Regnponcho Bäst i Test 2024 – Bästa Regnponchos för Dam & Herr

regnponcho

En regnponcho erbjuder skydd mot regnet och är den perfekta lösningen för de dagarna då du inte vill bära en stor regnjacka eller skaljacka. I den här artikeln presenterar vi de bästa regnponchos som har testats och jämför dem för att hjälpa dig att hitta den som passar bäst för dina behov. Vi har testat dessa regnponchos för material, vattenresistens, andningsförmåga, storlek och hållbarhet, så att du kan välja den regnponcho som ger dig bästa skyddet för pengarna.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

De 5 Bästa Regnponcho:

Att tänka på när man köper regnponcho

Material

Man bör välja en regnponcho som är tillverkad av ett tyg som är bekvämt att bära och som inte är för tung eller för stor. En regnponcho med bra material ska vara tillverkad av vattenavvisande material som andas, så att du inte blir för varm och fuktig. Det bör också ha ett lätt och robust skal som skyddar mot vind och regn.

Vattenresistens

En regnponcho med bra vattenresistens har ofta ett yttre lager av vattenavvisande tyg som håller regnet ute. Det kan också ha ett innerfoder som hjälper till att hålla kroppsvärmen inne. Det kan ha ett vattentätt dragkedjelock för att hålla regnvatten utanför. Det kan också ha justerbara band runt ärmarna och midjan för att säkerställa en tät passform.

Andningsförmåga

En regnponcho bör vara tillverkad av ett tyg som tillåter luft att flöda, så att man inte blir för varm när man bär den. Ponchon bör ha en andningsbar membran som håller dig torr och bekväm inuti. Det är vanligtvis gjort av ett material som andas, såsom GORE-TEX eller eVent, som låter kroppsvärme och fuktighet att passera igenom, samtidigt som det håller regn och snö ute. Dessutom har den ofta ventilationspaneler för att öka luftcirkulationen.

Storlek

Det är bra om din regnponcho är tillverkad av ett material som är tillräckligt stor för att täcka hela kroppen och ha en lång ärm som går ner till knäna. Det bör också ha ett huva som är tillräckligt stort för att skydda huvudet och nacken. Det bör också ha ett justerbart snöre eller kardborreband som gör det möjligt att justera storleken för att passa olika kroppstyp.

Hållbarhet

Den ska även vara tillverkad av ett material som är hållbart och som håller sig tät och inte läcker. Tyget ska också vara slitstarkt så att den kan användas under lång tid.

1. Regnponcho Bäst i Test: Fjällräven Poncho

Den regnponchon som är bäst i test är Fjällräven Poncho med sin unika design som gör den till ett av de bästa plaggen att välja för de flesta situationer du kan sätta dig själv och plagget i. Den är gjord av slitstarkt polyamid med en PU-beläggning som skyddar mot regn och ger ett helt tätt skydd.

Den är lite längre än andra regnponchos, vilket ger extra skydd och täckning för ben, och är tillräckligt lång för att täcka hela kroppen. Den slitstarka designen gör den perfekt för alla typer av aktiviteter som vandring, cykling, jakt och fiske, och även för vardagliga syften. Denna regnponcho är ett mångsidigt, robust och slitstarkt val som kommer att ge skydd och skydda dig mot det kalla regnet.

Fjällrävens regnponcho är ett utmärkt val för de som söker efter en pålitlig, slitstark och lättanvänd regnponcho som även kan användas under krävande aktiviteter. Trots att den är av högkvalitativa material, väger den bara 400 gram. Det är tillräckligt lätt för att ta med på längre vandringsturer och den är även smidig och enkel att packa ner/upp. Priset är inte det billigaste, men det är verkligen värt investeringen. Fjällrävens regnponcho är ett perfekt val för alla som vill ha en lättanvänd, robust och slitstark regnponcho.

Anledningar att köpa:

 • Endast 400 g
 • Längre än andra ponchos
 • Högkvalitativa material

Produktbetyg:

5.0

 • Material: 5
 • Vattenresistens: 5
 • Andningsförmåga: 5
 • Storlek: 5
 • Hållbarhet: 5

2. Bästa Billiga Regnponcho: Urberg Stranda Poncho

Urberg Stranda är den perfekta regnponchon för den prismedvetna. Den är tillverkad av lätt och snabbtorkande nylon, vilket gör den lämplig för dagliga aktiviteter eller längre resor. Materialet är även belagt med PU för att försäkra om en vattentät yta med en vattenpelare på 5000 mm. Detta gör att den klarar de flesta regn, men vid mycket kraftiga skyfall kan det hända att tyget inte helt håller måttet och du kan börja känna dig blöt.

Den är väldigt lätt och går enkelt att packa med för ditt vandringsäventyr, eftersom den bara väger 240 gram och kan enkelt fällas ihop och förvaras i din ryggsäck eller dagsryggsäck. Den reflekterande logotypen ger även synlighet i mörkret. Allt som allt är Urberg Stranda ett bra alternativ om du letar efter en regnponcho för lättare regn som inte är för dyr. Det är inte det mest robusta eller hållbara alternativet, men det är lätt och kompakt nog att ta med sig överallt och kommer att klara av lättare regn.

Anledningar att köpa:

 • Lågt pris
 • Lätt och lätt att packa med
 • Reflex

Produktbetyg:

4.6

 • Material: 5
 • Vattenresistens: 5
 • Andningsförmåga: 4
 • Storlek: 5
 • Hållbarhet: 4

3. Bästa Regnponcho för Vandring: Vaude Hiking Backpack Poncho

Vaude Hiking Backpack Poncho är ett utmärkt val för vandrare som letar efter en regnponcho som är speciellt utformad för deras ändamål. Det slitstarka och vattentäta polyamidmaterialet med en vattenpelare på 10000 mm försäkrar att du alltid är skyddad från regnet när du är ute i naturen. En av de största fördelarna med den här ponchon är ventilationen. Materialet är sådant att det garanterar en viss luftcirkulation, men längden kan även justeras mellan benen så att du kan reglera ventilationen efter dina önskemål.

Huvan är justerbar för att ge en perfekt passform och skydd för huvudet, som kan expanderas för att även skydda en ryggsäck. Förvara tillhörigheter säkert i den stora bröstfickan när du är på språng. Tyvärr är den lite tyngre än några andra alternativ, men fortfarande tillräckligt lätt för att lätt bäras i din ryggsäck.

Anledningar att köpa:

 • Bra ventilation
 • Justerbar
 • Hög vattentäthet

Produktbetyg:

5.0

 • Material: 5
 • Vattenresistens: 5
 • Andningsförmåga: 5
 • Storlek: 5
 • Hållbarhet: 5

4. Bästa Regnponcho för Cykling: Vaude Valdipino Poncho

Den bästa regnponchon för cykling är Vaude Valdipino Poncho. Tillverkad av ett lätt och vattentätt polyamid med en vattenpelare på 5000 mm, kan den hantera de flesta typer av regn, även under cykelturen. Den har en integrerad huva med hjälmstöd, så att du inte behöver oroa dig för att bli blöt när du cyklar i regnet. Dessutom är den lätt att ta av och på över kroppen.

Om du letar efter ett prisvärt och enkelt alternativ för din vardagscykling, är denna poncho helt klart det bästa valet. Den är mycket lätt att packa ner och bära med sig, antingen i en ryggsäck eller cykelväska. Dock ska man ha i åtanke att den är något kortare i ryggen, så om du är extra lång kan du fundera på att hitta en annan modell. Materialet är även ganska tunnt, så det kan ha vissa problem i kraftigare regn. Men om du behöver ett enkelt skydd mot vädret, är detta ett utmärkt val.

Anledningar att köpa:

 • Anpassad för cykling
 • Prisvärd

Produktbetyg:

5.0

 • Material: 5
 • Vattenresistens: 5
 • Andningsförmåga: 5
 • Storlek: 5
 • Hållbarhet: 5

5. Bästa Varma Regnponcho: Thermarest Honcho Poncho

Den varmaste regnponchon är definitivt Thermarest Honcho Poncho som också skyddar mot regn. Den är tillverkad av slitstark polyester och har en vattenpelare på 1000 mm. Dess PU-beläggning håller borta lättare regn samtidigt som det tunt fodrade fleecelagret håller dig varm. Dess stora design gör att den lätt kan bäras över flera lager kläder, och det sköna tyget skyddar dig från taggar och grenar när du är ute på vandringsleden.

En av de stora fördelarna med denna poncho är att det är ett rejält, robust tyg som ger mycket värme. Tyvärr är det inte det mest vattentäta materialet, så om du behöver något som håller dig torr i riktigt tunga regnskurar, bör du titta på några av våra andra val. Den är också ganska tung och klumpig.

Anledningar att köpa:

 • Varm
 • Slitstark
 • Bekväm passform

Produktbetyg:

4.8

 • Material: 5
 • Vattenresistens: 4
 • Andningsförmåga: 5
 • Storlek: 5
 • Hållbarhet: 5

Regnponcho – Köpguide

När det kommer till att ta reda på vilken regnponcho som är bäst lämpad just för just dig är det många saker att hålla koll på. Här går vi igenom alla viktiga detaljer som du bör ha koll på innan du köper din regnponcho.

Olika användningsområden

Oavsett om du är ute och reser eller bara är ute på en promenad, är en regnponcho ett utmärkt sätt att skydda sig mot regn och nedfall. Flexibiliteten och mångsidigheten hos en regnponcho gör det möjligt att använda den för ett antal olika syften. Det är dock viktigt att vara medveten om att olika användningsområden kan kräva olika egenskaper och faktorer som man bör vara uppmärksam på.

Regnponcho för Vardagsbruk

Boende i Sverige kräver att du är förberedd på olika väderförhållanden. När regnet öser ner bör en regnponcho och andra regnkläder ha en central plats i din garderob, nästan året om. Vad det gäller dagliga ärenden så krävs det ofta en bra regnjacka för att skydda sig mot vädret.

Inom vardagsbruk av regnponcho är det bäst att prioritera en avslappnad och bekväm design som skapar en harmoni med resterande delar av outfiten och baslager. Du behöver inte leta efter hjälmkompatibla huvor eller utsatta, vattenavvisande blixtlås, och regnponchos för vardagsbruk fokuserar inte på viktbesparingar eller packbarhet. Istället är de ofta tjocka och slitstarka, och finns i ett budgetvänligt eller trendigt utförande.

Regnponcho för Vandring

När du tar dig ut för att begå vandringsleden är det viktigt att du har förberedt dig för olika väderförhållanden. Om du blir utsatt för ett regnfall under din vandring, är det avgörande att du har rätt typ av regnkläder med dig för att skydda dig själv från att bli helt genomblöt. För att säkerställa att du har det du behöver, bör du placera regnkläder högt upp på din packlista över vandringskläder att ta med. Regnponchos som är anpassade för vandring är vanligtvis tillverkade av tyngre material än deras mer vardagsorienterade motsvarigheter.

När du vandrar och letar efter en regnponcho måste du se till att den är tillräckligt liten och lätt för att få plats i ryggsäcken utan att ta upp för mycket utrymme eller vikt. Ofta är utsatta dragkedjor, huvor och andra tillägg designade för att vara kompatibla med vandringsryggsäckar och annan utrustning.

För att få bästa möjliga passform är det viktigt att fokusera inte bara på vattentäthet, utan även på tygets andningsförmåga så att du inte blir överhettad när det regnar. Det är därför viktigt att välja en regnponcho som är lätt och andas bra för att hålla dig bekväm och torr på dina vandringar.

Regnponcho för Jakt & Fiske

Att fiska och jaga i regn kan innebära alltifrån en utmaning med komforten, till att man helt enkelt blir blöt. För att möta dessa situationer behövs det en regnponcho som är vattentät, andningsbar och stor nog för att täcka all din utrustning, inklusive ryggsäcken. För att skydda dig mot solens skadliga strålar måste du även välja en poncho med bra UV-skydd. Därmed behöver du inte längre oroa dig för att bli blöt inifrån och ut och kan istället njuta av din tid ute i naturen.

Regnponcho för Cykling

Regnponchos är ett populärt val för cyklister som söker mer rörlighet än traditionella regnjackor. För att komma säkert och bekvämt genom regnet på cykeln är det viktigt att investera i en regnponcho som är speciellt anpassad till cykling. Dessa har ofta reflekterande detaljer för att hålla dig synlig i trafiken, samt ventilationsöppningar för att hålla dig bekväm och fuktfri under cykelturen.

En nackdel med regnponchos är att det kan bli kallare om man inte bär lämpliga underställ, eftersom tyget inte är lika effektivt när det gäller att bibehålla värme nära kroppen. Ändå är regnponcho ett utmärkt val för cyklister som önskar komfort och rörlighet.

Regnponcho för Barn

En regnponcho för barn bör vara bekväm och lätt att ta på sig, samtidigt som den inte lätt flyger iväg på egen hand. Detta är särskilt viktigt för att yngre barn ska kunna klä sig själva. För att öka synligheten, så att ditt barn lätt syns i trafiken, är det en god idé att välja en poncho i starka färger.

För extra skydd mot väder och vind, finns det också möjlighet att få huva eller andra tillägg till regnponchos för barn. I regel används PVC för dessa typer av ponchos, eftersom det är lätt och hållbart. Men det andas inte lika bra som andra material, såsom nylon eller Gore-Tex, vilket bör beaktas när du ska välja rätt poncho till ditt barn.

Material & Komfort

Innan du bestämmer dig för vilken regnponcho du ska köpa är det viktigaste att ta reda på vilket material den är gjord av. Det är det som avgör hur bra den klarar av regn och fukt, och som därför bestämmer om du blir blöt eller ej.

Polyester

Polyestermaterial är normalt inte vattentäta på grund av att trådarna som används är separerade, vilket innebär att vatten kan tränga igenom även de minsta springorna. För att få en vattentät poncho av polyester har man behandlat eller belagt den med en DWR-behandling (durable water repellent) som stänger igen alla sprickor i tyget för att skapa ett vattentätt lager. Tyger som har högre dernier-klassificeringar har fler polyestertrådar och en tätare vävkonstruktion, vilket ökar deras vattentålighet. Polyestermaterial har dessutom den fördelen att det är otroligt snabbtorkande, så om det skulle bli blött så torkar det på nolltid. Det är dock inte helt lika vattentäta som många andra alternativ.

PU-Nylon

Nylon och polyester är båda användbara material som vävs ihop av enskilda trådar för att skapa en hållbar och lätt regnponcho eller regnkläder. De är perfekta för utomhusaktiviteter, men båda behöver beläggas med en DWR-behandling för att skydda mot tuffare regn. PU (polyuretan) är en typ av plastfiber som kan tillsammans med syntetiska fibrer skapa ett helt vattentätt lager. Ett extra skydd mot revor är Ripstopnylon, ett speciellt tyg som gör att det inte skapas ett gapande hål om det uppstår en punktering.

PVC

PVC är en billig plast som ofta används för att skapa regnkläder, men det är inte särskilt andningsbart och kan leda till att man blir ganska svettig om man bär det under längre perioder. Förutom detta har det även en ganska stark lukt som inte alla tycker om. Det stora problemet med PVC är att det används för att skapa billiga regnponchos, vilket kan vara hållbarhetsmässigt problematiskt eftersom de inte är designade för att användas på lång sikt.

Andningsbart Membran

Ett andningsbart membran är ett mycket tunn skikt av vattentätt material som laminerats på insidan av tyget för att förhindra att vätska tränger igenom. Dessutom tillåter det fukt att läcka ut, vilket innebär att du inte blir blöt av svett och att ponchon känns bekvämare. Denna speciella egenskap gör andningsbara laminat till ett perfekt val för vandring, då ventilation är nödvändigt för att förhindra svettning.

Vattenresistens

Det finns knappt några plagg som kan garantera ett komplett skydd mot fukt och väta, men många av de regnponchos som finns att köpa på marknaden är enten vattentäta eller vattenavvisande. Dessa kan därför ge dig ett extra skydd mot regn, men det är viktigt att veta att de inte alltid är tillräckligt för att skydda dig fullständigt.

Vattenpelare

När du ska köpa en regnponcho är det viktigt att kolla vilket skydd som erbjuds mot vädret. Många modeller listar ett mått som representerar hur vattentät den är, som visas som ett nummer mellan 0 och 20 000 mm eller mer. Detta mått kallas vattenpelare, som är mängden vatten som kan hängas upp över en viss yta av tyget innan det börjar sippra igenom.

Till exempel, en regnjacka med en vattenpelare på 5 000 mm kan hålla cirka fem meter vatten på ytan innan det börjar läcka igenom. De flesta vattentäta regnponchos har en vattenpelare på mellan 2000 och 10000 mm. Trots att detta test är bra för att få en uppfattning om skyddet som erbjuds, är det viktigt att notera att det inte nödvändigtvis motsvarar något förhållande som du kommer att möta ute i naturen.

En regnponchos prestanda i kraftigt regn är inte bara beroende av materialets vattentäthet, utan även förstärkta sömmar spelar en stor roll. Dock kan en stark vattenpelare inte rädda jackan och därmed är det viktigt att ta hänsyn till hur vattentätt materialet är, vilket ger en bra förståelse för hur den kommer att prestera i det verkliga livet. Ett beslut bör dock inte baseras enbart på detta utan även andra faktorer bör beaktas.

DWR – Vattenavvisande beläggning

Regnponchos är ofta tillverkade av vattentäta material som Gore-Tex för att skydda mot regn. För att förbättra skyddet ytterligare appliceras DWR (Durable Water Repellent), ett vattenavvisande beläggning på tygets yttersta lager.

Detta skapar en “pärlande” effekt när vattendroppar landar på regnponchon eftersom de stöts bort istället för att absorberas. Beläggningen kommer dock slitas bort med tiden och upphör att fungera, men den kan lätt appliceras på nytt.

Andningsförmåga

En annan sak som är viktig att tänka på när man ska välja regnponcho är andningsförmågan. Det är inte ovanligt att man blir svettig när man bär en regnponcho, så det är viktigt att leta efter en modell som har god ventilation. Det vanligaste sättet att uppnå detta är att leta efter en regnponcho med pit-zips (ventilationsluckor under armarna). Dessa gör det möjligt att reglera temperaturen under långa perioder, eller när det är varmt ute.

Materialets egenskaper har stor betydelse för andningsförmågan, speciellt om ventilationen är dålig. När du vandrar uppför kan det vara otroligt intensivt och kondensbildning på insidan av din regnponcho kan utgöra ett farligt hot i kalla förhållanden, vilket gör att andningsförmågan är av största vikt.

För att motverka problemet med överhettning när man bär vattentäta kläder finns det vissa modeller som är utrustade med nätfoder på insidan. Detta bidrar till att förbättra luftflödet och förhindra den “kladdiga” känslan. Detta är något som inte är ett problem med ponchos eftersom de är öppna i både botten och sidorna, vilket gör att luft och kondensvatten kan släppas in. Å andra sidan kan ventilation vara ett problem med vissa jackor och regnjackor, som ofta har tighta spännband runt midjan som stänger in värme. Om du ofta blir för varm när du bär regnkläder bör du därför leta efter en modell som har nätfoder och förbättrat luftflöde.

Storlek

Regnponchos kommer ofta i olika storlekar och vikter, där storleken och vikten är direkt relaterade till varandra. Ju större poncho, desto tyngre är den – och vice versa. Trots detta är ponchos utformade för att ge god täckning och skydd mot elementen, samtidigt som de håller en lätt och kompakt form. Detta gör att man aldrig behöver kompromissa mellan skydd och vikt.

Modeller som finns i olika storlekar kan vara ett bättre alternativ än en modell som passar alla. Inte bara för att det ger en bättre, tajtare passform, utan också för att det ger större täckning och bättre skydd. Ibland kommer dock detta till priset av större vikt och storlek, vilket gör det svårare att packa och ta med sig på resan. För att få både storlek och skydd är det bäst att välja en regnponcho som kombinerar tunna tyglager med ett kompakt utseende. Således kan man njuta av både skydd och lätt packning.

Storleken på förpackningen är en viktig del att ha i åtanke, eftersom det är viktigt att ha lätt att packa ihop ponchon när det är dags att gå vidare. Att hitta modeller som kommer med en egen packsäck eller förvaringsväska är ett bra sätt att göra det smidigt att packa in, som oftast inte tar upp mycket plats i ryggsäcken. Således slipper du bry dig om att omstrukturera när solen kommer fram eller om du inte längre behöver den.

Hållbarhet

När det kommer till hållbarhet är regnponchos vanligtvis gjorda av slitstarka, hållbara material som nylon eller polyester. Men det betyder inte att alla modeller är lika bra. Några modeller använder ett tunnare tyglager, vilket gör dem lättare men också mer benägna att rivas eller slitas sönder om du får dem i något vasst.

Medan andra använder flera lager tyg för ökad styrka och hållbarhet – ofta på bekostnad av vikt och packbarhet. För att få en regnponcho som ger en bra balans mellan vikt, packbarhet och hållbarhet bör du välja en som uppfyller alla tre kriterierna. Om du lyckas med det har du en riktig vinnare!

Skötselråd för din Regnponcho

Så tar du hand om din regnponcho

För att ta hand om din regnponcho bör du följa dessa skötselråd. Först och främst bör du alltid läsa och följa tvättanvisningarna som följer med regnponchon. Vanligtvis rekommenderas det att man tvättar ponchon i kallt vatten och använder ett milt tvättmedel. Torka aldrig regnponchon i torktumlare eftersom det kan skada tyget. Låt den lufttorka istället. För att undvika att tyget blir slitet, ska man undvika att dra åt dragkedjorna eller knapparna för hårt. Förvara den sedan i en torr plastpåse eller en lufttät behållare för att undvika att den blir fuktig.

Om du vill torka din regnponcho utomhus rekommenderar vi att du gör det i skugga eftersom solstrålarna kan bleka färgen. För att förvara den på bästa sätt bör du se till att göra det på ett svalt och torrt ställe. Försök undvika att förvara den i direkt solljus, då detta kan skada tyget med tiden. Det är bäst att förvara den i en väska eller behållare som andas, vilket hjälper till att förhindra mögel och mjöldagg.

Vanliga frågor om regnponcho

Vilken är den bästa regnponchon?

I testet utsåg vi Fjällräven Poncho till den bästa regnponchon. Den är lätt, hög komfort och slitstark.

Vad är en regnponcho?

En regnponcho är ett löst sittande plagg som är gjort av vattentätt material och som skyddar mot regn. Det har ofta en stor huva och är utformad för att täcka hela kroppen. Det kan användas som ett alternativ till en regnjacka eller regnrock och är ofta lättare och mer bekvämt att bära.

Vad är skillnaden på en regnponcho och regnjacka?

En regnponcho är ett större plagg som täcker hela kroppen och huvudet, medan en regnjacka är ett kortare plagg som endast täcker överkroppen. Regnponchos är ofta billigare och lättare att bära runt, men de ger inte samma skydd som en regnjacka. Regnjackor är ofta mer robusta och ger bättre skydd mot väderförhållanden, men de är dyrare och tungare att bära runt.

Så utförde vi testerna

För att utvärdera material, vattenresistens, andningsförmåga, storlek och hållbarhet för regnponchos utförde vi följande produkttester:

Material: Vi undersökte materialet genom att ta reda på vilka typer av material som används för att tillverka regnponchos. Vi kontrollerade även kvaliteten på materialet genom att undersöka hur tåligt det är mot slitage.

Vattenresistens: Vi testade vattenresistensen genom att hälla vatten på regnponchos och se hur länge det tog innan det trängde igenom.

Andningsförmåga: Vi testade andningsförmågan genom att använda regnponchos under olika aktiviteter och se om de andas bra eller inte.

Storlek: Vi mätte storleken på regnponchos och jämförde dem med olika storlekar för att se vilken som passar bäst.

Hållbarhet: Vi testade hållbarheten genom att använda regnponchos under olika förhållanden och se hur länge de håller.

Relaterad Läsning