Vandringsstrumpor Bäst i Test 2024: 5 Bästa Vandringsstrumpor

vandringsstrumpor

Man kan inte övervärdera ett par bra vandringsstrumpor: De håller dina fötter bekväma och torra samtidigt som de hjälper till att förebygga blåsor och värmefläckar. Vi har testat alla modeller i olika förhållanden, och nedan följer våra tips på de bästa vandringsstrumporna för 2023.

De flesta av våra favoriter är tillverkade av merinoull, som har blivit standard inom strumpor och prestandakläder för friluftsliv i allmänhet. Det är sant att vandringsstrumpor av hög kvalitet är dyra – de kostar i allmänhet mellan 200 och 300 kr per par – men alla alternativen nedan är tillräckligt tåliga för att klara vandringsturen och gjorda för att hålla länge. För mer information, se vår jämförelsetabell för vandringsstrumpor och köpguide. Om du vill veta mer om vandringsskor har vi testat dessa också samt skrivit om vandringsbyxor.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

De 5 bästa vandringsstrumporna 2023:

Viktigt att beakta när man köper vandringsstrumpor

I den här artikeln har vi utvärderat de bästa vandringsstrumporna utifrån följande egenskaper:

Material

När man köper vandringsstrumpor är det viktigt att välja ett material som är bekvämt, andas och håller fötterna torra. Ett material som är lätt och stretchigt är också att föredra, så att strumporna inte skaver eller stramar för mycket. Det är också viktigt att välja ett material som är slitstarkt och håller länge.

Merinoull är ett naturligt material som är bekvämt, andas och håller fötterna torra. Polyester och nylon är syntetiska material som är lätta och stretchiga. Spandex är ett mycket elastiskt material som ger strumporna extra stretch för att undvika skav. Alla dessa material är också slitstarka och håller länge.

Tjocklek & Värme

En bra vandringsstrumpa håller dig varm när du behöver det som mest, oavsett om du bestiger ett berg eller ligger i en mysig sovsäck. När vi tittade på värmen tog vi hänsyn till varje strumpas våta och torra värme. Om du vill ha en sublim värme är det viktigt att leta efter en strumpa som innehåller mer ull än syntetiska material. Dessa strumpor erbjuder vanligtvis imponerande värme både när de är våta och torra.

Strumpor har olika tjocklekar som vanligtvis återspeglas i deras namn. Det kan vara ultralätta, lättvikt, medelvikt eller andra alternativ. Varje tjocklek har sina egna fördelar och användningsområden.

Komfort

Strumporna ska också ha en god passform, så att de inte skaver eller orsakar obehag. För att hålla fötterna torra och bekväma bör man också välja strumpor som har god luftcirkulation och som är gjorda av material som håller fukten borta. Det är också viktigt att strumporna har tillräcklig stöd, så att fötterna inte blir trötta eller överansträngda under långa dagar av vandring.

Hållbarhet

För att säkerställa hållbarhet och slitstyrka för vandringsstrumpor är det viktigt att välja ett par som är gjorda av högkvalitativa material. . För att förhindra att strumporna blir slitna eller skadade, är det också viktigt att se till att de passar ordentligt och inte är för stora eller för små. Det är också bra att se till att strumporna har ett bra skydd mot slitage, som t.ex. en extra tåskydd.

1. Vandringsstrumpor Bäst i Test: Woolpower Socks 400

vandringsstrumpor bäst i test

De bästa vandringsstrumporna är Woolpower Socks 400, dessa vandringsstrumpor är ett utmärkt val för de som letar efter komfort och hållbarhet. Materialet är en blandning av ull och polyamid som är mycket mjukt och bekvämt. Ullen håller fötterna torra och varma, även när det är kallt ute. Strumporna är väldigt hållbara och kommer att hålla länge.

Vandringsstrumporna är lätta att tvätta och torka. Komforten är utmärkt. Strumporna är mjuka och sköna mot fötterna, vilket gör att man kan gå långa sträckor utan att få trötta fötter. De har också en god passform som ger bra stöd till foten. Värmeegenskaperna är mycket bra. Ullen håller fötterna varma, även när det är kallt ute. Det finns också ett inbyggt vattenavvisande skikt som håller fötterna torra under regniga dagar. Sammanfattningsvis, Woolpower Socks 400 vandringsstrumpor är ett utmärkt val för de som letar efter en hållbar, bekväm och varm strumpa som kommer att hålla länge.

Anledningar att köpa:

 • Hög komfort
 • Håller värmen
 • Vattenavvisande skikt

Produktbetyg:

5.0

 • Material: 5
 • Värme: 5
 • Komfort: 5
 • Hållbarhet: 5

2. Bästa Varma Vandringsstrumpor: Woolpower Socks 800

Varma Vandringsstrumpor

Woolpower Socks 800 vandringsstrumpor är ett utmärkt val för vandring. Materialet är ett blandat material av merinoull och polyamid som ger enastående värme och komfort. Merinoullen är mjuk och håller fötterna varma, samtidigt som polyamiden ger styrka och hållbarhet. Strumporna är mycket tåliga och kommer att hålla länge, vilket gör dem till ett bra val för vandring.

De har också en god andningsförmåga, vilket gör att fötterna inte blir fuktiga. Strumporna är bekväma och passar bra, oavsett om du har smala eller breda fötter. Sammantaget är Woolpower Socks 800 vandringsstrumpor ett utmärkt val för vandring, med ett högt skyddsnivå, god andningsförmåga och hög hållbarhet.

Anledningar att köpa:

 • Perfekta för vandring
 • Hög andningsförmåga
 • Både för smala och breda fötter

Produktbetyg:

5.0

 • Material: 5
 • Värme: 5
 • Komfort: 5
 • Hållbarhet: 5

3. Bästa Billiga Vandringsstrumpor: Urberg Hiking Wool Sock G2

Billiga Vandringsstrumpor

Jag har använt Urbergs Hiking Wool Sock G2 vandringsstrumpor under en längre period och jag är helt nöjd med dem. Materialet är ett lätt, mjukt och hållbart merinoull som andas bra och håller fötterna torra. Strumporna är väldigt mjuka och sköna att ha på sig och ger en bra komfort. Värmen som strumporna ger är mycket bra och de håller fötterna varma även under kalla vandringar. Strumporna är mycket hållbara och har hållit sig i bra skick trots att jag använt dem flitigt. Sammanfattningsvis kan jag säga att Urbergs Hiking Wool Sock G2 vandringsstrumpor är ett utmärkt val för vandrare som vill ha ett par sköna, varma och hållbara strumpor.

Anledningar att köpa:

 • Billiga
 • Hög komfort

Produktbetyg:

5.0

 • Material: 5
 • Värme: 5
 • Komfort: 5
 • Hållbarhet: 5

4. Bästa Tåstrumpor för Vandring: Injinji Trail Midweight

Tåstrumpor för Vandring

Injinji Trail Midweight är ett par perfekta tåstrumpor för vandring i flera år och kan säga att de är utmärkta. Materialet är ett mjukt, luftigt, syntetiskt material som andas väl och håller fötterna svala. Strumporna är gjorda för att ge stabilitet och stöd, och jag har aldrig haft några problem med att de skulle glida eller skava.

Värme är en annan stor fördel med dessa strumpor. De håller fötterna varma när det är kallt utan att det blir för varmt när det är varmt. De har också en extra lagring av värme runt fotleden som håller fötterna varma. Komforten är också utmärkt. Strumporna har en mjuk, mjuk konstruktion som gör att de inte känns klumpiga eller obekväma. De har också en sömlös design som gör att de inte skaver eller klämmer. Hållbarheten är också mycket bra.

Strumporna har hållit sig i bra skick efter flera års användning, och de har inte visat tecken på slitage eller nötning. Jag rekommenderar starkt dessa strumpor för alla som letar efter ett par bekväma, hållbara och andningsbara vandringsstrumpor.

Anledningar att köpa:

 • Låga tåstrumpor
 • Andningsbara
 • Hållbara

Produktbetyg:

5.0

 • Material: 5
 • Värme: 5
 • Komfort: 5
 • Hållbarhet: 5

5. Bästa Vattentäta Vandringsstrumpor: Urberg Waterproof Merino Socks

Vattentäta Vandringsstrumpor

Jag har testat Urbergs Waterproof Merino Socks vandringsstrumpor under flera vandringar och är mycket nöjd med dem. Materialet är ett mjukt, andningsbart merinoull som är vattentätt och håller fötterna torra. Strumporna är också försedda med en extra skyddslager som skyddar mot skav och stötar. Värmen är utmärkt, strumporna håller fötterna värme även under de kallaste dagar.

Komforten är också utmärkt, strumporna sitter bekvämt och lindrar tryck på foten. De är också ganska tåliga, de har hållit sig bra efter flera månader av användning. Sammantaget är Urbergs Waterproof Merino Socks vandringsstrumpor ett utmärkt val för vandringar i alla typer av väder.

Anledningar att köpa:

 • Vattentäta
 • Håller värmen bra
 • För alla typer av väder

Produktbetyg:

5.0

 • Material: 5
 • Värme: 5
 • Komfort: 5
 • Hållbarhet: 5

Köpguide – Vandringsstrumpor

Att hitta de bästa vandringsstrumporna kan vara en utmaning. Det är viktigt att veta vilka faktorer som ska beaktas innan du köper dina strumpor. Här ger vi dig all information du behöver för att göra ett välgrundat val.

Olika varianter av vandringsstrumpor

Det finns olika typer av strumpor och dessa modeller kännetecknas främst genom deras längd på skaftet.

Crew-strumpor

Crew-höjden är den vanligaste storleken på vandringsstrumpor, som ofta går upp mellan 10-15 cm över hälen – eller några centimeter över ett par vandringsskor. Denna höjd är ofta det optimala valet för vandring, eftersom det skyddar benen från skräp, vegetation och stenar utan att bli för varma. Vandringsbyxor är ofta tunga, så det extra skyddet för fotleden och nedre delen av vaden kan vara mycket uppskattat. För de som föredrar att använda sig av vandringsshorts istället för långa byxor, är detta skydd ännu viktigare.

Quarter-strumpor

Kvartstrumpor är ett utmärkt val för varma sommardagar då de är lätta och tunna och slutar vid hälen och fotleden, vilket gör att de inte är lika tunga som längre strumpmodeller. De passar perfekt för att användas ute på spåret, men om du har skor som är högre än strumporna kan det leda till att skon skaver mot huden. Dessa strumpor är också mycket populära bland löpare och de som springer trailrunning, eftersom trailskor ofta är i samma höjd som kvartsstrumpor.

No-Show

No-show-strumpor är ett bra alternativ för dig som önskar att gå ett steg längre när det kommer till strumpor. Dessa strumpor stiger strax ovanför kragen på lågt sittande vandrings- eller löparskor, samtidigt som de ger stoppning och skydd mellan ankeln och skon. Dock bör man komma ihåg att dessa strumpor inte skyddar lika mycket som andra modeller, vilket kan leda till att man får in små stenar eller liknande i skon. För att förhindra detta kan man använda sig av damasker. Vi rekommenderar dock inte no-show-strumpor när man är ute och vandrar, då fördelarna sällan väger upp nackdelarna.

Långa strumpor

Strumpor som går upp över vaderna är ett utmärkt val för dem som planerar att vandra ute i vildmarken eller genom högt buskage eller gräs. De skyddar en större del av benen och kan även ge extra värme under vintervandringar. I de flesta situationer kommer dock ett par crew-strumpor att tillhandahålla tillräckligt skydd, särskilt under varmare förhållanden. Långa strumpor är då ofta ett överdrivet val. De längsta strumporna kan gå så långt som upp till knäna, vilket ger dig den bästa skydden om du befinner dig i en miljö med högt gräs eller buskage.

Kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor är ett populärt alternativ för att minska träningsvärk och trötthet i musklerna. Idrottare är de som ofta använder dessa strumpor, men vandrare har också börjat upptäcka deras fördelar. De kan hjälpa till att ge extra stöd under längre sträckor eller kallt väder, vilket leder till mindre värk och bättre blodcirkulation i benen.

Material hos vandringsstrumpor

Moderna vandringsstrumpor är ofta tillverkade av en speciell sammansättning av tyger, med merinoull och polyester som de mest populära materialen som används. Dessa strumpor är skapade för att ge bästa möjliga komfort och stöd under långa vandringar.

Merinoull

På senare år har merinoull tagit över marknaden med storm, och det är nästan omöjligt att hitta ett par vandringsstrumpor som inte innehåller detta magiska material. Merinoull kommer från en speciell typ av får, merinofåren, som ofta bor i tuffare klimat runtom i världen. Det är ett mycket bekvämt tyg som hanterar fukt väl samtidigt som det presterar bra när det kommer till temperaturreglering och ventilation. Alla dessa egenskaper gör merinoull till ett mycket populärt val för oss som gillar att spendera tid utomhus.

När det gäller att välja rätt strumpor för vandring, är det viktigt att ta hänsyn till materialvalet. Merinoull är ett mycket effektivt val när det gäller att förhindra uppbyggnad av en obehaglig lukt, eftersom det inte absorberar vätska och fukt. Dessutom torkar det betydligt snabbare än bomullsstrumpor. Trots detta finns det ingen strumpa som är helt gjord av merinoull, utan de flesta innehåller mellan 30-80% merinoull, medan resten består av nylon, polyester eller spandex.

Kvalitet och tjocklek är inte alltid relaterade till procentandelen av merinoull som används i tillverkningen av en strumpa. En strumpa som innehåller 70% merinoull behöver inte nödvändigtvis vara bättre eller tätare än en som bara har 61%. Ett bra exempel på detta är Darn Toughs Micro Crew, som har en vävning som är tätare, vilket gör att den håller sin form bättre och håller längre.

Polyester

Polyesterstrumpor har en fördel när det kommer till ventilation och andningsbarhet, men det finns ett antal tydliga nackdelar som gör att merinoull är att föredra. Merinoull är ett naturligt material som kommer från får, medans polyester är ett syntetiskt material som kommer från plastfibrer. Polyesterstrumpor absorberar inte vatten lika mycket som merinoull, vilket gör att de torkar snabbare. Dock presterar polyesterstrumpor sämre än strumpor i merinoull när det gäller utomhusaktiviteter, och de luktar ofta illa efter några timmars vandring.

Tjocklek & Värme

När du väljer strumpor för din vandring är det viktigt att ta hänsyn till temperaturen. Det finns olika strumpor som är designade för olika ändamål, allt ifrån sommar- till vintervandring. Vanliga alternativ är ultralätta, lättvikt, medelvikt och tungvikt, som ofta anges på engelska (lightweight, midweight). För tre-säsongersvandring rekommenderar vi en lättviktsmodell som ger dig stabil dämpning och isolering mot normala temperaturer. Om du planerar att vandra i kallare klimat eller om du föredrar mer dämpning så kan en midweight/heavyweight-modell vara bättre. Men de kan kännas överdrivna under varma temperaturer.

Komfort

Komfort är av yttersta vikt när det kommer till vandring, och det finns få saker som kan förstöra upplevelsen så snabbt som illa passande vandringsstrumpor. Dessa kan lätt orsaka obehagliga skavsår, vilket beror på två huvudsakliga faktorer. Först och främst kan strumporna vara för små, vilket gör att de dras upp över eller vid sidan av vaden. Alternativt kan de vara för stora, vilket leder till att du släpar benen när du går.

För att få den bästa komforten under långa och intensiva vandringar är det viktigt att välja rätt strumpor. Ett bra tips är att välja ett par som är en storlek större än vad du normalt bär. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte bara handlar om storleken, utan också passformen. För att undvika att strumporna blir för vida och släpar benen bör du se till att de har en tillräckligt bra passform.

Hållbarhet

Vandringsstrumpor är kända för att inte vara särskilt hållbara, speciellt inte de billigare modellerna. Det är dock inte alltid fallet, eftersom det finns tillverkare som lyckas skapa strumpor som är både slitstarka och bekväma. Smartwool är ett exempel på ett märke som använder sig av mjukare material, vilket har inneburit en sämre hållbarhet. Darn Tough är däremot inte lika mjuka och bekväma, men är otroligt slitstarka och håller flera år. Om du väljer ett par robusta vandringsstrumpor för 200 kronor kan du förvänta dig att de håller sig i några säsonger, vilket jämfört med bomullsstrumpor är otroligt långt.

Vanliga frågor om vandringsstrumpor

Vilka är de bästa vandringsstrumporna?

I våra tester utsåg vi Woolpower Socks 400 till de bästa vandringsstrumporna med dess goda passform med bra stöd till foten. Ett utmärkt val för de som letar efter en hållbar, bekväm och varm strumpa som kommer att hålla länge.

Hur tvättar man vandringsstrumpor?

Du bör tvätta dina vandringssockor med ett milt tvättmedel i en maskin på låg temperatur. Tvätta dem separat från andra plagg och använd inte blekmedel eller sköljmedel. Torka dem sedan noggrant med låg värme eller lufttorka dem.

Hur väljer man rätt storlek till vandringsstrumpor?

Det beror på vilken typ av vandringsstrumpor du har. Om du har ankelhöga strumpor bör du välja en storlek som är lite större än dina vanliga skostorlekar. Om du har höga strumpor bör du välja en storlek som är något mindre än dina vanliga skostorlekar. Det är också viktigt att se till att strumporna är tillräckligt täta men inte för trånga. För att få bästa passform bör du prova dem innan du köper dem.

Kan man löpa i vandringsstrumpor?

Ja, det är möjligt att löpa i vandringsstrumpor, men det är inte rekommenderat. Vandringsstrumpor är inte designade för att ge stöd och stabilitet som krävs för att löpa, så det är bättre att använda löparskor som är speciellt designade för att ge stöd och skydd.

Ska vandringsstrumpor vara tunna eller tjocka?

Det beror helt på vilken typ av vandring du ska göra. Om du ska gå långa sträckor och kommer att vara ute under långa perioder, är det bäst att välja tjockare vandringsstrumpor som ger extra stöd och skydd. Om du bara ska gå kortare sträckor, kan tunnare strumpor vara ett bättre val.

Är bomullsstrumpor dåligt för vandring?

Bomullsstrumpor är dåliga för vandring eftersom de inte är särskilt andningsförmåga. Bomull absorberar fukt, vilket gör att fötterna blir kalla och fuktiga. Detta kan leda till blåsor och annan obehag. Bomull är också tung och tar lång tid att torka, vilket gör det svårt att hålla fötterna torra under längre perioder av vandring. Det finns bättre alternativ som syntetiska material som är lätta, andas bättre och torkar snabbare.

Hur vi testade vandringsstrumporna

För att testa vandringsstrumpor och granska deras egenskaper material, värme, komfort och hållbarhet, utförde vi följande tester:

Material: Vi undersökte materialet genom att känna på strumporna och titta på deras konstruktion. Vi kontrollerade också om materialet var slitstarkt och andningsbart.

Tjocklek & Värme: Vi testade strumpornas värme genom att bära dem under olika temperaturer. Vi noterade hur mycket värme de höll inne och hur bekväma de var att bära.

Komfort: Vi testade strumpornas komfort genom att bära dem under olika aktiviteter som promenader, löpning och vandring. Vi noterade hur bekväma de var att bära och om de förhindrade skavsår eller blåsor.

Hållbarhet: Vi testade hållbarheten genom att bära strumporna under olika aktiviteter och se hur länge de höll. Vi noterade om det fanns några tecken på slitage eller om de fortfarande såg ut som nya efter användning.

Relaterade länkar:

Länktips: