle bli hål. Detta liggunderlag har ett R-värde på 0.7 vilket gör den lämpad för sommaraktiviteter.

Produktegenskaper

Passar för: Sommar
Yttermått längd x bredd: 198×64 cm
Längd: 198 cm
Packmått ca: 7,5×20 cm
Vikt: 495 g
R-värde: 0.7 
Tjocklek: 5 cm

3. Bästa smidiga Liggunderlag: Sea to Summit – UltraLight Self Inflating Mat Regular

Detta liggunderlag från Sea to Summit är ett packbart och mycket lätt underlag för ditt nästa äventyr. Liggunderlaget tar lite plats och är lätt med en vikt på endast 550 g. Detta självuppblåsande liggunderlag gör det redo på nolltid och det går lika snabbt att tömma den på luft. Den har ett R-värde på 2,6 vilket gör den lämpad för höst, vår och sommar.

Produktegenskaper

Yttermått längd x bredd: 183 x 51 cm
Längd: 183 cm
Packmått ca: 13 x 26 cm
Vikt: 550 g
R-värde: 2.6 
Tjocklek: 2.5 cm

4. Bästa billiga Liggunderlag: Therm-a-Rest – Trail Lite

Trail Lite R från Therm-a-Rest är ett självuppblåsande liggunderlag som är ett mycket kompakt och bekvämt liggunderlag. Denna modell har ett R-värde på 3.2 vilket gör att det passar till höst, vår och sommar. Även detta underlag har en WingLock-ventil vilket ger ett luftflöde som är 3 gånger större än en vanlig ventil.

Produktegenskaper

Passar för: Vår/Sommar/Höst (5 till -10ºC) 
Yttermått längd x bredd: 183 x 51 cm
Isoleringsmaterial: Skum 
Packmått ca: 28 x 20 cm
Vikt: 740 g
R-värde: 3.2 
Tjocklek: 3,8 cm

5. Bästa Premium Liggunderlag: Therm-a-Rest – Neoair Xtherm Reg

Neoair Xtherm Reg från Therm-a-Rest är det populära premiumvalet bland bästa liggunderlagen. Denna modell är uppblåsbar och garanterar dig god sömn. Liggunderlaget är kompakt och väger inte alls mycket samt ger en bra värme under kallare äventyr med dess R-värde på hela 6.9.

NeoAir XTherm R har även en imponerande höjd på hela 6,4 cm vilket gör det bekvämt att sova på under de kantiga underlagen. Detta liggunderlag är ett pålitligt val för alla typer av klimat, i paketet ingår en pumppåse som underlättar uppblåsning samt en packpåse och ett kit för reparation.

Produktegenskaper

Passar för: Vinter
Yttermått längd x bredd: 183 x 51 cm
Längd: 183 cm
Axelbredd: 51 cm
Packmått ca: 23 x 10 cm
Vikt: 430 g
R-värde: 6.9 
Tjocklek: 6.4 cm

Att tänka på när man köper bästa liggunderlag

Olika typer av liggunderlag

Uppblåsbara liggunderlag
Liggunderlag för friluftsliv kan delas in i tre allmänna kategorier: uppblåsbara, självuppblåsande och klassiska liggunderlag. Uppblåsbara liggunderlag är oöverträffat kompakta och kan ofta rullas ner till samma storlek som en Nalgene-flaska. De är också det lättaste alternativet, samtidigt som de har en oöverträffad tjocklek. Inbunden isolering eller bafflingtekniker kan ge imponerande värme, vilket. Den främsta nackdelen är en större punkteringsrisk, och det är ett stort övervägande. Punktering mitt i natten kan förstöra en resa väldigt snabbt. Att ta med sig ett reparationskit bör lindra de flesta bekymmer, men det är fortfarande den största anledningen till att inte köpa ett uppblåsbart liggunderlag.

Självuppblåsande liggunderlag

Det självuppblåsande liggunderlaget var en revolutionerande idé när Therm-a-Rest uppfanns 1972. Genom att kombinera skum med öppna celler och ett utrymme där kudden kan expandera och fyllas med luft, gav den bekvämlighet, god hållbarhet och komfort. Det är ett bevis på den tekniken att de flesta av dagens självuppblåsande liggunderlag inte har avvikit särskilt mycket. Jämfört med uppblåsbara liggunderlag är de självuppblåsande alternativen mer punkteringsbeständiga, och du har fortfarande något slags kudde om den går sönder mitt i natten. Negativt är att skummet ger extra vikt och att de inte kan packas ner lika litet som motsvarande luftkuddar. Ryggsäcksalternativen är ofta inte heller lika tjocka, vilket leder till klagomål från personer som sover på sidan.

Klassiska liggunderlag

De gamla liggunderlagen av skum med slutna celler har fortfarande en plats på den här listan eftersom de är ett pålitligt och beprövat alternativ. Ja, de är det minst bekväma alternativet, packar inte lika litet och har inte de högsta R-värdena, men de har också exakt noll procents chans att det blir hål mitt i natten. Och de är de perfekta sekundära dynorna att ta med sig på vintercamping.

Liggunderlagets vikt

Vikt är en viktig faktor för många backpackers – se bara på den snabba utvecklingen av ultralätta ryggsäckar. Vi anser att de bästa alternativen för liggunderlag ligger i intervallet 3 – 500 gram och erbjuder banbrytande material tillsammans med respektabla nivåer av komfort och värme.

Precis som med alla andra friluftsredskap gäller att ju mindre den väger, desto skörare blir den. Det är inte särskilt vettigt att köpa ett ultralätt liggunderlag för 2.000 kr om du bara planerar att använda det på ett par enkla helgresor varje sommar. Och oavsett vikt ska du se till att vara försiktig när du slår upp lägret och stuvar din liggunderlag.

Tjocklek och komfort

Komfort är relativt när man sover på marken, och de flesta som inte klarar av att sova under stjärnorna gör det inte alls med ryggsäckar eller tältning. Liggunderlag för vandring är tunnare och mindre mjuka än vanliga campingmadrasser och -dynor, men den senaste tekniken för friluftsutrustning har gjort framsteg på detta område.

Du kanske märker att det pratas mycket om att du sover i ryggen eller i sidan. Ryggsömn fördelar din vikt jämnare, medan sidosömn lägger en större andel av vikten kring höfter och axlar. Om du är en sidosovare eller inte sover särskilt bra utomhus, ska du kolla in ett rejält liggunderlag . Om du behöver en rejäl kudde kan du överväga ett av de lättare alternativen på vår lista.

Liggunderlagets R-värde

En viktig punkt när du jämför sovunderlag är R-värdet, dvs. hur mycket isolering ett underlag ger från marken. Underskatta inte R-värdet: om du använder ett oisolerat eller för svagt isolerat liggunderlag, även i svala temperaturer, kan du bli ganska kall under hela natten. Och även en varm och tjock sovsäck kan inte rädda dig eftersom din kropp trycker ihop isoleringen längs väskans botten, vilket släpper upp kall luft och äventyrar dess förmåga att hålla dig varm. För att motverka detta behöver du ett liggunderlag som ger ett lämpligt skydd mot den kalla marken.

Rekommenderade R-värden för liggunderlag:

  • Backpacking enbart på sommaren: 1 till 3
  • Backpacking under tre säsonger: 3 till 5
  • Vintercamping på snö: 5+

När det gäller rekommenderade intervall kan backpackers som bara ger sig ut på sommaren och håller sig till varma förhållanden komma undan med ett R-värde på 3 eller mindre. De flesta backpackers som åker under tre säsonger bör skaffa ett liggunderlag med ett R-värde i intervallet 3 till 5, och det är här som majoriteten av våra val ovan är klassade. Sist men inte minst kräver vintercamping ett R-värde som överstiger 5.

Packningsstorlek

Packningsstorleken beror på vilken typ av liggunderlag du har, mängden isolering och tygets tjocklek. Oisolerade eller svagt isolerade liggunderlag är överlägset mest kompakta. Vissa komprimeras till och med till storleken av en läskburk, vilket är långt ifrån de skumkuddar och självuppblåsande kuddar som dominerade marknaden för bara ett decennium sedan.

Om du funderar på ett självuppblåsande eller klassiska liggunderlag kan förpackningsstorleken vara ett problem och att du måste spänna fast den på utsidan av din ryggsäck. Självuppblåsande kuddar kan ha liknande problem, även om moderna konstruktioner som är relativt små och bör kunna förvaras i de flesta väskor. För vissa är packningsstorlek kanske inget problem alls, men det är en av flera anledningar till varför uppblåsbara liggunderlag har blivit så populära.

Sovunderlagets mått och form

De flesta liggunderlag är unisex och finns i två eller tre storlekar så att du kan välja utifrån din längd och dina komfortpreferenser. Ett vanligt liggunderlag är ofta runt 182 cm lång och 50 cm bred (på den bredaste punkten) och ett stort liggunderlag är ofta mellan 1,95 – 2 meter långt och 63 cm bred.

När det gäller formen kan de delas in i två grundläggande kategorier: mumiepallar som smalnar av mot fötterna för att minska vikten, och rektangulära kuddar som är mer rymliga och anpassar sig till bekvämlighetsmedvetna eller aktiva sovare.

Ibland kan du hitta en “liten” storlek, och vissa märken erbjuder till och med bålkuddar som bara är ungefär 2/3 av längden på en vanlig kudde. Det är inte de mest bekväma modellerna, men de gör att du kan spara mycket vikt. Eftersom dina ben har färre kontaktpunkter med marken har vissa personer inget emot den korta längden (och de kastar ibland en extra utrustning under fötterna för att dämpa och värma).

I andra änden av spektrumet finns dubbla kuddar som tar upp nästan hela tältgolvet för att eliminera eventuella luckor. Realistiskt sett är ett dubbelkudde ganska opraktiskt eftersom det är tungt och skrymmande att packa, men det kan vara ett roligt alternativ för par och små familjer.

Liggunderlag för kvinnor

Vissa liggunderlag finns även i en kvinnoversion som ser nästan identisk ut med sin unisex motsvarighet, så vad är skillnaden? Till att börja med är de kortare än unisexmadrassen. De kan också erbjuda lite mer isolering (högre Rvärde), vilket gör dem till ett utmärkt val för alla kortare vuxna som sover kallt. Och slutligen justerar vissa modeller dimensionerna och koncentrationen av skum runt höfterna för att ge större utrymme och komfort.

Hållbarhet (Denier)

Det vanligaste måttet på hållbarhet i friluftsvärlden är denier (D), som mäter tygets tjocklek. Ju högre denier, desto tåligare är materialet. Låt oss vara tydliga: denier har betydelse och du kan känna skillnaden. Det gör dock även vikten, så det är viktigt att hitta rätt balans för din ryggsäcksstil. Ultralätta backpackers skär ner på varje gram och vet vanligtvis hur de ska ta hand om sin utrustning (annars skulle det bli en extremt dyr hobby, om det inte redan är det). Nackdelen är att tyger med lägre denier har kortare livslängd och större benägenhet för hållbarhetsproblem när du vandrar.

Ventiltyper

Både luft- och självuppblåsande liggunderlag använder en ventil för att blåsa upp/avsluta, och det har skett en hel del förändringar i utformningen under de senaste åren. Traditionella liggunderlag öppnas och stängs genom att vrida och trycka eller dra i en rund plastventil som är ansluten till mattans sida. Dessa fungerar i allmänhet ganska bra och används fortfarande på vissa gamla och budgetorienterade konstruktioner, men det finns nackdelar.

För det första fungerar ventilen ineffektivt eftersom den är helt öppen under uppblåsningen, vilket gör att en del luft kan flyga ut mellan andningarna. Vidare tar deras upprättstående profil upp utrymme när de rullas ihop och de är långsamma att tappa luft.

För att lösa dessa problem har ett antal tillverkare, däribland Sea to Summit, använt sig av plattventiler. Förutom den smala profilen har de ofta särskilda öppningar för uppblåsning och tömning, och, vilket är viktigt, en klaff som hindrar luften från att läcka ut när man blåser in i öppningen. Vi har funnit att dessa kuddar med två separata ventiler för uppblåsning och tömning är tillförlitliga, effektiva (det tar ungefär 10 andetag totalt att blåsa upp och tömningen sker nästan omedelbart) och att de i princip inte lägger till någon vikt – alla utmärkta egenskaper.

Dessutom har de flesta av Therm-a-Rests nya en WingLock-ventil, som är en twist på en mer traditionell konstruktion. Deras nya konstruktion möjliggör envägsinflation – utan luftförlust mellan andetag – och genom att vrida sidans “vingar” släpper man snabbt ut luften.

Vid användning har vi funnit att den inte är lika snabb som konkurrenterna med platt ventil, men dess robusta konstruktion och utbytbarhet (något som vanligtvis inte är möjligt med en platt ventil) gör den värd kompromissen i effektivitet för användare med hög volym som t.ex. vandrare.

Pumpsäck

Ett antal liggunderlag på vår lista levereras med särskilda pumpsäckar, som erbjuder en mängd fördelar jämfört med en vanlig uppblåsningsventil. Framför allt gör pumpsäckarna det möjligt för dig att spara din andning, minska uppblåsningstiden och förhindra att fukt kommer in i kudden (vilket kan leda till mögel om det inte torkas ut ordentligt eller till och med frysa på särskilt kalla nätter).

Och i många fall fungerar pumppåsen även som dynans stuff sack, vilket innebär att du inte lägger till någon vikt genom att få denna bekvämlighet. Men alla pumpsäckar är inte lika bra, och vissa är mycket mer funktionella och praktiska att använda än andra.

Underhåll av liggunderlag

Om du är som de flesta backpackers åker du inte ut året runt. Om du vill förvara ett självuppblåsande liggunderlag under lågsäsong ska du se till att det är utrullat och att ventilerna är öppna. Genom att göra detta håller du skummet i gott skick. Om den förvaras komprimerad kommer dynan att förlora sin självuppblåsande karaktär eftersom skummet blir alltför komprimerat. Har du svårt att hitta en plats att förvara dynan på? Under en säng eller bakom en soffa är populära alternativ.

Förvaring och skötsel av luftkuddar är lite enklare. Ta bort all luft från dynan och förvara den ihoprullad i sin förvaringspåse för att skydda den från punkteringar. När det gäller skötsel av ett klassiskt liggunderlag så är det inte så mycket att tänka på. Lämna inte tunga föremål ovanpå den för att undvika att skummet komprimeras onödigt mycket, och om det är en rullbar typ, förvara den utrullad så att den inte förlorar sin form.

Vanliga frågor om liggunderlag

Hur långt liggunderlag ska man ha?

Som ett minimum måste dina axlar och höfter få plats på ett underlag. Vanliga (vanligtvis 185 cm långa) och långa (vanligtvis 195 cm långa) dynor isolerar dina ben och fötter – ett stort plus på kyliga höst- och vinterresor.

Kan man sova på liggunderlag?

Liggunderlag spelar två mycket viktiga roller för att få en god natts sömn i naturen: dämpning och isolering. Även om det kan tyckas att en bekväm yta att sova på är ett liggunderlagets mest användbara funktion, är dess förmåga att hålla dig varm under natten ofta viktigare.

Hur blåser man upp ett liggunderlag?

Att blåsa upp ett liggunderlag är enkelt, följ dem tre stegen nedan:

  • Rulla ut mattan och lägg den platt på marken.
  • Öppna ventilen och anslut den till ventilen på pumpsäcken.
  • Knip ihop ändarna, öppna pumpsäcken och blås försiktigt ett långt andetag in i pumpsäcken från cirka 20 cm.
  • Upprepa steg 3.

Nedan hittar du några relaterade artiklar att komplettera din utrustning för vandring & camping.